هموروئید یا بواسیر یک بیماری بسیار شایع است که میلیون ها نفر را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار می دهد. در برخی از موارد، بیش از نیمی از مردم در یک نقطه مبتلا به هموروئید می شوند، بنا براین دانستن این که چگونه از شر هموروئید خلاص شویم، مهم است. بیشتر بیماران با رژیم غذایی با فیبر بالا، مکمل های غذایی و درمان های پزشکی غیرجراحی مانند کرم هموروئید DIY به همراه زردچوبه و روغن درخت چای قادر به رهایی از شر بواسیر هستند. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی هموروئید یا بواسیر می پردازیم.
هموروئید یا بواسیر چیست؟
به دلیل آنکه امکان ابتلا به بواسیر در هر شخصی وجود دارد حتی کسانی که که قبلا هرگز دچار آن نشده اند پس مهم است که بدانیم چگونه می توان از شر بواسیر خلاص شد.
شرط می بندم که شما نمی دانید که همه ما بواسیر داریم، اما خوش خیم است. بواسیرها لایه های عادی بافت هستند که پر از رگ های خونی اند و در انتهای راست روده، درست درون مقعد یافت می شوند. هموروئید به همراه یک ماهیچه دایره ای به نام اسفنکتر، به کنترل مدفوع کمک می کنند. هنگامی که مردم می گویند، هموروئید دارند، در واقع این بدان معنا است که بواسیر آن ها بزرگ شده است. بواسیر توسعه یافته اغلب با نشانه هایی مانند خارش، ترشح خلط و یا خونریزی همراه است. خونریزی وقتی اتفاق می افتد که یک مدفوع سخت به دیواره های نازک رگ های خونی در بواسیر آسیب برساند.
هموروئید دارای دو نوع، هموروئید داخلی و خارجی می باشد، که هموروئید داخلی نسبت به خارجی رایج تر است ، هموروئید خارجی به صورت یک برآمدگی در اطراف مقعد می باشد که می تواند دردآور و همراه با خونریزی باشد.
هموروئید داخلی ممکن است از مقعد بیرون بیاید و سپس می تواند به عنوان تکه های نرم بافت دیده شود. این ها تحت عنوان بواسیرهای پرولاپس نامیده می شوند. بواسیر بزرگ تر می تواند این احساس را به وجود آورد که چیزی در حال فشار دادن به مقعد است که می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.
بواسیر بر اساس میزان شدت درد درجه بندی می شوند که شامل موارد زیر می باشد:
- درجه 1: هموروئیدهایی که اندکی بزرگ شده اند و از خارج مقعد دیده نمیشوند.
- درجه 2: هموروئید بزرگ تر که ممکن است گاهی از مقعد خارج شود، مانند هنگامی که مدفوع عبور می کند، اما بعد از آن به خودی خود برمی گردد.
- درجه 3: هموروئیدهایی که در هنگام عبور مدفوع یا انجام فعالیت جسمانی از مقعد خارج میشوند و خود به خود باز نمی گردند، آنها فقط می توانند به داخل مقعد فشار داده شوند.
- درجه 4: هموروئیدهایی که همیشه در خارج از مقعد قرار دارند و دیگر نمیتوانند به داخل آن نفوذ کنند. کمی از پوششهای مقعدی نیز ممکن است از رکتوم پایین بیرون بیاید و از مقعد خارج شود، که به عنوان پرولاپس رکتوم شناخته میشود.
معمول ترین علائم بواسیر، خون ریزی مقعدی است که علت آن بیرون زدن توده پرینال از داخل مقعد است که باعث ایجاد ترشحات نیز از مقعد می شود، علائم دیگر هموروئید شامل موارد زیر است:
- التهاب و خارش در اطراف مقعد
- نشت مدفوع
- توده های حساس در مقعد
- مدفوع دردناک
- خروج پوست در هنگام خروج مدفوع
- وجود خون بر روی دستمال توالت پس از مدفوع
دردناک ترین درجه هموروئید همان هموروئید ترومبوز است که جریان خونی در این حالت به دلیل وجود لخته خون در رگ متصل به آن وجود ندارد. این لخته خون که باعث ایجاد هموروئید شده است پس از دو الی سه هفته بدون نیاز به درمان از بین می رود. دقت داشته باشید که درد و التهاب پس از 24 – 48 ساعت تشدید می یابد.
