ناخن جویدن یک عادت غلط و غیر ارادی است که اکثر افراد دچار آن می شوند بخصوص در مواقعی که استرس بالایی دارند. چگونه میتوان این عادت ناخن جویدن را از سرمان باز کنیم؟ آیا زمان استرس و نگرانی شروع به ناخن جویدن می کنید؟ این عادت غلط نه تنها به ناخن و دندان شما آسیب می زند، بلکه باعث انتقال باکتری و ویروس از ناخن به دهان و صورت می شود. چرا افراد ناخن می جوند؟ در این مقاله از بخش پزشکی دکتر سلام به بررسی علت ناخن جویدن پرداخته و راهکارهای موثری را برای درمان ناخن جویدن ارائه می کنیم.
چرا ناخن جویدن عادت غلطی است؟
در این قسمت چند دلیل مهم برای ترک این عادت را به شما شرح می دهیم:
باعث رشد غیر نرمال ناخن ها می شود. ناخن ها شکل طبیعی خود را بعد از جویده شدن از دست می دهند و ظاهری نامناسب پیدا می کنند.
زیبایی لبخند را از بین می برد. هنگام جویدن ناخن احتمال لب پر شدن، ترک خوردن و شکستن ناخن وجود دارد. علاوه بر آن باعث مشکلات فکی نیز می شود.
ناخن جویدن می تواند عامل بیماری ها باشد. دست های شما هرگونه جرمی را به خود می گیرد. این جرم ها به صورت پنهان در ناخن ها جمع می شوند. هنگام ناخن جویدن جرم ها به بدن منتقل شده و خطر مریضی را افزایش می دهد.
خجالتی بودن در اجتماع. جویدن ناخن باعث محدودیت هایی در رفتارهای اجتماعی می شود. مثلا اینکه نمی توانید مقابل دیگران کارهایی مثل نقاشی کشیدن یا نوشتن انجام دهید.
آسیب ناخن و بافت اطراف آن. این عادت ممکن است باعث توقف رشد ناخن شود و به بافت اطراف آن نیز آسیب بزند.
آسیب دیدگی لثه ها. می تواند باعث آسیب به ریشه دندان، زخم شدن زبان و دهان و یا حتی بریدگی شوند.
حال که فهمیدید چرا باید آن را ترک کنید، آیا مایلید بدانید که چه عواملی این عادت غلط را به وجود می آورد؟
عوامل موثر در ناخن جویدن
ناخن جویدن می تواند نشانه وضعیت سلامت نامناسب باشد. ناخن جویدن در کوتاه مدت مخرب نیست. اگرچه می تواند به یک مشکل بلند مدت تبدیل شود.
ناخن جویدن و غیرقابل کنترل بودن آن باعث آسیب دیدگی به ناخن ها و بافت اطراف آن می شود که به آن اونیچوفاجیا یا اونیچوفاجی می گویند. این حالت جزء وسواس های فکری طبقه بندی می شود.
عوامل دیگری نیز وجود دارد، از جمله:
- والدین آسیب دیده ای که عادت به ناخن جویدن دارند
- استرس های روحی و روانی
- نگرانی
- اضطراب
- کلافگی
- گرسنگی
- احساس ناامنی
در کودکان بیشترین عامل کلافگی و اضطراب می باشد. بعضی از بچه ها با این کار احساس آرامش می کنند. همان طور که دیدید، فاکتورهای زیادی می تواند عامل به وجود آمدن این عادت باشد. اگر زمان زیادی است این عادت را دارید و با اینکار به ناخن هایتان آسیب وارد کردید، بهتر است نزد پزشک رفته و علت آن را جویا شوید.
اگر متوجه شدید که هنگام استرس و نگرانی این کار را انجام می دهید و خواهان ترک آن هستید، راهکارهای زیر را دنبال کنید.
چگونه ناخن جویدن را ترک کنیم؟
ناخن هایتان را کوتاه کنید
کوتاه نگه داشتن ناخن و تمیز بودن آن بهترین راه برای جلوگیری از این عادت است. وقتی چیزی برای جویدن نباشد، ناخودآگاه آن را ترک می کنید.
مانیکور را آغاز کنید
یک مانیکور زیبا انجام دهید و به خودتان برسید. مانیکور دست ها را جذاب می کند. در این حالت برای اینکه مانیکور ناخنتان آسیب نبیند، از جویدن آن دست خواهید کشید.
عوامل تحریک کننده را بررسی کنید
موقعیت هایی که شروع به ناخن جویدن می کنید را شناسایی کنید. آیا هنگام خستگی این کار را می کنید؟ یا هنگام اضطراب؟ مطالعات نشان می دهد افراد هنگام خستگی، گرسنگی، نگرانی و استرس بیشتر این کار را انجام می دهند. این موقعیت ها را بشناسید و عادت ناخن جویدن را ترک کنید.
از برچسب ناخن یا دستکش استفاده کنید
یکی دیگر از راه های جلوگیری استفاده از برچسب ناخن یا دستکش است. شاید احمقانه باشد اما زمانی که دهان فرد ناخن را پیدا کند، کمتر وسوسه جویدن آن را دارد.
دندان هایتان را مشغول نگه دارید
دست ها و دهان را مشغول نگه دارید. هرگاه حس وسوسه داشتید، شروع به آدامس جویدن و در دست گرفتن یک توپ کنید. در این حالت دیگر نمی توانید ناخن بجوید.
لاک ناخن با مزه تلخ در ترک این عادت معجزه خواهد کرد.
تدریجی اما پیوسته تلاش کنید.
قطعا نمی توانید یک شبه این عادت را ترک کنید و نیاز به تلاش پیوسته دارید. اول از ناخن شصت شروع کنید و کم کم آن را به انگشت های دیگر نیز افزایش دهید. تا اینکه جویدن همه ی آن ها را ترک کنید.
تمام راهکارهای بالا را بررسی کنید تا ببینید کدام مناسب شماست. اگر راهکارهای دیگری سراغ دارید، آنها را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.