غذاهای مفید برای دل درد را می شناسید؟ هنگامی که دچار دل درد شده اید آخرین کاری که ممکن است به آن فکر کنید غذا خوردن است زیرا فکر می کنید اگر غذایی بخورید حال تان را بدتر خواهد کرد.

حتی انتخاب سخت تر خواهد شد اگر دچار اسهال و استفراغ شده باشید. اما بعضی از غذا ها هستند که ضمن رساندن مواد مغذی به بدن حال شما را بد نخواهد کرد. با خوردن غذا قوای بدنی قوی تر خواهد شد و راحت تر می توان با بیماری مقابله کرد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی غذاهای مفید برای دل درد می پردازیم.

چه عواملی باعث دل درد می شود؟

شرایط مختلفی باعث دل درد می شوند. با این حال، دلایل اصلی بروز آن عفونت، رشد غیرطبیعی، التهاب، انسداد و اختلالات روده است. عفونت در گلو، روده و خون می تواند باعث ورود باکتری ها به دستگاه گوارش شود و در نتیجه باعث دل درد می شود، همچنین این عفونت ها باعث تغییر روند هضم غذا مانند اسهال یا یبوست نیز می شوند.

گرفتگی های مرتبط با قاعدگی نیز منبع درد در قسمت تحتانی شکم است، اما این موارد بیشتر به عنوان درد لگنی شناخته می شوند. سایر دلایل عمده دل درد عبارتند از:

یبوست

اسهال

گاستروانتریت (آنفولانزای معده)

ریفلاکس اسید (نشت محتوای معده به سمت مری باعث سوزش معده و بروز سایر علائم می شود)

استفراغ

فشار

بیماری هایی که بر سیستم هضم تاثیر می گذارند نیز می توانند باعث دل درد مزمن شوند. متداول ترین آنها:

بیماری ریفلاکس معده

سندرم روده تحریک پذیر یا کولون اسپاستیک (اختلالی که باعث دل درد، گرفتگی عضلات و تغییر در حرکات روده می شود)

بیماری کرون (یک بیماری التهابی روده)

عدم تحمل لاکتوز (عدم توانایی هضم لاکتوز، قند موجود در شیر و فرآورده های شیر)

دلایل بروز دل درد شدید عبارتند از:

پارگی عضو یا نزدیک به پارگی (مانند ترکیدن آپاندیس یا آپاندیسیت)

سنگ های کیسه صفرا (معروف به سنگ صفرا)

سنگ کلیه

عفونت کلیه

بیشتر بخوانید: چکارکنیم که دچارسنگ کلیه نشویم

انواع دل درد

دل درد به صورت موضعی، گرفتگی عضلانی یا کولیکی توصیف می شود. درد موضعی محدود به یک ناحیه از شکم است. این نوع درد اغلب به دلیل مشکلات موجود در اندام خاصی ایجاد می شود که شایع ترین علت آن درد موضعی زخم معده (زخم های باز در پوشش داخلی معده) است.

درد شبیه گرفتگی عضله با اسهال، یبوست یا نفخ شکم همراه است. در زنان با قاعدگی، سقط جنین یا عوارض باروری همراه است که این درد می آید و می رود و احتمال می رود خود به خود و بدون درمان برطرف شود. درد کولیکی علائم بیماری های شدیدتر مانند سنگ کیسه صفرا یا سنگ کلیه است. این درد به طور ناگهانی رخ می دهد و مشابه احساس یک اسپاسم عضلانی شدید است.

درمان دل درد – با مایعات شروع کنید

اگر توانایی قورت دادن خوراکی های جامد و سفت را ندارید ایرادی ندارد که آن ها را رها کرده و از مایعات استفاده کنید. نوشیدنی هایی مثل نوشیدنی هایی که هنگام ورزش می نوشند، آبگوشت بدون هر ماده ی جامدی در آن، آب نارگیل. این نوشیدنی های می توانند مواد معدنی که مورد نیاز بدن است مثل پتاسیم، کلسیم و سدیم را تامین کنند.

التهاب لوزالمعده

درمان دل درد – موز را امتحان کنید

موز میوه ای است که به راحتی هضم می شود و پتاسیم زیادی در خود دارد. پتاسیم مهم ترین ماده معدنی است که در صورت اسهال و استفراغ از بدن دفع خواهد شد.

برنج

مطمئن شوید که برنج حتما سفید باشد. برنج های قهوی و دودی به طور کلی خوب هستند اما به سختی هضم می شوند بخصوص در افرادی که مشکل معده دارند سخت تر خواهد بود. غذاهای نشاسته دار و کم فیبر می توانند اسهال را متوقف کنند.

