در مورد هایپر هیدروزیس چه می دانید؟ چگونه میتوان این اختلال پوستی را درمان کرد؟ هایپر هیدروزیس یک اختلال پوستی است که با عرق کردن بیش از حد که معمولا در دوران بلوغ آغاز می شود، مشخص می گردد. این شرایط می تواند به طور موثر توسط درمان های غیر تهاجمی و تهاجمی مدیریت شود. 15.3 میلیون نفر در ایالات متحده یا حدود 4.8 درصد جمعیت ایالات متحده از هایپر هیدروزیس رنج می برند. در این مقاله از بخش بیماری ها و زیبایی دکتر سلام به بررسی هایپر هیدروزیس می پردازیم.

هایپر هیدروزیس چیست؟

هایپر هیدروزیس یک بیماری است که منجر به عرق ریختن  بیش از حد ناشی از تحریک سیستم عصبی سمپاتیک می شود. افرادی که مبتلا به هایپرهیدروزیس هستند، معمولا به نوعی عرق می کنند که عرق از دست هایشان چکه می کند و لباس هایشان خیس می شود و با فعالیت های روزمره و معمولی آنها، تداخل پیدا کرده و آنها را تحت تاثیر قرار می دهند. هایپر هیدروزیس، بر زندگی یک فرد فراتر از علائم فیزیکی، می تواند تاثیر داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال در معرض اضطراب اجتماعی و خجالت ناشی از عرق بیش از حد هستند.

هایپر هیدروزیس

چه چیزی باعث هایپرهیدروزیس می شود؟

هایپرهیدروزیس ناشی از فعالیت بیش از حد سیستم عصبی سمپاتیک است که منجر به تحریک بیش از حد غدد تعریق می شود.

علائم بیماری چیست ؟

عرق کردن در هنگام قرار گرفتن در معرض هوای گرم، احساس اضطراب، تنش و یا ورزش ، شایع است. تعریق بیش از حد در هوای سرد و یا در هنگام انجام وظایف عادی روزمره، طبیعی نیست. نسبت تعریق هر فرد نسبت به فرد دیگر، متفاوت است، اما زمانی که عرق کردن، فعالیت های طبیعی را مختل می کند، ممکن است دچار هایپرهیدروزیس شده باشید.

نشانه ‌های هایپرهیدروزیس عبارتند از:

  • عرق ریختن بیش از حد در مدت زمان کوتاهی پس از بیدار شدن
  • خیس شدن لباس از عرق
  • عرق از کف پا، کف دست و یا زیر بغل می‌چکد

هایپر هیدروزیس می تواند در نتیجه عوامل زیر اتفاق بیفتد:

پوست تحریک شده و گاهی دردناک

عفونت های قارچی و باکتریایی پوست

اضطراب اجتماعی و خجالت، که گاهی اوقات منجر به افسردگی یا کناره گیری از اجتماع می شود

عدم تمایل به پوشیدن لباس های رنگ روشن زیرا لکه های عرق را نمی توانند پنهان کنند.

تعویض مرتب لباس ها و دوش گرفتن بیش از 2 بار در روز

شرایط هایپرهیدروزیس شما متفاوت خواهد بود، اما در بسیاری از افراد، می تواند برکیفیت زندگی و رفاه عمومی آنها، تاثیر بگذارد.

انواع این اختلال پوستی

پزشکان دو نوع هایپرهیدروزیس را تشخیص می دهند:

  • اولیه
  • ثانویه

هایپرهیدروزیس اولیه

افراد مبتلا به هایپرهیدروزیس اولیه از دوران کودکی یا نوجوانی، عرق ریختن بیش از حد را تجربه کرده اند. طبق آمار شیوع هایپرهیدروزیس در سال 2016،حدود 2.8 درصد از جمعيت ايالات متحده از هايپرهیدروزیس اولیه رنج مي برند و از میان کسانی که مبتلا به هایپرهیدروزیس اولیه هستند، تقریبا 50% از افراد خانواده آنها، از تعریق بیش از حد در عذاب می باشند و به این دلیل است که هایپرهیدروزیس اولیه، یک ویژگی ژنتیکی خاص است.

مناطقی از بدن که تحت تاثیر هایپرهیدروزیس اولیه قرار می گیرند، شامل نواحی زیر هستند:

  • دست ها
  • پا
  • سر
  • صورت
  • زیر بغل

هایپرهیدروزیس ثانویه

هایپرهیدروزیس ثانویه در دوران بزرگسالی ظاهر می شود و می تواند ناشی از یک وضعیت سلامتی و یا عوارض جانبی داروهایی باشد که ممکن است مصرف کنید. عرق کردن با هایپرهیدروزیس ثانویه ممکن است در تمام بدن شما و یا در یک ناحیه، متمرکز شود.

