با خواص شکلات تلخ آشنایی دارید؟ آیا می دانید چه مزایایی برای سلامتی شما دارد؟ شکلات تلخ حاوی مواد مغزی فراوانی است که می تواند بر سلامتی شما تاثیر مثبتی داشته باشد. شکلات تلخ از دانه کاکائو ساخته می شود که یکی از بهترین منابع آنتی اکسیدان است. مطالعات نشان می دهد که شکلات تلخ (نه تلخ شیرین) می تواند وضعیت سلامتی شما را بهبود بخشد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. در ادامه این مطلب از بخش تغذیه دکتر سلام، به برخی از مزایای سلامتی و درمانی شکلات تلخ یا کاکائو اشاره شده است.
شکلات تلخ بسیار مغزی است
اگر شما شکلات تلخ با محتوای کاکائو بالا را خریداری کرده اید، این در واقع یک ماده غذایی کاملا مغزی است. شکلات تلخ حاوی مقادیر مناسبی از فیبر محلول و همچنین سرشار از مواد معدنی مفید است. 100 گرم شکلات تلخ 70-85 درصد از کاکائو حاوی:
- 11 گرم فیبر
- 67 درصد از میزان مصرف روزانه آهن
- 58 درصد از میزان مصرف روزانه منیزیم
- 89 درصد از میزان مصرف روزانه مس
- 98 درصد از میزان مصرف روزانه منگنز
- و مقادیر زیادی پتاسیم، فسفر، روی و سلنیوم است.
یک تکه متوسط از شکلات تلخ حاوی مقادیر زیادی شکر است و مصرف آن به طور روزانه توصیه نمی شود. همچنین شکلات تلخ و کاکائو حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب است. این چربی ها معمولا به صورت اشباع شده همراه با مقادیر کمی از حلقه های اشباع نشده چربی هستند. علاوه بر این، شکلات تلخ دارای محرک هایی نظیر کافئین و تئوباریم است اما بعید است سبب بی خوابی شبانه شما شود، زیرا مقدار کافئین آن نسبت به قهوه بسیار کمتر است.
شکلات تلخ منبع بسیار غنی از آنتی اکسیدان ها
ظرفیت جذب رادیکال های اکسیژن مقیاسی از فعالیت آنتی اکسیدانی مواد غذایی است. در واقع، محققان مجموعه ای از رادیکال های آزاد را در برابر یک نمونه از غذاها قرار داده و بررسی می کنند که تا چه اندازه آنتی اکسیدان های موجود در غذا می توانند رادیکال ها را نابود کنند.
لازم به ذکر است که دانه های خام و پردازش نشده کاکائو نسبت به سایر مواد غذایی، امتیاز بالاتری را در اختیار دارند. شکلات تلخ سرشار از ترکیبات ارگانیکی است که از لحاظ زیست شناختی فعال هستند و مانند آنتی اکسیدان ها عمل می کنند. این ترکیبات شامل پلی فنل ها، فلاونول ها و کاتچین ها است.
مطالعات نشان می دهد که کاکائو و شکلات تلخ بیشترین مقادیر از آنتی اکسیدان های فعال، پلی فنل ها و فلاونول ها را نسبت به سایر میوه ها مانند زغال اخته و توت های آکاسی دارا است.
بهبود جریان خون و فشار خون پایین
فلاونول های موجود در شکلات تلخ می توانند اندوتلیوم (پوششی برای شریان ها است) را برای تولید اکسید نیتریک تحریک کند. یکی از عملکردهای نیتریک اکسید، ارسال سیگنال به عروق خونی برای آرام شدن است تا مقاومت در برابر جریان خون و در نتیجه فشار خون کاهش یابد.
شکلات تلخ باعث افزایش کلسترول HDL و محافظت از LDL برای اکسید شدن می گردد
مصرف شکلات تلخ می تواند چندین عامل خطرزای مهم بیماری قلبی را بهبود بخشد. بر اساس مطالعات انجام شده، پودر کاکائو می تواند میزان قابل توجهی از کلسترول LDL اکسید شده را در مردان کاهش دهد.
همچنین می تواند کلسترول HDL را افزایش و LDL کل را در افراد مبتلا به کلسترول بالا کاهش دهد. LDL اکسید شده بدان معنی است که کلسترول LDL با رادیکال های آزاد واکنش داده است. این سبب می شود که ذرات LDL با خود واکنش دهند و توانایی آسیب به سایر بافت های را مانند گرفتگی شریان ها در قلب را به دست آورند.
کاکائو LDL اکسید شده را کاهش می دهد. این شامل تعداد زیاد آنتی اکسیدان های قوی است که وارد جریان خون می شوند و از لیپوپروتئین در برابر آسیب های اکسیداسیون محافظت می کنند. شکلات تلخ همچنین مقاومت به انسولین را کاهش می دهد که یکی دیگر از عوامل خطرزا برای بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و دیابت است.
کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
به نظر می رسد که ترکیبات موجود در شکلات تلخ محافظت بسیار زیادی در برابر اکسیداسیون LDL دارند. در طولانی مدت، این باعث می شود که کلسترول کمتری در شریان ها انباشته شود و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. در واقع، مطالعات فراوانی نشان از بهبود این بیماری با شکلات تلخ می دهد. همچنین در مطالعه دیگری، خوردن شکلات تلخ دو بار در هفته، خطر ابتلا به داشتن پلاک کلسفید شده در شریان ها را به میزان 32 درصد کاهش داده است.
در مطالعه ای که بر روی 470 مرد مسن انجام شد، مصرف کاکائو ریسک مرگ در اثر بیماری قلبی را در یک دوره 15 ساله، بیش از 50 درصد کاهش داده است.
با این حال، به دلیل فرآیند بیولوژیکی شناخته شده (کاهش فشار خون و اکسید شدن LDL )، این احتمال وجود دارد که مصرف منظم شکلات تلخ ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.