سکسکه که در اصطلاح پزشکی به آن singultus هم گفته می شود در واقع نوعی واکنش عصب میان بند، عصب واگ و همین طور عصب سمپاتیک بدن است. هر گونه تحریک در مسیر رفلکس باعث می شود که دیافراگم شما به طور ناگهانی دچار انقباض و گرفتگی شود. در شرایط معمولی فقط دیافراگم سمت چپ بسته می شود اما وقتی سکسکه اتفاق می افتد هر دو دیافراگم چپ و راست با هم بسته می شوند. در این مقاله از بخش گوش، حلق و بینی دکتر سلام، به بررسی روش های آسان و موثر برای بند آوردن و متوقف کردن سکسکه می پردازیم.
دیافراگم و سکسکه
دیافراگم ماهیچه ایست که قفسه سینه را از شکم جدا و موقع انجام عمل دم به نفس کشیدن کمک می کند. اگر دیافراگم به طور ناگهانی منقبض شود درست در همان لحظه تارهای صوتی موقع بسته شدن صدایی شدید ایجاد می کنند و این صدا همان صدای سکسکه است. فرکانس صدای سکسکه در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا سرعت آن چیزی بین 4 تا 60 سکسکه در هر دقیقه است.
سکسکه ها بر اساس مدت زمان ادامه پیدا کردنشان به 3 دسته تقسیم می شوند:
- سکسکه های حاد یا گذرا که کمتر از 48 ساعت طول می کشند.
- سکسکه های مداوم یا مزمن که بیشتر از 48 ساعت طول می کشند.
- سکسکه های مقاوم که بیشتر از 1 یا 2 ماه طول می کشند.
شایع ترین نوع این عارضه سکسکه حاد است و تقریبا همه افراد حداقل یک بار آن را تجربه می کنند. در اکثر مواقع سکسکه خودبخود و در ظرف کمتر از 48 ساعت بدون اینکه ناراحتی جدی و مهمی برای فرد ایجاد کند برطرف می شود اما اگر کسی دچار سکسکه ها مداوم و غیر قابل تحمل شد حتما باید به پزشک مراجعه کند چون ممکن است این نوع سکسکه ناشی از یک بیماری یا اختلال زمینه ای باشد و باعث بروز هر یک از عوارض جانبی زیر شود:
- اضطراب
- سوء تغذیه و کاهش وزن
- خستگی
- کم آبی
- بی خوابی و استرس
- کاهش سطح کیفیت زندگی
خبر خوب برای خانم ها این است که با وجود اینکه استرژون می تواند از راه های مختلفی باعث ایجاد احساس غم و اندوه در شما شود اما از طرفی هم می تواند جلوی سکسکه های مداوم و غیر قابل تحمل را بگیرد. آمارها نشان می دهند به ازای هر 1 زنی که دچار سکسکه های قطع نشدنی می شود 80 مرد وجود دارد که با سکسکه های طولانی بیشتر از 48 ساعت مواجه می شوند.
دلایل شایع بروز سکسکه
در اکثر مواقع سکسکه ربطی به وضعیت سلامتی بدن ندارد. با وجود اینکه هنوز علت سکسکه کردن کاملا مشخص نیست اما به نظر می رسد که سکسکه در واقع واکنشی به ورم معده است. ورم معده به دلایل مختلفی رخ می دهد که عبارتند از:
- پرخوری
- خوردن یا نوشیدن غذا با سرعت زیاد
- ورود هوا به معده موقع سیگار کشیدن یا آدامس جویدن
- مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
علاوه بر این تغییرات ناگهانی احساسی و عاطفی هم می توانند باعث بروز سکسکه شوند.
روش های درمان سکسکه
پیش بینی یا جلوگیری از وقوع سکسکه امکان پذیر نیست. اما لیستی از کارهای متنوع و سرگرم کننده وجود دارد که می توانید با استفاده از آنها سکسکه تان را بند بیاورید. خیلی ها برای درمان سکسکه به روش های سنتی و قدیمی روی می آورند که از نظر علمی ثابت نشده اند. اما بهرحال چه علم این روش ها را ثابت کرده باشد و چه نه؛ ممکن است یکی از موراد زیر برای متوقف کردن سکسکه شما کارساز باشند:
- از دیگران بخواهید حواستان را پرت کنند، شما را بترسانند یا باعث خندیدنتان شوند.
