در مورد فواید آب تره چه می دانید؟ آیا از ارزش غذایی و میزان کالری آن آگاهی دارید؟ همانطور که می دانید خوردن سبزیجات فواید زیادی برای بدن دارند ولی آیا می دانستید که خوردن آب تره، نه تنها می تواند یک نوشیدنی عالی برای شما باشد بلکه تمام فواید و خواص این سبزی را نیز برایتان به همراه دارد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام به بررسی خواص این نوع سبزی می پردازیم.
آب تره چیست؟
آب تره (شاهی آبی) یک گیاه برگ دار سرشار از مواد معدنی است که در آسیا و اروپا یافته می شود و در آب فصل بهار درون جریان های پر پیچ وخم رودخانه ها رشد می کند. مزه آن تند است و دارای ساقه ای ترد و خوراکی به همراه برگ های نرم می باشد. این عضو خانواده کلم پیچ سالهاست به عنوان یک گیاه دارویی مغذی برای درمان بسیاری از ناراحتی ها شناخته شده است و قطعاً شما این گیاه را در ساندویچ، سالاد و گاهی به شکل بخارپز در کنار بشقاب غذای خود دیده اید. مراکز کنترل سلامت از این گیاه به نام نیروگاه سبزیجات یاد می کنند.
ارزش غذایی آب تره
ویتامین C موجود در آب تره از پرتقال بیشتر، آهن موجود در آب تره از آهن موجود در اسفناج بیشتر، میزان کلسیم بیشتر ازشیر و اسید فولیک بیشتر نسبت به موز از خواص این گیاه است . آب تره حاوی مقادیر بسیار زیادی ویتامین A، ویتامین B6، ویتامین B12، کلسیم، فسفر، آهن و مگنزیم است که همگی برای سلامتی بسیار مفید خواهند بود.
یک فنجان آب تره خردشده شامل:
ماده غذایی | میزان |
ویتامین A | 1085 |
ویتامین C | 6 میلی گرم |
اسید نیکوتینیک | 1 میلی گرم |
اسید فولیک | 1 میکروگرم |
ویتامین K | 0 میکروگرم |
کلسیم | 8 میلی گرم |
مگنزیم | 1 میلی گرم |
فسفر | 4 میلی گرم |
سدیم | 9 میلی گرم |
جلوگیری از سرطان سینه
آب تره دارای خاصیت ضد سرطانی بسیار بالایی می باشد به طوری که حتی یک سالاد حاوی آب تره میتواند منجر به ورود ذراتی به سیستم قلبی عروقی شما شود که نهایتاً از بروز سرطان سینه جلوگیری کند.
در یک تحقیق بر روی خواص ضد سرطانی آب تره دیده شد که استفاده از آن در وعده های غذایی از ابتلا به سرطان های ریه، سینه و معده جلوگیری خواهد کرد.
تامین مقادیر زیادی ویتامین C با آب تره
ویتامین C یکی از نیازهای اساسی جهت بهینه سازی کارکرد بدن میباشد چون احتمال بروز آسیب به سلول های خونی را کاهش داده همچنین به ترمیم بافت های مغز کمک می کند و بدن را در مقابل بیماری های گوناگون ایمن نگه می دارد.
تقویت سیستم ایمنی
وجود مقادیر بالای ویتامین C، بدن را در مقابل بیماری های ناشی از باکتری، ویروس و قارچ محافظت می کند. فراوانی ویتامین Cمنجر به آزاد شدن آنتی اکسیدان می شود که به حذف رادیکال های آزاد و هرگونه نشانه ایی از التهاب در بدن کمک می کند و بدین شکل سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
کاهش فشارخون با آب تره
افرادی که از بیماری های قلبی عروقی رنج می برند به مقادیر زیادی زیگزانتین و لوتئین نیاز دارند. بر طبق تحقیقات بالا بودن میزان زیگزانتین و لوتئین به شریان های خونی کمتری متصل شده و به عبارت دیگر سرخرگ ها را مقاوم تر می کند. همچنین در افرادی با میزان کاروتینوئید بالا احتمال بروز سکته های قلبی کاهش می یابد.
تقویت عملکرد غده تیروئید
مصرف آب تره خام منجر به کاهش ترشح هورمون تیروئید می شود. اگر میزان ترشح هورمون تیروئید قابل کنترل نباشد شما قطعاً به بیماریهایی مانند کم کاری تیروئید یا گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید) دچار خواهید شد که دارای علائمی همچون افسردگی، یبوست و چاقی است.
