پژوهش های جدید نشان داده است که خواب چگونه برای زندگی اجتماعی مان مفید است. “من عاشق خوابم و دوس دارم هر شب سر یک ساعت بخوابم و خواب شب کاملی داشته باشم. اگر تنها یک ساعت از این خواب شیرینم را از دست بدهم، به سرعت همه چیز بدتر می شود، کافی ست از همسرم سوال کنید. در این صورت کلکسیونی از خلقیات بد پیدا می کنم، تندخو و زودرنج می شوم، به سختی می توانم مکالمه را تا آخر ادامه دهم و نمی توانم در مورد مسائل دشوار مذاکره کنم.” این صحبت خیلی از افراد است. در این مقاله از بخش روانشناسی دکتر سلام به بررسی فواید خواب در روابط می پردازیم.
فواید خواب در روابط
خواب به طور واضح برای سلامتی مان اهمیت دارد و به بدن کمک می کند تا عملکرهای خود را به بهترین شکل انجام دهد، همچنین کلید بهروری ما ست . کمک می کند تا شاداب بمانیم و تمرکزمان را در طول روز حفظ کنیم. اما آیا خواب خوب شب بر رابطه مان هم اثر می گذارد؟
در راستای تجربه های شخصی ام، بعضی از پژوهش های نسبی جدید نشان می دهد که خواب عواقب مثبتی بر روابط اجتماعی مان دارد.
خواب به ما کمک می کند تا به دیگران نزدیک شویم و از تنهایی اجتناب کنیم:
مدت طولانی ست که مشخص شده است، تنهایی با خواب کم در ارتباط است. اما آیا این حرف صحیح است؟ آیا خواب کم به تنهایی فرد منجر می شود؟ در یک مطالعه ای که اخیرا انجام شد، محققان مغز افراد را بعد از اینکه به اندازه نرمال خوابیدند یا کمبود خواب شب داشتند، اسکن کردند تا ببینند، واکنش آن چقدر متفاوت است.
از داوطلبان خواسته شد که فیلمی را از یک چیز غریبه ای که در حال نزدیک شدن به آنهاست، از یک فاصله تماشا کنند و زمانی که احساس کردن آن غریبه خیلی نزدیکشان شده است، دکمه ای را فشار دهند. در تمام این مدت محققان اتفاقاتی که در مغزشان می افتاد را مانیتور می کردند.
زمانی که شرکت کنندگان از خواب غیر طبیعی رنج می بردند نسبت به زمانی که خواب شب طبیعی داشتند، می خواستند تا غریبه در فاصله بیشتری نسبت به خودشان متوقف شود و مغزشان نیز یک الگوی خاصی را منعکس می کرد: مدارهای مربوط به دفع اجتماعی به شدت بیشتری روشن می شد، در حالی که مدارهای درگیر در تئوری ذهن (که توانایی ما برای اندازه گیری اهداف دیگران است) تقلیل یافت. محققان نتیجه گرفتند که “کمبود خواب افراد را اجتماع گریز کرده و باعث می شود فاصله اجتماعی شان را بیشتر حفظ کنند.”
خواب به ما کمک می کند تا با دیگران همدردی کنیم:
“یکدلی احساسی” توانایی ما در این است که احساس دیگران را درک کنیم. بنابراین اگر دوستمان احساس غم داشته باشد، غم او تا حدودی بر ما اثر می گذارد و باعث می شود تا درمورد کاری که او انجام می دهد، همدردی کنیم.
اما در مطالعه ای اخیرا مشخص شد، زمانی که کم بخوابیم، بخشی از مغز که به یکدلی احساسی مربوط است، به خوبی کار نمی کند.
در این مطالعه شرکت کنندگان که در سنین دانشجویی بودند، کیفیت خوابشان برای دو هفته دنبال شد و سپس در حالی که مغزشان اسکن می شد، یکسری وظایف را انجام دادند. این کارها شامل دیدن عکس هایی از افراد با عبارات متفاوتی بود که بعضی ها خنثی و بعضی پریشان بودند.
از شرکت کنندگان خواسته شد یادداشت کنند در مورد افرادی که نشان داده شده چه احساسی دارند. محققان مقدار تفاوت ها را در پاسخ به افراد پریشان (اینکه چقدر پریشان شده اند) اندازه گیری کردند تا نمره همدلی آنها را درآورند. در این حین الگوهای فعالیت مغزیشان نیز رکورد می شد.
افرادی که خواب بهتری داشتند، به طور قابل ملاحظه ای نسبت به افراد پریشان همدلی بیشتری نشان دادند و همچنین نشان داده شد، فعالیت بخشی از مغز که مربوط به احساس یکدلی ست در زمان دیدن تصاویر افزایش یافت.
این مطالعه تحقیقات قبلی را در توضیح اینکه چرا زمانی که خواب خوبی داشته باشیم می توانیم بهتر احساسات افراد را بخوانیم و در درگیری های عاطفی بهتر همدلی کنیم، تایید کرد.
خواب به ما کمک می کند تا کمتر عصبی و پرخاشگر شویم:
در یک مطالعه اخیرا نشان داده شد که کمبود خواب مطمئنا افراد را پرخاشگر تر کرده و آنها را عصبی تر می کند. در این مطالعه بعضی از شرکت کنندگان که برای بیش از دو روز خواب کافی نداشتند، به صورت رندوم انتخاب شدند. از آنها خواسته شد تا کار مشکلی را انجام دهند و در این حین به صدای بسیار آزاردهنده گوش دهند. با این کار آنها را تحریک می کردند.
افرادی که خوابشان کم شده بود نسبت به افرادی که خواب نرمال داشتند، در طول انجام آن کار بیشتر عصبی شدند و نمی توانستند خود را به خوبی با آن صدا وفق دهند. به معنای دیگر در طول زمان نمی توانستند ناراحتی شان را متوقف کنند.
واضح است که عدم توانایی در کنترل پرخاشگری می تواند مانند زهری در روابطمان باشد.خواب خوب به ما اجازه می دهد تا بر روی خودمان کنترل بیشتری داشته باشیم و به این معناست که اگر تحریک هم شویم، کمتر احتمال دارد تا واکنش عصبی از خود نسبت به بیرون نشان دهیم.