در دهه گذشته، مصرف سرکه سیب در رژیم های غذایی رواج بیشتری پیدا کرده است و این امر به دلیل پی بردن به مزایای زیاد این نوع سرکه از جمله کمک به کاهش وزن، درمان آکنه و کاهش قند خون می باشد. این نوع سرکه یک نوشیدنی بسیار مفید است. از صدها سال پیش سرکه به عنوان یک ماده ی دارویی در فرهنگ های مختلف مورد استفاده قرار می گرفت. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی فواید و عوارض این نوع سرکه می پردازیم.
استفاده از سرکه سیب به عنوان دارو
علت این که از سرکه به عنوان ماده ای دارویی استفاده می کنند وجود ترکیبی به نام استیک اسید در آن است. اگر چه هنوز اطلاعات کامل نیست اما بعضی از تحقیقات پیشنهاد می کنند که سرکه می تواند به درمان بعضی از سرطان ها کمک کند.
به عنوان مثال، در تحقیقی که در سال 2014 منتشر شده است و در این تحقیق بر روی سلول های انسان ها و موش های آزمایشگاهی مطالعه صورت گرفته است. نتایج نشان دادند که سرکه سیب می تواند به سرطان معده کمک کند اگرچه هنوز به تحقیق بیشتری نیاز است.
فواید سرکه سیب
و اما استفاده ها شخصی از سرکه می تواند مزایای بسیاری داشته باشد. سرکه سیب رقیق شده برای بهبود هضم غذا نیز مفید است و دلیل این امر این است که سرکه جمعیت باکتری های مفید بدن را که به هضم کمک می کند افزایش می دهد. همچنین سرکه می تواند به کاهش وزن و کنترل بهتر فشار خون کمک کند.
در تحقیقی که نتایج آن در مجله سالانه مواد مغذی و متابولیسم منتشر شده است دریافت اند که این نوع سرکه به افرادی که مبتلا به دیابت هستند می تواند در کنترل قند خون کمک کند. آن ها 4 کلنیک را به طور تصادفی انتخاب کردند و بیماران آن را تحت نظر گرفتند و متوجه شدند که وقتی افراد کربو هیدرات های پیچیده را مصرف می کنند این نوع سرکه به کاهش قند خون کمک می کند به این معنی که، بیمارانی که سرکه سیب مصرف کرده اند 20 درصد قند خون کمتری نسبت به افرادی که این نوع سرکه را مصرف نکرده اند دارند.
افزون بر این این نوع سرکه یک راه درمان ساده و راحت برای آکنه و جوش می باشد، البته بهتر است که آن را با آب رقیق کرد.
پوست به طور طبیعی اندکی اسیدی است پس استفاده از پاک کننده هایی که کمی اسیدی هستند می تواند به سلامت پوست کمک کند. استفاده از سرکه برای مراقبت از پوست کار آسانی است و افرادی که از آن استفاده کرده اند نتایج رضایت بخشی را گزارش کرده اند. سرکه می تواند به برطرف کردن اسکار و لکه های پوستی نیز کمک کند.
یک نکته بسیار مهم در مصرف این نوع سرکه این است که استفاده به طور منظم از آن در رژیم غذایی می تواند به سلامتی آسیب وارد کند. زیرا استیک اسید موجود در سرکه مینای دندان را از بین می برد.
اگر تصمیم به استفاده از این نوع سرکه به عنوان یک مکمل در رژیم غذایی خود دارید مطمئن شوید که آن را حتما با آب رقیق کرده اید. سرکه غلیظ گلو را تحریک خواهد کرد. برای رقیق کردن این نوع سرکه یک قاشق سوپ خوری سرکه و 8 قاسق آب اضافه کنید.
عوارض و خطرات این سرکه
در گزارش هایی اعلام شده است که مصرف طولانی مدت این نوع سرکه باعث پوکی استخوان و کمبود پتاسیم می شود. اما تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت نگرفته است. از این نوع سرکه می توان در آشپری استفاده کرد و اگر به صورت رقیق شده مورد استفاده قرار بگیرد هیچ خطری نخواهد داشت.
اختلالات این سرکه با انواع داروها
این که مصرف سرکه و استفاده از داروها به صورت همزمان مشکلی ایجاد می کند یا نه هنوز اطلاعاتی در دست نیست و اگر تمایل به استفاده دارید بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید. اما استفاده اندک از سرکه سیب در سالاد، سوپ و دیگر غذاها بلامانع است.
طعم دهی به غذا با کمک سرکه سیب
اگرچه این نوع سرکه دارای طعم تند تیزی است اما افزودن آن به غذاهای شیرین عطر و طعم خاصی به آن می دهد و مورد عطلاقه تمام افراد خانواده واقع خواهد شد.
این نوع سرکه باعث افزایش طعم به غذا و کاهش میزان پروتئین آن بدون اضافه کردن قند و چربی می شود. به همین خاطر می توان از آن برای کباب کردن گوشت و پخت و پز استفاده کرد. سالاد ها گزینه مناسبی برای افزودن این نوع سرکه به آن ها و مصرف بیشتر سبزیجات هستند.
در تهیه ماهی که غذایی سرشار از امگا 3 و پروتئین می باشد می توان از این نوع سرکه برای دادن طعم خوش استفاده کرد. اضافه کردن مقداری عسل به ماهی مفید است زیرا حاوی آنتی اکسیدان می باشد و تندو تیزی سرکه ی اضافه شده را ملایم تر می کند به طوری که خوردن آن را برای هر فردی امکان پذیر می کند.
این نوع سرکه برای تهیه ترشیجات قابل استفاده است.