بیماری سپسیس (مسمومیت خون) یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که به علت پاسخ بدن به سم عفونت ایجاد می شود. این اتفاق زمانی رخ می دهد که مواد شیمیایی مضر آزاد شده در جریان خون باعث تولید التهاب در تمام بدن شوند.

این پاسخ التهابی به بافت های سالم بدن آسیب می رساند و در ادامه منجر به آسیب دیدن اندام ها خواهد شد. اکثر موارد، سپسیس ناشی از عفونت های حاصل از باکتری ها هستند.

در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی بیماری سپسیس می پردازیم. گاهی اوقات، شرایط وخیم بیماری سپسیس باعث به وجود آمدن شوک و در نتیجه کاهش سطح فشار خون می شود. احتمال این بیماری در بزرگسالان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر است.

آنچه درباره سپسیس باید بدانید

سپتیسمی یک عفونت جدی در جریان خون است که به عنوان مسمومیت خونی نیز شناخته می شود. سپتیسمی هنگامی رخ می دهد که یک عفونت باکتریایی از جای دیگری در بدن مانند ریه ها یا پوست وارد جریان خون شود.

سپتیسمی یک عارضه خطرناک به شمار می آید زیرا باکتری ها و سموم آن می توانند از طریق جریان خون به کل بدن منتقل شوند.

سپتیسمی می تواند به سرعت تهدیدی برای زندگی فرد بیمار محسوب شود، بنابراین بیمار باید به سرعت در بیمارستان تحت درمان قرار گیرد. دقت داشته باشید در صورت عدم درمان سپتیسمی می تواند به سپسیس تبدیل شود.

سپتیسمی و سپسیس یکسان نیستند و سپسیس عارضه جدی سپتیسمی محسوب می شود. سپسیس باعث بروز التهاب در سراسر بدن می شود که این التهاب می تواند ضمن ایجاد لخته خون از رسیدن اکسیژن به اندام های حیاتی جلوگیری کرده و در نتیجه منجر به نارسایی عضو می شود.

هنگامی که التهاب با فشار خون بسیار پایین رخ دهد به آن به آن شوک سپتیک یا شوک عفونی می گویند که این شوک سپتیک در بسیاری از موارد منجر به مرگ می شود. به عبارت دیگر می توان گفت سپسیس شامل پاسخ سیستماتیک سیستم ایمنی نسبت به عفونت است که این پاسخ می تواند به سایر اندام های بدن آسیب برساند و تهدید کننده زندگی فرد شود.

از علائم و نشانه های سپسیس می توان به تب بالا، ضربان سریع قلب ، مشکل تنفس و گیجی اشاره کرد. احتمال بروز این عارضه در افراد مسن، کودکان کوچک تر و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف یا برخی مشکلات پیرامون سلامتی بیشتر است. برآوردها نشان می دهد هر سال سپسیس حدود 1.7 میلیون نفر از شهروندان را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می دهد و باعث مرگ 270 هزار نفر می شود یعنی حدود یک از هر 3 مرگ در بیمارستان های آمریکا ناشی از سپسیس است.

یادگیری و هوشیاری نسبت به علامت این عارضه می تواند به افراد در دریافت مراقبت ها و درمان سریع و مناسب کمک کند. درمان سریع سپسیس به عنوان یک اورژانس پزشکی می تواند جان انسان های زیادی را نجات دهد. در گذشته از اصطلاح سپتیسمی استفاده می شده که این امر باعث سردرگمی افراد می شده است، اما در حال حاضر متخصصان به جای آن از اصطلاح سپسیس استفاده می کنند.

تحقیقات جدید نشان می دهند عفونت ویروسی کرونا ویروس نیز می تواند منجر به بروز سپسیس شود.

سپسیس چیست؟

سپسیس پاسخ ایمنی شدید بدن نسبت به عفونت تعریف می شود. در فرد مبتلا به سپسیس سیستم ایمنی بدن می تواند به بافت ها و اندام ها آسیب برساند و این امر حتی می تواند زندگی فرد را تهدید کند.

سپسیس ممکن است پاسخی به عفونت ایجاد شده در پوست، ریه ها، مجاری ادرار یا قسمت دیگری از بدن باشد.