- پشت گردنتان را بمالید.
- کمی نمک بو کنید.
- موقع غذا خوردن لقمه های کوچکتر بردارید.
- از خوردن نوشیدنی ها و غذاهای نفاخ خودداری کنید.
تکنیک های تنفسی برای درمان سکسکه
- در یک کیسه کاغذی یا پلاستیکی نفس بکشید.
- نفستان را برای چند لحظه حبس کنید.
- از مانور والسالوار کمک بگیرید. برای انجام این مانور سوراخ های بینی تان را با هر دو انگشت بگیرید و دهانتان را ببندید. حالا سعی کنید عمل بازدم را انجام بدهید و هوا را از بینی خارج کنید.
درمان سکسکه با استفاده از آب
- آب سرد بنوشید.
- با کمی آب غرغره کنید.
- یک لیوان آب را یک نفس و سریع بنوشید.
- به سمت پایین خم شوید و آب را از لبه دورتر لیوان بنوشید.
درمان های غذایی سکسکه
- مخلوط عسل و روغن کرچک را امتحان کنید. یک قاشق غذا خوری عسل را با همین مقدار روغن کرچک مخلوط کنید. بعد انگشتتان را به این مخلوط آغشته کنید و آن را لیس بزنید. چند بار به همین شکل این کار را تکرار کنید تا سکسکه تان کاملا بند بیاید.
- زیتون سبز بخورید. بعضی ها معتقدند خوردن غذاهای تلخ و شور باعث متوقف شدن سکسکه می شود.
- یک قاشق غذا خوری کره بادام یا بادام زمینی بخورید.
- کمی سرکه سیب و شکر را با هم مخلوط کنید و یک قاشق چای خوری از آن را میل کنید.
- لیمو بخورید.
مکمل ها و سایر روش های درمانی برای متوقف کردن سکسکه
مصرف برخی مکمل های گیاهی و طبیعی هم می تواند به شما در بند آوردن سکسکه کمک کند. اگر سکسکه تان با هیچ روشی متوقف نشد می توانید از دمنوش رازیانه، بابونه و یا دمنوش نعنا استفاده کنید. اگر سکسکه به طور مداوم ادامه پیدا کرد و به هیچ طریقی متوقف نشد می توان از هیپتونزم یا طب سنتی هم برای درمان آن استفاده کرد.
درمان سکسکه های مداوم و غیر قابل تحمل
اگر سکسکه به خاطر وجود یک بیماری خاص یا شرایط پزشکی خاصی ایجاد شده باشد روش های گفته شده اثری روی متوقف کردن آن نخواهند داشت. اگر پزشک بتواند علت سکسکه کردنتان را تشخیص بدهد درمان های دارویی مناسب را شروع می کند. به عنوان مثال اگر دچار بیماری برگشت اسید معده به مری (GERD) شده باشید و سکسکه کردنتان به همین دلیل باشد، استفاده از داروهای مهار کننده پمپ پروتون مثل دکسیلانت (Dexilant) و پریلوسک (Prilosec) مشکل را برطرف می کند.
علاوه بر این ممکن است پزشک برایتان آرامبخش های عضلانی، داروهای ضد درد عصبی و یا داروهای ضد روان پریشی تجویز کند تا مشخص شود که آیا این داروها در متوقف کردن سکسکه موثرند یا نه. یکی دیگر از روش های درمانی سکسکه های مدوام استفاده از طب سوزنی است. با این حال شواهد زیادی برای موثر بودن این روش درمانی وجود ندارد.
اگر سکسکه کردنتان آنقدر شدید است که باعث سوء تغذیه تان شده یا زندگی تان را مختل کرده است احتمالا باید از روش های تهاجمی برای درمان آن استفاده کرد که عبارتند از:
- مسدود کردن عصب فرنیک یا عصب میان بندی
- تحریک عصب واگ
- ضربان ساز دیافراگم
می توانید از پزشکتان درباره داروی مناسب برای رفع سکسکه سوال کنید. با این حال باید این را هم بدانید که درمان های دارویی برای همه افراد مناسب نیستند. بنابراین قبل از شروع روند درمان درباره مزایا و خطرات مصرف داروها با پزشکتان صحبت کنید. احتمالا پزشکتان یکی از داروهای زیر را برایتان تجویز می کند:
کلروپرومازین ( تورازین Thorazine)
این دارو یکی از داروهای رایج برای درمان سکسکه های کوتاه مدت است.
