در مورد مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی په اطلاعاتی دارید؟ آیا از دردهای مداوم شیردهی رنج می برید؟ یا هنوز با دردهای سزارین مواجه هستید؟ آیا به فکر مصرف داروهای معمول خود هستید، اما نمیدانید که در دوران شیردهی؛ خطری برای کودکتان دارد یا نه؟ اگر این سوالات سردرگمتان کرده، بهتر است پست حاضر را مطالعه فرمایید! در این مقاله از بخش داروها و سلامت کودک دکتر سلام به بررسی مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی می پردازیم. مقاله زیر را بخوانید تا پاسخ این سوالات را دریافت کنید.
مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی
در دوران شیردهی، پیرامون هر آن چیزی که میخورید و یا می آشامید، نگران هستید. به برچسب مواد غذایی و به خصوص بسته های دارویی نگاه می اندازید، تا مطمئن شوید که هنگام شیردهی؛ خطری برای کودکتان نداشته باشند. اما برچسب ها تمام اطلاعات را در اختیارتان نمی گذارند و اغلب اوقات، اطلاعاتشان اشتباه است. در مورد اکسی کدون چی؟ آیا مصرف آن در دوران شیردهی خطرناک است؟ آیا ممکن است تاثیری بر کودک شیرخوارتان داشته باشد؟
اکسی کدون یک شبه هرویین سنتتیک است که از تبائین سنتز می شود و متعلق به گروه داروهای مسکن است. این دارو در حدود یک ساعت، دردهای شدیدی را به مدت طولانی تسکین می بخشد و کارش را با اثر بر روی سیستم عصبی انجام می دهد. اکسی کدون؛ عملکرد مغز و سیستم عصبی پاسخ دهنده به پیام درد را تغییر می دهد. فردی که تحت کنترل داروی دیگری است، نباید از این قرص برای درمان درد خود استفاده کند. مصرف این دارو ملزم به نظارت پزشک و موارد اضطراری است.
آیا مصرف اکسی کدون در دوران بارداری بی خطر است؟
نه، مصرف این دارو در دوران بارداری امن نیست، البته خوب است اما نه همیشه. اکسی کدون از شیر مادر به کودک منتقل می شود و مشکلات جدی برای او ایجاد می کند. برخی منابع، پیشنهاد میکنند که استفاده از این دارو برای تسکین دردهای پس از زایمان خوب است. اما باید زمانی که شروع به تغذیه نوزادتان با شیر مادر کردید، مصرف این دارو را متوقف کنید. منابع دیگر پیشنهاد میکنند که مصرف گهگاه آن؛ خطر چندانی برای نوزاد ایجاد نمی کند. بنابراین، عاقلانه است که قبل از مصرف اکسی کدون با متخصص زنان خود مشورت کنید.
تاثیرات اکسی کدون در شیردهی:
تسکین نوزاد، اثر رایج مصرف این دارو در دوران شیردهی است. نوزادان به دوزهای کم داروی مسکن حساس هستند و تحت تاثیر قرار می گیرند. علاوه بر اثر آرام بخشی، استفاده از این دارو در دوران بارداری میتواند باعث مشکلات زیادی در نوزادان؛ از جمله: خواب آلودگی، افسردگی و حتی مرگ در موارد حاد آن شود. علائمی چون خواب آلودگی، افزایش وزن و دیگر مراحل رشدی را در کودک و به خصوص نوزادتان به دقت بررسی کنید. اگر فرزند شما نشانه هایی چون افزایش خواب آلودگی، مشکلات تنفسی و یا نرمی (انحناپذیری) یا مشکلی در هنگام شیر خوردن نشان داد، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
نحوه مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی
اکسی کدون؛ در چندین شکل: شربت، قرص، کپسول، محلول غلیظ شده و قرص های پیوسته رهش؛ سنتز می شود. شما میتوانید این دارو را به فرم مایع با یا بدون غذا، هر 5 ساعت یکبار مصرف کنید. در مورد قرص های پیوسته رهش، شما باید از هر 12 ساعت آن را مصرف کنید. به این توصیه ها دقت کنید و هر سوالی داشتید از پزشک خود بپرسید. اگر از قرص های پیوسته رهش مصرف می کنید، آن را با مقدار زیادی آب قورت دهید. دارو را نلیسید، خیس کنید و بجوید.
اگر از محلول غلیظ شده این دارو مصرف می کنید، آن را با مقدار کمی آب میوه و یا غذای نیمه جامدی مانند سیب زمینی ترکیب کنید. و مخلوط را فورا قورت دهید.