درمان دل درد با سیب زمینی

سیب زمینی به راحتی هضم خواهد شد و مواد مغذی زیادی از جمله پکتین در خود دارد. پکتین نوعی فیبر است که در آب حل خواهد شد. پکتین به بهتر شدن اسهال کمک خواهد کرد.

نان تست

نان تست سفید بهتر از نان جو سرشار از فیبر خواهد بود وقتی دچار مشکلات معده هستید. جو دارای نوعی فیبر است که در صورتی که مشکل معده وجود نداشته باشد بی ضرر هستند اما جو می تواند در مواقع اسهال و تهوع حال بیمار را بدتر کند.

گام بعدی

بعد از استفاده از غذای هایی که قبلا گفته شد می توانید از سیب زمینی پخته شده، گوشت مرغ بدون استخوان مثل سینه مرغ را استفاده کنید. اگر احساس بهتری پیدا کردید و اسهال بهبود پیدا کرد می توانید سبزی و میوه جات را هم به غذای خود اضافه کنید.

برای درمان دل درد هرگز لبنیات نخورید

شیر، پنیر و بستنی برای معده درد اصلا خوب نیستند. این خوردنی ها به سختی هضم خواهند شد زیرا چربی زیادی دارند. گاهی ممکن است ماست بدون چربی مشکلی ایجاد نکند اما در مصرف آن زیاده روی نکنید و با مقدار کم شروع کنید و ببینید چه تاثیری بروی روی حال شما خواهد داشت.

معده درد عصبی

از غذاهای سرخ کردنی بپرهیزید

غذاهای سرخ کردنی مقدار زیادی چربی و روغن دارند پس هضم آن ها سخت تر خواهد بود. غذاهای سرخ کردنی حتی برای مواقعی که از سلامت کامل برخوردار هستید نیز مضر است. غذاهای سرخ کردنی واقعا معده درد را بدتر خواهند کرد.

نوشابه نخورید

گاز درون نوشابه مشکل ساز است زیرا این گازها برای سیستم هضم بدن مشکل ایجاد می کنند. با خوردن نوشابه مقدار زیادی قند به طور یک جا وارد بدن خود می کنید که می تواند استفراغ را بدتر کند. هیچ راهی نمی تواند سریع تر از نوشابه خوردن مقدار زیادی قند را به خون وارد کند. مقدار کمی نوشابه قطعا ضرر جدی به همراه نخواهد داشت.

غذاهای تند را کنار بگذارید

قطعا این آخرین موردی است که هنگام معده درد به آن فکر خواهید کرد در صورتی که علت اصلی معده درد می تواند غذاهای تند باشد. سیستم هضم ممکن است که به سختی آن را هضم کند این باعث ایجاد مشکلات معده خواهد شد. سعی کنید از خوردن فلفل تا بهبود کافی دوری کنید.

برای درمان دل درد ، میوه و سبزیجات خام را مصرف نکنید

خام خوردن میوه و سبزیجات در صورتی که در سلامت باشید مشکلی خواهد داشت. اما هنگامی که ناراحتی معده دارید فیبر موجود در آن ها که باعث حرکت آسان مدفوع در روده می شود، هنگام بیماری برعکس آن را بدتر کند. بهتر است تا بهبود شرایط و بیماری آن ها را از رژیم غذایی تان حذف کنید. برای استفاده از سبزیجات با قسمت های کوچکی از سبزی پخته شده و آب میوه شروع کنید.

شکم خود را خوشحال نگه دارید!

رژیم غذایی متعادل با مقدار زیادی میوه و سبزی جات می تواند به سیستم هضم شما کمک کند همچنین به قوای سیستم ایمنی بدن نیز کمک می کند و آن را آماده مبارزه با عواملی می کند که موجب نارحتی معده خواهند شد. به محرک های معده توجه کنید خوراکی هایی که حاوی اسید هستند مثل گوجه فرنگی، نوشیدنی های ترش مزه و استرس زیاد باعث تولید اسید خواهند شد که ناراحتی معده را افزایش می دهند.

مواد غذایی مفید برای بهبود دل درد

درد شکمی بین نواحی قفسه سینه و لگن می تواند به صورت گرفتگی، درد آهسته یا متناوب یا درد تیز خود را نشان دهد که به معده درد نیز شهرت دارد. التهاب یا بیماری هایی که اندام های شکم را تحت تاثیر قرار می دهند باعث بروز دل درد می شوند. اندام های اصلی واقع در شکم شامل موارد زیر است:

روده (کوچک و بزرگ)

کلیه ها

آپاندیس (بخشی از روده بزرگ)

طحال

معده

کیسه صفرا

کبد

لوزالمعده

به گزارش هلث لاین، عفونت های ویروسی، باکتریایی یا انگلی که بر معده و روده تاثیر می گذارند نیز ممکن است باعث درد قابل توجه در شکم شوند.