متوکلوپرامید (رگلان Reglan)
از این دارو اغلب برای درمان حالت تهوع استفاده می شود اما در درمان سکسکه هم موثر است.
بکلوفن (Baclofen)
بکلوفن یکی از داروهای آرامبخش عضلانیست که می تواند سکسکه را نیز درمان کند.
درمان سکسکه با دارو
به طور کل دو نوع سکسکه عادی و سخت برای یک شخص می تواند رخ دهد. سکسکه هایی که در روزمره انسان به طور عادی رخ می دهد نیز به مرور خودش درمان می شود و نیاز به مراجعه به پزشک نیست. گاهی درمان های خانگی و یا حتی خوردن یک لیوان آب هم می تواند به سکسکه عادی پایان دهد. حال گاهی برای انسان رخ می دهد که سکسکه بیش از یک روز طول بکشد و اختلال شدیدی در انسان ایجاد کند که در چنین شرایطی فرد باید خودش را سریعا به دکتر برساند و درمان کند. پزشک ها سعی می کنند با تجویز دارو های مختلفی به سکسکه سخت فرد پایان دهند.
دارو های مختلفی برای درمان سکسکه وجود دارد که فرد باید آن ها را مصرف کند تا درمان شود. اولین دارویی که می توان از آن یاد کرد Chlorpromazine نام دارد و بعد از آن اگر سکسکه فرد درمان نشود و ادامه پیدا کند پزشک سعی می کند داروهای دیگری مانند baclofen، Lioresal، phenytoin ،Dilantin تجویز کند که فرد با مصرف چنین داروهایی می تواند از شروع دوباره سکسکه در امان باشد.
البته راه های دیگری هم مانند بی هوشی و مسدود کردن عصب گردنی وجود دارد که می توان جزو سخت ترین و آخرین راه ها برای درمان سکسکه دانست و کمتر از چنین راه هایی استفاده می شود. در کنار آن نوعی جراحی هم برای غیر فعال کردن عصب گردنی هم وجود دارد که در درمان سکسکه می تواند موثر باشد.
رابطه میان سکسکه و انواع بیماری ها
رابطه های زیادی میان سکسکه و انواع بیماری ها وجود دارد که به همدیگر مرتبط می کند. گاهی سکسکه می تواند ناشی از وجود یک بیماری دیگر در بدن باشد و سکسکه مانند یک اخطار به آن اشاره می کند که اگر در بدن شما یک سکسکه طولانی مدت یا عجیب وجود داشت بهتر است که به یک پزشک مراجعه کنید و وضعیت سلامتی خودتان را بررسی کنید. در بخش زیر برخی از مهم ترین دلایل و ارتباط های سکسکه و بیماری بیان شده است که می توانید با خواندن آن ها از ارتباط سکسکه آگاه شوید.
خطر وجود سرطان با سکسکه طولانی مدت:
به طور کل نمی توان سکسکه را به تمامی سرطان ها ربط داد اما سکسکه رابطه نزدیکی با سرطان معده یا لتف دارد. بیشتر اوقات زمانی که سکسکه بیش از سی روز در بدن یک فرد ادامه پیدا می کند می توان خطر سرطان را احساس کرد و باید یک آزمایش کلی از بدن انجام داد. البته این در شرایطی رخ می دهد که سکسکه به وسیله دارو ها درمان نشود و همینطور ادامه پیدا کند اما نمی توان سکسکه را با درصد بالایی به سرطان ها نسبت داد زیرا در آزمایش ها و تحقیقاتی که انجام شده است، خیلی کم رخ داده است که یک سکسکه نشان دهنده یک سرطان باشد و در بیشتر مواقع به طور خودکار سکسکه درمان شده است اما اگر احساس کردید که وضعیت تان در هنگام سکسکه ناپایدار است ابتدا به پزشک مراجعه کنید و دارو های تجویز شده را مصرف کنید. اگر باز هم احساس بدی در بدن تان وجود داشت آن موقع مجددا برای آزمایش به پزشک مراجعه کنید.
