آیا تا به حال زانویتان روی زمین خراشیده شده است؟ در صورتی که جواب شما مثبت می باشد شما تا به حال ساییدگی را تجربه کرده اید. زانوهای پوسته پوسته شده در کودکان و همچنین بزرگسالان یکی از بیشترین و معمول ترین حالات تجربه ساییدگی می باشد. ساییدگی ها در بیشتر مواقع دردناک می باشند و بلا فاصله خونریزی می کنند، ولی در صورتی که تمام سطح پوست خراشیده و زخمی شود در طیفی با شدت بیشتر قرار می گیرند. در این مقاله از بخش زیبایی، پوست و موی دکتر سلام به بررسی درمان ساییدگی و خراشیدگی پوست و راه های درمان آن می پردازیم.
ساییدگی و خراشیدگی پوست
در اغلب مواقع ساییدگی بسیار سطحی و پیش پا افتاده است، اما با این حال زخمی است که باید مانند دیگر زخم ها به درستی درمان شود تا از عفونت جلوگیری کرده و روند بهبود را سریع تر کنیم. چگونه ساییدگی را سریع درمان کنیم؟ راه های طبیعی بسیاری جهت سریع تر التیام دادن ساییدگی و دفع باکتری های مضر از قبیل باکتری های داخل وعده های غذایی شما، عطر ها یا روغن های معطر و برخی لوازم خانگی که با آن ها سر و کار دارید وجود دارند.
ساییدگی و خراشیدگی چیست؟
توضیح ساده ساییدگی عبارت است از یک مالیدگی و کشیده شدگی ظاهری که معمولا باعث خراشیدگی و برداشته شدن لایه پوست به علت تماس و اصطکاک با سطوح سفت و سخت می باشد. ساییدگی ممکن است که تنها در قسمت اپیدرم (سطحی ترین لایه پوست) باشد یا مقداری از قسمت درم (لایه زیر اپیدرم) نیز خراشیده شود.
در بیشتر مواقع ساییدگی ها زخم های سطحی می باشند که در خانه معالجه می شوند. بهتر است که دستور العمل کمک های اولیه را رعایت کنید، به عنوان مثال قسمت خراشیده شده را تمیز کنید و سپس روی آن را بانداژ تمیز بپوشانید.
این امر باعث می شود که از اصطکاک و مالیدگی بیشتر و بعد از آن جلوگیری شود که باعث خونریزی اضافه و یا زخم مضاعف شود، اتفاقاتی که معمولا پس از یک ساییدگی رخ می دهد. یک سری ساییدگی ها به نام های تمشک/ توت فرنگی شناخته می شوند که اصولا قرمز روشن و دردناک می باشند ولی در اکثر مواقع در لایه بیرونی پوست (اپیدرم) رخ می دهد.
نوعی دیگر از ساییدگی که باعث از بین رفتن تمامی لایه ها می شود انفجار یا استخراج (Avulsion) گفته می شود که همیشه احتیاج به مراقبت های فوریت های پزشکی می باشد.
چه مقدار طول می کشد تا ساییدگی بهبود یابد؟ ساییدگی های سطحی تنها احتیاج به زمانی کم دارند تا التیام پیدا کند در صورتی که ساییدگی های شدید تر ممکن است که تا هفته ها و حتی ماه ها طول بکشد.
ساییدگی در برابر بریدگی و در برابر پارگی
تا این قسمت شما تعریف اصلی ساییدگی را متوجه شدید که عبارت است از خراشیدگی پوست که ممکن است تنها در اپیدرم باشد یا تمامی درم را نیز در بر گیرد. بریدگی عبارت است از باز شدن و یا شکاف پوست که توسط یک ابزار و یا وسیله تیز ایجاد می شود. پارگی عبارت است از پاره شدن پوست به حالت جراحتی غیر معمول و یا توسط جسمی دندانه دار ایجاد می شود. گاهی اوقات کلمات بریدگی و پارگی در عوض یکدیگر نیز استفاده می شوند. اغلب پارگی ها جدی تر از ساییدگی ها می باشند چرا که ممکن است به بافت های زیر پوستی و عمیق تر نیز نفوذ کنند و باعث آسیب اندام های دیگر مانند عضلات اساسی، ارگان های داخلی و یا استخوان شوند.
