سرطان کبد یک بیماری خاموش و خطرناک است که در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارد. اولین علائم سرطان کبد معمولا با گسترش بیماری ظاهر میشوند اما علائمی مبهم و عمومی مانند خستگی، کماشتهایی، حالت تهوع و… وجود دارد که در اکثر مواقع فرد به آنها توجهی نمیکند و وقتی متوجه بیماری اش میشود که دیگر نمیتوان کار زیادی برای درمان انجام داد. در مطلب زیر به این می پردازیم که سرطان کبد چیست و راههای پیشگیری و درمان سرطان کبد چگونه است.
علائم و نشانه های سرطان کبد
علائم و نشانه های سرطان کبد معمولا هنگامی آشکار میشوند که سرطان به مرحلهی پیشرفته رسیده باشد. سرطان کبد ممکن است باعث بروز علائم زیر شود:
- زردی (یرقان)
- درد شکمی
- کاهش وزن بدون دلیل
- بزرگ شدن کبد
- خستگی
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد پشت
- خارش
- تب
درمان سرطان کبد
به طور کلی درمان سرطان کبد ممکن است شامل این موارد میشود که عبارتند از:
هپاتکتومی:
هپاتکتومی جراحی است که در آن بخشی از کبد برداشته میشود. این جراحی معمولا زمانی که سرطان تنها به کبد محدود شده است، انجام میشود. با گذشت زمان، بافت سالم باقی مانده مجددا رشد کرده و جایگزین بخش از دست رفته میشود.
پیوند کبد:
پیوند کبد به معنی جایگزینی کل کبد بیمار با یک کبد سالم از یک اهدا کننده است. پیوند تنها میتواند زمانی انجام شود که سرطان به اندامهای دیگر گسترش نیافته باشد. برای جلوگیری از پس زدن پیوند، بعد از عمل دارو تجویز میشود.
ریشه کنی (ابلیشن):
در روش ریشه کنی یا سوزاندن، با استفاده از گرما یا تزریق اتانول سلولهای سرطانی از بین میرود. این عمل با استفاده از بی حسی موضعی انجام میشود. درمان ریشه کنی میتواند برای افرادی که کاندید عمل جراحی یا پیوند هستند،مفید باشد.
شیمی درمانی:
شیمی درمانی یک فرم تهاجمی درمان دارویی است که سلولهای سرطانی را از بین میبرد. در این روش داروهای داخل وریدی تزریق میشود. در اغلب موارد، شیمی درمانی به عنوان یک درمان سرپایی استفاده میشود. شیمی درمانی میتواند در درمان سرطان کبد موثر باشد، اما بسیاری از مبتلایان در طول درمان عوارض از جمله استفراغ، کاهش اشتها، و لرز را تجربه میکنند. شیمی درمانی همچنین میتواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.
پرتو درمانی:
در پرتو درمانی با استفاده از پرتوهایی با انرژی بالا، سلولهای سرطان از بین میروند. این روش میتواند به صورت تابش پرتوهای خارجی و یا به صورت پرتودرمانی داخلی استفاده شود. در تابش پرتو خارجی، تابش به ناحیه شکم و سینه است. در پرتودرمانی داخلی از “کاتتر” برای تزریق رادیواکتیو به بخش کوچکی از شریان کبدی استفاده میشود. پس از تابش شریان کبدی، رگ خونی که خون کبد را تامین میکند، از بین میرود. این امر باعث کاهش میزان جریان خون به تومور میشود. زمانی که این شریان کبدی بسته میشود، وریدهای دیگر کبد را تغذیه میکنند.
درمان هدفمند:
درمان هدفمند شامل استفاده از داروهایی است که برای ضربه زدن به سلول های سرطانی که آسیب پذیر هستند، طراحی شده است. این داروها با قطع جریان خون به تومور باعث کاهش رشد تومور میشوند. سورافنیب (Nexavar) به عنوان درمان هدفمند برای افراد مبتلا به سرطان کبد مورد استفاده قرار می گیرد. درمان هدفمند برای افرادی که نامزد هپاتکتومی یا پیوند کبد هستند، مفید نیست.
آمبولیزاسیون و Chemoembolization
آمبولیزاسیون و chemoembolizatio- اعمال جراحی هستند که برای مسدود کردن شریان کبدی مورد استفاده قرار میگیرند. این جراحیها مقدار جریان خون به تومور را کاهش میدهند.
پیوند کبد
کاندیدهای پیوند کبد نباید یک تومور بزرگتر از ۵ سانتیمتر یا چندین تومور بزرگتر از ۳ سانتیمتر داشته باشند. اگر تومورها بزرگتر از این اندازهها باشند، خطر بازگشت سرطان بسیار بالاست و درنتیجه روش پرخطری مانند پیوند کبد توصیه نمیشود.
خطر بازگشت سرطان با یک پیوند موفقیتآمیز تا حد زیادی کاهش مییابد و عملکرد طبیعی کبد از سرگرفته میشود.