افراد مبتلا به بواسیر در خطر افزایش فشار خون پورتال هستند. به گفته WebMD، فشار خون پورتال، افزایش فشار خون در یک سیستم وریدی به نام سیستم سیاهرگی است. رگ هایی که از معده، روده، طحال و پانکراس می آیند در رگ پورتال (سیاهرگ) ادغام می شوند و سپس به رگ های کوچک تر منشعب می شوند و از کبد عبور می کنند.
بسیاری از مردم از خود می پرسند که: آیا بواسیر از بین می رود؟ اغلب هموروئیدهای متورم شده، با رعایت رژیم غذایی و عادات حمام، و نیز روش های درمانی اضافی دیگری که پزشک شما توصیه می کند، از بین می روند.
بواسیر چه مدت باقی می ماند؟ علائم هموروئید در عرض چند روز برای اغلب افراد از بین می روند، اما ممکن است در برخی موارد نیاز به توجه پزشکی داشته باشند. اگر علائم بیش از یک یا دو هفته ادامه داشته باشند و با درمان خانگی بهبود نیافته باشند، احتمالا زمان مراجعه به پزشک است. برای کسانی که قبلا هموروئید داشتهاند، مداخله رژیم غذایی ممکن است یکی از بهترین روش ها برای رهایی از شر بواسیر خارجی و داخلی باشد.
هر چند افراد تصور می کنند که هر گونه درد مقعدی در هنگام استفاده از دستشویی، نشانه هموروئید است، اما بیماری های دیگری نیز وجود دارند که دارای علائم مشابهی هستند، بیماری هایی از جمله بیماری های پوستی، دیورتیکولیت، دمل و فیستوله، بیماری های مقاربتی، زگیل، ایدز، عفونت و زخم های التهابی. این شرایط زمانی توسط پزشک شما تحت کنترل قرار خواهند گرفت که تحت آزمایش مقعدی قرار گیرید.
دیورتیکولیت در مقابل بواسیر
گاهی اوقات مردم در تفاوت بین دیورتیکولیت و هموروئید گیج می شوند. دیورتیکولیت شرایطی است که در آن کیسه های درون دیواره های کناری روده ملتهب شده و به روده فشرده می شوند. در حالی که برخی از علائم و مشکلات ریشه ای، مشابه هموروئید است، اما دیورتیکولیت کمی جدی تر است و به مقدار زیادی به سن و مصرف فیبر کم در رژیم غذایی مربوط می شود.
علل بواسیر
محققین براین باورند که تجزیه (یا فروپاشی) بافت های حمایتی مقعد باعث توسعه بواسیر می شود. برخی عوامل محرک در ایجاد هموروئید نیز وجود دارند، عواملی از جمله:
- داشتن اضافه وزن
- بلند کردن مرتب اجسام سنگین
- سالخوردگی
- بارداری و زایمان
- وراثت
- یبوست یا اسهال مزمن
- عملکرد معیوب روده به دلیل استفاده بیش از حد از مسهل ها
- صرف زمان بیش از حد در توالت
- آمیزش مقعدی
- رژیم غذایی عاری از فیبر
افزایش فشار درون شکم در دوران بارداری و یا هنگام نشستن و برخواستن بر روی توالت از عوامل تاثیر گذار در توسعه بواسیر هستند. ضعیف شدن بافت پشتیبان به عنوان نتیجه ای از افزایش سن و ژنتیک نیز می تواند به عنوان عامل دیگری تاثیرگذار باشد.
بسیاری از عوامل رژیم غذایی، از جمله رژیم غذایی با فیبر پایین، مواد غذایی تند و مصرف الکل، به عنوان عوامل ممکن در توسعه هموروئید شناخته شده اند، اما تحقیقات ثابت می کنند که این امر متناقض است. همچنین در تحقیقی منتشر شده است که مردان سفید پوست از طبقه اجتماعی – اقتصادی بالاتر استعداد بیشتری در ابتلا به بواسیر دارند، اما این داده ها ممکن است محدود باشند؛ چرا که این اطلاعات مبتنی بر شیوه های جستجوی بهداشتی از مردم است.
درمان های متداول برای بواسیر
هنگامی که به دلیل بزرگ شدن هموروئید به پزشک مراجعه می کنید، او به مقعد شما نگاه خواهد کرد تا ببیند آیا ملتهب است و آیا بواسیری از مقعد بیرون آمده است یا اینکه همراه با فشار، بواسیر از مقعد خارج می شود یا خیر. بسته به شدت نشانه ها، چند آزمایش وجود دارد که ممکن است پزشک شما برای تشخیص بیماری تان انتخاب کند. به طور معمول، پزشکان ابتدا معاینه بالینی مقعد را انجام می دهند، که شامل قرار دادن آرام یک انگشت در مقعد با دستکش و روغن است. پزشک در داخل مجرای مقعدی با استفاده از حرکات دایره ای ماهیچه های اسفنکتر و لایه های غشایی مقعد را بررسی می کند.