در اغلب مواقع پارگی ها نیاز به بخیه دارند. علائم ساییدگی، بریدگی و پارگی عبارتند از خونریزی، درد و التهاب. نشانه های بریدگی، ساییدگی یا پارگی عفونتی مشابه یکدیگر می باشند و عبارت از افزایش درد، قرمزی، تورم و گاهی بود نا مطبوع می باشند.
عوامل ساییدگی و خراشیدگی
در صورتی که قسمتی از پوستتان ساییده شود، عوامل بسیاری موجود است. در کل، دلیل بیشتر ساییدگی ها به علت اصطکاک پوستتان با یک سطح سفت و سخت می باشد. این تماس و اصطکاک باعث کنده شدن و از بین رفتن چند لایه از سطح پوستتان از چند زاویه شود. در اکثر مواقع ساییدگی روی سطحی ترین لایه پوستتان یعنی اپیدرم اثر می گذارد و یکی از معمول ترین حالت ساییدگی زمین خوردن است (مثلا هنگامی که پیاده روی می کنید، می دوید ویا دوچرخه سواری می کنید) که با زانویتان روی زمین کشیده می شوید یا تماس پیدا می کنید.
درمان های مرسوم
چگونه ساییدگی را درمان کنیم؟ در صورتی که سطحی باشد، تنها باید روش ها و راه های مراقبت از زخم های ساده را پیگیری کنید. در ابتدا، محل زخم را زیر آب ولرم گرفته و با چند ضربه آرام روی زخم طی چند دقیقه کوتاه شست و شو دهید. خیلی از افراد از پراکسید و الکل جهت پاکسازی زخم استفاده می کنند که ممکن است باعث التیام دیر هنگام زخم و آسیب دیدگی لایه های پوستی شود.
در صورتی که کثیفی یا جسمی را می خواهید از روی زخم پاک کنید، سعی کنید خیلی آرام آن را جدا کرده و زخم را محکم مالش ندهید. سپس روی زخم پماد آنتی بیوتیک بزنید و روی آن را با بانداژ تمیز بپوشانید که آن را روزانه در صورت خیس شدن یا کثیف شدن باید عوض کنید.
این یک روش مرسوم و معمول کمک های اولیه جهت درمان ساییدگی می باشد که تقریبا با در پیش گرفتن بهبود طبیعی تنها در استفاده پماد آنتی بیوتیک متفاوت است. در عوض ممکن است که روغن ضد باکتری رقیق شده با روغن حمال یا موم طبیعی درمان زخم را انتخاب کنید
آیا زخم های پوشیده شده بهتر شفا پیدا می کنند یا پوشیده نشده؟ پوشیده نگه داشتن زخم باعث ایجاد رطوبت و افزایش بهبود زخم می شود همچنین باعث کاهش رد زخم می شود. هنگامی که زخم بهبود پیدا کرد و بسته شد، دیگر احتیاجی به بستن و پوشاندن زخم نخواهید داشت ولی حتما باید از تمیز بودن جای زخم اطمینان حاصل کنید.
در صورتی که زخم در قسمتی است که باعث اصطکاک مجدد با چیزی می شود، انتخاب هوشمندانه ای خواهد بود اگر که روی آن را بسته نگه دارید چرا که جرب باید خود به خود بیافتد نه بر حسب اتفاق.
در صورتی که دچار ساییدگی شدیدی شدید، بهتر است که سریعا مراقبت ها و روال های پزشکی را در پی بگیرید. در این حال، مستقیما روی زخم را فشار دهید تا خونریزی متوقف شود.
