غذای ارگانیک غذایی است که بدون استفاده از آفت کش های مضر و سایر مواد افزودنی خوراکی تولید می شود. اما از طرفی، آیا غذای ارگانیک با دیگر غذاها تفاوت دارد؟ آیا واقعا باعث افزایش سلامتی می شود؟ اجازه دهید برای پیدا کردن جواب چنین سوالاتی به شما کمک کنیم. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی غذای ارگانیک و اهمیت آن می پردازیم.
علم پشت غذای ارگانیک
“ارگانیک” به روشی می گویند که کشاورزان محصولات کشاورزی را رشد می دهند و تولید می کنند و شامل بهبود خاک و کیفیت آب و کاهش آلودگی می شود. در کشاورزی ارگانیک از کودها و آفت کش های مصنوعی استفاده نمی شود مگر آنهایی که منشا گیاهی دارند. علاوه بر این، در این روش از آنتی بیوتیک ها، هورمون های رشد (برای دام) یا مهندسی ژنتیک استفاده نمی شود.
مواد غذایی (میوه ها، سبزیجات، غلات، دانه ها یا غیره) که با این روش تهیه می شوند سالم تر هستند و مواد مغذی بیشتری هم دارند. به هر حال، برای گرفتن نتایج صحیح تحقیقات بیشتری نیاز است. برخی مطالعات نشان می دهند که غذاهای ارگانیک دارای مواد مغذی مفیدتری مانند آنتی اکسیدان ها نسبت به همتایان متداول آنها هستند.
به هر حال، برخی مطالعات اظهار دارند که کشاورزی ارگانیک می تواند به بهبود وضعیت سلامتی و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری های وخیم کمک کند. همه اینها به ما نشان می دهند که غذای ارگانیک از سایر غذاها بهتر است. حال ما باید به جزئیات بپردازیم.
مزایای غذای ارگانیک چیست؟
غذای ارگانیک مواد مغذی بیشتری دارد
مطالعات نشان می دهند که غذای ارگانیک باعث افزایش مواد مغذی اصلی می شود. این ویژگی به خصوص درمورد برخی فلاونوئیدها که خواص آنتی اکسیدانی دارند صدق می کند. به هر حال، تحقیقات زیادی در حال انجام است. مطالعاتی که روی حیوانات انجام شد، مقدار کمی از اسید آسکوربیک (ویتامین C) را در سبزیجات برگ سبز و سیب زمینی هایی که به صورت ارگانیک رشد کرده اند نشان داد. همچنین، غلاتی که به صورت ارگانیک رشد کرده اند، پروتئین با کیفیت تری دارند.
خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد
افرادی که غذای ارگانیک مصرف می کنند، تمایل دارند بیشتر سبزیجات تازه، میوه ها و غلات مصرف کنند، بنابراین، زندگی سالم تری دارند و خطر ابتلا به بیماری، کمتر تهدیدشان می کند. محصولات ارگانیک شامل سطح بالایی از ترکیبات زیست فعال هستند. در مقایسه با محصولات کشاورزی معمولی هم سطح کمتری از مواد ناسالم (مانند کادمیم و آفت کش ها و کودهای مصنوعی) دارند. مطالعه ای در دانشگاه آکسفورد انجام شد که نشان داد مصرف غذای ارگانیک خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد و یا حتی به صفر می رساند.
ایمنی بدن را افزایش می دهد
برخی مطالعات روی حیوانات نشان می دهند که مصرف غذای ارگانیک می تواند ایمنی بدن را افزایش دهد. در یک مطالعه که روی مرغ ها انجام شد، به مرغ هایی که سیستم ایمنی بدنشان آسیب دیده بود غذای ارگانیک داده شد و مشاهده شد که سریع تر بهبود یافتند.
از پیری زودرس جلوگیری می کند
غذای ارگانیک سطح بالاتری از ویتامین C و همچنین کیفیت بهتری دارد. مطالعات نشان می دهند که ویتامین C به آهسته کردن فرایند پیری کمک می کند.
