بسیاری از مردان و زنانی که تغییر جنسیت می دهند و در اصطلاح ترنس جندر هستند، به داشتن فرزند، به طور بیولوژیکی علاقه مند هستند. اینکه چقدر دشوار است یا آسان، به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال، نگه داشتن گامت ها برای کمک به تولید مثل برای افرادی که قبل از بلوغ تغییر جنسیت داده اند، بسیار مشکل است. از طرف دیگر، مردی که تغییر جنسیت یافته است و می خواهد فرزندی داشته باشد و شریک او یک همسوی جنسی (یا Cisgender) است، ممکن است قادر به حمل یک فرزند با راحتی نسبی باشد. در این مقاله از بخش جنسی دکتر سلام به بررسی بارداری ترنس جندر ها می پردازیم.
تولید مثل و ترنس جندر ها
تعداد شگفت انگیزی از افراد وجود دارند که از نیازهای اولیه دو انسان برای بچه دار شدن آگاه نیستند. با وضعیت کنونی تکنولوژی، حداقل به سه چیز برای به وجود آوردن یک نوزاد نیاز است:
- اسپرم
- یک تخمک
- یک رحم
به استثنا افراد خاصی که با اختلالات تمایز جنسیتی به دنیا میآیند، اسپرم میتواند از افرادی که در هنگام تولد مذکر هستند، بازیابی شود. در مقابل، تنها افرادی که به هنگام تولد زن هستند میتوانند تخمک تولید کنند یا رحم داشته باشند.
بنابراین برای به وجود آوردن یک کودک، به کمک های ژنتیکی حداقل یک فرد که هنگام تولد مونث بوده و فردی که به هنگام تولد مذکر بوده، نیاز است. همچنین وجود یک زن داوطلب با رحم فعال که بتواند آن نوزاد را برای مدت طولانی حمل کند، لازم است.
زوج ها برای به ایجاد نطفه، همیشه به هر چیزی که برای به وجود آوردن یک نوزاد مورد نیاز است، دسترسی ندارند. ممکن است آنها تنها یکی از دو ماده لازم یعنی اسپرم یا تخمک را داشته باشند. همچنین ممکن است لازم باشد تا به دنبال زنی برای حمل کودک خود باشند.
عوامل تاثیرگذار در تولید مثل ترنس جندر ها
عواملی که بر پیچیدگی توانایی افراد تغییر جنسیت یافته برای داشتن فرزند بیولوژیکی تاثیر میگذارد، عبارتند از:
- جنسیت آنها هنگام تولد
- چه زمانی و چگونه از طریق دارو تغییر جنسیت داده اند.
- چه زمانی و چطور از طریق عمل جراحی تغییر جنسیت داده اند.
- آیا آنها از تکنیک های نگهداری باروری برای نگهداری گامت ها (اسپرم یا تخمک) استفاده کرده اند.
- جنسیت شریکشان که ممکن است هم سوی جنسی نباشد.
- دسترسی آن ها به پوشش بیمه برای تولید مثل و یا توانایی آن ها در پرداخت هزینه ها برای درمان باروری.
- قوانین محلی در مورد تولید مثل، رحم جایگزین و دغدغه های مربوط به آن.
وضع حمل تغییر جنسیت یافته های مرد
بیشتر افراد تغییر جنسیت یافته مردی که هنگام تولد مونث بوده اند، با رحم و تخمدان به دنیا می آیند. این به این معنی است که آنها قادر به باردار شدن و تحمل یک دوره بارداری هستند. بارداری تغییر جنسیت یافته ها خیلی شایع نیست، اما ثابت شده است که هم برای برای والدین و هم کودک ایمن است.
به منظور حمل کودک به مدت طولانی، یک مرد باید طی دوره بارداری، مصرف هرگونه هورمون جنسی را متوقف کند و به جز عوامل خطرناک دیگر که برای هر کسی ممکن است وجود داشته باشد، دوران بارداری او می تواند بدون مشکل سپری شود.
اگر یک مرد تغییر جنسیت یافته یک شریک هم سوی جنسی زن (یعنی یک زن عادی – ترنس نیست) داشته باشد، هر کدام از آن ها می توانند به طور بالقوه کودک خود را حمل کنند. با این حال، این زوج به اسپرم اهدا شده نیاز دارند تا باردار شوند. اگر یک مرد تغییر جنسیت یافته یک شریک مذکر داشته باشد، ممکن است همه چیز ساده تر باشد. آن ها میتوانند به طور بالقوه یک کودک داشته باشند که از لحاظ بیولوژیکی هر دو امکان اسپرم و تخمک را داشته و حمل بچه بر عهده شریک تغییر جنسیت یافته مرد است.
تاثیرات عمل های جراحی
مرد تغییر جنسیت یافته، چه مستقیما جراحی هیسترکتومی انجام داده باشد و چه عمل هایی برای تایید جنسیتی نظیر فالوپلاستی یا متودیوپلاستی انجام داده باشد، نمی تواند باردار شود. از آنجایی که تخمدان اغلب در زمان جراحی هیسترکتومی برداشته می شود، مردان تغییر جنسیت یافته در صورت تمایل به داشتن فزرند بیولوژیکی در آینده، باید بازیابی تخمک را در نظر بگیرند.
با این حال، از آنجایی که بازیابی تخمک معمولا نیازمند یک چرخه تحریک است، این گزینه ممکن است برای برخی افراد تغییر جنسیت داده اند، قابل قبول نباشد. یک چرخه تحریک می تواند بسیار پیچیده باشد و باعث ایجاد نشانه هایی از قبیل اضطراب و افسردگی شود.