6 راه طبیعی درمان ساییدگی و خراشیدگی در خانه
مصرف زینک را بالا ببرید
زینک یکی از مواد مغذی کلیدی برای بهبود سریع زخم می باشد. استفاده ناکافی از زینک حتی می تواند باعث افزایش مدت و روند بهبود زخم شود. در یک مقاله علمی که در سال 2018 به نام “مواد مغذی” منتشر شد، تاکید بر این نکته داشت که زینک چه نقش حیاتی را در بهبود و تنظیم هریک از فاز های بهبود زخم ایفا می کند.
محققان بر این باورند که زینک به درمان بسیار پیشرفته و مراقبت از زخم های دیر علاج کمک می کند. جهت بیشتر کردن مقدار مصرف زینک در رژیم تان، باید روزانه از غذاهایی که سرشار از زینک می باشند مانند کفیر، گوشت گاو تغذیه شده با چمن، تخم کدو و پودر کاکائو استفاده کنید. همچنین می توانید از داروها و قرص های زینک استفاده کنید.
مصرف بیشتر ویتامین ث
مواد مغذی دیگر که برای بهبود زخم موثر است ویتامین ث می باشد که به بدن در ساخت بیشتر کلاژن کمک می کند. ویتامین ث نیز مانند زینک گفته می شود که نقش اساسی و حیاتی را جهت بهبود زخم ایفا می کند.
در اینجا تعدادی غذا وجود دارند که سرشار از ویتامین ث می باشند. این مواد و غذاها عبارتند از گواوا، فلفل دلمه ای، کیوی، جعفری و کلم بروکلی. با این حال داروهای ویتامین ث نیز موجود می باشند.
از غذاهایی که باعث کاهش روند بهبود می شوند خودداری کنید
برخی مواد غذایی هستند که اگر به دنبال بهبود و شفای بهتر زخم هستید باید از خوردن آن ها خودداری کنید مانند:
- الکل: می تواند التهاب را افزایش دهد که عکس عمل کرده و باعث کاهش روند بهبود می شود.
- شکر و غلات تصفیه شده: التهاب را افزایش داده و باعث کاهش سرعت بهبود می شود.
- غذاهای فرآوری شده: اغلب حاوی روغن های هیدروژنه، مواد شیمیایی، رنگ ها و دیگر افزودنی های مشکوک و بحث برانگیز می باشند که باعث کاهش سرعت بهبود می شود.
کلاژن بیشتر استفاده کنید
آیا می دانستید که کلاژن یکی از فراوان ترین پروتئین های موجود در بدن می باشد که باعث بازسازی پوست شما و دادن قوام به آن می شود؟ این حقیقت دارد. همچنین کلاژن یک عامل اصلی برای بهبود زخم می باشد چرا که به بازگشت پوست به حالت اولیه خود در قسمت از بین رفته کمک می کند.
بیشترین فایده و عملکرد کلاژن در پوشاندن و بهبود زخم تحریک و افزایش سرعت رشد لایه جدید می باشد. استفاده خارجی کلاژن و حتی به صورت خوراکی می تواند به بهبود زخم کمک کند. جهت جذب کلاژن توسط وعده های غذایی هر روز شما، می توانید آبگوشت قلم در خانه بپزید یا این که از پودر پروتئین ساخته شده از آب قلم که بسیار غنی از کلاژن می باشد استفاده کنید.
از روغن های عمده و ضروری استفاده کنید
جهت جلوگیری از عفونت، می توانید از روغن های ضروری مانند روغن درخت چای و رزماری که خواص آنتی باکتریال داشته و در برابر انواع مختلف و گسترده باکتری ها و قارچ ها مقاومت نشان می دهند. به یاد داشته باشید که روغن های ضروری را با روغن های حمال مانند روغن نارگیل در نسبت 1:1 قبل از استفاده رقیق کنید. همچنین روغن نارگیل باعث افزایش رطوبت پوست می شود که برای بهبود زخم بسیار خوب است.