با وجود این ممکن است سیستم ایمنی بدن، عضو جدید را پس بزند و بهعنوان یک جسم بیگانه (خارجی) به آن حمله کند. بهعلاوه فرصتهای محدودی برای انجام پیوند کبد وجود دارد. هر سال فقط حدود ۶۵۰۰ کبد اهدایی موجود است و بسیاری از آنها برای درمان بیماریهایی بهغیر از سرطان کبد استفاده میشوند.
داروهایی که سیستم ایمنی را برای پذیرفتن کبد جدید سرکوب میکنند نیز میتوانند به عفونتهای جدی و گاهیاوقات حتی به گسترش تومورهایی منجر شوند که از قبل متاستاز (گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر) شدهاند.
سرطان پانکراس
سرطان های کلورکتال، معده و لوزالمعده جز پنج سرطان کشنده اول در دنیا هستند و سرطان های دستگاه گوارش ۳۰.۱ درصد کل مرگ های ناشی از سرطان را تشکیل می دهند.
سرطان پانکراس در بافتهای پانکراس (لوزالمعده) شما آغاز میشود؛ لوزالمعده عضوی در شکم شماست که بهطور افقی در پشت بخش تحتانی معده قرار دارد. لوزالمعدهی شما، آنزیمهایی ترشح میکند که به هضم غذا کمک میکنند و هورمونهایی آزاد میکند که باعث کنترل قند خون شما میشوند.
معمولا سرطان پانکراس (سرطان لوزالمعده) بهسرعت به ارگانهای اطراف گسترش مییابد. این بیماری بهندرت در مراحل اولیه تشخیص داده میشود، اما در افرادی که کیستهای لوزالمعده یا سابقهی خانوادگی ابتلا به سرطان پانکراس دارند، انجام برخی از آزمایشات میتواند به تشخیص زودهنگام این مشکل کمک کند.
یکی از نشانههای سرطان لوزالمعده، دیابت است؛ بهویژه هنگامی که با کاهش وزن، زردی یا دردی در قسمت بالای شکم همراه باشد که به پشت گسترش مییابد. درمان سرطان پانکراس ممکن است شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی یا ترکیبی از اینها باشد.
علل سرطان پانکراس
علت ایجاد سرطان پانکراس (سرطان لوزالمعده) در اغلب موارد روشن نیست، اما پزشکان معتقدند که عواملی مانند سیگار کشیدن، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
سرطان لوزالمعده :علائم در کل بدن
زمانی که این بیماری پیشرفت میکند و گسترش میابد .سرطان پانکراس بر کل بدن تاثیر میگذارد چنین علائمی شامل:
مهم ترین علائم سرطان لوزالمعده
- کاهش وزن
- کسالت و بیقراری
- بی میلی
- بالا رفتن قند خون
- علائم سرطان های نادر لوزالمعده
چگونه سرطان پانکراس آزمایش می شود پس از بررسی سابقه خانوادگی و بیماری های شما پزشک آزمایشات فیزیکی انجام می دهد، پزشک ممکن است برای شما چندین آزمایش تجویز کند که علت مشکل شما و وضعیت بیماری شما را تشخیص دهد.
این آزمایشات عبارت اند از:
– سی تی اسکن
– ام آر آی
– آندوسکوپی و سونوگرافی
(EUS) روش های درمانی متعددی برای سرطان پانکراس وجود دارد؛ نظیر جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی. شیمی درمانی از داروهایی برای درمان سرطان استفاده می کند، درحالی که پرتو درمانی از اشعه X و دیگر اشعه ها استفاده می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. جراحی هم برای برداشتن تومور یا درمان سرطان پانکراس استفاده می شود.
سرطان دستگاه گوارش
علایم و نشانههای سرطانی شدن معده
احساس ناراحتی در نواحی میانی و بالایی شکم، مدفوع سیاه و قیری، استفراغ خونی، استفراغ پس از صرف غذا، کاهش وزن، کمخونی و احساس نفخ پس از صرف غذا از نشانههای سرطان معده است، البته بر خلاف مری، بیشتر تومورهای معده خوشخیم هستند و احتمال بدخیم شدن این تومورها کم است. شیوع سرطان معده در مردان دو برابر زنان است و معمولا در سنین ۵۰ سال به بالا ایجاد میشود.
علت بروز سرطان معده چیست؟
علت دقیق ایجاد تومورهای سرطانی معده مشخص نیست. از زمان کشف باکتری “هلیکو باکتر پیلوری” به عنوان علت اصلی ایجاد زخم معده، محققان در تلاش هستند که بفهمند آیا رابطهای بین این باکتری و سرطان معده وجود دارد یا نه؟ یک مطالعه طولانی مدت درباره این فرضیه نشان داده است که عفونت مزمن هلیکو باکتر پیلوری خطر سرطان معده را افزایش میدهد.
