دو لغتی که امروزه هنگام صحبت در مورد تندرستی زیاد به گوشمان می خورد، اضافه وزن و بیماری قند هستند. برای فهم ارتباط این دو کلمه، دانستن مفهوم هرکدام اهمیت خاصی دارد. اول اینکه، اضافه وزن اصطلاحا برای تعریف شخصی به کار میرود که شاخص توده بدنی یا BMI اش بیشتراز ۳۰ باشد.
حالا سؤال این است که آن عدد دقیقا چیست و چگونه محاسبه میشود؟ این شاخص، بر اساس وزن و قد فرد محاسبه میشود، و شمایی کلی از میزان چربی بدن ارائه میکند. BMI، شاخصی است که خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را تخمین میزند. هرچه BMI فرد بزرگتر باشد، خطر ابتلا به این نوع بیماریها در وی بالاتر است.
دیابت نام نوعی بیماری است، که بر توانایی فرد در تولید و بکارگیری انسولین اثر میگذارد و سبب افزایش قند خون وی میشود. سه نوع متفاوت دیابت وجود دارد. معمول ترین آنها که با چاقی مرتبط است، دیابت نوع دو است.
این نوع دیابت، وقتی ایجاد میشود که بدن قادر به تولید انسولین کافی نباشد یا اینکه سلولها قادر به استفاده از انسولین تولیدی نباشند.
دیابت نوع یک اما، معمولا در کودکان و نوجوانان دیده میشود. در این نوع از دیابت، لوزالمعده دیگر انسولین تولید نمیکند. آخرین نوع دیابت هم دیابت بارداری است. این دیابت، شرایطی است که قند خون در خانم باردار بالا میرود، و معمولا حدود ۲۸ هفتگی جنین اتفاق میافتد. همهی این سه نوع دیابت، به روش مشابهی با رژیم غذایی، ورزش و داروهای مناسب درمان میشوند.
دیابت نوع دو با چاقی و بی تحرکی رابطه دارد. وزن بالا بر بدن فشار وارد میکند. این حالت، لوزالمعده را وادار به تولید انسولین بیشتر میکند تا قند بدن را در حالت عادی نگاه دارد. وقتی که فردی شروع به کاهش وزن میکند، این فشار، کم میشود. حتی کاهش وزن حدود ۵ کیلو هم میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع دو و ناراحتیهای مربوط به آن را تا حد زیادی کاهش دهد.
کم کردن ۵ کیلو از وزن و داشتن زندگی سالمتر، ساده بنظر میرسد، هر چند که همهی ما میدانیم کاهش وزن کاری بس دشوار است! بدست آوردن این کلید سلامتی سخت است اما غیر ممکن نیست. برای کمک به کاهش وزن، نکاتی را بخاطر داشته باشید که مهمند و برای سلامتی باید به آنها توجه کرد. یاد بگیرید که استرس زندگیتان را کم کنید. استرس میتواند سبب پرخوری شده و تغییرات هورمونی ایجاد کند، و در نهایت باعث افزایش وزنتان شود. افزایش وزن هم در طول زمان، سبب دیابت نوع دو و دیگر بیماریهای مزمن خواهد شد.
دوست دارید چند نکته برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو و کاهش وزن را بدانید؟
- سعی کنید تعداد وعدههای سبزیجات برنامهی غذاییتان را زیاد کنید تا با مصرف کالری کمتر، بیشتر احساس سیری کنید.
- فعالیت روزانهتان را با بالارفتن از پلهها یا پارک کردن دورتر اتومبیل وقتی به مراکز خرید میروید، افزایش دهید.
- برای کاهش حس گرسنگی در طول روز، حتما صبحانه بخورید.
تمام این کارها طی زمان سبب کاهش کالری مصرفی شده و بتدریج به کم شدن وزنتان میانجامد. به ایجاد تغییرات کوچک در زندگیتان ادامه دهید تا شاهد تغییرات بزرگی در سلامتی خود باشید.
منبع-http://fitnessmagazine.ir