آیا باکتری دهان می تواند بر قلب انسان تاثیر بگذارد؟ برخی مطالعات نشان میدهد افرادی که مبتلا به بیماری های لثهای هستند بیشتر از افرادی که دارای لثه سالم هستند احتمال مبتلا شدن به بیماریهای قلبی را دارند. محققان هنوز دلیل این رابطه مستقیم را کشف نکردهاند. هنوز مشخص نشده است که بیماریهای لثه به کدامین قسمتهای دیگر بدن میتواند آسیب وارد کند. اما شما باید آگاه باشید که همانطور که از بدن خود مراقبت میکنید باید برای داشتن بدنی سالم از لثههای خود نیز مراقبت کنید. با این مقاله از بخش بهداشت و ارتقا سلامت دکتر سلام با ما همراه باشید.
باکتری دهان و بروز بیماری لثه و دیابت
دیابت میتواند مقاومت بدن نسبت به عفونت را کاهش دهد. افزایش قند خون خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش میدهد. همچنین بیماری لثه باعث میشود به سختی بتوان قند خون را کنترل کرد. شما میتوانید با نگهداشتن قند خون خود در حالت نرمال و عادی از لثههای خود مراقبت کنید. بعد از هر وعده غذایی از نخ دادن و مسواک استفاده کنید و دهان خود را با دهان شویه کاملا ضدعفونی کنید. دندانهای خود را حداقل دو بار در سال چک کنید. شاید مجبور باشید که بیشتر از سالی دوبار دندانهای خود را چک کنید.
باکتری دهان و داروهایی که باعث خشکی دهان می شوند
با توجه به اینکه خشکی دهان باعث مشکلات لثه و پوسیدگی دندان میشود، بهتر است کابینت داروهای خود را چک کنید آنتی هیستامینها، ضد انعقادها، داروهای ضد درد و داروهای ضد افسردگی از جمله داروهایی هستند که میتوانند باعث خشکی دهان شوند. با پزشک و یا دندانپزشک خود صحبت کنید تا دریابید که آیا داروهای شما بر بهداشت دهان و دندان شما تاثیر میگذارد یا خیر و برای جلوگیری از این خطر راه حل مناسب چه میباشد.
استرس و دندان ضربه خورده
اگر در معرض استرس، اضطراب یا افسردگی هستید، ممکن است در معرض خطر بیشتر مشکلات بهداشت دهان باشید. افرادی که تحت استرس قرار دارند، سطح کورتیزول هورمون را بالا می برند که توانایی آسیب بر روی لثه ها و بدن را دارد. استرس همچنین باعث میشود شما به طور کامل از بهداشت دهان و دندان خود عقب بیفتد. بیش از 50% افرادی که دارای استرس هستند از رسیدگی به دهان و دندان خود غافل میشوند. استرس همچنین میتواند در شکلهای دیگر مانند سیگار کشیدن و نوشیدن الکل به دهان و لثههای شما آسیب برساند.
باکتری دهان و پوکی استخوان و از دست دادن دندان
بیماری پوکی استخوان میتواند همه استخوانهای بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد، از جمله استخوان فک شما و میتواند باعث از بین رفتن دندانهای شما شود. باکتری پریودنتیت که یکی از بیماریهای شایع لثه میباشد نیز میتواند استخوان فک شما را از بین ببرد.
لثه و کم خونی
اگر زبان شما دچار بی حسی شود و یا دچار تورم و صافی شود میتواند باعث درد و ناراحتی برای دهان شما شود. هنگامی که شما کم خونی دارید، به این معنی میباشد که بدن شما به اندازه کافی گلبول قرمز ندارد و یا به این معناست که گلبولهای قرمز خون شما هموگلوبین کافی ندارد پس بدن شما به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمیکند. انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد و درمانهای آن متفاوت است. با پزشک خود صحبت کنید تا نوع کم خونی خود را متوجه شوید و متناسب با آن درمان را آغاز کنید.
باکتری دهان و اختلال خوردن
یک دندانپزشک ممکن است اولین کسی باشد که علائم اختلالات خوردن مانند بولیمیا را تشخیص دهد. اسید معده از استفراغ مکرر می تواند مینای دندان را به شدت از بین ببرد. پاک سازی همچنین می تواند باعث تورم در دهان، گلو و غدد بزاقی و همچنین نفسی بد بو شود. بی اشتهایی، بولیمیا و سایر اختلالات خوردن نیز میتواند باعث کمبود مواد غذایی لازم در بدن شود و سلامتهای دندان را تحت تاثیر قرار دهد.
برفک و HIV
افرادی که مبتلا به ایدز یا HIV هستند ممکن است دچار برفک دهان، زگیل دهانی و زخم، تبخال و زخمهای دهانی دیگر شوند که باعث ایجاد پلاکهای سفید یا خاکستری روی زبان یا درون دهان میشوند. در این نوع افراد سیستم ایمنی بدن ضعیف است و در از بین بردن این عفونتها ناتوان است. افراد مبتلا به HIV یا ایدز همچنین تجربه داشتن دهانی خشک را دارند که این مشکل باعث بالا رفتن پوسیدگی دندان میشود و میتواند جویدن، خوردن، بلعیدن یا صحبت کردن را بسیار سخت کند.
رسیدگی به لثه ها میتواند به RA کمک کند
افرادی که مبتلا به آرتریت روماتوئید هستند(RA) هستند، هشت برابر احتمال مبتلا شدن به بیماریهای لثه را نسبت به افرادی که سالم هستند را دارند. خبر بد آن است که افرادی که دچار بیماری RA هستند به دلیل ضعیف شدن ماهیچههایشان کمتر توانایی مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و دیگر مراقبت های دهانی را دارند. خبر خوب این است که کسانی که اگر به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید و التهابات لثه را کاهش دهید باعث کم شدن عوارض درد و التهاب مفصلی میشود.
بیماری های دندان و بیماریهای کلیوی
بزرگسالانی که دچار بیماریهای دهان و دندان هستند بیشتر از افراد سالم دچار بیماریهای کلیوی میشوند. دانشمندان هنوز ارتباط این دو را با یکدیگر به طور کامل تشخیص ندادهاند اما خبر خوش این میباشد که شما با رعایت کردن بهداشت دهان و دندان خود خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی را در خود کاهش میدهید.