علل پزشکی در به وجود آمدن هایپرهیدروزیس ثانویه عبارتند از:

  • سرطان (تعریق شبانه)
  • ایدز
  • بیماری سل
  • یائسگی
  • پرکاری تیروئید
  • دیابت
  • چاقی
  • حمله قلبی
  • اعتیاد به مواد مخدر
  • سکته
  • آسیب ‌های مغزی و یا نخاعی
  • بیماری پارکینسون
  • بیماری ریه

همانند هر گونه نگرانی در مورد وضعیت سلامتی و  قبل از تصمیم گیری و  اقدام جهت درمان، مهم است که توسط یک پزشک متخصص معاینه شده و نوع بیماری مشخص شود.

هایپرهیدروزیس

داروهای تجویز شده ای که باعث هایپرهیدروزیس ثانویه می شوند، عبارتند از:

  • داروهای مسکن (آرام بخش)
  • داروهای ضد میکروبی (ضد ویروسی و آنتی بیوتیک)
  • داروهای قلبی عروقی (قلب و فشار خون)
  • داروهای شیمی درمانی (تومور یا سرطان)
  • داروهای پوستی (پوستی و موضعی)
  • داروهای غدد درون ریز (هورمون)
  • داروهای دستگاه گوارش
  • داروهای اعصاب
  • داروهای مربوط به هماتولوژیک، ایمونولوژیک، سیستم ایمنی بدن

درمان های مربوط به هایپرهیدروزیس چیست؟

رویکردها و روش های  متعددی برای هایپرهیدروزیس وجود دارد که همه آنها به دنبال این هستند که شرایط را کنترل کنند یا به طور کامل از بین ببرند.

داروهای ضد تعریق

معمولا متخصصین پوست به بیمار توصیه می کنند که ابتدا یک داروی ضد تعریق بدون نسخه را امتحان کنند. این ساده ترین و ارزان ترین راه حل است و اگر به درستی استفاده شود، می تواند موثر باشد.

پزشکان پیشنهاد می کنند که بیماران به دنبال دارویی باشند که حاوی حداقل 20% هگزاهیدرات آلومینیوم به عنوان یک ماده فعال باشد و توصیه هایی را برای استفاده از آن ارائه می دهند:

برخلاف دیگر داروهای ضد تعریق، این دارو  باید بر روی پوست خشک و در هنگام عصر و  به مدت چندین شب و در یک ردیف اعمال شود و سپس دو بار در هفته مورد استفاده قرار بگیرد.

دانشکده امراض پوستی آمریکا، داروی ضد تعریق Drysol را به عنوان بهترین داروی ضد تعریق تجویزی برای هایپرهیدروزیس توصیه می کند.

متاسفانه، همیشه داروهای قوی به اندازه کافی قوی و موثر نیستند. این به ویژه برای قسمت‌هایی از بدن که پوست ضخیم‌تری دارند، مانندکف دست‌ها یا کف پاها، صدق می کند. هنگامی که ضد عرق بی ‌اثر است، پزشک تزریق سم بوتولینوم نوع A را توصیه می‌کند که به عنوان بوتاکس نیز شناخته می‌شود.

Iontophoresis

این روش معمولا برای درمان تعریق دست ‌ها و پاها استفاده می‌شود. همچنین قادر به درمان تعریق در ناحیه زیر بغل نیز می باشد، اگر چه که درمان این بخش از بدن به خاطر شکل آن، مشکل است.

Iontophoresis با فرو بردن قسمتی از بدن در آب، کار می‌کند. جریان الکتریکی کمی از طریق آب عبور می‌کند و به طور موقت غدد تعریق شخص را غیر فعال می سازد.

سم بوتولینوم (بوتاکس)

بوتاکس، احتمالا بهترین داروی آرایشی دنیا است که به طور گسترده ای برای  صاف کردن چین و چروک ها، خطوط اخم و پنجه کلاغی و یا افزایش حجم به لبها استفاده می شود و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز بوتاکس را برای درمان هایپرهیدروزیس، مورد تائید قرار داده است.

استفاده از سم بوتولینوم و تزریق آن به زیر بغل ها، دست ‌ها یا پا ها، از فعالیت یک ماده شیمیایی در بدن که سبب تحریک غدد تعریق می شود، جلوگیری می کند.

اکثر بیماران بعد از چهار یا پنج روز به نتایج قابل توجهی می رسند و این اثرات می‌توانند تا ۶ ماه یا حتی بیشتر، طول بکشند.

مطالعات اخیر بر این نکته تاکید دارند که تزریق تا چه میزان می تواند موثر باشد. در یک مطالعه که توسط مجله پوست آمریکا ( JAAD ) منتشر شد، ۹۴ درصد از افراد، بعد از چهار هفته بهبود قابل ‌توجهی داشتند. میزان واکنش به این درمان، بعد از ۱۶ هفته، بالا بود. تقریبا ۹۸ % افرادی که تحت درمان با این روش قرار گرفتند، آن را به دیگران نیز توصیه کردند.

