بدن انسان از سلول های مختلفی درست شده است. به چگونگی قرار گرفتن اين سلول ها در كنار هم و ساختن بدن سازمان بندی بدن می گويند.

سازمان بندی و ساختار بدن انسان - دستگاه گوارش

بافت

در بدن سلول هاي گوناگونی وجود دارند كه هر يك كار معينی انجام می دهند. كوچكترين اجتماع سلول ها كه به طور هماهنگ عمل يا اعمال مشخصی را انجام می دهند بافت يا نسج نام دارند مانند، بافت خونی، بافت استخوانی، بافت چربی .

بافت

سلول­های يك بافت مانند آجرهای ساختمان در كنار هم قرار دارند و بين آنها مايع بين سلولی يا آب ميان بافتی وجود دارد. آب ميان بافتی مانند سيمان بين آجرهاست.

اجزای بافت

اندام

از كنار هم قرار گرفتن چند نوع بافت اندام به وجود می آيد. مانند معده، قلب بنابراين به مجموع بافت هایی كه با هم در ارتباط بوده و برای انجام كار خاصي مكمل يكديگراند اندام گفته مي شود. مثلا قلب يك اندام است كه در ساختمان آن بافت خونی، عصبی، پيوندی، چربی وجود دارد. 

اندام

دستگاه

به مجموعه ای از اندام ها كه كارشان با يكديگر هماهنگ و مرتبط است دستگاه می گويند. هر دستگاه يكي از ويژگی های حياتی مانند (تغذيه، تنفس، حركت، ارتباط) را بر عهده دارد. مثلاً دستگاه گوارش از اندام های دهان، مجاری ، حلق و مری، معده، روده باريك، روده بزرگ تشكيل شده است.  اندام هايی مانند كبد و لوزالمعده هم به آن كمك می كند.

دستگاه

 

دستگاه گوارش (تأمين كننده غذای سلول ها):

این دستگاه در انسان و مهره داران به صورت لوله گوارش ودر جانوران تکامل نیافته به صورت کیسه گوارشی وجود دارد. دستگاه گوارش انسان از دهان تا مقعد ادامه دارد، و از لوله گوارش و غده های گوارش تشکیل شده حدود هفت متر طول دارد.

قسمتهای مختلف دستگاه گوارش:

بطورکلی دستگاه گوارش را می توان به دو قسمت مجاری لوله گوارش و اندامهای ضمیمه تقسیم کرد.

بخشهای مختلف مجاری گوارشی عبارتند از:

حفره دهان، حلق، مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ.

اندامهای ضمیمه شامل: دندانها، غدد بزاقی، کبد، کیسه صفرا و لوزالمعده، زبان (به نوعی کمک می کند).

وظایف دستگاه گوارش:

بطور کلی وظیفه دستگاه گوارش، دریافت غذا، ایجاد تغییراتی در آن و آماده کردن غذا برای جذب است. و اندامهای ضمیمه این دستگاه عمل گوارشی را تسهیل می کند.

وظایف دستگاه گوارش

 

دستگاه گردش خون (انتقال خون):

عمل این دستگاه انتقال اکسیژن ومواد غذایی از شش ها ودستگاه گوارش به تمام بدن می باشد. این دستگاه از سه بخش تشکیل شده است: 1- مایعی به نام خون، که مواد غذایی و اکسیژن در آن حمل می‌شود. 2- یک شبکه از رگها که خون در آن حرکت می‌کند و به تمام بدن می‌رود. 3- یک تلمبه به نام قلب که خون را در رگها حرکت می‌دهد.

دستگاه گردش خون (انتقال خون)

دستگاه تنفس (تأمين كننده گازهای تنفسی):

دستگاه تنفس از سیستم تنفس فوقانی و تحتانی تشکیل شدهاست كه سيستم فوقانی شامل بینی، حنجره، حلق و نای می‌باشدو سيستم تحتانی شامل ریه، برونش‌ها و پرده جنب می‌باشد و عمل ان انتقال اکسیژن به بافت ها ی بدن میباشد.

دستگاه تنفس (تأمين كننده گاز هاي تنفسی)

دستگاه دفع ادرار (دفع مواد زايد و تنظيم محيط داخلی):

شامل کلیه و مجاری ادراری است که ادرار را به مثانه می‌رساند و از طریق پیش آبراه دفع میکند.

دستگاه دفع ادرار (دفع مواد زايد و تنظيم محيط داخلی)

دستگاه حركتی (اسكلت و ماهيچه):

از مفاصل استخوان‌ها وماهیچه ها تشکیل شده که با یکدیگر همكاری می‌کنند و این همکاری برای حرکت و ادامه زندگی اهمیت فراوان دارد.

 

دستگاه حركتی (اسكلت و ماهيچه)

دستگاه تولید مثل:

هدف بقای نسل است .

دستگاه عصبی:

در دستگاه عصبی دو بخش اصلی وجود دارد:

  • دستگاه عصبی مرکزی كه شامل مغز و نخاع است. 
  • دستگا ه عصبی محیطی كه شامل دو بخش پیکری و خود مختار است.

دستگاه عصبی سازمان یافته ترین دستگاه و پیچیده ترین دستگاه بدن می باشد که ارتباطات قسمتهای مختلف بدن و همچنین ارتباط با محیط اطراف را بر عهده دارد .

وظایف دستگاه عصبی:

1- تحریک پذیراست مثل حس کردن گرما و سرما .

2- هدایت کننده است مثل رساندن تحریکات به قسمتهای مختلف بدن .

3- هماهنگ کننده است مثل کامل کردن و تنظیم کردن حرکات .

وظایف دستگاه عصبی