خطر ریفلاکس معده با وجود سکسکه:
خود بیماری ریفلاکس معده به طور جدا برای خود نشانه های جالبی دارد که می توان به سوزش سر دل، دهان تلخ مزه و تهوع اشاره کرد اما در کنار این نشانه ها خود سکسکه هم می تواند یکی از نشانه های وجود این بیماری باشد. زمانی که احساس کردید سکسکه تان به هیچ عنوان قطع نمی شود و موجب اذیت معده تان شده است حتما به پزشک خود مراجعه کنید و یک آزمایش بر روی معده تان انجام دهید زیرا امکان وجود چنین بیماری در بدن تان می تواند وجود داشته باشد.
استرس بیش از حد:
سکسکه های کوتاه مدت همیشه در افرادی که بیش از حد استرس دارند یا دچار استرس های عصبی هستند وجود دارد و نمی توان این سکسکه را از آن ها دور کرد. اگر شما هم از افرادی هستید که دچار چنین سکسکه هایی می شوید بدانید که کاملا طبیعی است و در کنار استرس، هیجانات عاطفی هم می تواند عاملی بر افزایش این سکسکه های موقت باشد.
پتومونی و نشانه آن به وسیله سکسکه:
اگر در کنار سکسکه طولانی مدت خود، درد قفسه سینه یا لرز و تنگی نفس در بدن تان داشتید حتما به پزشک تان مراجعه کنید. سکسکه طولانی مدت خود به تنهایی نمی تواند خطرناک باشد اما در کنار چنین علائمی احتمال وجود بیماری ذات الریه را افزایش می دهد و برای عکس برداری از قفسه سینه تان باید به یک پزشک مراجعه کنید تا بتواند از روی عکس وجود بیماری در ریه تان را تشخیص بدهد.
التهاب سیستم عصبی مرکزی و نشانه آن توسط سکسکه:
زمانی که سکسکه طولانی مدت رخ می دهد باید در کنار آن به علائم دیگر بدن هم توجه کرد. مثلا اگر در کنار سکسکه طولانی مدت یکی از حالت های نابینایی، حالت تهوع و یا استفراغ برای فرد رخ دهد قطعا باید به یک پزشک مراجعه کرد زیرا احتمال بیماری ام اس در شخص وجود دارد و خطرناک است. سکسکه های مزمن هم می تواند نشانه چنین چیزی باشد. به سکسکه هایی که بیش از چهل و هشت ساعت به طور مداوم رخ دهد، سکسکه های مزمن می گویند که پزشک با درخواست های سی تی اسکن و ام آر آی وضعیت بدن شخص را بررسی می کند تا به اطمینان برسد.
سکسکه و سکته مغزی اولیه:
این بخش بیشتر در زنان رخ می دهد و آن ها باید توجه ویژه ای به این نکات کنند. جالب است که بدانید شروع سکسکه می تواند نشان دهنده یک سکته مغزی اولیه در آینده باشد که آلارم آن به وسیله سکسکه و در کنار آن درد قفسه سینه، تهوع و گیج شدن شخص رخ می دهد که اگر چنین چیزی هم برای شما اتفاق افتاد حتما به پزشک خودتان مراجعه کنید و وضعیت دقیق تان را بیان کنید تا دکتر بتواند به درستی وضعیت بیماری و سکسکه شما را تشخیص دهده و از سکته نجات پیدا کنید.
سکسکه و وجود یک جمله قلبی در آینده:
اگر سکسکه شما به طور ناگهانی و بدون دلیل خاصی مانند خوردن یک نوشیدنی آغاز شد، احتمال وجود یک حمله قلبی در آینده برای شما وجود دارد که در چنین وضعیتی باید مدت زمان سکسکه تان را بررسی کنید. سکسکه های کوتاه مدت معمولا خطری ندارند اما اگر سکسکه ناگهانی شما طولانی مدت بود و در کنار آن علائمی مانند ضعف و درد در قفسه سینه و عرق کردن وجود داشت، احتمال حمله قلبی شما بیشتر می شود. البته طبق تحقیقاتی که انجام شده است در این بخش سکسکه فعالیت بسیار کمی دارد و مانند سرطان رابطه سکسکه و حمله قلبی خیلی کم رخ می دهد.