جلوگیری از کم خونی با آب تره
آب تره یک منبع غنی از آهن است که برای ساختن هموگلوبین در بدن بسیار ضروری است. نقش هموگلوبین افزایش سلول های خونی است که برای افرادی که دارای کم خونی هستند و یا خون بسیاری از دست داده اند(دلایلی همچون بریدگی و زخم، دوران بارداری، دوران قاعدگی و . . . ) بسیار مفید خواهد بود.
جلوگیری از خماری
مصرف آب تره برای جلوگیری از خماری بسیار مناسب است. از آنجایی که سبزیجات با تحریک کردن آنزیم ها به دفع سموم توسط کبد کمک می کند در نتیجه مانع از ایجاد حالت خماری بعد از مصرف نوشیدنی های الکلی می شود.
تصفیه کردن
آب تره دارای عامل تصفیه کننده می باشد که برای بدن بسیار مفید است. مصرف آب تره باعث ادرار بیشتر شده که نهایتاً سموم را از بدن خارج میکند.
کمک به چاقی
میزان کالری موجود در آب تره بسیار پایین است( تقریباً 18 کالری). از این رو مصرف آب تره برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند بسیار مفید خواهد بود. به علاوه آب تره حاوی فیبر غذایی و آمینواسید است که به شما احساس سیربودن می دهد و اشتها را برای خوردن میان وعده ها از بین می برد.
کمک به داشتن استخوان های سالم تر
آب تره سرشار از ویتامین K است، ویتامینی که نبود آن احتمال ضعیف شدن استخوان ها را بسیار بالا می برد. مصرف کافی ویتامین K سلامت استخوان ها را با تغییر ماتریکس پروتئین استخوان ها تضمین می کند و میزان جذب کلسیم را بالا برده و از کم شدن کلسیم استخوان ها جلوگیری می کند.
درمان دیابت با آب تره
از آنجایی که آب تره حاوی آنتی اکسیدانی به نام اسید آلفالیپوئیک است، دارای گلوکوز پایین می باشد که از ایجاد استرس اکسیداتیو و حساسیت بالای انسولین به بدن جلوگیری می کند.
تقویت بینایی
بر مبنای تحقیقاتی در اروپا مشخص شد که ویتامین C منجر به کاهش احتمال بروز آب مروارید چشم می شود. چون آب تره منبع غنی ویتامین C می باشد پس برای تقویت بینایی مفید خواهد بود.
کاهش آسیب های استرس اکسیداتیو با آب تره
بر طبق مطالعات صورت گرفته، ترکیب ویتامین C با ویتامین E منجر به کاهش آسیب های اکسیداتیو به سلول های خونی می شود. هرچند تحقیق در مورد مکمل هاست، اما مصرف موادی مانند آب تره که حاوی مواد مغذی گوناگونی است برای سلامتی بسیار مفید خواهد بود.
کنترل عملکرد کیسه صفرا
به دلیل وجود آب فراوان در آب تره، مصرف آن به دفع سموم کمک کرده و عملکرد کیسه صفرا را بهبود می بخشد.
موی سالم تر
مواد معدنی همچون روی، آهن و ویتامین های گوناگون که در آب تره موجود است برای سلامت مو بسیار ضروری هستند. فلز روی به شسته شدن باکتری های جمجمه کمک کرده و نقش ماده ضد شوره را برای مو ایفا می کند.
درمان سرفه
آب تره دارای ترکیبی به نام سولفور گلیکوسید است که برای درمان بیماری های مرتبط با برونشیت بلند مدت مخصوصاً سرفه مفید است.
تقویت دندان ها با آب تره
به دلیل وجود کلسیم فراوان در آب تره، این گیاه برای دندان ها و درمان خونریزی لثه مفید خواهد بود.
تقویت سلامت مغز
مصرف ویتامین C جهت جلوگیری از بیماری های مربوط به سنین بالا همچون آلزایمر و تعمیر بافت های مغز مناسب است.
جلوگیری از سرماخوردگی
غذاهای دارای ویتامین C همچون آب تره بعنوان بهترین راه حل برای درمان سرماخوردگی شناخته می شوند. بر طبق تحقیقات مصرف غذاهای حاوی ویتامین C احتمال سرماخوردگی را تا 66درصد کاهش می دهد.
نتیجه گیری
آب تره گیاهی خوش مزه و شگفت انگیز است که سلامت شما را بهبود می بخشد. میتوان آب تره را با سالاد، سوپ، سس، غذاهای گوشتی و حتی پاستا ترکیب کرد.