یک علت شایع سپتیسمی عفونت باکتریایی در خون است. برخی اوقات افراد اصطلاحات “سپسیس” و “سپتیسمی” را باهم اشتباه می گیرند، اما آنها از نظر منبع متفاوت هستند.

دلایل بیماری سپسیس (Sepsis) چیست؟

بیماری سپسیس به دلیل وجود عفونت در بدن رخ می دهد. این عفونت می تواند به قسمت های خاصی از بدن منتقل شود و یا سیستم ایمنی بدن را با گسترش در همه‌ اندام ها تضعیف کند. مکان های رایج عفونت شامل دستگاه ادراری، شکم، لگن و ریه ها می باشند. بیماری سپسیس به خاطر میکروب ها از قبیل باکتری، ویروس و قارچ ها ایجاد می شود.

بیماری هایی از قبیل ذات الریه، عفونت های بافتی و آپاندیس هم می توانند دلایل ایجاد سپسیس باشند. البته سپسیس ممکن است ناشی از عوارض بعد جراحی هم باشد.

بیماری سپسیس

میکروب هایی که معمولا عامل ابتلا به عفونت هستند و با پیشرفت خود بیماری سپسیس را ناشی می شوند، عبارتند از: اشریشیا کُلای (Escherichia coli)، استافیلوکوکوس اورئوس و برخی از انواع خاص باکتری استرپتوکوک.

نوعی از قارچ های انگلی مرسوم هم می توانند باعث ایجاد بیماری سپسیس شوند. سموم یا تعداد زیادی باکتری که به شکل مستقیم یا غیر مستقیم به داخل جریان خون راه می یابند، ایجاد عفونت می کنند.

نشانه های بیماری سپسیس

نشانه ها و علائم بیماری سپسیس شامل موارد زیر می شوند:

1) تب شدید

2) افزایش ضربان قلب (بیش از نود تپش در دقیقه)

3) لرز

4) تنگی نفس

5) درد شکم

6) تشنج

7) تعرق غیر عادی

8) کاهش سطح پلاکت خون

9) تغییر رنگ پوست

10) سرگیجه

11) لکنت زبان

12) کاهش دفع ادرار

13) از دست دادن هوشیاری

علائم سپسیس

هر فرد مبتلا به عفونت که علائم سپسیس در بدن وی بروز پیدا کند باید بلافاصله تحت درمان قرار گیرد برخی از این علائم عبارتند از:

  • تب، احساس سرما و لرز
  • ضربان سریع قلب که به آن تاکی کاردی (تعداد ضربان قلب بالا در حال استراحت) نیز می گویند
  • تنفس سخت و دشوار
  • پوست نرم و عرق کرده
  • درد یا ناراحتی شدید
  • قرمزی و تورم در اطراف زخم
  • در صورت شدید بودن سپسیس علائم زیر می تواند بروز پیدا کند:
  • فشار خون پایین
  • سرگیجه یا ضعف
  • حجم کم ادرار
  • پوست رنگ پریده، بی رنگ یا لکه دار
  • احساس سرما و گرمای غیرمعمول مانند تب
  • پوست خنک و رنگ پریده در قسمت های دیگر بدن
  • گیجی، کاهش هوشیاری و سایر تغییرات در وضعیت روانی فرد
  • احساس عذاب یا ترس ناگهانی از مرگ
  • لکنت زبان
  • اسهال، حالت تهوع یا استفراغ
  • درد شدید و ناراحتی عمومی شدید
  • تنگی نفس
  • از دست دادن هوشیاری

با پیشرفت بیماری سپسیس فرد می تواند دچار شوک سپتیک یا شوک عفونتی شود که شامل افت فشار خون به طور خطرناکی پایین است یعنی اکسیژن دیگر نمی تواند به اندام های بدن برسد.

این خطر به ویژه بیشتر در کمین افراد میانسال و كودكان كوچك تر است، همچنین احتمال تشدید سریع تر علائم سپسیس در این حالت نیز وجود دارد، اما در این گروه های سنی تشخیص این عارضه سخت تر است. علاوه بر این، تشخیص علائم در افرادی که دارای موارد زیر هستند نیز سخت تر می شود:

  • مشکلات یادگیری
  • مشکلات ارتباطی
  • زوال عقل

هنگامی که فردی درخواست کمک پزشکی می کند پرسنل کادر درمان یا پزشک باید درباره موارد زیر اطلاعات کسب کند:

علائم

  • هرگونه عفونت، ضربه یا اقدامات جراحی اخیر
  • آیا فرد دارای سیستم ایمنی به خطر افتاده است
  • ابتلا به دیابت یا هر بیماری مزمن دیگری

پرسیدن این سوالات می تواند ضمن کمک به تشخیص سریع تر امکان درمان زودهنگام را نیز فراهم کند.

