با روش های نگهداری برنج در خانه آشنایی دارید؟ باور غلطی درباره برنج وجود دارد و آن این است که به مدت زمان نامحدود می توانید آن را در آشپزخانه خود نگه دارید. حتی می گویند اگر پس از پختن برنج به مدت چند روز آن را در یخچال نگه دارید و سپس مصرف کنید، هیچ مشکلی نیست. حتی اگر این ادعاها درست باشند هم باید یاد بگیرید که در چه شرایطی برنج را نگه دارید. در این مقاله از بخش عمومی دکتر سلام به بررسی روش های نگهداری برنج در خانه می پردازیم.
روش های نگهداری برنج خام در خانه
آیا می دانستید که اگر در شرایط درستی برنج را نگهداری نکنید، ممکن است مزه آن تغییر کند؟ برای این که پس از پختن، برنج خوش طعمی داشته باشید، می توانید این موارد را دنبال کنید:
- از ظرف مناسبی برای نگهداری برنج استفاده کنید! وقتی برنج را به مدت طولانی خارج از کیسه نگه می دارید، برنج در تماس با هوا قرار می گیرد و هرروزی که می گذرد از تازگی برنج کاسته می شود. برنج نپخته را در ظرف یا محفظه ای دربسته که امکان نفوذ هوا به آن وجود نداشته باشد نگه دارید.
- مقداری برنج بخرید که دو هفته آن را در آشپزخانه خانه تان نگه دارید. حتی در دمای خنک تر هم رطوبت ممکن است برنج خام را در معرض از دست دادن طعم و تازگی قرار دهد.
- اگر برنج خام را در یخچال نگهداری می کنید، ماکسیمم زمانی که می تواند در این مکان، تازگی خودش را حفظ کند دو ماه است. اما این فقط در صورتی است که برنج را در محفظه مناسبی نگهداری کنید.
- هر چه رطوبت کمتر باشد، بهتر است. نگه داشتن برنج خام در ظرف و محفظه مناسب مهم ترین قدم است. اما اطمینان از این که محل نگهداری برنج خنک و تاریک است هم خیلی مهم است. چون این موارد باعث می شوند که برنج برای مدت طولانی تری تازه بماند.
روش های نگهداری برنج پخته شده در خانه
بهترین راه این است که به همان اندازه که قرار است برنج مصرف کنید، برنج بپزید. اما خب برای بعضی ها انجام این کار خیلی هم آسان نیست! برای تازه و خوش طعم نگه داشتن برنج پخته شده به این موارد دقت کنید:
1.- ظرف نگه داری: درست مثل برنج خام، برنج پخته شده را هم باید در ظرفی دربسته که امکان ورود هوا به آن وجود نداشته باشد نگهداری کنید!
2.- زمان نگهداری در یخچال: مدت زمانی که برنج پس از پخته شدن تازه بماند به این بستگی دارد که آیا آن را دوباره گرم کنید یا نه.
- همان طور که قبلاً هم گفتیم بهترین راه، درست کردن همان مقدار برنجی است که می خورید. اما اگر مقداری از برنج باقی ماند، حداکثر یک الی دو روز آن را در یخچال نگه دارید.
- اگر پس از این که برنج پخته شده را در یخچال نگهداری کردید آن را دوباره گرم کنید، مدت بیشتری می توانید آن را نگه دارید. در این صورت می توانید حداکثر چهار روز آن را در یخچال نگه دارید. اما این را به خاطر داشته باشید که گرم کردن برنج پخته شده می تواند مزه برنج را عوض کند!
3.- نگهداری در فریزر: اگر برنج را در فریزر نگهداری کنید حداکثر تا دو ماه قابل استفاده است. اما قبل از نگهداری برنج در فریزر مطمئن شوید که فریزر به اندازه کافی سرد است.
چرا برنج ماده غذایی مناسبی برای نگهداری طولانی مدت است؟
غذا یکی از نیازهای اساسی هر انسانی است. در دوره ای که جامعه گرفتار بلا یا شرایط بد اقتصادی باشد، برنج می تواند بهترین و اقتصادی ترین ماده غذایی برای مصرف باشد. وقتی که کمبود مواد غذایی وجود داشته باشد، برنج را می توان آسان تر و به مدت طولانی تری از میوه، سبزی ها و گوشت نگهداری کرد.
در آسیا برنج جزو مواد غذایی اصلی محسوب می شود. پختن آن آسان است و از نظر مغذی بودن هم مناسب است. مسلماً برنج نسبت به مواد غذایی کنسرو شده و هله هوله انتخاب سالم تری است. مزایای برنج شامل این موارد هستند:
- وقتی برنج را می پزید قد می کشد!