دوز مصرفی اکسی کدون در دوران شیردهی:
دوز مصرفی دارو بستگی به ناخوشی شما دارد. مصرف حداکثر 30 میلیگرم از آن در هنگام شیردهی ایده آل است. اگر یک دز مصرفی را از فراموش کردید به محض اینکه به یاد آوردید، داروی مذکور را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دز بعدی فرارسید، از مصرف دارو صرف نظر کنید و با برنامه دوز مصرفی آخر؛ به مصرف این دارو ادامه دهید. این دارو را دو برابر دز تجویزی مصرف نکنید و هرگز دوز بالایی از قرص های پیوسته رهش مصرف نکنید.
بدون دستور پزشک مصرف دارو را قطع نکنید. توقف مصرف این دارو میتواند علائمی چون لرز، عطسه؛ خمیازه، آبریزش بینی و چشم، درد مفاصل، گرفتگی عضلات، تهوع، اسهال، افسردگی و بی قراری را بوجود بیاورد. پزشک شما دوز مصرفی تان را به تدریج کاهش خواهد داد.
پیش از مصرف اکسی کدون:
شما باید پیش از مصرف اکسی کدون چند نکته را در نظر بگیرید. این موارد عبارت اند از:
- اگر نسبت به مصرف داروهای مسکنی مانند مورفین، متادون، ویکودین، لورتاب یا پرکوست حساسیت دارید، از مصرف اکسی کدون خودداری کنید.
- اگر از هر گونه مشکل تنفسی یا ریه، پانکراس، تیروئید و یا بیماری های کیسه صفرا رنج میبرید، از مصرف اکسی کدون خودداری فرمایید.
- اگر سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد به الکل دارید، از مصرف اکسی کدون خودداری کنید.
- اگر بیماری آدیسون و یا اختلال غده آدرنالی داشته باشید، از مصرف اکسی کدون خودداری کنید.
- اکسی کدون یک داروی اعتیاد آور است و حتی در دوزهای معمول می تواند منجر به وابستگی جسمی و فیزیکی شود. وابستگی فیزیکی میتواند موجب بروز عوارض جانبی شدیدی شود. بنابراین این دارو را دقیقا طبق تجویز پزشک، مصرف کنید.
- مصرف این دارو را به افرادی که علائم مشابهی نشان میدهند، توصیه نکنید. هیچ یک از داروهای تجویزی برای شخص شما؛ برای دیگران قابل استفاده نیست.
- اکسی کدون می تواند باعث یبوست شدید شود. برای جلوگیری از یبوست، مایعات زیادی بنوشید و مقدار فیبر رژیم غذایی خود را افزایش دهید.
- دارو را در مکان هایی قرار دهید که در دسترس افراد دیگر- به خصوص افرادی که سابقه اعتیاد یا سوء مصرف مواد مخدر دارند- نباشد.
- هرگز اکسی کدون را با الکل مصرف نکنید؛ این میتواند منجر به واکنش مرگباری شود. هنگام مصرف اکسی کدون، رانندگی نکنید، با هیچ ماشین آلاتی کار نکنید و یا در هر فعالیتی که نیاز به توجه به جزئیات و یا واکنش سریع دارد، شرکت نکنید.
- اکسی کدون را با مواد مخدر دیگری مصرف نکنید. اگر از مسکن های دیگری استفاده می کنید، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
اقدامات احتیاطی عمومی مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی:
حتی اگر پزشک شما مصرف اکسی کدون را برایتان پیشنهاد کند؛ لازم است برخی از اقدامات احتیاطی را انجام دهید. این اقدامات شامل:
عوارض جانبی مصرف اکسی کدون در دوران شیردهی:
عوارض جانبی داروی اکسی کدون به دو دسته تقسیم میشود- رایج و نادر. عوارض جانبی رایج به هیچ مداخله پزشکی نیاز ندارد و با عادت به مصرف این دارو، اثر جانبی آن نیز برطرف می شود. عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:
- مشکل شدن دفع مدفوع
- از دست دادن توانایی
- احساس آسودگی
- خواب آلودگی
- لرز
عوارض جانبی نادر مصرف اکسی کدون ممکن است به شرایط پزشکی جدی نیاز داشته باشد. این موارد عبارتند از:
- پریشانی
- عرق سرد
- سرگیجه
- کشش یا انقباض ناگهانی
- تنگی در قفسه سینه
- دشواری تنفس
- تب
- درد شکم و یا درد معده
- تورم بازوها، دست ها، زانوها، پاها و یا صورت
- کاهش میزان ادرار
- سختی در حین بلعیدن
اگر در دوران شیردهی خود هستید باید با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر برای درمان دردتان از این دارو استفاده می کنید. گاها پزشک به هنگام تجویز دارو از شما سوال نمیکند که آیا شیردهید یا نه. امیدواریم با مطالعه این پست؛ به مفهوم روشنی از داروی اکسی کدون و مصرف آن در دوران شیردهی رسیده باشید. در دوران بارداری چگونه با درد و رنجتان مقابله کردید؟ آیا شما اکسی کدون یا هر داروی دیگری را مصرف می کردید؟