دوستدار محیط زیست است
غذای ارگانیک برای محیط زیست مناسب است، پس در نتیجه برای ما هم خوب است. کشاورزی ارگانیک، اثرات طولانی مدت روی اکوسیستم را در نظر می گیرد. غذای ارگانیک باعث تعادل اکولوژی و در نتیجه حفظ حاصلخیزی خاک و پیشگیری از مشکلات آفات می شود. استفاده از کودهای آلی (مانند کود حیوانی یا کمپوست) برای تولید محصولات ارگانیک باعث بهبود ساختار خاک و جلوگیری از آلودگی آب می شود. محصولات ارگانیک از فرسایش خاک هم جلوگیری می کنند. چون خاک اساس کشاورزی ارگانیک است، غذایی که به چنین روشی تولید شود برای محیط زیست مفید است.
فاقد ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی (GMO) است.
استفاده از ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی (GMO) در غذاهای ارگانیک ممنوع است. براساس قوانین ارگانیک USDA، کشاورزان اجازه ندارند که از GMOها در محصولاتشان استفاده کنند. غذاهای اصلاح شده موجود در بازارهای بین المللی به دلیل قوانین مشخص، به احتمال زیاد به سلامتی انسان آسیبی نمی رسانند. البته تحقیقات هنوز ادامه دارند. تا زمانی که مطالعات قطعی نشده اند، با احتیاط از غذاهای اصلاح شده استفاده کنید.
مزه بهتری دارند
تحقیقات نشان می دهند زمانی که گیاهان به صورت ارگانیک و بدون استقاده از آفت کش های مصنوعی رشد کنند، مزه بهتری خواهند داشت. سطح بالای آنتی اکسیدان (که ویژگی غذاهای ارگانیک است) کیفیت ارگانولپتیک غذا را تحت تاثیر قرار می دهد. به دلیل فراوانی آنتی اکسیدان ها، غذای ارگانیک به مبارزه با بیماری هایی مانند بیماری قلبی عروقی، سکته مغزی و حتی برخی سرطان ها که همه ناشی از استرس اکسیداتیو هستند کمک می کند.
حال شما میدانید چرا غذای ارگانیک از غذای معمولی بهتر است. اما محصولات ارگانیک چه تفاوتی دارند؟
تفاوت بین غذای ارگانیک و معمولی چیست؟
تفاوت آنها در روشی که ساخته می شوند و میزان آنتی اکسیدان آنهاست. غذای ارگانیک میزان آنتی اکسیدان بیشتری دارد. اما آیا این به این معناست که شما باید از این به بعد فقط از غذاهای ارگانیک استفاده کنید؟ این غذاها، ممکن است کمی گران قیمت باشند. آیا هیچ جایگزینی برای آنها وجود ندارد؟
چه غذاهایی باید مصرف کنید که ارگانیک هستند؟
غذاهایی وجود دارند که احتمال دارد در طول ساختشان در معرض مواد شیمیایی مضر و آفت کش ها قرار گیرند. براساس گزارش گروه حفاظت از محیط زیست (EWG که یک گروه فعال آمریکایی است و در تحقیقات کشاورزی تخصص دارد)، غذاهای زیر غذاهایی معمولی هستند که امکان دارد شامل آفت کش باشند. EWG آنها را به عنوان Dirty Dozen نامگذاری کرده است (مقادیر از وب سایت رسمی EWG برداشته شده اند).
