در مورد مراقبت از نوزاد تازه متولد شده چه اطلاعاتی دارید؟ حتما درمورد پرستار شبانه نوزاد شنیده اید. پرستار شبانه وقتی نوازد گرسنه باشد به او شیشه شیرش را خواهد و در طول شب پوشک او را عوض می کند. اگر شیر مادر را به نوزاد می دهید پرستار اگر در طول شب نوزاد گرسنه باشد او را نزد مادر خواهد آورد تا شیر بخورد. سپس او را به تخت خودش برای خوابیدن می برد. یا می توانید شیر خود را بدوشید و در شیشه شیر نگه داری کنید تا پرستار شبانه برای خوراک دهی به نوزاد از آن استفاده کند. هزینه پرستار شبانه به محل زندگی شما و تجربه او در پرستاری از نوزاد بستگی دارد. در این مقاله از بخش سلامت کودک دکتر سلام به بررسی پرستار شبانه نوزاد می پردازیم.
به نوزاد تازه متولد شده چگونه غذا بدهیم؟
برای دو تا 4 روز اول زندگی نوزاد، هر دو ساعت یک بار باید شیر مادر را بخورد. ممکن است به نظر برسد که نوزاد شیر بیشتری نیاز دارد در حالی که شما بیش از این مقدار نمی توانید شیر تولید کنید. اما شیر به اصطلاح آغوزی که مادر بلافاصله بعد از زایمان تولید می کند برای رفع نیازهای نوزاد در این مرحله کفایت می کند.
بعد از این مرحله شیر شما قدری تغییر می کند و طی دو هفته جایگزین شیر آغوز می شود و سپس شیری که مناسب روزهای بعد نوزاد باشد تولید خواهد شد.
بعد از روزهای نخست، شیر خشکی که مورد نیاز نوزاد است دو تا 3 قاشق شیر خشک در 60 تا 90 میلی لیتر آب گرم برای خوراک دهی می باشد. در هفته های اول نوزاد نیاز به شیر خوردن هر 3 تا 4 ساعت یک بار دارد. در طی دو هفته اول زندگی نوزاد، اگر نوزاد شما بیش تر از 4 تا 5 ساعت خوابید، باید بیدارش کنید و به او شیر بدهید.
بعد از یک ماه هم شیر مادر و هم شیر خشک نیاز است که افزایش پیدا کند. در این مرحله شیر خشک دادن به نوزاد باید طبق دستور متخصص کودک پیش رود، هر 4 ساعت یک بار. در بعضی از موارد شیر مادر نیز هر 4 ساعت یک بار باید به نوزاد داده می شود ودر برخی دیگر بیشتر از این مقدار.
چگونه نوزاد تازه متولد شده را به حمام ببریم؟
نوزاد اولین حمام خود را در بیمارستان انجام داده است. اما صرف نظر از این که نوزاد در بیمارستان به حمام برده شده است، کمی بعد از مرخص شدن از بیمارستان و رسیدن به خانه او را به حمام ببرید.
برای انجام این کار، از لیف بسیار نرم و لطیفی استفاده کنید و با آب گرم سر، بدن و ناحیه ای که پوشک می شود را به خوبی بشویید. این نوع تمیز کردن نوزاد امن ترین نوع حمام کردن اوست تا زمانی که بند ناف خشک شود و بیفتد. بعد از این که بند ناف افتاد می توانید کودک را در وان خودش به حمام ببرید.
چگونه پوشک نوزاد را عوض کنیم؟
برای تعویض پوشک نوزاد مطمئن شوید که تمام وسایل مورد نیاز در دسترس تان باشد سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
نوزاد را روی یک سطح صاف بخوابانید. از محافظ استفاده کنید اگر او را روی سطح بلندی خوابانده اید.
لباس نوزاد را بیرون بیاورید.
پوشک پوشیده شده را جدا نکنید در عوض قسمت جلوی آن را پایین بیاورید در این حالت می توانید ناحیه ای از بدن نوزاد که پوشک شده را ببینید.
ناحیه پوشک شده را با دستمال مرطوب تمیز کنید یا با آب گرم بشویید. اورا خشک کنید و با کرم مرطوب کننده چرب کنید.
همانطور که را به پشت خوابانده اید، پاهایش را بالا ببرید پوشک جدید را زیر او قرار دهید و ببندید. اگر نیاز است بدن نوزاد را لوسیون بمالید.
مطمئن شوید که پوشک را زیاد محکم نبسته اید و برای امتحان باید با اندازه دو انگشت پوشک با بدن نوزاد فاصله داشته باشد. اگر نوزاد پسر است حتما موقع پوشک کردن آلت او را به سمت پایین نگه دارید. این کار باعث می شود که از نشتی ادرار جلوگیری شود.
پوشک کهنه را دور بیندازید و لباس های نوزاد را به او بپوشانید و دست های خود را بشویید.
هر از چندی نیاز به تعویض پوشک نوزاد است؟
روزهای اول مدفوعی که نوزاد از خود دفع می کند سیاه رنگ و چسبناک است. اما روز سوم مدفوع کمی روشن تر خواهد شد. اما این که هر جند وقت بک بار نوزاد را باید عوض کردن بستگی به میزان شیر یا این شیر مادر می خورد یا شیر خشک بستگی دارد.
خوردن شیر مادر باعث می شود که روده بیشتر در طول روز کار کند. اما خوردن شیر خشک کمتر این اتفاق می افتد.
به هر حال هر دو ساعت یک بار می توانید پوشک نوزاد را عوض کنید. اگر پوشک تنها با ادرار خیس شده است نیازی نیست که او را از خواب بیدار کنید تا پوشکش را عوض کنید. با این حال پوشک نوزاد را بعد از کار کردن روده حتما عوض کنید تا از تحریک پوستی جلوگیری کنید.