بیماری سپسیس

عوامل خطراین بیماری

در زیر مواردی که باعث افرایش خطر ابتلا به این بیماری می شود آورده شده است:

1) سن: کودکان و سالخوردگان در معرض بیشترین خطر ابتلا به بیماری سپسیس هستند.

2) سیستم ایمنی ضعیف: بیمار با سیستم ایمنی ضعیف، مخصوصا افرادی که به ایدز مبتلا هستند و یا به خاطر سرطان تحت شیمی درمانی قرار دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.

3) دستگاه های الحاقی: افرادی که به دستگاه های پزشکی مانند لوله های تنفسی و یا قطع کن های جریان ادراری متصل هستند، در خطر ابتلا به بیماری سپسیس قرار دارند.

4) آسیب یا زخم: افراد مبتلا به زخم یا آسیب در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری سپسیس هستند.

5) بیماری های مزمن: افراد مبتلا به بیماری های خاص از قبیل سرطان، دیابت، آسم و بیماری های کلیوی و کبدی، مستعد ابتلا به بیماری سپسیس هستند.

6) جراحی: افرادی که به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند و در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان تحت نظر هستند تا بهبود یابند، در معرض خطر بیماری سپسیس قرار دارند.

7) داروها: بیمارانی که داروهایی استفاده می کنند که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و یا کسانی که داروهای مربوط به جلوگیری از رد پیوند اعضا را مصرف می کنند.

8) بیماری مرگ بافت یا فاشئیت نکروزان: افراد مبتلا به این بیماری در معرض بیشترین خطر ابتلا به بیماری سپسیس هستند.

علل بروز سپسیس

از علل بروز سپسیس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عفونت های باکتریایی

عفونت های قارچی

عفونت های ویروسی از جمله کووید-19

عامل بیماری زا احتمال می رود از طریق زخم یا حین یا بعد از جراحی وارد بدن فرد شود.

بیماری سپسیس

عوارض بیماری سپسیس

بیماری سپسیس می تواند جریان خون ورودی به اندام های بدن از قبیل مغز، قلب و کلیه را کاهش دهد. سپسیس شدید عوارضی از جمله موارد زیر را خواهد داشت:

1) سندرم درد تنفسی حاد: بیماری سپسیس مانع از رسیدن اکسیژن به ریه ها و خون خواهد شد، که خطر ابتلا به آسیب های ریوی دائمی را در پی دارد.

2) شوک سپتیک: بیماری سپسیس می تواند فشار خون در بدن را کاهش دهد. سمومی که توسط این باکتری ها منتشر می شوند فشار خون را کاهش خواهند داد و به بافت های بدن آسیب می رسانند و همچنین موجب آسیب به اندام ها می شوند.

3) اختلال در ارگان های بدن: در موارد شدید، بیماری سپسیس می تواند منجر به اختلال در چندین عضو بدن همچون ریه ها، کلیه ها و نارسایی های کبدی شود.

عوامل خطر سپسیس

سپسیس می تواند فرد مبتلا به عفونت را تحت تاثیر قرار دهد، اما خطر آن برای برخی افراد بیشتر است که عبارتند از:

بزرگسالان بالای 65 سال

کودکان زیر یک سال

افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف

افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت، اچ آی وی و سرطان

به نظر می رسد آسیب پذیری در برابر سپسیس در حال افزایش است. یکی از دلایل این امر می تواند مقاومت در برابر آنتی بیوتیک باشد ، اصطلاحی که به ایمنی میکروب ها نسبت به مصرف داروهایی که زمانی بسیاری از عفونت ها را کنترل می کردند اشاره دارد.

