ایمپلنت ها قطعاتی پیچی از جنس تیتانیوم هستند که روز به روز از لحاظ تکنولوژی ارتقا پیدا می کنند. این قطعات به صورت استوانه و بدون جراحی، استرس و درد با مهارت خاصی توسط دندانپزشک متخصص کاشت ایمپلنت، در جای دندان از دست رفته کاشته می شود.پس از کاشتن دندان و گذشتن مدت زمانی کوتاه، دندان استخوان سازی می کند و ریشه ای طبیعی پیدا می کند. بعد از آن قالب گیری انجام می شود، روکش گذاشته می شود و دندانی طبیعی و زیبا برای بیمار ایجاد می شود. پس از طی شدن این پروسه تمام مشکلاتی که پس از کشیدن دندان برای بیمار به وجود آمده بود برطرف می شود.
انواع ایمپلنت
- ایمپلنت سنتی:
در گذشته برای دریافت اطلاعات از ساختار دهان و دندان لازم بود تا لثه بریده و کنار زده شود. در روش سنتی لثه شکافته و در نقطهای که بیشترین حجم استخوان وجود دارد دریل زده شده و پس از آن ایمپلنت قرار گرفته و لثه بخیه زده میشود. پس از دو تا سه ماه که استخوان جوش میخورد دوباره لثه باز شده و مرحله پروتز صورت میگیرد. امروزه در ایران 90 درصد جراحیهای ایمپلنت به روش سنتی انجام میشود.
- ایمپلنت بدون جراحی یا ایمپلنت دیجیتال:
در این روش فقط یک سوراخ کوچک روی لثه ایجاد میشود، از همانجا دریل شده و از همانجا ایمپلنت در داخل استخوان قرار می گیرد و دیگر لثه بریده نمی شود و کنار زده نمی شود.
منظور جراحی ایمپلنتی است که بدون برش لثه و بخیه کردن لثه انجام میگیرد و از آنجا که بعد از کشیدن دندان استخوان تحلیل پیدا میکند، بنابراین در اکثر مواقع با کمبود استخوان مواجه هستیم و بدون دید مستقیم استخوان امکان جایگذاری ایمپلنت از نظر عملی امکانپذیر نیست. جراحی flapless تنها در مواردی که میزان استخوان کافی باشد، با استفاده از surgical guide که به کمک رادیوگرافی CBCT استخوان ساخته شده، امکانپذیر است و جراحی ایمپلنت بدون خونریزی و بدون درد نامیده میشود.
روش پانچ (بدون نیاز به جراحی)
اگر بیمار دارای بافت نرم (لثه) و بافت سخت (استخوان) خوبی باشد، میتوان کاشت دندان را بدون نیاز به جراحی گسترده و با روشی ساده و با کمترین اندازه درد و خونریزی برای بیمار انجام داد. از آنجایی که در این روش خونرسانی بافت پیرامون ایمپلنت کمتر دچار خدشه میشود، جوش خوردگی با استخوان زودتر رخ داده و زمان درمان کاهش مییابد.در ایمپلنت بدون جراحی به جای اینکه لثه شکافته شود و درمعرض دید کامل قرار بگیرد، جراحان ماهر محل قرار دادن ایمپلنت را بهراحتی حس میکنند و حتی تراکم استخوان را هم کاملا در این اسکنها میتوانند مشاهده کنند.
روش لیزر
امروزه لیزر در همه زمینهها کاربرد دارد یکی از مهمترین کاربردهای لیزر در جراحیهای حساس ازجمله ایمپلنت است.ایمپلنت دنیای بسیار گستردهای را پیش روی دندانپزشکان قرار داد ولی چون همراه با جراحی بود و اینکه در صورت هرگونه عفونت امکان ناموفق بودن عمل و پس زدن پایه تیتانیومی ایمپلنت وجود داشت، نیاز به روش جدید و کاملتری در کنار کاشت ایمپلنت احساس میشد.