برای درمان دل درد هرگز لبنیات نخورید

 

محل درد درون شکم

محل درد درون شکم می تواند سرنخی برای تشخیص علت بروز آن باشد. دردی که در تمام شکم نه در یک منطقه خاص تعمیم یافته نشانگر موارد زیر است:

آپاندیسیت (التهاب آپاندیس)

بیماری کرون

آسیب تروماتیک

سندرم روده تحریکپذیر

عفونت مجاری ادراری

آنفولانزا

دردی که در قسمت تحتانی شکم متمرکز شده نشانگر موارد زیر است:

آپاندیسیت

انسداد روده

حاملگی خارج رحمی (حاملگی خارج از رحم)

در زنان درد در اندام های تناسلی پایین شکم می تواند به دلیل موارد زیر باشد:

درد شدید قاعدگی (دیسمنوره نامیده می شود)

کیست های تخمدان

سقط جنین

فیبروم

آندومتریوز

بیماری التهابی لگن

حاملگی خارج رحمی

درد فوقانی شکم نیز می تواند به دلیل موارد زیر ایجاد شود:

سنگ صفرا

حمله قلبی

هپاتیت (التهاب کبد)

پنومونی یا ذات الریه

درد در مرکز شکم ناشی از موارد زیر است:

آپاندیسیت

ورم معده و روده

صدمه

اورمیا (تجمع مواد زائد در خون)

درد زیر شکم قسمت سمت چپ به دلیل موارد زیر ایجاد می شود:

بیماری کرون

سرطان

عفونت کلیه

کیست های تخمدان

آپاندیسیت

درد فوقانی شکم در سمت چپ برخی اوقات به دلیل موارد زیر ایجاد می شود:

بزرگ شدن طحال

یبوست (مدفوع سفت شده که دفع نمی شود)

صدمه

عفونت کلیه

حمله قلبی

سرطان

دلایل درد زیر شکم در سمت راست عبارتند از:

آپاندیسیت

فتق

عفونت کلیه

سرطان

آنفولانزا

درد فوقانی شکم در سمت راست ناشی از موارد زیر است:

هپاتیت

صدمه

پنومونی

آپاندیسیت

محل درد درون شکم

چه موقع به دکتر مراجعه کنیم؟

دل درد خفیف احتمال می رود بدون درمان برطرف شود. با این حال، در برخی موارد دل درد ممکن است باعث مراجعه فرد به پزشک شود. اگر دل درد شدید همراه با ضربه (ناشی از حادثه یا آسیب دیدگی) یا فشار یا درد در قفسه سینه باشد باید با اورژانس تماس بگیرید. در صورت شدید بودن درد به گونه ای که حتی نتوانید بنشینید یا از زور درد به خود می پیچید یا در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

مدفوع خونین

تب بیشتر از 38.33 درجه سانتیگراد

استفراغ خونی

حالت تهوع یا استفراغ مداوم

زرد شدن پوست یا چشم ها

تورم یا حساسیت شدید شکم

تنفس سخت

در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید:

درد شکمی که بیش از 24 ساعت طول می کشد

یبوست طولانی مدت

استفراغ

احساس سوزش هنگام ادرار کردن

تب

از دست دادن اشتها

کاهش وزن بدون دلیل

در صورت بارداری یا شیردهی و دل درد با پزشک خود تماس بگیرید

علت دل درد چگونه تشخیص داده می شود؟

از طریق انجام یک سری آزمایش علت دل درد تشخیص داده می شود. قبل از انجام آزمایش ها پزشک نخست معاینه فیزیکی انجام می دهد که شامل فشار آرام روی نواحی مختلف شکم برای بررسی حساسیت و تورم است.

این اطلاعات همراه با شدت درد و محل قرارگیری آن داخل شکم به پزشک در تعیین انجام نوع آزمایش کمک می کند. آزمایش های تصویربرداری مانند اسکن ام آر آی، سونوگرافی و اشعه ایکس برای مشاهده جزئی اندام ها، بافت ها و دیگر ساختارهای شکم نیز استفاده می شود. به علاوه، انجام این آزمایش ها می تواند به تشخیص تومور، پارگی و التهاب نیز کمک کند. سایر آزمایش ها عبارتند از:

کولونوسکوپی (برای بررسی داخل روده بزرگ و روده)

آندوسکوپی (برای تشخیص التهاب و ناهنجاری در مری و معده)

دستگاه گوارش فوقانی (آزمایش اشعه ایکس ویژه که از رنگ کنتراست برای بررسی وجود رشد، زخم، التهاب، انسداد و سایر ناهنجاری ها در معده استفاده می کند)

نمونه خون، ادرار و مدفوع نیز برای یافتن شواهدی از عفونت های باکتریایی، ویروسی و انگلی جمع آوری می شود.