اگر پزشک شما بر این باور است که هموروئید شما بزرگ شدهاست، به احتمال زیاد در مرحله بعد، پروکتوسکوپی انجام می دهد. این کار شامل قرار دادن یک لوله کوتاه با نور و عدسی بر روی آن (پروکتوسکوپ) است که لایه های غشایی روده را بررسی می کند. دکتر می خواهد ببیند که آیا هموروئید بزرگ است یا خیر و بزرگی آن چه مقدار است. افراد اغلب از درد و ناراحتی ناشی از این روش ها می ترسند، اما معمولا آن ها آسیبی نمی زنند و به پزشک تان کمک می کنند تا در مورد نحوه خلاص شدن از شر هموروئید به شما کمک کند.
بیشتر بیمارانی که از هموروئید رنج می برند، عوارض خود را از طریق رژیم درمانی، مکمل های فیبری، کرم هموروئید و درمان های پزشکی از قبیل اسکلروتراپی، پیوند نوار لاستیکی و انعقاد مادون قرمز تسکین می دهند.
۱. اسکلروتراپی
اسکلروتراپی روشی است که شامل تزریق یک ماده شیمیایی (اسکلروسانت) به رگ به منظور نابود کردن آن می شود. از اسکلروسانت برای آسیب زدن به درونی ترین لایه رگ استفاده می شود که منجر به لخته شدن جریان خون در رگ می شود. در طول زمان، رگ به بافت زخمی تبدیل می شود و از بین می رود.
در سال ۲۰۱۰، یک گروه از ۳۳۸ موسسه پزشکی ژاپنی نتایج خوبی را با استفاده از سولفات پتاسیم و تانیک اسید (ALTA)در مورد اسکلروتراپی گزارش کردند. به محض تزریق ALTA به هموروئید درجه ۲، ۳ و ۴، از ۳،۵۱۹ بیمار، ۹۸ درصد از آن ها در طی ۲۸ روز اثرات مثبت را گزارش کردند. پس از دو سال، نرخ بازگشت، ۱۸ درصد بود و عوارض شامل تب، فشار خون پایین، درد پرینیال و زخم های مقعدی بود، اما آن ها خفیف بودند.
۲. پیوند نوار لاستیکی
این روش برای حذف بواسیر از یک نوار لاستیکی استفاده می کند. پزشک شما یک ابزار کوچک به نام لیگاتور را از طریق یک لوله روشن تر به مجرای مقعد وارد می کند. سپس پزشک، هموروئید را با انبری می گیرد، سیلندر لیگاتور را به سمت بالا میلغزاند و نوار لاستیکی را در اطراف پایه بواسیر رها می کند. نوار لاستیکی منبع خون را از هموروئید جدا می کند و باعث مرگ آن می شود.
مطالعه ای که در سال ۲۰۰۰ در جراحی گوارش منتشر شد نشان داد که پیوند نوار لاستیکی یک روش مفید، ایمن و موفق برای درمان هموروئید درجه دوم و درجه سوم است و می تواند با موفقیت در موارد درجه چهارم نیز اعمال شود، اما با افزایش تعداد رخداد، انجام درمان های اضافی لازم است.
بیشتر بخوانید: روش های درمان خونریزی مقعدی
۳. انعقاد مادون قرمز
انعقاد مادون قرمز روشی است که برای هموروئید داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. دکتر از دستگاهی استفاده می کند که پرتوی قوی از نور مادون قرمز ایجاد می کند تا موجب ایجاد بافت زخمی شود و منبع خون را به سمت هموروئید قطع کند. وقتی که هموروئید می میرد، یک جای زخم روی مجرای مقعدی در پایین راست روده ایجاد می شود، و بافت زخمی در اطراف رگ های مجاور ساخته می شود تا آن ها نتوانند در مجرای مقعدی متورم شوند.