استفاده از عسل به صورت موضعی
عسل می تواند زخم را تمیز کند، درد را کاهش دهد، نشانه ها و علائم عفونت را کاهش دهد و حتی روند بهبود زخم را سرعت بخشد. تحقیقی نشان داد که عسل تاثیرات بسیاری مانند ضد عفونی کردن زخم دارد. حیرت انگیز ترین تاثیر آن این است که اصولا عسل با مایعات بدن واکنش نشان داده و هیدروژن پراکسید تولید می کند که به محیطی غیر قابل رشد برای باکتری ها تبدیل می شود.
جهت استفاده برای ساییدگی، می توانید عسل مرغوب را مستقیما روی زخم بمالید یا این که پوشش زخم را به آن آغشته کنید (پوششی که هر 24 تا 48 ساعت باید تعویض شود.) همچنین می توانید که مرهم خانگی شفا بخشی با مخلوط کردن عسل خام، روغن زیتون و روغن ضروری ضد باکتری مانند روغن درخت چای بسازید.
مراقبت های لازم برای ساییدگی و خراشیدگی
ساییدگی های زیر حتما مراقبت های پزشکی نیاز دارند:
- ساییدگی هایی که در چشم (ساییدگی قرنیه)، نزدیک چشم و یا در صورت رخ می دهند.
- ساییدگی هایی که حامل کثیفی و خرده های چسبیده مانند خاک و شن هستند.
- ساییدگی هایی که نشانه هایی از عفونت مانند افزایش گرما و درد دارند.
- قرمزی، ورم، بوی نامطبوع، استخراج مایع و یا رگه های قرمز اطراف زخم.
در صورتی که در همان ابتدا از زخمتان آب بیرون می آید، می تواند نشانه بهبود و بازسازی باشد، ولی بهتر است که به علاوه آن مقداری زخم را خیس کنید بنا براین مانع برعکس شدن بهبود و روند بازسازی می شود. و برای بار دیگر، هیچ گاه پوست زخم را نکنید چرا که باعث عفونت و یا باقی ماندن رد زخم می شود.
در هنگام استفاده از روغن ها و یا دیگر درمان های خانگی، در صورت بروز حساسیت درمان را متوقف کنید. روغن ها را از چشم ها و اجزاء مخاطی دور نگه دارید. قبل از استفاده از درمان های طبیعی از قبیل روغن ها در صورتی که باردار هستید، از شما پرستاری می شود و تحت درمان در وضعیت های پزشکی می باشید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
چکیده مطلب
ساییدگی عبارت است از خراشیدگی پوست که ممکن است تنها در لایه سطحی پوست باشد (اپیدرم) و گاهی قسمتی یا همه لایه زیرین( درم )را در بر می گیرد.
استخراج (Avulsion) به نوع پیشرفته و شدیدتر ساییدگی گفته می شود که تمامی لایه های پوست از بین می روند.
می توانید بهبود ساییدگی را با استفاده از این مواد سرعت ببخشید:
- خوردن غذاهای کامل و داشتن رژیم غذایی غنی از مواد مغذی مانند زینک و ویتامین ث.
- خودداری از غذاهای معکوس کننده بهبود مانند خوردن غذاهای فرآوری شده، غذاهای پر شکر و الکل.
- مصرف بیشتر کلاژن و استفاده از غذاهای غنی از کلاژن مانند آبگوشت قلم یا پودر های پروتئینی ساخته شده از آب قلم.
- استفاده از عسل، روغن های اصلی و روغن نارگیل.
همیشه مراقبت های فوری و پزشکی را در صورت رخ دادن ساییدگی شدیدتر پیگیری کنید و از سفارشات و دستورات دکتر در مراقبت های خانگی پس از درمان پیروی کنید.