توصیه هایی برای پیشگیری از سرطان روده
میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار بخورید: رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات و غلات، شما را تا حد زیادی از ابتلا به سرطان روده بزرگ دور می کند. فیبر موجود در این مواد غذایی برای حفظ سلامت روده موثر است. حتی مطالعات انجام شده تاکید می کنند که مصرف مکمل های فیبر به اندازه منابع طبیعی نمی توانند تاثیر داشته باشند. ایده بهتر برای حفظ سلامت روده ها، نوشیدن مقدار زیادی آب به همراه فیبر است.
منابع پروبیوتیک را فراموش نکنید: تمام محصولات پروبیوتیک از جمله کفیر و ماست، و دیگر مواد غذایی با بهبود هضم و تقویت سیستم ایمنی بدن در ارتباطند. برخی مطالعات نیز نشان داده اند که مصرف منابع پروبیوتیک منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شوند. غذاهای تخمیر شده مانند کلم ترش، ترشی ها، کیمچی، مارچوبه و … نیز از منابع خوب پروبیوتیک هستند.
چربی های اشباع و نمک را کمتر مصرف کنید: مواد غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی های چرب را جایگزین چربی های اشباع شده مانند گوشت قرمز، گوشت سرخ شده و … کنید. گوشت های فراوری شده به دلیل وجود ترکیبات نیتروژن در گوشت به نام آمین هتروسیکلیک، خطرناک هستند. توصیه بر مصرف دو وعده گوشت قرمز به عنوان غذای اصلی در هفته است.
مهمترین علایم سرطان روده بزرگ
مراحل اولیه معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر شش ماه یک بار توصیه می شود. برخی از مهمترین علایم هشدار دهنده بیماری عبارتند از:
-تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم
-احساس عدم تخلیه کامل مدفوع
-نازک شدن قطر مدفوع
-مشاهده خون در مدفوع
-سندرم روده تحریک پذیر
-شکم درد و نفخ مداوم
-خستگی مزمن
-کاهش اشتها
-کاهش وزن
-احساس درد در ناحیه شکم
– کم خونی
درمان سرطان روده بزرگ
درمان باید با برنامه ریزی صورت گیرد و پزشک فوق تخصص تشخیص دهد که اول جراحی انجام شود و سپس شیمی درمانی یا بالعکس؛ نیاز است فرد از اقدامات غیرضروری که منجر به اتلاف وقت و صرف هزینه می شود، اجتناب کند.
پزشک فوق تخصصی که فرد مبتلا به او مراجعه کرده است کارهای تشخیصی لازم را هدایت و برنامه ریزی می کند و عمدتا باید بیماران تحت رادیوتراپی و شیمی درمانی قرار گیرند و در مراحل بعدی جراحی شوند، اما چنانچه 10 تا 15 سانتی متر آخر روده بزرگ دچار سرطان شده باشد، صلاح نیست بیمار جراحی شود.
با توجه به اینکه خیلی از تومورها، اول شیمی درمانی و سپس جراحی می شوند، هدایت کارهای تشخیصی و درمانی وظیفه اول هر فردی است و باید دغدغه اصلی همه بیماران باشد. روده بزرگ عموما جراحی می شود اما باید جای دقیق آن مشخص شود.
در کلینیک شبانه روزی ساج به سلامتی و درمان بیماری ها توجه بسیاری می شود که در این راستا از جناب آقای پروفسور کیانمنش _ فوق تخصص جراحی کبد، پانکراس و سرطان _ در بهمن و اسفند ماه 97 دعوت به عمل آمده است تا به کلینیک و پلی کلینیک ساج تشریف بیاورند و در مورد راه های درمان سرطان کبد، پانکراس و روده بزرگ صحبت کنند. با تکنیک ها و روش های جدید میتوان این سرطان ها را درمان کرد. این مرکز شامل 6 تخت اورژانس تحت نظر برای بیماران با حضور پزشک مقیم در بخش اورژانس و مجهز به اتاق عمل جهت انجام جراحیهای سرپایی در طی شبانه روز می باشد.
آدرس کلینیک ساج :
سعادت آباد، شمال چهار راه سرو، بلوار پاکنژاد، تقاطع یادگار امام، پلاک ۱
تلفن های کلینیک ساج :
۰۲۱-۲۲۱۱۸۴۷۵ , ۰۲۱-۲۲۱۱۲۳۰۰ , ۰۲۱-۲۲۱۱۵۹۹۰
سونوگرافی و رادیولوژی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۷۸ همه روزه از ساعت ۹ الی ۲۰:۳۰
فیزیوتراپی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۶۸ همه روزه از ساعت ۲۰-۸ و پنج شنبه ها تا ۱۸
آزمایشگاه: ۰۲۱۲۲۱۱۴۹۹۳ همه روزه حتی جمعه ها
داروخانه: ۰۲۱۲۲۱۱۳۳۱۶
دندانپزشکی: ۰۲۱۲۲۱۱۷۳۲۵
عینک سازی: ۰۲۱۲۲۱۱۱۳۵۲
شبکه های اجتماعی :
تماس با اپراتور تلگرام : sajclinic_com@
کانال اطلاع رسانی تلگرام : sajclinic@
صفحه اطلاع رسانی اینستاگرام : sajclinic