با این حال، برخی جنبه‌ های منفی در تزریق بوتولینوم وجود دارد. گذشته از اثرات و عوارض جانبی بالقوه، برخی از آنها ممکن است خطرناک یا حداقل کمی ناخوشایند باشند. به عنوان مثال، یک فشار ضعیف بعد از تزریق دستی، به معاینات مداوم کلینیکی و درمان مکرر نیاز دارد. برای کسانی که تمایلی به صرف وقت و هزینه برای این نوع درمان ندارند، یک راه‌ حل با دوام تر که جذابیت بیشتری دارد نیز وجود دارد.

MiraDry

MiraDry توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) و در سال 2011 تأیید شده و در حال حاضر به طور گسترده ای برای درمان هایپرهیدروزیس استفاده می شود. پزشکان از یک دستگاه دستی برای انتشار انرژی الکترومغناطیسی در ناحیه زیر بغل بیمار استفاده می کنند. این به طور قطع و یقین، غدد تعریق را از بین می برد و منجر به کاهش چشمگیر عرق می شود. این یک روش نسبتا سریع با حداقل ناراحتی است و اکثر بیماران، می توانند به طور مستقیم بعد از آن، فعالیت های طبیعی و روزمره خود را از سر بگیرند.

در این روش، بیماران معمولا 80٪ یا بیشتر، کاهش تعریق را تجربه می کنند. بسیاری از افراد پس از یک دوره درمان miraDry ، احساس رضایتمندی دارند، اما برخی دیگر از افراد ممکن است به چند جلسه درمان نیاز داشته باشند تا به نتیجه مطلوب و دلخواه خود برسند.

دستگاه لیزر اسکالپشور

دستگاه لیزر اسکالپشور یکی دیگر از تکنولوژی ‌های غیر تهاجمی برای درمان هایپرهیدروزیس می باشد که به ثبت نیز رسیده است و عملا بدون درد است. در این روش و با استفاده از لیزر، غدد عرق زیر بغل را خرد و کوچک می کنند. نتایج این روش تا یک سال بیشتر نیز دوام دارد و یک گزینه طولانی تر و با دوام تر از بوتاکس است هر چند که نیاز به مراجعات مکرر دارد.

همانند روش miraDry ، این روش نیز دارای عوارض جانبی مانند درد موضعی یا سوزش و کمی از کارافتادگی می باشد اما در دو دوره درمان کوتاه مدت، نتایج طولانی مدتی را به بیمار می دهد.

درمان های خانگی

هایپر هیدروزیس

چندین گزینه درمانی وجود دارد که می‌توانید در منزل خود امتحان کنید. در اینجا چند پیشنهاد را ارائه می دهیم:

  • پوشیدن لباسها و کفش های قابل تنفس
  • تعویض مرتب و زود به زود لباس و جوراب
  • دوش گرفتن و یا حمام رفتن چندین بار در روز
  • استفاده از پودر تالک در زیر بغل و پاها

عمل جراحی هایپرهیدروزیس چیست؟

غدد عرق را می توان با انجام عمل جراحی و تحت بیهوشی موضعی یا بیهوشی کامل و طی عملیاتی به نام کورتاژ زیر جلدی یا سمپاتکتومی،  از زیر بغل بیمار برداشت. با اینکه این روش ها نتایج دائمی با میزان موفقیت بیش از 90٪ را ارائه می دهند، اما امروزه در میان پزشکان، محبوبیتی ندارند. به این دلیل که عمل جراحی می تواند باعث بروز زخم و یا تشکیل غدد تعریق، در جاهای دیگر بدن شود.

خوشبختانه و در حال حاضر، پیشرفت های فنی و استفاده از روش های غیر تهاجمی، نتایج بلند مدتی را ارائه می دهند.

انتخاب بهترین روش درمان

پیشرفت‌های متعددی در درمان هایپرهیدروزیس وجود دارد و پزشکان یک دوره درمان را براساس اولویت ها و معاینات بیمار توصیه خواهند کرد.

هایپر هیدروزیس می تواند به طور دائم و از طریق روش جراحی موضعی درمان شود، اما متخصصان درمان های غیر تهاجمی مانند بوتاکس، miraDry یا دستگاه لیزر اسکالپشور را توصیه می کنند. تمام این روش ها نشان داده اند که روش هایی سریع و با حداقل عوارض جانبی و نتایج عالی هستند. بوتاکس و دستگاه لیزر اسکالپشور نیاز به معاینات مجدد برای ماندگاری اثر دارند، در حالی که miraDry نتایج بسیار طولانی مدتی را فقط با یک بار معاینه، ارائه می کند.