یک مطالعه در سال ۲۰۰۳ انعقاد اشعه مادون قرمز و نوار لاستیکی را نظر کارایی و ناراحتی، مورد مطالعه و مقایسه قرار داد. محققان دریافتند که درد بعد از درمان در طول هفته اول بعد از درمان در پیوند نوار لاستیکی شدیدتر بود؛ درد و احساس مداوم آن نیز در هنگام گذشتن مدفوع از مقعد نیز در این روش شدیدتر بود. بیماران در انعقاد مادون قرمز، زودتر به محل کار خود برگشتند، اما آن ها همچنین نرخ موفقیت یا عدم موفقیت بالاتری داشتند. محققین به این نتیجه رسیدند که، اگرچه پیوند نواری در کنترل نشانه ها و نابودی هموروئید بیشتر موثر است، اما با درد و ناراحتی بیشتری برای بیمار نیز همراه است. این چیزی است که باید در هنگام جستجوی راه هایی برای رهایی از هموروئید در ذهن داشته باشد.
4. جراحی بواسیر
در حال حاضر، مداخله جراحی کم تر از گذشته انجام می شود، اما می تواند برای بیماران با عوارض حاد بیماری بواسیر یا برای کسانی که قادر به درمان هموروئید با اقدامات دیگر نیستند، در نظر گرفته شود. جراحی هموروئید، که تحت عنوان هموروئیدکتومی نیز شناخته می شود، شامل حذف بواسیر یا لخته با یک برش کوچک است. هموروئیدکتومی معمولا یک فرآیند سرپایی است و شامل یک دوره بهبودی سه هفته ای است.
انجام جراحی هموروئید می تواند ترسناک به نظر برسد، اما این عمل نسبتا کوچکی است که پزشکان وقتی تمام روش های درمانی دیگر شکست خوردند، آن را توصیه می کنند.
بواسیر به زبان اعداد
- حدود ۲۰ میلیون نفر از مردم آمریکا از هموروئید (۱۲.۸ درصد بزرگسالان آمریکا) رنج می برند.
- در سال ۲۰۰۴، موسسه ملی بهداشت اعلام کرد که تشخیص بواسیر به وسیله ۳.۲ میلیون مراجعه به مراقبت های ویژه، ۳۰۶،۰۰۰ بیمارستانی و ۲ میلیون تجویز در ایالات متحده انجام شده است.
- اوج ابتلا به بواسیر بین سنین ۴۵ تا ۶۵ سال است. رشد بواسیر قبل از ۲۰ سالگی غیرمعمول است.
- خطر توسعه هموروئید در بزرگسالان سفید پوست بیشتر از بزرگسالان سیاه پوست است؛ در زنان بالاتر از مردان بوده و در زنان باردار بالاتر است.
جمع بندی نهایی درباره نحوه خلاص شدن از شر بواسیر
- هموروئیدها یک ناهنجاری بسیار شایع هستند که بر میلیونها نفر در سراسر جهان تاثیر می گذارد.
- اغلب با نشانه هایی از خارش، ترشح خلط و یا خونریزی همراه هستند. خونریزی وقتی اتفاق می افتد که مدفوع سخت به دیواره های نازک رگ های خونی در بواسیر برخورد میکند.
- جلوگیری از یبوست کلید رهایی از شر هموروئید است. مهم است که هنگام استفاده از توالت فشار نیاورید، برای مدت زمان اضافی ننشینید و خود را کاملا تمیز کنید.
- غذا و مکمل های گیاهی که به تسکین یبوست کمک می کنند، می توانند علائم هموروئید را کم کنند. داشتن رژیم غذایی با فیبر بالا و نوشیدن مایعات به مقدار زیاد از مفیدترین تغییرات غذایی هستند که شما می توانید به وسیله آن ها از شر یبوست خلاص شوید.
- اگر درمان های غیر پزشکی کارساز نبود، روش های نسبتا کم دردی وجود دارند که می توانند برای درمان هموروئید انجام شوند. برای موارد حاد، ممکن است یک جراحی سرپایی به نام هموروئیدکتومی مورد نیاز باشد.
شاید شما هم جزو افرادی باشید که می خواهند بدانند چگونه میتوان این بیماری را با روش های خانگی و گیاهی درمان کرد و همیشه سوال می کنند چطور با درمان های خانگی از شر بواسیر خلاص شویم؟ با داشتن تغذیه سالم و داروهای گیاهی میتوان علائم بواسیر را کنترل کرد. اگر تجربیات و پیشنهاداتی برای درمان بواسیر دارید حتما در بخش دیدگاه ها، با دیگر کاربران دکتر سلام به اشتراک بگذارید.