مشکلات کلیه و نشان آن با سکسکه:
افرادی که مشکل نارسایی کلیه دارند نیز باید مراقب وضعیت سکسکه های خود باشند. هنگامی که سکسکه های شما به طور مکرر برای تان تکرار می شود و در کنار آن تنفس تان بوی غیر طبیعی می دهد و استخوان های تان درد می گیرد، باید مراقب کلیه های خود باشید زیرا چنین چیزی نشان دهنده وخامت بیشتر در کلیه است و سلامت کلیه های تان به خطر می افتد. بهتر است که به پزشک خود مراجعه کنید و وضعیت فعلی تان را برایش بیان کنید تا کلیه های شما و وضعیت آن ها را بررسی کند.
دلایل رخ دادن سکسکه های طولانی مدت
نمی توان دلیل رخ دادن سکسکه طولانی مدت را فقط به خاطر داشتن یک بیماری بیان کرد. عوامل ساده دیگری هم می تواند موجب رخ دادن یک سکسکه طولانی مدت در فرد باشد که هیچ خطر و بیماری در آن وجود ندارد. مثلا گاهی خوردن یا آشامیدن یک غذا و نوشیدنی داغ هم می تواند سکسکه را در شما ایجاد کند و شما گرفتار آن شوید.
البته در برخی موارد یک بیماری قبلی خود نیز می تواند عامل ایجاد سکسکه بلند مدت در شخص باشد. بیماری های پرده جنب و الکلی بودن یا مصرف داروی زیاد خود نیز می تواند شروع کنند سکسکه در شما باشد و سکسکه تان به مدت زیادی ادامه پیدا می کند. اگر شما دچار ریفلاکس معده و بیماری هایی مانند این باشید و در همان زمان هم سکسکه تان رخ داد بهتر است که به یک پزشک مراجعه کنید و دستگاه های گوارشی خودتان را به طور کامل بررسی کنید زیرا آن سکسکه می تواند نشان دهنده وخیم تر شدن وضعیت بیماری تان باشد که مانند یک آلارم در بدن شما وجود دارد.
فرایند سکسکه در نوزادان
بسیاری از مادر ها و پدر ها هنگامی که نوزادشان دچار سکسکه می شود احساس می کنند که آن کودک دچار یک مشکل شده است و می خواهند سریعا آن کودک را نزد یک پزشک ببرند که چنین کاری درست نیست و باید بدانید که همه چیز طبیعی است. اولین دلیلی که باعث می شود نوزاد در آن سنین پایین سکسکه کند این است که عضله دیافراگم آن ها منقبض می شود. این انقباض برای کودک مفید است زیرا باعث می شود که همان عضله قوی تر شود و رشد کند. حال چنین انقباضی باعث ایجاد یک سکسکه کوتاه مدت در کودک می شود که جای نگرانی ندارد.
دلیل دومی که برای سکسکه نوزادان وجود دارد، هنگام استفاده از شیر مادر است. زمانی که کودک شیر مادر را میل می کند به همراه آن هوا وارد بدن می شود که این کار خود یکی از دلایل وجود سکسکه در نوزاد است. دلایل دیگری مانند ریفلاکس اسید هم باعث سکسکه در نوزاد می شود. هنگامی که کودک غذایی میل می کند ممکن است در اثر ریفلاکس و اسید معده آن غذا مجددا به مری بازگردد که همین کار باعث شروع یک سکسکه در کودک می شود. گاهی هم به دلیل عدم رشد کافی دیافراگم در بدن کودک سکسکه ایجاد می شود که چندان جای نگرانی در آن وجود ندارد. چنین سکسکه هایی به مرور کمتر می شود و زمانی که دیافراگم کودک به طور کامل رشد کند دیگر اثری از سکسکه های ناگهانی و مداوم نخواهد بود.
