قارچ ها به طور گسترده، به خاطر فواید سلامتی شان شناخته شده اند و قارچ یال شیر نیز از این قاعده مستثنی نیست. قارچ یال شیر با نام علمی هریسیوم ارینیسیوس شناخته می شود، بومی اروپا، آسیا و آمریکای شمالی است و جزء گروه قارچ دندانی محسوب می شوند. این قارچ ها به دلیل ظاهرشان و موهای بلند شبیه خار نامگذاری شده اند، قارچ یال شیر به خاطر خاصیت ضد التهابی و تقویت ایمنی بدن یک جزء معمول در طب چینی است. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی قارچ یال شیر می پردازیم.
مواد مغذی قارچ یال شیر
قارچ یال شیر مزه منحصر به فردی شبیه به غذای دریایی دارد و بافت آن اسفنجی است. آنها می توانند به صورت خام، خشک، پخته شده یا پودری و حتی در داخل چای خورده شوند. هیچ مطالعه ای در مورد چگونگی تعامل قارچ یال شیر در بدن یا با سایر مواد مورد بررسی نشده است و هیچ هشدار قوی در این رابطه وجود ندارد. با این حال، اگر به قارچ های دیگر آلرژی دارید، اجتناب از قارچ یال شیر نیز یک ایده خوب است.
قارچ یال شیر حاوی 32 نوع مختلف مواد زیست فعال و مغذی است و به ویژه در موارد زیر غنی است:
- روی
- پتاسیوم
- سلنیوم
- آهن
- پلی ساکارید
10 فایده سلامتی قارچ یال شیر
قارچ های یال شیر از فواید سلامتی متعددی برخوردار هستند. موارد زیر معمول ترین فواید این قارچ ها هستند.
محافظت از مغز و جلوگیری از زوال عقل
قارچ یال شیر حاوی ترکیباتی است که رشد سلول های جدید مغزی را تحریک می کند. همان طور که به طور طبیعی پیر شدن رخ می دهد، برخی از سلول های مغز نمی توانند دوباره احیا شوند، اما در زوال عقل، بسیاری از سلول های مغزی بدون جایگزین شدن سلول های جدید می میرند.
مطالعات حیوانی، فواید مهم قارچ یال شیر را نشان می دهند و این مطالعات حاکی از آن است که قارچ های یال شیر قادر به کاهش از دست رفتن حافظه و جلوگیری از آسیب عصبی هستند و به این ترتیب منجر به کاهش خطر آلزایمر و زوال عقل می شوند. به غیر از زوال عقل و آلزایمر، قارچ یال شیر همچنین می تواند عملکرد شناختی عمومی را افزایش دهد و به جبران نقص مغزی که گاهی بخشی از پیری است کمک می کند.
ارتقاء سلامت ذهنی، کاهش اضطراب و افسردگی
بیش از ۳۰ درصد بزرگسالان افسردگی، اضطراب و یا هر دوی آنها را تجربه می کنند. عوامل بسیاری می تواند در به وجود آمدن افسردگی و اضطراب دخیل باشند، اما سطوح پایین التهاب اغلب می تواند کمک کننده باشد. قارچ یال شیر خاصیت ضد التهابی دارد و مطالعات نشان داده اند که این قارچ با کمک به بهبود عملکرد هیپوکامپ ناحیه مغز که با احساسات مرتبط است باعث تسکین علائم خفیف افسردگی و اضطراب می شود.
تحقیقات نشان می دهند که قارچ یال شیر می تواند احساس عصبانیت، اضطراب و اختلالات روحی دیگر را کاهش دهد. همچنین تحقیقات نشان داده اند که قارچ یال شیر یک عامل تقویت کننده قوی مغز است که به بازیابی مغز هنگام ضربه و صدمه عصبی مانند ضربه مغزی کمک می کند.
محافظت از سیستم گوارشی و ارتقاء سلامت روده
سیستم گوارشی شامل معده، روده کوچک و روده بزرگ است اما بسیاری از اندامهای دیگر در هضم سالم دخیل هستند. به دلیل پیچیدگی فعل و انفعالات فرآیندهای گوارشی، مشکلاتی میتواند در سیستم گوارشی به وجود بیاید. یکی از مشکلات عمده مرتبط با سیستم گوارشی، زخم است که میتواند در معده یا روده کوچک رخ دهد و بسیار دردآور است.