- پختنش آسان است
- عاری از هرگونه کلسترول، سدیم و چربی است
- پس از خوردن آن احساس سیری به آدم دست می دهد
- گران قیمت نیست
- عاری از هرگونه مواد حساسیت زا است
مشکل رشد حشرات
برنج ماده ای غذایی است که از زمین های کشاورزی بر سر سفره ما می آید. اگر یک چیزی وجود داشته باشد که هنگام نگهداری برنج برای طولانی مدت باید درباره آن نگران بود، آن چیز حشرات هستند! چه قصد نگهداری برنج برای کوتاه مدت را داشته باشید چه بلندمدت، باید هرازگاهی به مقدار کم به آن هوا برسانید.
برخلاف سایر مواد غذایی، برنج برای پیشگیری از فاسدشدن نیاز به مقداری هوا دارد. البته به یاد داشته باشید که فقط به مقدار کمی هوا احتیاج دارد. در مقابل، اگر ظرف نگهداری برنج را محکم نبندید امکان تخم گذاشتن حشرات در آن و رشد و تکثیر آن ها بالا می رود.
یکی از عواملی که باعث این موضوع می شوند هوای گرم است. اگر برنج را در جای گرم نگه دارید، به اصلاح می توان گفت که برنج عرق می کند. در شرایطی که نم و رطوبت وجود داشته باشد امکان رشد حشرات بالا می رود.
نگهداری برنج
برنج سفید از برخی از انواع برنج بهتر و مناسب تر است. اما گفته شده که برنج قهوه ای از برنج سفید هم سالم تر است. اما مدت زمانی که می توان آن را نگهداری کرد نسبت به برنج سفید کوتاه تر است. برنج قهوه ای را در شرایط خاص و مناسب می توان تا سال ها نگهداری کرد اما برنج سفید را تحت شرایط خوب می توان نهایتاً تا سی سال نگهداری کرد!
دمای مناسب برای نگهداری برنج 40 درجه فارنهایت یا دمای کمتر از آن است. اگر برنج را در این دما نگهداری کنید، با این روش می توانید برنج را تا 25 الی ۳۰ سال نگه دارید. می توان برنج را زیر ۷۰ درجه فارنهایت هم نگهداری کرد اما در این شرایط باید از جذب اکسیژن هم مطمئن شوید.
این باعث می شود که تا ۱۰ سال بتوان برنج را نگه داشت. برنج را از رطوبت دور نگه دارید تا از ورود حشرات جلوگیری شود.
ظرف نگهداری برنج
ظروف پلاستیکی نگهداری غذا باکیفیت بالا که در مغازه هایی که اجناس باکیفیت دارند پیدا می شوند، برای نگهداری برنج انتخاب مناسبی هستند. البته این را هم باید گفت که نباید این ظرف کاملاً از ورود اکسیژن پیشگیری کند و باید به مقدار خیلی کم به برنج اکسیژن برساند. متأسفانه هیچ ظرفی نیست که فقط مخصوص نگهداری برنج درست شده باشد و به مقدار موردنیاز هم اکسیژن جذب کند. برخی ظرف ها جذب کننده اکسیژن هستند و برای مواد غذایی خشک استفاده می شوند. برخی دیگر از ظرف ها هم مخصوص مواد غذایی تر هستند. قبل از خرید به این که می خواهید ظرف را برای مواد غذایی خشک استفاده کنید یا تر، توجه کنید.
جذب کننده های اکسیژن
ظرف های مخصوص جذب اکسیژن در برخی مغازه ها یافت می شوند. این ظرف ها مدت زمان نگهداری غذا را طولانی تر می کنند و از فاسدشدن و بو گرفتن بعضی مواد غذایی پیشگیری می کنند. به علاوه احتمال رشد و تکثیر قارچ را به صفر می رسانند. این ظرف ها اکسیژن را حتی به میزان کم جذب می کنند و از رسیدن گرمابه مواد غذایی پیشگیری می کنند. به همین خاطر است که با استفاده از ظرف مناسب می توان برنج را در دمای ۷۰ درجه فارنهایت نگه داشت.
پاک کردن ظرف
پاک کردن محفظه نگهداری برنج خیلی مسئله مهمی است. نگهداری برنج در هر یک از محفظه های پلاستیکی، شیشه ای یا فلزی مشکل خاصی ایجاد نمی کند، اما باید در ظرف تمیز آن را نگه دارید. برنج را در ظرف مناسبی نگه دارید که بتواند تا حد نیاز اکسیژن را جذب کند. از محفظه های غیربهداشتی استفاده نکنید چون برنج بوی بد یا کثیفی را باگذشت زمان جذب می کند. اگر برنج را در ظرف مناسب نگه ندارید وقتی آن را می پزید طعم و کیفیتی که انتظار داشتید را نخواهد داشت.