درمان های سکسکه کودک
در برخی مواقع سکسکه های کودکان طولانی مدت می شود یا سکسکه های کوتاه مدت آن افزایش می باید که این هم باعث اذیت شدن خود کودک می شود و هم ترس و دلهره در خانواده ایجاد می کند. اگر کودک تان دچار چنین مشکلی شد از طریق چند روش می توانید این مسئله را حل کنید. راه اول این است که در هنگام سکسکه کودک، کودک را به پشت بخوابانید و کمر آن را به آرامی ماساژ دهید تا سکسکه برطرف شود و کودک آرام تر شود. راه دوم این است که غذا را با سرعت پایین تری به کودک بدهید تا هوای کمتری وارد بدن کودک شود و سکسکه کمتری در آن ایجاد شود. البته برخی از پزشک ها هم اعتقاد دارند که ریختن کمی شکر روی سر زبان کودک باعث برطرف شدن سکسکه های کوتاه مدت می شود.
در کنار تمامی این راهکار ها سعی کنید وسایل کودک را هم بررسی کنید. مثلا یکی از راه های نفوذ هوا در بدن کودک، نوک سوراخ پستانک کودک است که اگر بیش از حد بزرگ باشد به همراه محتوای آن، هوای بیشتری هم وارد بدن کودک می شود و سکسکه های بیشتری در کودک ایجاد می شود. سعی کنید از لایه های نازک و تنگ برای غذا و شیر کودک استفاده کنید تا هوای کمتری وارد بدن آن شود.
سکسکه جنین
زمانی که جنین در بدن سکسکه می کند، تمام شکم مادر تکان می خورد و این تکان خوردن نشانه سکسکه جنین است. برخی فکر می کنند که چنین چیزی بد است و جنین دچار مشکلی شده است اما باید دانست که سکسکه بخشی از تکامل اعصاب جنین است و در سه ماهه دوم بارداری چنین چیزی بیشتر از همیشه رخ می دهد. اگر برای شما هم این اتفاق رخ داد نیازی نیست که از این بابت نگران باشید و کافی است حدود ده دقیقه این درد و تکان خوردن را تحمل کنید تا سکسکه جنین شما به طور کامل برطرف شود.
چرا سکسکه در جنین رخ می دهد؟
دو دلیل اصلی برای سکسکه جنین در بدن مادر وجود دارد که هرکدام از آن ها به طور خلاصه در بند های زیر بیان شده است و با خواندن آن ها می توانید به این سوال اساسی پاسخ دهید.
دیافراگم:
جنین در بدن مادر برای ایجاد یک سکسکه نیاز به یک سیستم عصبی مرکزی کامل دارد. سیستم عصبی مرکزی مهم ترین نقش در تنفس برای کودک انجام می دهد زیرا این سیستم تنفس در مایع آمنیوتیک را برای کودک فراهم می کند و کودک می تواند به راحتی نفس بکشد. حال زمانی که چنین چیزی رخ می دهد، مایع وارد ریه می شود و بعد از این ورود دیافراگ منقبض می شود که در اثر انقباض آن یک سکسکه کوتاه مدت در کودک رخ می دهد. نباید از سکسکه کودک نگران بود زیرا هیچ عیبی برای کودک ندارد و حتی کودک را ناراحت نمی کند. بخش جالب داستان آنجاست که سکسکه می تواند ریه جنین را آماده تر کند تا بعد از تولد بهتر بتواند نفس بکشد و همچنین ضربان قلب کودک را در سه ماهه سوم جنین ثابت و پایدار نگه می دارد.
بند ناف:
یکی از مهم ترین عوامل در جنین که باعث سکسکه می شود، عدم تنفس کافی جنین است. هنگامی که احساس کردید تعداد دفعات و زمان سکسکه های کودک تان بسیار کمتر از قبل شده است به یک پزشک مراجعه کنید زیرا خطر پیچ خوردگی بند ناف برای کودک وجود دارد. هنگامی این پیچ خوردگی رخ می دهد که بند ناف به دور گردن جنین بپیچد و در اثر این بند تنفس برای جنین سخت تر می شود و هوای کافی به درون جنین نمی رسد. همین باعث می شود که ضربان قلب در جنین بیشتر شود و برای زنده ماندن تقلا کند. اگر از چنین حادثه ای بی خبر بمانید و کوتاهی کنید ممکن است در آینده مشکلات جدی ای برای کودک تان در تنفس رخ دهد و دچار بیماری های مختلف تنفسی می شود که نگران کننده و همچنین بسیار درد آور است.