لیزر، انقلابی در دنیای دندانپزشکی ایجاد کرد. استفاده از لیزر جراحی، برای کمک به جایگذاری ایمپلنت و مرحله دوم، بهبود فرمدهی بافت نرم توصیه میشود. بهعلاوه استفاده از لیزر برای کمک به ضدعفونی سطوح ایمپلنتی پیشنهاد میشود. درنتیجه لیزر یکی از تکنیکهای درمانی جدید در دندانپزشکی است که باعث کاهش زمان درد و خونریزی میشود.در جراحی ایمپلنت یا کاشت دندان هم مثل سایر جراحیهای دهان سرعت ترمیم و خاصیت ضدالتهابی و ضددردی لیزر کمک شایانی به مشکلات پس از ایمپلنت میکند. جالب توجه این است کسانی که با لیزر ایمپلنت انجام دهند دیگر هرگز با روشهای معمولی انجام نخواهند داد.
ایمپلنت بدون جراحی چگونه انجام می شود؟
در روش دیجیتال یا ایمپلنت بدون جراحی ابتدا یک اسکن داخل دهانی از بیمار گرفته میشود. اطلاعات بافت نرم و دندان ها از این طریق بدست می آید. سپس بیمار به رادیولوژی مراجعه می کند و یک CBCT از بافت سخت تهیه می شود. این دو فایل اطلاعاتی بدست آمده با هم ترکیب شده و مدل سه بعدی بسیار دقیقی از بافت های نرم و سخت فک ارائه می دهد. با توجه به این مدل یک طرح درمان پروتز نهایی ریخته شده و بر مبنای آن مکان، موقعیت و زاویه ی دقیق ایمپلنت ها مشخص می شود. در واقع قبل از جراحی فیزیکی روی بیمار، یک بار عمل جراحی در فضای مجازی انجام می شود. این جراحی مجازی یک راهنمای جراحی در اختیار پزشک می گذارد؛ بنابراین با مراجعه بیمار برای ایمپلنت بدون نیاز به بریدن لثه، با ایجاد یک سوراخ بسیار کوچک روی لثه عمل دریلینگ انجام شده و ایمپلنت در موقعیت دقیق خود قرار میگیرد. این نوع جراحی بدون عوارض معمول مثل، درد، کبودی و بخیه است و به راحتی انجام می شود.
از مزایای دیگر این روش می توان به کاهش تعداد دفعات مراجعه بیمار اشاره کرد و به دلیل عدم نیاز به کنار زدن لثه، خون رسانی استخوان که از طریق لثه انجام می شود و فرآیند جوش خوردن سلول های استخوانی با ایمپلنت که تحت تاثیر این خون رسانیست، به سادگی انجام می شود و بالطبع زمان ترمیم و جوش خوردن جلو می افتد. علاوه بر این با هر بار کنار زدن و بریده شدن لثه حدود یک میلیمتر تحلیل استخوانی به دلیل قطع خون رسانی در این ناحیه اتفاق می افتد که در این روش از آن پیشگیری می شود.
همچنین با وجود مدل سه بعدی از قبل تهیه شده، امکان ساخت پروتز فوری برای نواحی جلویی دهان که در زمینه زیبایی اهمیت دارد، وجود دارد به طوری که بیمار در موارد لازم میتواند در همان جلسه پروتز خود را تحویل بگیرد و با دندان از مطب خارج شود. در این روش برای بیماران سیگاری و دیابتی که شانس موفقیت ایمپلنت برایشان کم است، امکان انجام این عمل وجود دارد. همچنین بیمارانی که به هر دلیلی منع جراحی دارند میتوانند از این روش ایمپلنت بدون جراحی برای درمان استفاده کنند.