بیماری سپسیس

تشخیص این بیماری

به منظور تشخیص بیماری سپسیس، پزشک ابتدا علائم و سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند. برخی از علائم همچون تب، فشار خون پایین و مشکلات تنفسی ممکن است به خاطر عوامل دیگری اتفاق افتاده باشند. که به همین دلیل تشخیص دقیق در این مرحله مشکل خواهد بود. پزشک آزمایشات زیر را به منظور تشخیص بیماری سپسیس تجویز می کند:

1) آزمایش خون: نمونه خونی از بیمار برای شناسایی شواهدی از قبیل عفونت، عدم تعادل الکترولیت، سطح بالای آنزیم های خاص و مشکلات لخته شدن خون، گرفته شده و مورد آزمایش قرار می گیرد. همچنین، سطح پروتئین منفعل C به منظور شناسایی علائم التهاب بررسی می شود.

2) آزمایش ادرار: نمونه ادرار از بیمار گرفته می شود و به منظور تشخیص علائم عفونت ادراری مورد آزمایش قرار می گیرد. همچنین ممکن است پزشک آزمایش کشت ادارار را هم به منظور شناسایی عامل عفونت تجویز کند.

3) آزمایش پرو کالسی تونین (Procalcitonin) یا (PCT): این تست، یک آزمایش به منظور تایید عفونت لوزالمعده است. افزایش سطح پرو کالسی تونین (نوعی هورمون خاص) در خون نشان دهنده وجود عفونت ناشی از باکتری خواهد بود.

4) عکس برداری: این امکان وجود دارد که پزشک به منظور تایید علت اصلی بیماری یکی از آزمایش های زیر را تجویز کند.

  • اشعه ایکس: تصویر برداری از قفسه سینه به کمک اشعه ایکس به تشخیص دقیق مشکلات ریوی کمک خواهد کرد.
  • سنوگرافی: به منظور بررسی وجود عفونت در کیسه صفرا و تخمدان ها، سنوگرافی تجویز می شود.
  • سی تی اسکن: برای عکس برداری مقطعی از اندام های داخلی مانند آپاندیس و پانکراس، سی تی اسکن تجویز انجام می شود.
  • ام آر آی: برای عکس برداری از بافت های نرم بدن از ام آر آی هم استفاده می شود. البته تصاویر گرفته شده با این روش دارای کیفیت و دقت بالاتری هستند.

بیماری سپسیس

درمان بیماری سپسیس

درمان بیماری سپسیس به مکان عفونت، علت اصلی ابتلا به بیماری و سطح آسیب بافتی ناشی از آن، بستگی دارد. روش های درمانی شامل موارد زیر هستند:

1) داروها: در اغلب موارد بیماری سپسیس، بیمار نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد و باید آنتی بیوتیک های درون رگی قوی تزریق شود. اگر بعد از تزریق آنتی بیوتیک به بیمار فشار خون همچنان پایین بود، پزشک دارویی برای انقباض رگ های خونی و بالا بردن فشار خون تجویز می کند.

2) سایر مداخلات درمانی: علاوه بر آنتی بیوتیک ها، استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی به منظور تقویت و حمایت از ریه ها انجام می شود. همچنین اگر کلیه ها نتوانند به خوبی خون را تصفیه کنند، پزشک دیالیز کلیوی را تجویز خواهد کرد.

3) جراحی: به منظور حذف مجموعه سلول های عفونی (آبسه) عمل جراحی انجام می شود.

بیماری سپسیس

درمان های سپسیس

یک پزشک ضمن تشخیص سپسیس به سرعت روند درمان را پیش می گیرد از جمله:

درمان علت بروز عفونت

تجویز آنتی بیوتیک ها در صورتی که عفونت باکتریایی باشد

تامین اکسیژن و مایعات داخل وریدی برای اطمینان از جریان خون در اندام ها

در صورت لزوم تهیه وسیله ای برای کمک به تنفس

در صورت لزوم برنامه ریزی برای جراحی برای از بین بردن بافت آسیب دیده

برای درمان سپسیس در اغلب موارد فرد باید در بیمارستان بستری شود حتی برخی از افراد به مراقبت های ویژه ای نیاز پیدا می کنند. افراد مسن به درمان برای جلوگیری از بروز موارد زیر نیاز دارند:

جلوگیری از زخم بستر

جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی

کنترل سطح گلوکز

برخی از موارد شدید سپسیس یا شوک سپتیک به تمام روش های درمانی به سرعت پاسخ نمی دهند، بنابراین در این موارد فرد شاید باید تا پایان خود تحت درمان باشد و به طور مرتب برای چکاپ به مطب پزشک مراجعه کند.