تحقیقات انجام گرفته بر روی قارچ های یال شیر نشان می دهد که این قارچ ها می توانند از بدن در برابر زخم ها محافظت کنند و باعث کاهش التهاب و تولید پلی ساکاریدهای محافظتی که باعث تغییر واکنش پوشش دستگاه گوارشی نسبت به باکتری هایی که زخم معده را ایجاد می کنند، می شود.
قارچ یال شیر همچنین می تواند به درمان گاستریت و ریفلاکس اسید و نیز عوارض روده بزرگ مانند بیماری التهابی روده کمک کند. از آنجایی که این قارچ التهاب را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، می تواند کل پوشش دستگاه گوارش را حفظ کند و حتی می تواند برای بیماری هایی مانند سلیاک، کرون و کولیت اولسراتیو مفید باشد.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف عصاره قارچ یال شیر می تواند علائم IBD، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون را به اندازه مدت سه هفته کاهش دهد.قارچ یال شیر نه تنها می تواند از سلامت گوارشی محافظت کند و پوشش روده را بهبود بخشد، بلکه برای جبران و درمان زخم های روده نیز مفید است.
دیواره روده دارای یک سیستم پیچیده از مجراها برای جلوگیری از ورود ذرات غیر مجاز به جریان خون است، اما زمانی که این مجراها تجزیه شوند، سموم، مواد شیمیایی و ذرات غذایی هضم نشده وارد جریان خون می شوند و منجر به مشکلات التهابی و ایمنی می شوند. قارچ یال شیر از مخاط سالم روده محافظت می کند و مجرا و عملکرد بریر روده را حفظ می کند.
محافظت از سلامتی قلب و عروق و کاهش ریسک بیماریهای قلبی
سیستم قلبی عروقی به تعدادی از عوامل، از جمله فشار خون، سطح تری گلیسرید، حضور کلسترول اکسید شده و غلظت خون حساس است.قارچ یال شیر می تواند به طور طبیعی به کاهش سطح تری گلیسیرید خون کمک کند. چون سطح تری گلیسرید را کاهش می دهد باعث کاهش وزن می شود. کلسترول به خودی خود بد نیست، اما زمانی که کلسترول LDL اکسید می شود، می تواند منجر به سخت شدن سرخرگ ها و خطر ابتلا به بیماری های قلبی شود. تحقیقات انجام شده در لوله های آزمایش نشان می دهد که قارچ یال شیر می تواند از اکسیداسیون کلسترول جلوگیری کند.
هنگامی که خون خیلی غلیظ شود یا لخته های نامناسب تشکیل شود، خطر ترومبوز یا سکته مغزی وجود دارد. قارچ یال شیر دارای ترکیبی است که به ترویج لخته شدن طبیعی خون کمک می کند و از غلیظ شدن خون جلوگیری می کند و باعث کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی و سکته مغزی می شود.
کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان و کمک به مبارزه با سرطان
سرطان یک کلمه وحشتناک است که اکثر مردم به عنوان یک بیماری زشت و وحشتناک با آن ارتباط برقرار می کنند. با این حال، سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های طبیعی بدن به طور نادرست همانندسازی کنند. سلول های سرطانی به این دلیل که آسیب دیده هستند توانایی این را دارند که به طور غیرقابل کنترلی تقسیم و همانندسازی کنند و به همین دلیل است که سلول های بیمار می توانند افراد سالم را تحت فشار قرار دهند.
تحقیقات امیدوارکننده حاکی از آن است که قارچ یال شیر می تواند با القای مرگ در سلول های سرطانی، به ویژه در کبد، معده، کولون و همچنین خون، با سرطان مبارزه کند. همه مطالعات این نتایج را نشان نمی دهند و تحقیقات بیشتری برای درک منافع بالقوه و مکانیسم های اساسی مورد نیاز است. قارچ یال شیر همچنین همانندسازی سلول های سرطانی و روند پیشرفت بیماری را به ویژه زمانی به متاستاز می رسد کند می کند. قارچ یال شیر می تواند گسترش انواع خاصی از سرطان از جمله موارد زیر را کند یا معکوس کند:
- سرطان دهانه رحم
- سرطان خون
- سرطان معده
- سرطان کولون (روده بزرگ)
- سرطان کبد
- سرطان ریه
- سرطان پستان
اگرچه قارچ یال شیر هنوز جایگزین درمان سنتی سرطان نیست ولی می تواند در کنار درمان سنتی با سرطان مقابله کند و دارای عوارض جانبی بسیار کمی است. تحقیقات بیشتری برای تعیین نحوه استفاده از قارچ یال شیر جهت پیشگیری و درمان سرطان مورد نیاز است.
