چه جایگزین طبیعی برای شکر می شناسید؟ شکر یک عنصر مضر در رژیم غذایی جدید می باشد. شکر می تواند موجب بیماری های جدی شود از جمله چاقی، بیماری قلبی، دیابت و سرطان. افزون بر این بیشتر مردم مصرف شکر بالایی دارند و به فکر هیچ جایگزینی برای این ماده نیستند. خوشبختانه، راه های بسیاری برای شیرین کردن غذاها بدون افزودن شکر به آن ها است. در ادامه این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام با 4 جایگزین طبیعی برای شکر آشنا خواهید شد.
چرا شکر برای شما مضر است؟
به طور ساده هیچ ویژگی مثبتی در مورد شکر وجود ندارد. شکر حاوی هیچ ماده ای از جمله پروتئین، چربی های ضروری، ویتامین یا مواد معدنی نمی باشد. پس واقعا نیازی نیست که به رژیم غذایی اضافه شود. در حقیقت، یک لیست طولانی در مورد علت این که چرا نباید از شکر استفاده کرد وجود دارد.
شکر با دخالت در کار هورمون هایی که مسئول کنترل سیری یا گرسنگی می باشند موجب افزایش کالری ورودی به بدن و افزایش وزن می گردد. این اقدام شکر به متابولیسم بدن ضربه وارد می کند زیرا می تواند موجب افزایش انسولین و ذخیره چربی در بدن گردد.
در حقیقت، بسیاری از تحقیقات ارتباط بین شکر و چاقی را تایید می کنند. به سادگی مشخص است افرادی که مقدار بیشتری شکر مصرف می کنند چاق تر از افرادی هستند که شکر مصرف نمی کنند. قند بالا در تمام جهان موجب بیماری های کشنده از جمله بیماری قلبی، دیابت و سرطان می شود.
مصرف شکر می تواند اعتیاد آور باشد. شکر موجب آزاد سازی هورمون دوپامین در بدن می شود این همان عاملی است که افراد به مواد مخدر روی می آورند. این موضوع باعث مصرف بیش از اندازه شکر می گردد. به طور خلاصه، شکر به طور کاملا واضحی یک ماده خوراکی ناسالم می باشد که باید از خوردن آن دوری کرد.
استویا (stevia) یک جایگزین طبیعی برای شکر
استویا یک شیرین کننده طبیعی است که از بوته های گیاهی در جنوب امریکا استخراج می گردد.
این نوع شیرین کننده هیچ گونه کالری ندارد و موجب افزایش وزن نیز نمی شود.
در حقیقت، تحقیقات نشان داده اند که استویا هیچ گونه تاثیر مضری بر سلامتی ندارد و یک خوراکی ایمن و مفید برای سلامتی محسوب می شود.
استویا می تواند فشار خون را 6 تا 14 درصد کاهش دهد.
استویا نشان داده است که با کاهش قند خون و انسولین می تواند با دیابت مبارزه کند.
استویا به شکل های گوناگونی از جمله پودر یا مایع به بازار عرضه می شود.
با توجه به این توضیحات استویا یک ماده خوراکی سالم برای شیرین کردن خوراکی ها می باشد.
زایلیتول (xylitol) یک جایگزین طبیعی برای شکر
زایلیتول یک نوع شکر می باشد که از ذرت استخراج می شود و در اکثر میوه ها و سبزیجات وجود دارد.
زایلیتول حاوی 2.4 کالری بر گرم می باشد و کالری آن 40 درصد کمتر از کالری شکر می باشد. همچنین زایلیتول قند خون یا سطح انسولین را بالا نمی برد.
علت مضر بودن شکر وجود فروکتوز بالا در آن است. زایلیتول فاقد فروکتور می باشد پش عواقب مضر شکر بر بدن و سلامتی را ندارد.
برخی از تحقیقات نشان داده اند که زایلیتول می تواند سلامت دهان و دهان را بهبود ببخشید زیرا تحلیل رفتن و خرابی دندان ها را کاهش می دهد.
زایلیتول به جذی کلسیوم بدن نیز کمک می کند. این ویژگی نه تنها به سلامت دندان و تراکم استخوان کمک می کند بلکه موجب حفاظت از بدن در برابر پوکی استخوان می شود.
مصرف زیاد و بیش از اندازه زابلیتول می تواند در دستگاه گوارش مشکلاتی از جمله گاز، نفخ یا اسهال ایجاد کند.
باید بدانید که زایلیتول به شدت برای سگ ها سمی هستند پس اگر سگ خانگی دارید حتما این قند را از دسترس او دور نگه دارید.
اریتریتول یک جایگزین طبیعی برای شکر
اریتریتول همانند زایلیتول یک قند مشابه شکر است اما کالری کمتری دارد. اریتریتول حاوی 0.24 کالری بر گرم است این میزان کالری 6 درصد کالری شکر می باشد.
طعم اریتریتول دقیقا مشابه شکر است پس می تواند به سادگی جایگزین شکر شود. بدن آنزیمی برای شکستن و تجزیه قند اریتریتول ندارد پس به طور مستقیم وارد جریان خون و سپس از راه ادرار دفع می شود. بنابراین نمی تواند تاثیر مضری بر بدن داشته باشد.
افزون بر این اریتریتول قند خون، انسولین، کلسترول یا تری گلیسرید را افزایش نمی دهد.
شربت یاکن (yacon) یک جایگزین طبیعی برای شکر
شربت یاکن از گیاهی به نام یاکن در امریکای جنوبی استخراج می شود. طعم آن شیرین، رنگ آن تیره و و از نظر غلظت همانند ملاس می باشد.
اخیرا از آن به عنوان مکمل کاهش وزن استفاده می کنند. شربت یاکن حاوی 40 تا 50 درصد فروکتولیگو ساکارید می باشد که بدن انسان نمی تواند آن را هضم کند.
به همین دلیل شربت یاکن حاوی یک سوم کالری شکر می باشد. این شکر با کاهش اشتها می تواند به کاهش وزن نیز کمک کند.
هچنین این شکر به عنوان خوراک باکتری های مفید روده ای محسوب می شوند پس به طور کلی می توانند برای بدن مفید واقع شوند.