شرایط محل قرار دادن ایمپلنت:
– مناسب بودن استخوان
– ارتفاع مناسب
– ضخامت مناسب
– تراکم استخوان
این کار برای جراحان بسیار دشوار خواهد بود اما برای بیمار ویژگیها و مزایایی دارد:
1- کاهش زمان کاشت دندان
2- کاهش درد بعد از کاشت دندان
3- کاهش تورم بعد از کاشت دندان
4- بهترین روش برای بیماران دیابتی
5- بهترین روش برای بیمارانی که عرض استخوان بسیار کمی دارند و به آنها جراحیهای وسیع پیوند استخوان پیشنهاد شده است.
6- بهترین روش برای بیمارانی که ارتفاع استخوان کمی دارند و به آنها جراحیهای پیشرفته جابهجایی عصب پیشنهاد شده است.
7- بهترین روش برای کسانی که نیاز به روکش فوری دارند.
8- بهترین روش برای کسانی که ترس از جراحی کاشت دندان دارند.
9- جلوگیری از تحلیل استخوان بعد از کاشت دندان
10- کاهش خونریزی بعد از کاشت دندان
11- استفاده از غذای طبیعی بلافاصله بعد از کاشت دندان
12- انجام کارهای عادی روزمره بلافاصله بعد از کاشت دندان
13- حفظ لثه بیندندانی و درنتیجه ایجاد زیبایی در دندانهای جلو و جلوگیری از گیر غذایی در دندانهای عقب
روشهای مراقبت و نگهداری پس از انجام ایمپلنت
- استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین سه بار در روز از روز بعد از کاشت ایمپلنت دندان به مدت 5 روز (روش استفاده: بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و پس از آن بهاندازه یک درب دهانشویه بدون رقیق کردن به مدت یک دقیقه در دهان بچرخانید و تا یک ساعت پس از آن دهانتان را آب نزنید و غذایی میل نکنید.
- درصورتی که داروی آنتیبیوتیک برای شما تجویز شده در اولین فرصت استفاده کرده و طبق دستور ادامه دهید.
- استفاده از مسکن تا دو روز اول بعد از کاشت ایمپلنت دندان جهت کاهش درد توصیه میشود.
- از تف کردن پرهیز کنید و در هر صورت آب دهان را ببلعید.
- دو ساعت بعد از جراحی غذا خوردن مانعی ندارد، اما سعی کنید به مدت 48ساعت غذای سرد و رقیق میل کنید. بعد از این مدت خوردن غذاهای گرم هیچگونه مانعی نداشته اما به مدت یک هفته از خوردن غذاهای جویدنی پرهیز کنید.
- از مکیدن و استفاده کردن نی برای خوردن و آشامیدن پرهیز کنید.
- از کشیدن سیگار حداقل به مدت 5روز خودداری کنید.
مراقبت ایمپلنت به همراه پیوند استخوان: بهتر است روز اول جراحی تا قبل از خواب با فواصل زمانی 15دقیقه از کمپرس یخ استفاده کنید و پسفردای روز جراحی نیز کمپرس گرم هر 15دقیقه تجویز میشود.
مراقبت ایمپلنت از نظر مسواک زدن: در روز جراحی ایمپلنت نواحی دیگر دهان مسواک زده شود و ناحیه ایمپلنت شده تا سه روز فقط با دهانشویه تمیز شود. از روز سوم یا از مسواک اسفنجی استفاده شود یا با پنبه آغشته به کلرهگزیدین آرام محل کاشت ایمپلنت را تمیز کنید، چون تمیز بودن لثه دور ایمپلنت تاثیر بسیار زیادی در کاهش درد و سرعت ترمیم لثه دارد.تورم در هفته اول طبیعی بوده. همچنین درد و تب مختصر نیز بعد از جراحی معمولا وجود خواهد داشت. درصورتی که شرایطی غیر از مسائل فوق وجود داشت، بیمار نیازمند مراجعه یا تماس با مطب است.
دکتر شهنام سیحون
نشانی مطب: تهران، خیابان میرداماد، میدان محسنی، خیابان آزیتا، پلاک 13، زنگ 103، طبقه اول، واحد 3
تلفن مطب: 02122224212 و 02122260445
ایمیل: shahnam.seihoon@gmail.com