در مورد ملاسما چه می دانید؟ چگونه میتوان عوارض ناشی از آن را درمان کرد؟ آیا راهکارهای خانگی برای آن می شناسید؟ این بیماری در بانوان رایج است. ملاسما یک شرایط رنگدانه ای است که کاملا خوش خیم بوده و درمان آن به خاطر طبیعت مزمن آن سخت می باشد. با درمان درست و مناسب بیماران بهبون نمایشی پیدا کرده و در موارد قطعی نتیجه کاملی از شرایط آن ها می گیرند. آیا به رنگ رفتگی پوست صورتتان دقت کرده اید؟ شما تنها نیستید. ملاسما به طور شگفت انگیزی از مسائل رنگدانه ای رایج با تقریبا ۶ میلیون خانم در آمریکا که به آن مبتلا هستند می باشد. در این مقاله از بخش زیبایی و بیماری های دکتر سلام به بررسی این موضوع می پردازیم.
ملاسما چیست؟
ملاسما یک بیماری مزمن رنگ دانه ای است که تکه هایی از پوست تیره و صاف روی صورت ظاهر می شود. بیماران اغلب از تکه های خاکستری یا قهوه ای روی پیشانی خود، گونه ها، خط بینی و لب بالایی که با تابش آفتاب، بارداری و قرص های ضد بارداری تشدید پیدا می کند شکایت می کنند. اگرچه همه نوع پوستی مستعد ملاسما می باشد، اما اثبات شده است که افراد با پوست تیره تر ریسک بالاتری دارند.
علائم و نشانه های ملاسما
اولین نشانه های ملاسما ظاهر خاکستری یا قهوه ای پوست شبیه به ماسک روی پوست است که در پیشانی، روی خط بینی، گونه ها، لب بالایی و چانه جمع شده است. اگرچه افراد مبتلا اکثرا بانوان هستند، الگوی آن برای هر فرد یکسان است. در حالی که این تکه های بی رنگ پوست خارشی ندارند و دردناک نیستند، اما نازیبا بوده و به این دلیل بیماران اغلب دنبال درمان هایی هستند که از شر آن خلاص شوند. اگر شما تکه های تیره تری را در پوست خود پیدا کرده اید که حساس، پوسته پوسته و دردناک هستند و خارش دارند مطمئن شوید که با پزشک مراقبت بهداشتی خود مشورت کنید و آن ها را از علائم خود آگاه کنید مخصوصا از شرایط جدی تر که سبب تغییرات رنگدانه ای می شود.
چه کسی به این بیماری مبتلا می شود؟
آن هایی که در ریسک ابتلا به این بیماری هستند همه یا برخی از فاکتورهای زیر را دارند.
- سابقه خانوادگی
- تغییرات هورمونی
- بارداری
- شروع یا تغییرات مصرف قرص ضدبارداری
- شروع یا تغییرات هورمونی و جایگزین درمان
- استفاده نامنظم از ضدآفتاب با SPF نامناسب (مخصوصا در تابش مستقیم آفتاب)
- داروها
- سوزش درمان های موضعی یا محصولات مراقبت از پوست
۴۰ درصد از بیمارانی که از ملاسما رنج می برند، سابقه خانوادگی رنگدانه ای داشته (مثلا مادر، خواهر یامادربزرگ آن ها مبتلا بوده اند). شجره نامه خانوادگی خود را چک کنید ببینید که بقیه در خانواده شما شرایط پوستی یکسانی دارند یا خیر. انجام این کار به تشخیص خودتان کمک کرده یا به شما پزشک مراقبت های سلامتی پیشنهاد می کند که اطلاعات ارزشمندی به شما بدهد و به تشخیص شرایط شما کمک کند.
ارتباط بارداری و ملاسما همچنان در حال بررسی است. اما حقایق جالبی از مطالعات جمع آوری شده تا به الان کشف شده است. مرتبه های بالای هورمون های مثل استروژن، پروژسترون و ملانوکورتین که در طول بارداری افزایش می یابد فاکتورهای اصلی هستند که در خانم های باردار به ملاسما منجر می شود. البته موارد خوشایندی نسبت به مسائل هورمونی در بانوان به ملاسما وجود دارد:
شیوع ملاسما بعد از سن ۵۰ سالگی کاهش می یابد که به کاهش مقدار و فعالیت سلول های رنگدانه ای در پوست مربوط می شود. به دلیل کنترل قرص های کنترل بارداری، داروهای دیگر که باعث می شود پوست تیره تر به نظر برسد، یا حساسیت پوستی را بر انگیزد شامل موارد زیر هستند:
- داروهای ضدالتهاب فاقد استروئید (NSAIDS)
- فنی توئین
- ضد مالاریا
- آمیودارون
- داروهای سیستوتوکسیک
- آنتی سایکوتیک
- آنتی بیوتیک تنراسایکلین
ضد افتاب ها درمان مهم و حیاتی ملاسماست.به عنوان فردی که تنوع شرایط پزشکی و زیبایی را تقریبا هر روز مشاهده کرده، بدون توجه به رنگ پوست بیمار، پوست تحریک شده و در ریسک تیره شدن رنگدانه قرار دارد. برای مثال چندین بیمار را با حساسیت و سوزش پوستی دیده ام که با استفاده از محصولات برنزه در شرایط درست یا غلط دچار ملاسما شده اند.