توقف سکسکه کودک
همانطور که می دانید سکسکه خود به تنهایی نمی تواند آسیبی به کودک وارد کند و بعد از مدت کوتاهی به طور خودکار قطع می شود. ممکن است کودک روند سکسکه خودش را ادامه دهد و از یک سکسکه کوتاه تبدیل به یک سکسکه بلند مدت شود که در صورت دیدن چنین شرایطی بهتر است که کودک تان را به نزد یک پزشک ببرید و شرایط را برای آن توضیح دهید. حال ممکن است بخواهید که سکسکه کودک تان را سریع تر متوقف کنید و کودک را آرام کنید که می توانید از راه های زیر برای قطع کردن سکسکه کودک تان استفاده کنید:
آروغ:
برای رفع سکسکه در کودک تان می توانید آروغ کودک تان را بگیرید. زمانی که معده کودک انبوهی از باد هوا می شود، به دیافراگم کودک فشار وارد می شود و همین نیز خود عاملی برای ایجاد سکسکه است. بهتر است که بعد از هر بار تغذیه کودک، آروغ کودکتان را به میزان یک یا یک و نیم لیتر بگیرید تا باد معده کودک تان کمتر شود و سکسکه های کمتری در کودک ایجاد شود. البته سعی کنید این کار را دقیق و با آرامش انجام دهید تا فشار زیادی به کودک وارد نشود.
پستانک:
یک پستانک برای کودک تان تهیه کنید و آن را در دسترس کودک تان قرار دهید زیرا استفاده از پستانک باعث می شود که باد کمتری در معده کودک قرار بگیرد و دیافراگم در فشار کمتری خواهد بود.
دارویی به نام گرایپ واتر:
این دارو خود یک ترکیب کامل از آب و برخی گیاهان است که مصرف خانگی دارد و برای قولنج و معده کودک در هنگام درد و … استفاده می شود. اگر احساس کردید که کودک تان در اثر مشکلات معده دچار سکسکه شده است می توانید از این دارو برای درمان سکسکه استفاده کنید. البته چیزی که مشخص است عدم تایید قطعی دکتر ها برای این دارو است اما وجود ترکیبات کاملا گیاهی این دارو باعث شده است که ضرر بسیار کمی برای کودک داشته باشید و استفاده از آن بی حکمت نیست.
ماساژ پشت کودک:
اگر به طور مداوم کمر کودک تان را به آرامی بمالید و آن را ماساژ دهید، اسپاسم ها تسکین پیدا می کنند و در نتیجه سکسکه های کودک در طول زمان کمتر خواهد شد.
دوری از برخی کارها در هنگام وقوع سکسکه
ممکن است شما هم فرایند های زیادی را برای رفع سکسکه از اطرافیان تان شنیده باشید. هیچکدام از این عوامل پیشینه و سابقه علمی ندارند و تنها در گذشته رواج داشته اند و ابداع آن ها به طور کلی هنوز مشخص نیست. برخی از این روش ها جرعه جرعه خوردن آب در هنگام پریدن و کشیدن زبان به بیرون است که نباید هیچکدام از این ها را بر روی کودک تان امتحان کنید زیرا خطرناک است و ممکن است یک مشکل جدی در بدن کودک ایجاد کند. بهتر است از راه های علمی و طبیعی برای رفع سکسکه کودک اقدام کنید و توجهی به حرف های دیگران نداشته باشید.
مراجعه به پزشک برای سکسکه کودک
گاهی وقت ها کودک در هنگام سکسکه ناراحت می شود و ممکن است گریه کند. این ناراحتی خود نشان دهنده مداوم بودن سکسکه و درد در بدن کودک است که در صورت مشاهده این صحنه حتما باید کودک تان را نزد یک پزشک ببرید. یکی دیگر از عواملی که برای کودک مضر است ریفلاکس معده است. ریفلاکس معده را می توان از ناراحتی کودک در هنگام غذا خوردن و قوس بیش از حد آن فهمید که در صورت رخ دادن چنین چیزی بدانید که معده کودک تان دچار مشکل است و باید آن را نزد یک پزشک ببرید. البته درمان این سکسکه ها و بیماری های روند خاصی ندارند و به سادگی با مصرف یک دارو یا تجویز دکتر درمان می شوند و کودک هم درد زیادی را تحمل نمی کند به همین علت نباید نگرانی و ناراحتی زیادی را از خود نشان داد.
