با مراحل و درمان بیماری آرتروز زانو تا چه اندازه آشناییی دارید؟ آرتروز دارای 5 مرحله می باشد. مرحله صفر، نرمال می باشد یعنی زانو در سلامت کامل است. بیشترین مرحله شماره 4 می باشد و به آرتروز مزمن تبدیل شده است. آرتروز در مراحل پیشرفته باعث ایجاد درد شدید و سخت تر شدن حرکت مفاصل می گردد. در این مقاله از بخش ارتوپدی دکتر سلام به بررسی درمان آرتروز زانو می پردازیم.
مراحل بیماری آرتروز زانو
در این بخش به بررسی مراحل بیماری آرتروز زانو می پردازیم و مرحله به مرحله پیشرفت بیماری را مورد تحلیل قرار می دهیم.
مرحله صفر آرتروز زانو
مرحله صفر به عنوان مرحله نرمال که در آن زانو در سلامت کامل است. در این مرحله زانو هیچ نشانه ای از آرتروز در خود ندارد و حرکت مفاصل بدون درد می باشد.
درمان
برای این مرحله هیچ درمانی لازم نمی باشد.
مرحله یک
در این مرحله فرد مشاهده می کند که کمی استخوان ها در حال متورم شدن هستند. این اتفاق در جایی رخ می دهد استخوان ها به هم متصل می شوند. افراد در این مرحله هیچ دردی را در مفاصل و استخوان ها به علت ایجاد ترکیباتی در مفاصل احساس نمی کنند. به عبارتی متورم شدن مفاصل دردناک نخواهد بود.
درمان
معمولا پزشکان برای این مرحله از آرتروز درمانی را توصیه نخواهند کرد.
با این وجود اگر پزشک تشخیص دهد که امکان پیشرفت بیماری در شما وجود دارد ممکن است که برای شما مکمل تجویز کند مکمل هایی از جمله: گلوکز آمین و کندروتین یا شروع تمریناتی برای از بین بردن نشانه های آرتروز و جلوگیری از پیشرفت آن.
مرحله 2 آرتروز زانو
مرحله دوم آرتروز یک وضعیت نسبتا خفیف است. با استفاده از عکس های رادیولوژی از مفاصل زانوها، رشد استخوان ها قابل دیدن است. اما غضروف هنوز در همان وضعیت قبلی خود به سر می برد. فواصل بین استخوان ها عادی می باشد و استخوان به یکدیگر فشار وارد نمی کنند یا بر روی هم ساییده نمی شوند.
افرادی که در این مرحله از بیماری آرتروز می باشند درد را بعد از پیاده روی های طولانی و یا دویدن احساس خواهند کرد. همچنین خشک شدن مفاصل هنگامی که برای مدت زیادی از آن ها استفاده نشود یا زانو ها برای مدت طولانی خم شده باشند، احساس خواهد شد.
درمان
با پزشک خود در مورد نشانه های بیماری آرتروز صحبت کنید. با این کار ممکن است که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود. اگر این باشد می توانید از برنامه ایی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده کنید.
درمان های متفاوتی برای رفع درد و ناراحتی ناشی از آرتروز وجود دارد. درمان ها برای این مرحله غیردارویی می باشد و برای درمان نیازی به مصرف دارو نیست.
اگر دچار اضافه وزن می باشید با کاهش وزن با تغییر نوع رژیم غذایی و ورزش می توانید بهبود علائم این بیماری را در خود ببینید. حتی اگر دچار اضافه وزن نباشید ورزش کردن برای شما مفید خواهد بود.
اما مراقب حرکات ورزشی که انجام می دهید، باشید.
مرحله 3
مرحله سوم آرتروز در گروه متوسط دسته بندی می شود. در این مرحله غصروف بین مفاصل به طور واضحی تخریب و فاصله بین استخوان ها بسیار باریک شده شده است. افرادی که در این مرحله قرار دارند احساس درد متناوب در ناحیه زانو خواهند داشت هنگامی که در حال راه رفتن، دویدن، خم کردن زانو یا زانو زدن باشند. ممکن است که احساس خشک شدگی زانو داشته باشند وقتی که مدت زیادی نشسته باشند یا صبح ها که از خواب بیدار می شوند. تورم مفاصل بعد از مدتی در آن ها پدیدار خواهد شد.
درمان
اگر درمان های غیر دارویی برای شما کارگر نباشد و برای مدت کوتاهی فقط درد را از بین برده باشد پزشک ممکن است که تزریق را به شما پیشنهاد دهد. با تزریق کورتیزون در مفاصلی که احساس درد دارند می توان درد را از بین برد. تاثیر تزریق کورتیزون بعد از دو ماه از بین خواهد رفت. با این وجود شما و پزشک باید مراقب مصرف آن باشید. محققان بر این باورند که استفاده طولانی مدت از کورتیزون این داروی استروئیدی می تواند مفاصل را بدتر تخریب کند.
استفاده از داروهایی از جمله استومینوفن بعد از مدت طولانی اثر خود را از دست خواهند داد پس می توانید از داروهایی دیگری برای تسکین درد استفاده کنید مثل کدوئین، اکسی کدوئین. این داروها برای تسکین درد در مرحله 3 موثر هستند.
مرحله 4 آرتروز زانو
مرحله 4 آرتروز سخت ترین مرحله است. افرادی که در این مرحله از بیماری آرتروز به سر می برند درد بسیاری در ناحیه زانو با کوچکترین حرکت یا راه رفتن احساس می کنند.
علت این امر این است که فاصله بین استخوان ها متاسفانه از بین رفته است. غضروف به طور کامل از بین رفته است و استخوان را بدون هر نوع غضروفی رها کرده است. سیالی که ایجاد غضروف می کند به طور چشمگیری کاهش یافته است.
درمان
جراحی استخوان یکی از گزینه ها برای درمان آرتروز مزمن می باشد. در طول جراحی قسمت بالای استخوان زانو را بریده و آن را کوچکتر می کنند یا نوعی پروتز جایگزین خواهند کرد. با این عمل جراحی فشار وزن را به ناحیه دیگری از زانو که سالم است منتقل می کنند.