چگونه می توان از شر دل درد خلاص شد؟

همه اشکال دل درد قابل پیشگیری نیست. با این حال، با انجام موارد زیر می توان خطر ابتلا به دل درد را به حداقل رساند:

رژیم غذایی سالم داشته باشید.

به طور مرتب آب بنوشید.

به طور منظم ورزش کنید.

وعده های غذایی کمتری بخورید.

اگر دچار اختلال روده ای مانند بیماری کرون هستید رژیم غذایی تجویزی پزشک را برای به حداقل رساندن ناراحتی دنبال کنید. در صورت ابتلا به به بازگشت اسید به مری دو ساعت قبل از زمان خواب غذا نخورید. دراز کشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن نیز باعث سوزش معده و دل درد می شود، بنابراین قبل از دراز کشیدن حداقل دو ساعت پس از غذا خوردن صبر کنید.

هنگام دل درد چه بخوریم چه نخوریم؟

با مایعات شروع کنید

اگر خوردن غذاهای جامد برای شما سخت است بهتر است غذاهای مایع مانند نوشیدنی های ورزشی، آب گوشت یا آب نارگیل دارای مواد معدنی مورد نیاز مانند پتاسیم، کلسیم و سدیم (نمک) را مصرف کنید.

موز

هضم موز حاوی مقادیر زیاد پتاسیم آسان است، ماده معدنی مهمی که در صورت اسهال یا استفراغ از بدن دفع می شود.

برنج

برنج باید سفید ساده باشد زیرا هضم برنج دودی یا قهوه ای سخت تر است. مواد غذایی حاوی نشاسته و فیبر کم مانند برنج سفید نیز می توانند به سفت شدن مدفوع کمک کرده و اسهال ناشی از مشکلات معده را متوقف کند.

پوره سیب

هضم پوره سیب حاوی مقدار زیادی مواد مغذی از جمله پکتین راحت است، نوعی فیبر که در آب حل می شود. این نکته می تواند حجم زیادی به مدفوع اضافه کرده و به خلاص شدن از شر اسهال کمک کند.

هنگام دل درد چه بخوریم چه نخوریم

نان تست

نان تست ساده با نان سفید بهتر از غلات کامل غنی از فیبر هنگام دل درد است. فیبر موجود در غلات کامل هنگامی که بیمار نیستید گزینه خوبی محسوب می شود، اما می تواند دل درد را در صورت اسهل و حالت تهوع تشدید کند.

مراحل بعدی

برای تسکین دل درد می توان از مواردی مانند سیب زمینی پخته و سینه مرغ بدون استخوان و پوست نیز استفاده کرد. هنگام بهبودی و عدم وجود حالت تهوع و اسهال طی 24 تا 48 ساعت می توان برخی میوه ها و سبزی ها را به برنامه غذایی خود اضافه کرد.

لبنیات نخورید

مصرف شیر، پنیر و بستنی هنگام دل درد ممنوع هستند. هضم آنها برای بدن تا حدی به دلیل چربی زیاد سخت است. ماست ساده و بدون چربی برخی اوقات گزینه مفیدی محسوب می شود، اما با میزان کم شروع کنید.

غذاهای سرخ کرده نخورید

غذاهای سرخ کرده حاوی روغن و چربی زیادی هستند، بنابراین هضم آنها سخت تر است. غذاهای سرخ شده گزینه های سالمی نیستند و ناراحتی معده و دل درد را تشدید می کنند.

نوشابه نخورید

گاز نوشابه می تواند مشکل ساز باشد، زیرا گاز وارد دستگاه گوارش می شود و اگر مقدار زیادی قند به طور همزمان به بدن برسد اسهال را تشدید می کند.

غذای تند نخورید

غذاهای تند باعث ناراحتی معده و دل درد می شود. سیستم گوارشی برای هضم آنها سخت تر کار کند و این می تواند باعث تشدید آن شود، بنابراین تا زمان عدم بهبودی از مصرف غذاهای تند پرهیز کنید.

میوه ها و سبزی های خام نخورید

هنگام سلامتی مصرف میوه و سبزی گزینه عالی محسوب می شوند، اما هنگام دل درد فیبر موجود در آنها به طور معمول دفع مدفوع را آسان می کند، بنابراین باعث تشدید درد می شود. بهتر است تا زمان بهبودی صبر کنید و مصرف میوه ها و سبزی ها را با میزان کم شروع کنید.

سلامت شکم خود را حفظ کنید

یک رژیم متعادل با مقدار زیادی میوه و سبزیجات می تواند به حفظ سلامت دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن قوی و آماده مبارزه با مشکلات معده کمک کند. مراقب عوامل محرک باشید – از مصرف غذاهای اسیدی، نوشیدنی های گازدار و استرس در محل کار پرهیز کنید.

مترجم: الهه زارعی