افسانه های جالب درباره سکسکه
سکسکه کردن و تلاش برای درمان آن در فرهنگ های مختلف و از قدیم با داستان های جالب و عجیبی همراه بوده است. شاید این روش های قدیمی روی شما هم تاثیر داشته باشند!
- ژاپنی ها معتقدند اگر کسی بیشتر از 100 بار پشت سر هم سکسکه کند حتما می میرد!
- در کشور مجارستان سکسکه کردن به این معناست که کسی به تو فکر می کند. در واقع مجاری ها هنگام سکسکه کردن لیستی از افرادی که می شناسند را در ذهنشان مرور می کنند. به محض اینکه سکسکه روی اسم شخص خاصی متوقف شد یعنی این شخص همان کسی است که دلش برای شما تنگ شده!
- علاوه بر این در فرهنگ سنتی مجارستان سکسکه کردن می تواند به این دلیل اتفاق بیفتد که کسی پشت سرتان در حال بدگویی و غیبت است.
- یونانی ها هم معتقدند سکسکه کردن یعنی کسی از دستتان دلخور است و از شما شکایت دارد.
- طبق سنت های قدیمی انگلیسی ها سکسکه توسط موجودات شیطانی ایجاد می شود.
- طبق یکی از روش های درمانی و باستانی مربوط به قرن دهم میلادی، برای خلاص شدن از سکسکه باید شکل یک صلیب را بکشند و شروع به خواندن آیه های مذهبی به لاتین کنند.
- فیلیپینی ها معتقدند وقتی فردی دچار سکسکه می شود باید یک تکه کاغذ یا نخ خیس روی پیشانی اش بگذارد.
- در آمریکای لاتین موقع سکسکه کردن باید یک تکه نخ قرمز که با آب دهان خیس شده روی پیشانی قرار بدهند.
- مردم رومانی معقتدند که اگر یک کلید را با نخ قرمز دور گردنشان ببندند یا رو شانه شان بیندازند سکسکه شان برطرف می شود.
- یکی از روش های درمانی جالب ایرلندی ها برای سکسکه تجسم کردن یک گاو سبز در پس زمینه آبی است!
- در قرن شانزدهم میلادی اسکاتلندی ها معتقد بودند موقع سکسکه کردن باید چانه شان را با دست راست نگه دارند و آوازهای مذهبی بخوانند!
- وایکینگ های شمال اروپا هم عقیده داشتند اگر زبانشان را لای دستمال بگذارند و دستمال را بکشند و بعد در همین حال تا 100 بشمرند سکسکه شان بند می آید!
- یکی از روش های سنتی و قدیمی نروژی ها برای درمان سکسکه این بود که چاقویی را به سمت پایین در یک لیوان آب قرار می دادند و بعد از اینکه سه جرعه از آن می نوشیدند نفسشان را حبس می کردند تا سکسکه بند بیاید!
سکسکه، عاملی برای مرگ است؟
سابقه های پزشکی و تاریخ نشان داده است که سکسکه نمی تواند عاملی برای مرگ باشد یا حداقل اینکه خود به تنهایی توانایی گرفتن جان یک انسان را ندارد اما تجربیاتی وجود دارد که در اثر یک سکسکه، مرگ رخ داده است. برای مثال می توان به داستان نگهبان اشاره کرد که جان خودش و برادرزاده اش را به دلیل سکسکه گرفت. زمانی که نگهبان در خانه خود نشسته بود، برادرزاده بیست ساله اش دچار سکسکه می شود و روند سکسکه دقایقی ادامه پیدا می کند تا اینکه نگهبان تصمیم می گیرد با نشان دادن هفت تیر به آن جوان، به وسیله ترس سکسکه اش را از بین ببرد. اتفاقی که می افتد این است که آن نگهبان به طور اتفاقی به برادرزاده اش شلیک می کند و موجب مرگ آن می شود و بعد از این داستان با یک شلیک دیگر خودش را می کشد تا حاصل یک سکسکه را دو مرگ ناگهانی به وجود بیاورد.