به طور طبیعی دیابت ها و مسائل مربوط به قند خون را مدیریت می کند
دیابت نوع دوم زمانی اتفاق می افتد که بدن در برابر انسولین مقاوم باشد، هورمون انسولین هورمونی است که به بدن کمک می کند تا گلوکز را به سلول وارد کند. وقتی بدن به انسولین پاسخ نمی دهد، میزان قند خون بالا می رود و منجر به بروز مشکلات می شود. هنگامی که قند خون به مدت طولانی بالا بماند، مشکلات مغزی، چشم، کلیه، اختلالات عصبی و اختلالات وزن رخ می دهد.
تحقیقات در حیوانات نشان می دهد که قارچ یال شیر می تواند کنترل قند خون را بهبود بخشد و برخی از بدترین عوارض دیابت را کاهش دهد. این قارچ به مسدود کردن آنزیمی که در تجزیه کردن کربوهیدرات نقش دارد، کمک می کند و همچنین باعث کاهش میزان گلیسمیک وعده های غذایی پرکالری و کاهش میزان قند خون می شود. قارچ یال شیر همچنین می تواند به کاهش عوارض جدی دیابت، مانند نوروپاتی دیابتی که در آن بیحسی و سوزش در دست ها و پاها رخ می دهد، کمک کند. همچنین می تواند پاسخ بدن به انسولین را به مدت بیست و هشت روز بهبود بخشد.
محافظت از بدن در برابر التهاب و کاهش آسیب اکسیداتیو
التهاب به معنی نوع پاسخ سالم است که توانایی التیام بدن را فراهم می کند؛ اما وقتی التهاب بدون کنترل ادامه یابد، می تواند منجر به مشکلات متعددی از جمله بیماری های قلبی، خودایمنی، سرطان و سایر اختلالات مزمن شود.
قارچ های یال شیر می توانند به کاهش فرایندهای التهابی و اکسیداتیو کمک کنند، زیرا آنها به عنوان آنتی اکسیدان قوی در بدن عمل می کنند. تحقیقات حیوانی نشان داده اند که قارچ یال شیر می تواند نشانگرهای التهابی بدن را کاهش دهد و به خصوص برای کاهش علایم IBD ، مشکلات کبدی و حتی سکته بسیار خوب است. هنگامی که بدن دارای چربی اضافی است، سلول های چربی می توانند در سراسر بدن التهاب ایجاد کنند که این خود منجر به فرآیندهای بیماری زایی می شود. تحقیقات نشان می دهد که قارچ یال شیر می تواند به طور مستقیم بر نحوه تشکیل التهاب در واکنش به بافت چربی تاثیر بگذارد.
این اثر ممکن است بتواند به کاهش سندرم متابولیک، خطر بیماری های قلبی، سکته و دیابت کمک کند. همچنین قارچ یال شیر خاصیت آنتی اکسیدان قوی دارد که این چگونگی مبارزه با رادیکال های آزاد در بدن را نشان می دهد. رادیکال های آزاد چیزی هستند که منجر به آسیب اکسیداتیو در سلول ها و بافت ها می شوند و می توانند به دلیل کمبود مواد مغذی، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، سموم محیطی، استرس و موارد دیگر ایجاد شوند.
قارچ یال شیر نه تنها میتواند پاسخ بدن به التهاب را بهبود بخشد، بلکه باعث بهبود بهتر زخم های سطحی و داخلی می شود. تحقیقات نشان می دهند که عصاره مایع قارچ یال شیر می تواند باعث التیام بهتر زخم ها در مطالعات حیوانی شود. فواید آنتی اکسیدان قارچ های یال شیر همچنین به سایر بیماری ها و اختلالات مزمن سلامتی بسط می یابند. این قارچ ها می توانند برای موارد زیر مفید باشند:
- کندکردن نشانه های روند پیری
- محافظت از سلول های کبدی در برابر آسیب
- کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان
بهبود عملکرد ایمنی
بدن، بدون یک سیستم ایمنی سالم قادر به مبارزه مناسب با عفونت ها و باکتری هایی نیست که هر روز با آن ها در تماس هستیم. قارچ یال شیر می تواند با ایجاد حساسیت بیشتر نسبت به مهاجمان عملکرد سیستم ایمنی را افزایش دهد.