غذا | درصد انواع معمولی که حاوی آفت کش ها هستند | آنچه باید بدانید |
هلو | 99 درصد | هلوهای معمولی به طور متوسط حاوی 4 آفت کش هستند. |
اسفناج | 97 درصد | اسفناج معمولی سطح بالایی از پرمترین دارد که یک حشره کش است. |
انگور | 96 درصد | انگور به طور متوسط حاوی 5 آفت کش است. |
کرفس | 95 درصد | یک نمونه کرفس معمولی حاوی تقریبا 13 آفت کش است. |
شلیل | 94 درصد | یک نمونه شلیل معمولی حاوی 15 آفت کش است. |
سیب | 90 درصد | 80 درصد از سیب های تست شده حاوی دی فنیلامین بودند که یک آفت کش سمی است. |
فلفل دلمه ای شیرین | 90 درصد | آفت کش های موجود در فلفل دلمه ای برای سلامتی انسان مضر هستند. |
گوجه | 90 درصد | یک گوجه معمولی حاوی حدود 4 آفت کش است. |
سیب زمینی | 90 درصد | سیب زمینی معمولی حاوی کلروپروفام است که یک علف کش است و باعث اسهال و استفراغ می شود. |
گلابی | 50 درصد | گلابی های معمولی حاوی غلظت بالایی از آفت کش ها از جمله قارچ کش ها و حشره کش ها هستند. |
توت فرنگی | 33 درصد | یک توت فرنگی حاوی 22 آفت کش است. |
گیلاس | 30 درصد | گیلاس های معمولی به طور متوسط حاوی 5 آفت کش هستند. |
انواع معمولی این غذاها، غلظت بالایی از آفت کش ها را دارند. اگر شما به این محصولات نیاز دارید، انواع ارگانیک آنها را انتخاب کنید. EWG همچنین مجموعه دیگری از غذاها را معرفی می کند که Clean Fifteen نامیده شده اند و محصولاتی هستند که کمترین مقدار آفت کش را دارند (مقادیر از وب سایت رسمی EWG برداشته شده اند). عبارتند از:
- آووکادو
- ذرت شیرین*
- آناناس
- کلم
- پیاز
- نخود فرنگی (منجمد)
- پاپایا*
- مارچوبه
- انبه
- بادمجان
- خربزه قندک
- کیوی
- طالبی
- گل کلم
- بروکلی
*ذرت شیرین و پاپایا ممکن است از دانه های اصلاح شده ژنتیکی ساخته شوند. پس، شکل ارگانیک این محصولات را انتخاب کنید.
بهتر است همیشه انواع ارگانیک مواد را انتخاب کنید اما اگر دچار محدودیت مالی هستید، انواع معمولی این مواد هم مناسب هستند. اما شما چگونه می توانید غذاهای ارگانیک را تشخیص دهید؟
چگونه تشخیص دهیم که یک محصول ارگانیک است؟
خوشبختانه، وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) یک برنامه با استانداردهای دولتی مشخص تعیین کرده است که به ما کمک می کند تقریبا همه غذاهای ارگانیک را بشناسیم.
- شما می توانید این استانداردها را در زیر ببینید:
- 100 درصد ارگانیک- در میوه ها و سبزیجات، تخم مرغ ها، گوشت و سایر مواد غذایی (به جز آب و نمک) استفاده می شود. این محصولات ممکن است تضمین USDA داشته باشند!
- ارگانیک- این تعریف برای حداقل 95 درصد از ترکیبات محصولات ارگانیک معنی می دهد. این محصولات مورد هم ممکن است تضمین USDA داشته باشند!
- ساخته شده با ارگانیک- به این معناست که حداقل 70 درصد از ترکیبات محصولات ، ارگانیک هستند. این محصولات ممکن است تضمین USDA نداشته باشند.
- ترکیبات ارگانیک- می تواند به این معنی باشد که کمتر از 70 درصد از ترکیبات محصولات، ارگانیکی هستند. این مورد ممکن است تضمین USDA نداشته باشد.
- بررسی از روی ظاهر محصولات. غذاهای ارگانیک طبیعی تر به نظر می رسند. ترجبحا نباید براق و درخشان باشند. بهتر است محصولات فصلی را انتخاب کنید. این کار باعث می شود که غذاها را در فصل اشتباه (که می تواند محصولات مصنوعی با استفاده از آفت کش ها داشته باشد) انتخاب نکنید. راهنمای محصولات فصلی از USDA می تواند به شما کمک کند.
بخش آخر
هنوز هم تحقیقات زیادی روی محصولات ارگانیک در حال انجام است. مطالعات انجام شده تاکنون نشان می دهند که غذای ارگانیک از غذای معمولی بهتر است. پس در نتیجه غذای ارگانیک، گزینه بهتری است و مزایای بیشتری دارد. آیا شما هم اینطور فکر می کنید؟
پاسخ متخصصان به سوالات شما
آیا غذای ارگانیک همان غذای طبیعی است؟
خیر، ارگانیک به معنی راهی است که یک غذای خاص ساخته می شود ولی طبیعی به معنی فقدان رنگ های مصنوعی، چاشنی ها یا نگه دارنده ها است.
چرا غذای ارگانیک گران است؟
بزرگترین دلیل آن، روشی است که تولید شده است. چون در غذای ارگانیک از مواد شیمیایی مصنوعی استفاده نمی شود، پس زمان بیشتری برای تولید آنها نیاز است. عدم استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی باعث افزایش کار و در نتیجه افزایش قیمت می شود.