سپسیس در نوزادان تازه متولد شده

سپسیس می تواند در عرض 24 ساعت پس از تولد در نوزادان نیز ایجاد شود که به عنوان سپسیس نوزادان شناخته می شود. نوزاد تا 90 روز پس از زایمان نیز نوزاد محسوب می شود. در صورت ابتلا به سپسیس نوزادی خطر بالاتری وجود دارد:

  • این فرد در دوران بارداری مبتلا به یک عفونت استرپتوکوکی گروه B مبتلا بوده است.
  • زایمان زودرس است.
  • کیسه آب بیش از 24 ساعت قبل از زایمان پاره می شود.

سپسیس نوزادی با تاخیر 24 ساعت یا بیشتر پس از زایمان شروع می شود که می تواند ناشی از یک عفونت باکتریایی، ویروسی یا قارچی باشد. اگر نوزاد به دلیل وجود مشکلی در بیمارستان برای معالجه بستری شود یا فرد دارای عفونت در تماس باشد خطر سپسیس دیررس نیز در وی افزایش می یابد. علائم و نشانه های سپسیس نوزادان عبارتند از:

  • تغییرات دمای بدن
  • مشکلات تنفسی
  • اسهال و استفراغ
  • شکم متورم
  • قند خون پایین
  • زردی
  • ضربان قلب آهسته
  • کاهش حرکت از جمله مکیدن
  • تشنج

بیشتر بخوانید:قدرت بالای شفابخشی هویج

سپسیس در افراد میانسال

افراد مسن بیشتر در معرض خطر ابتلا به سپسیس قرار دارند زیرا آنها:

  • اغلب به بیماری های مزمن مانند دیابت مبتلا هستند
  • اغلب سیستم ایمنی ضعیفی دارند
  • عفونت های مکرر به ویژه مواردی که می توانند منجر به سپسیس شوند دارند
  • خطر سوتغذیه در این گروه سنی نیز بیشتر است
  • سپسیس اغلب از عفونت ادراری یا عفونت دستگاه تنفسی مانند ذات الریه یا آنفولانزا ناشی می شود. در سال 2020، کووید-19 به عنوان یک عامل خطر برای سپسیس به ویژه در افراد میانسال نمایان شد. نشانه های اولیه سپسیس ممکن است در افراد میانسال در مقایسه با جوانان زودتر ظاهر شودند حتی روند بیماری با سرعت بیشتری نیز پیش می رود و پیشرفت می کند.

بر اساس اعلام انجمن سپسیس، افراد بالای 65 سال 13 برابر بیشتر از افراد زیر 65 سال در بیمارستان به علت سپسیس بستری می شوند. علاوه بر این، 63 درصد از افراد 60 سال به بالا با ورود به مراقبت های ویژه نیاز پیدا می کنند. پس از بهبودی فرد مسن از سپسیس ممکن است خطر موارد زیر نیز افزایش یابد:

  • عفونت تکراری
  • درد و خستگی مزمن
  • اختلال اضطراب پس از سانحه یا PTSD
  • آسیب اندام

به طور کلی، شناخت علائم سپسیس اطمینان از درمان سریع هر نوع عفونت و اقدامات لازم برای جلوگیری از ایجاد سپسیس برای افراد مسن و عزیزانشان بسیار مهم است.

عوارض سپتیسمی

سپتیسمی در صورت عدم درمان یا به تاخیر افتادن روند درمان می تواند منجر به بروز عوارض جدی در فرد شود که در برخی موارد حتی می تواند منجر به مرگ فرد شود. دارد.

سپسیس

سپسیس هنگامی رخ می دهد که بدن پاسخ ایمنی شدیدی نسبت به عفونت داشته باشد. این امر منجر به بروز التهاب گسترده در سراسر بدن می شود.

در صورت نارسایی اندام سپسیس شدید نامیده می شود. افراد مبتلا به بیماری های مزمن بیشتر در معرض خطر سپسیس قرار دارند زیر این گروه از افراد سیستم ایمنی ضعیفی دارند و نمی توانند به تنهایی از بروز عفونت جلوگیری کنند.