ملاسما در آقایان
همچنان که ملاسما اغلب در بانوان دیده می شود در آقایان نیز رایج است. مطالعات نشان داده که در درجات کمتری آقایان با همان فاکتورهای بالا تحت تاثیر قرار می گیرند. درمان های آقایان نیز شبیه به بانوان است.
درمان این بیماری و جلوگیری از آن
برای بعضی زمان و ضد آفتاب چیزی است که ملاسما را برطرف می کند.برای افرادی که نمی توانند صبر کنند، چند درمان وجود دارد تا پروسه درمان را تسریع ببخشد.
هیدروکینون:
یک درمان موضعی که در دوزهای پائین تری بدون نسخه و در دوزهای بالاتر با نسخه خریداری می شود. درمان ملاسما به عنوان طلای استاندارد شناخته شده است. به هر حال درمان های جدیدتری وجود دارد که اثبات شده در درمان ملاسما موفقیت آمیز باشد.
نسخه رتینوئید و کورتیکو استروئید برای درمان HQ کاربرد دارند. داروهایی مثل تازاروتن و ترتینوئین می تواند با ترکیب HQ یا کورتیکوکورتیزول که درمان سه گانه نام دارد، انجام شود. بعضی بیماران بهبودهایی در ملاسمای خود بعد از استفاده از نسخه آزالائیک اسید مشاهده کردند.
آزالاییک اسید برای درمان آکنه، ضد پیری و علامت های تیره پوستی کاربرد دارد. عوارض جانبی رایج رتینوئید خشکی و سوزش پوست بوده که به خارش یا سوختن پوست و در صورت محافظت ناصحیح به تیره شدن پوست منجر می شود. پروسه های زیادی وجود دارد که می تواند به نتایج خوبی در مطب متخصص پوست برسد.
فقط از ریسک ها و مراقبت های بعد از عمل غافل نشوید. پس شما باید از واکنش های معکوس یا ریسک هایی که شرایط تان را بدتر می کند خودداری کنید. چنین پروسه هایی شامل پوسته های شیمیایی و درم آبریژن می باشد. نهایتا جلوگیری از ملاسما کلید حفظ درمان موفقیت آمیز است. به طور منظم ضد آفتاب را تجدید کنید و لازم است از پوست خود در برابر اشعه آفتاب که به هیپرپیگمانتاسیون منجر می شود محافظت کنید.
اکادمی پوستی امریکا پیشنهاد می کند ضد آفتاب با SPF ۳۰ هر دو ساعت یکبار برای محافظت ویژه استعمال شود.SPF ۳۰ حدود ۹۷ درصد محافظت از اشعه های مضر آفتاب را فراهم می کند. در حالی کهSPF ۴۵ حدود ۹۸ درصد فراهم می کند. غیر ممکن است که SPF صد درصد محافظت را به ارمغان آورد.
پس تبلیغات را باور نکنید. جلوگیری و کاهش تشدید ملاسما بدون محدودیت جنسی فقط یک مورد است: ضد آفتاب! شما از صورت خود، بازوها، گردن و غیره محافظت کنید و با استفاده روزانه و نگه داری درست، نتایج در طول زمان پدیدار می شود. مهم تر از همه، از خودتان و سرمایه گذاری برای پوست سالم خود مراقبت کنید.
درمان ملاسما (مزایا و معایب):
همه به درمان ملاسما احتیاج ندارند. در بسیاری موارد خودش درمان می شود. به هر حال در بعضی موارد ملاسما سال ها طول می کشد درمان شود یا هرگز درمان نمی شود. آکادمی آمریکایی پوست پیشنهاد می کند که اگر ملاسما خودش برطرف نشد یا بانوانی که قرص های ضدبارداری مصرف می کنند موارد زیر را دنبال کنند.
۱) هیدروکینون: در کرم، لوسیون، ژل یا فرم مایع
- مزایا:خیلی موثر (طلای استاندارد درمان ملاسما در نظر گرفته شده) و بدون نسخه می شود خریداری کرد.
- معایب: این محصولات به اندازه ای که متخصص شما تجویز می کند در دسترس نیست.
۲) ترتینوئین و کرتیکواستروئید تجویز شده توسط متخصص پوست شما
- مزایا: می تواند به عنوان جزئی از هیدروکینون تجویز شود و برای بیمارانی که به خود هیدروکینون به تنهایی پاسخ نمی دهند (کرم سه گانه)، مناسب است.
- معایب: خشکی و سوزش پوست ایجاد می کند که به خارش یا سوختگی می انجامد اگر مکان درمان بدون محافظ باقی بماند، باعث تیره شدن پوست می گردد.
۳) داروهای موضعی دیگر (آزالاییک اسید)
- مزایا: کمک به درمان ملاسما می کند.
- معایب: عوارض جانبی مثل خارش سطحی و واکنش آلرژیک خطرناک تهدید کننده دارد. در نتیجه قبل از استفاده از آزالائیک اسید صحبت کردن با پزشک خود امری ضروری است و تست تکه ای پوست بدهید تا مطمئن شوید به دارو آلرژی ندارید.
۴) درمان های داخل مطب
- مزایا: اگر داروهای موضعی باعث رهایی از ملاسما نشد، می تواند مفید باشد.
- معایب: هزینه بیشتری دارد و نمی تواند در خانه انجام شود.اگر شخصی که آن را انجام می دهد نوع پوستی بیمار را در نظر نگیرد، می تواند مشکلات پوستی را برای فرد ایجاد کند.