تحقیقات در حیوانات نشان می دهد که قارچ یال شیر می تواند با ایجاد حساسیت سیستم ایمنی نسبت به حضور مهاجمان، ایمنی را افزایش دهد. این امر به سیستم ایمنی بدن اجازه می دهد تا سریع تر به پاتوژن هایی که به بدن وارد می شوند و نیاز به تخریب دارند واکنش نشان دهد.
اثرات مثبت قارچ یال شیر تا حدودی به این دلیل است که چگونه می تواند بر روده تاثیر بگذارد و فرآیندهای التهابی را در بدن کاهش دهد. اگرچه بیشتر تحقیقات ایمنی روی حیوانات انجام گرفته است، مطالعات نشان می دهند که قارچ یال شیر چنان قوی است که می تواند طول عمر موشی را که به آن دوزهای مهلک باکتری مرگبار تزریق شده است، بیش از چهار برابر افزایش دهد. تحقیقات بیشتری برای درک کامل چگونگی تاثیر قارچ یال شیر بر ایمنی انسان ها مورد نیاز است، اما نتایج مطالعات تاکنون نویدبخش هستند.
افزایش کیفیت خواب
خواب خوب شبانه برای سلامتی ضروری است، با این حال عوامل متعددی در اختلال خواب نقش دارند. قارچ یال شیر می تواند به افزایش کیفیت خواب و حتی کاهش مشکلات سلامت روانی که موجب برهم زدن خواب می شوند، کمک کند.
قارچ یال شیر حاوی پلی ساکاریدهایی است که به مبارزه با خستگی کمک می کند، ریتم های طبیعی شبانه روز را تقویت می کند و حتی از الگوهای مغزی که می تواند منجر به عوامل خطر ابتلا به زوال عقل شود، جلوگیری کند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که قارچ یال شیر می تواند به طور طبیعی عوامل موثر بر اختلال خواب مانند اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.
افزایش سطح انرژی طبیعی و متابولیسم
قارچ یال شیر و سایر قارچ ها توانایی منحصر به فردی در افزایش سطح انرژی طبیعی بدون اثرات مضری که انواع کافئین ایجاد می کنند، دارند. مردم حتی قارچ هایی می خورند که مانند قهوه پودری هستند، بنابراین به این صورت می توانند از انرژی و حتی طعم مشابه بهره مند شوند. قارچ یال شیر چگونه سطح انرژی را افزایش می دهد؟ سطح بالای آنتی اکسیدان ها، با اکسیداسیون بدن که اغلب موجب خستگی و سطوح انرژی پایین در سطح سلولی می شود، مبارزه می کند.
قارچ یال شیر همچنین می تواند سطح اسید لاکتیک خون را که بعد از تمرینات فیزیکی و یا ورزش تولید می شود، کاهش دهد. با کاهش اسیدلاکتیک خون، بدن بعد از فعالیت فیزیکی سریع تر به حالت اول باز می گردد و سطوح انرژی بدن به پایداری می رسد. این امر همچنین به بدن کمک می کند تا از گلوکز برای سوخت انرژی، استفاده بهتری بکند.
نکته آخر
در حالی که بسیاری از قارچ ها دارای فواید سلامتی هستند، قارچ های یال شیر دارای مجموعه ای منحصر بفرد از ویژگی های حفاظت کننده سلامت و حمایت تغذیه ای هستند. قارچ یال شیر می تواند از سلامت مغز، سلامت قلبی و عروقی، عملکرد گوارشی محافظت کند و با بیماری های مزمن و حتی سرطان به مبارزه بپردازد.
به لطف خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، قارچ های یال شیر از فواید قابل توجه سلامتی برخوردار هستند و حتی می توانند اثرات جدی دیابت و مشکلات مرتبط را کاهش دهند. اگر مایلید قارچ یال شیر را امتحان کنید قبل از شروع با پزشکتان مشورت کنید. در صورت حساسیت به خوردن قارچ هرگز از قارچ یال شیر استفاده نکنید و در صورت مشاهده عوارض جانبی یا علائم واکنشهای آلرژیک، بلافاصله خوردن آن را متوقف کنید. تحقیقات فواید نویدبخش زیاد قارچ های یال شیر را نشان می دهد و قطعا به عنوان پتانسیلی برای سلامت کلی بدن در نظر گرفته می شود.