مردان تغییر جنسیت یافته هم ممکن است قبل از هر گونه تغییر دارویی، به ذخیره تخمک ترغیب شوند. این امر همچنین نیازمند یک چرخه تحریک می باشد. مسیرهای استاندارد بانک تخمک به طور کلی، برای مردان تغییر جنسیت یافته ای که قبل از بلوغ تغییر کرده اند، این امکان را فراهم نمی کند.
با این حال، برخی از پزشکان و محققین آزمایش های تجربی را بر روی توده باروری (بارداری سرطانی)، برای بازیابی گامت ها در انتقال های زود هنگام، مورد بررسی قرار می دهند. این روش ها برای کمک به کودکان مبتلا به سرطان به گونه ای طراحی شده اند که باروری خود را در مواجهه با درمان (مثل شیمی درمانی) حفظ کنند که در غیر این صورت این مسئله میتواند تواناییشان برای تولید مثل را از بین ببرد.
ترنس جندر زن و وضع حمل
یک تصور غلط رایج وجود دارد که زنان تغییر جنسیت یافته بعد از جراحی واژینوپلاستی، می توانند باردار شوند. این درست نیست. به منظور حامله شدن یک زن تغییر جنسیت یافته، باید پیوند رحم انجام شود. این امکان جراحی هنوز وجود ندارد، البته گزارش ها حاکی از آن است که زنی با سندروم روکی تانسکی با پیوند رحم باردار شده است.
بانک اسپرم
با این حال ترنس جندر های زن، می توانند به اهدا اسپرم در بارداری کمک کنند. برخی از زنان تغییر جنسیت یافته، قبل از هر گونه تغییر جنسیت پزشکی، اسپرم خود را نگه می دارند. این کار بسیار ساده تر از نگهداری تخمک در بانک است. زنان تغییر جنسیت یافته از طریق انزال و استخراج اسپرم از بیضه ها قادر به تولید و بازیابی آن می باشند.
با این حال، اگر ممکن باشد، زنان تغییر جنسیت یافته ای که علاقمند به داشتن فرزندان بیولوژیکی هستند، قبل از انتقال پزشکی به نگهداری اسپرم تشویق می شوند. به طور کلی این کار برای کسانی که قبل از بلوغ تغییر جنسیت داده اند، امکان پذیر نیست. همانند مردان تغییر جنسیت یافته، تکنیک های تجربی برای بهره برداری از گامت های در حال توسعه وجود دارد.
اگر قرار باشد نگهداری اسپرم در بانک انجام شود، میبایست قبل از واژینوپلاستی صورت گیرد. طی جراحی واژینو پلاستی، بیضه ها حذف می شوند که بعد از این، امکان تولید اسپرم توسط زن تغییر جنسیت یافته وجود ندارد.
علاوه بر این، برخی زنان تغییر جنسیت یافته، بدون انجام عمل واژینوپلاستی و با جراحی ارکیدکتومی، تخلیه بیضه انجام داده اند. این کار به آنها این اجازه را می دهد تا شدت عوارض هورمون تراپی را کاهش دهند. نگهداری اسپرم در بانک باید حتما قبل از ارکیدکتومی انجام شود.
اگر یک زن تغییر جنسیت یافته، یک شریک هم سوی جنسی زن داشته باشد، آنها می توانند کودکی داشته باشند که هر دو ژن هایشان به اشتراک گذاشته می شود. با فراهم کردن اسپرم توسط زن تغییر جنسیت یافته و تخمک شریک زن، او می تواند باردار شود و یا از یک جایگزین استفاده شود.
اگر یک زن تغییر جنسیت یافته یک شریک مذکر داشته باشد، تنها یکی از آن ها قادر خواهد بود ژن های خود را به کودک منتقل کند و آن ها باید از یک تخمک اهدا شده استفاده کنند و یک جایگزین برای بارداری داشته باشند.
شیردهی ترنس جندر ها
شیردادن از پستان می تواند یک روش بسیار معنی دار برای برقراری ارتباط با کودک باشد. از لحاظ تئوری، هم مردان تغییر جنسیت یافته و هم زنان تغییر جنسیت یافته، توانایی شیردهی دارند. علت آن این است که بافت پستان در مردان و هم زنان بسیار شبیه است. تولید شیر صرفا نیازمند ترکیب درست هورمون است.
در سال ۲۰۱۸، دانشمندان اولین گزارش را از یک ترنس جندر زن منتشر کردند که از طریق شبیه سازی شیر دهی، موفق شده بود به یک کودک شیر دهد. مردان تغییر جنسیت یافته نیز می توانند از طریق سینه به فرزندشان شیر دهند. با این حال، انواع خاصی از عمل های جراحی سینه می تواند به توانایی آنها در شیردهی آسیب بزند.
بنابراین، مردان تغییر جنسیت یافته که قصد دارند به یک کودک شیر دهند، ممکن است بخواهند بازسازی سینه را به تعویق بیندازند یا درباره گزینه های نگهداری نوک پستان با جراح خود مشورت کنند.
کلام آخر
صرف نظر از اینکه یک فرد تغییر جنسیت یافته می خواهد فرزندی را به طور بیولوژیکی داشته باشد، یا به فرزندی قبول کند و یا اصلا فرزند نداشته باشد، بسیار مهم است که افراد تغییر جنسیت یافته علاقه مند به بارداری، بدانند که چه چیزی امکان پذیر است و چه چیز نه. بحث در مورد باروری باید بخش مهمی از مراقبت های انتقال باشد. اولویت های متفاوتی پیرامون ایجاد توازن در تغییر جنسیت و تمایل به بارداری وجود دارد و ممکن است برخی از افراد بارداری را در اولویت قرار دهند و برخی انتقال و تغیییر جنسیت را ارجح بدانند. هیچ مسیر خاصی که فقط تایید هویت جنسیتی یا موفقیت در پدر و مادر بودن را نشان دهد، وجود ندارد.