شوک سپتیک

یکی از عوارض سپتیسمی افت جدی فشار خون است که شوک سپتیک نامیده می شود. سموم آزاد شده توسط باکتری ها در جریان خون می توانند باعث بروز مشکل شوند که حتی می تواند منجر به آسیب به اندام یا بافت شود.

شوک سپتیک به عنوان فوریت پزشکی محسوب می شود. افراد مبتلا به شوک سپتیک به طور معمول در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مراقبت می شوند.

در صورت بروز شوک سپتیک هستید حتی احتمال می رود برای فرد برای تنفس راحت تر و بهتر از دستگاه های کمکی تنفسی کمک گرفته شود.

تشخیص سپسیس

یک پزشک می تواند تشخیص سپسیس را با موارد زیر انجام دهد:

  • گرفتن شرح حال پزشکی شامل جزئیات مربوط به هرگونه عفونت اخیر یا سایر وقایع
  • در نظر گرفتن علائم شخص
  • انجام معاینه فیزیکی
  • ارزیابی فشار خون، دما و سایر علائم
  • انجام آزمایش ها برای شناسایی عفونت

گرچه درمان هر چه سریع تر سپسیس گزینه ضروری محسوب می شود، اما تشخیص زودرس آن نیز چالش برانگیز است. بسیاری از علائم مانند تب شدید با سایر شرایط نیز ظاهر می شوند که شرایط را برای تشخیص راحت تر سخت می کنند.

جلوگیری از بروز سپسیس

برداشتن گام هایی برای جلوگیری از بروز عفونت ها و دریافت سریع درمان در صورت برو می تواند خطر سپسیس را کاهش دهد. سایر استراتژی ها عبارتند از:

  • واکسیناسیون معمول از جمله واکسن های آنفولانزا و ذات الریه
  • اقدامات لازم برای جلوگیری از بروز زخم و در صورت ابجاد آن تمیز نگه داشتن محل زخم و رعایت همه موارد بهداشتی
  • پیروی از دستورالعمل های درست و صحیح شستن دست ها
  • در صورت وجود علائم بدتر شدن عفونت به پزشک مراجعه کنید
  • همچنین در طول بیماری همه گیر کرونا در مکان های عمومی ضمن رعایت فاصله اجتماعی از ماسک استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:35 خاصیت شگفت انگیز جعفری برای سلامتی

برخی سوالات متداول

1) آیا هر زخم کوچکی در هر قسمت از بدن بیماری سپسیس به وجود می آورد؟

بله. یک عفونت موضعی می تواند موجب بیماری سپسیس شود. گاهی اوقات، ترک های کوچک روی پوست می توانند باعث ورود باکتری ها به داخل پوست شوند که منجر به انتقال آن ها به سیستم گردش خون خواهد شد. این موضوع موجب آزاد شدن مواد شیمیایی مضر می شود و بدن با ایجاد التهاب پاسخ خواهد داد.

2) آیا بیماری سپسیس برای زنان باردار یک مشکل حاد است؟

بیماری سپسیس در زمان بارداری یا پس از تولد کودک ایجاد می شود، که با نام بیماری سپسیس دوران بارداری شناخته می شود. بدن زنان در دوران بارداری تغییرات زیادی از خود بروز می دهد و این امر درمان عفونت را مشکل می کند.

همچنین توانایی بدن برای مقابله با عفونت ها در دوران بارداری کاهش می یابد، که منجر می شود ریه ها ، قلب و کلیه ها بیشتر کار کنند. با توجه به این شرایط در زمان بارداری تشخیص و درمان عفونت بسیار مشکل خواهد بود.

چشم انداز

درمان زودرس سپسیس اغلب موثر واقع می شود، اما این بیماری می تواند پیشرفت کند که در این صورت درمان آن سخت تر می شود. بیشتر افراد با درمان از سپسیس بهبود می یابند.

با این حال، سپسیس می تواند در دراز مدت روی سلامتی فرد تاثیر بگذارد به ویژه اگر به اندام ها یا سیستم ایمنی بدن آسیب برساند، بنابراین هرگونه عفونت را بلافاصله درمان کنید، در صورت تشدید عفونت به پزشک مراجعه کنید و در صورت بروز علائم سپسیس بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

مترجم: الهه زارعی