دیابت زمانی ایجاد می شود که بدن یک فرد به اندازه کافی انسولین را برای پردازش قندهای موجود در خون تولید نمی کند. این مساله می تواند بسیاری از مشکلات، از جمله درد پا را ایجاد کند. هنگامی که افراد مبتلا به دیابت دچار درد پا می شوند، ممکن است این درد نتیجه آسیب عصبی باشد. آسیب عصبی زمانی رخ می دهد که فرد مبتلا به دیابت تحت درمان قرار نگیرد یا قادر به کنترل قند خون خود نباشد. در این مقاله از بخش دیابت دکتر سلام، در مورد درد پای دیابتی با جزئیات توضیح داده شده است و همچنین نحوه جلوگیری از آن و روش های درمان آن مورد بحث قرار گرفته است. همچنین در این مقاله سعی شده است درمان های خانگی تحت پوشش قرار بگیرد.
چرا دیابت باعث درد پا می شود؟
افراد مبتلا به دیابت ممکن است عوارض متعددی را تجربه کنند، به ویژه اگر سطح قند خون خود را کنترل نکنند. یک عارضه رایج دیابت، نوروپاتی دیابتی است. نوروپاتی دیابتی به آسیب عصبی اشاره دارد. نوروپاتی دیابتی می تواند در قسمت های مختلف بدن ایجاد شود اما در پاها و دست ها رایج تر است. هنگامی که آسیب عصب در این اندام های بیرونی اتفاق می افتد، پزشکان آن را نوروپاتی محیطی دیابتی می نامند. هنگامی که نوروپاتی محیطی دیابتی روی پاها تاثیر می گذارد، به این معنی است که اعصاب دیگر درست کار نمی کنند. علاوه بر درد، فرد ممکن است احساس خارش و سوزش نیز داشته باشد.
افرادی که نوروپاتی محیطی دیابتی را تجربه می کنند در معرض خطر ابتلا به عوارض جدی تری در پاها یا ساق پاهایشان هستند ، از جمله صدمات و یا حتی قطع پا. هنگامی که نوروپاتی دیابتی اتفاق می افتد، درمان تمایل به تمرکز بر روی کاهش علائم درد و گرفتگی عضلات پا دارد. درمان همچنین ممکن است سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهد.
به گفته انجمن دیابت آمریکا، بیش از 30 میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا مبتلا به دیابت هستند. بعضی از این افراد نمی دانند که مبتلا به دیابت هستند و خطر ابتلا به عوارضی مانند درد پا در این دسته بسیار بیشتر است.
درمان درد پای دیابتی
بهترین درمان برای نوروپاتی دیابتی پیشگیری است. افراد مبتلا به دیابت می توانند خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی را از طریق کنترل موثر سطح قند خون خود کاهش دهند. حتی اگر فردی دچار نوروپاتی محیطی دیابتی باشد، باز هم بهترین راه حل کنترل قند خون می باشد.
تمرکز اصلی درمان نوروپاتی محیطی دیابتی، بر روی کنترل درد است. در موارد خفیف، فرد ممکن است مجاز به مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن باشد. در موارد متوسط تا شدید، بهتر است پزشک دارویی برای درمان درد تجویز کند. این داروها ممکن است شامل دوولتساتین (Cymbalta) یا پره گابالین ( Lyrica) باشد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای مخدر مانند تپنتدول یا ترامادول تجویز کند.
درمان های خانگی درد پای دیابتی
اگرچه درمان های پزشکی می توانند به کاهش درد کمک کنند، اما روشهای مختلفی وجود دارد که افراد می توانند در خانه برای کمک به کاهش درد یا کاهش اثرات نوروپاتی محیطی از آنها استفاده کنند. در ادامه برخی از بهترین گزینه ها برای کاهش درد پا در خانه آمده است:
ورزش
فرد مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی باید تلاش کند فعالیت بدنی خود را افزایش دهد. ورزش منظم و متوسط، مزایای زیادی برای سلامتی ، مانند افزایش جریان خون، دارد. بالا رفتن جریان خون کمک می کند تا اکسیژن و مواد مغذی به پاها برسد.
افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی ممکن است در صورت افزایش سطح فعالیت بدنی خود، شاهد کاهش علائم بیماری باشند. با این حال، افراد مبتلا به بیماری های جدی مانند دیابت، قبل از شروع یک رژیم ورزشی جدید باید حتما با پزشک خود مشورت کنند.
رژیم غذایی
داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند به افراد مبتلا به دیابت کمک کند که دردهای عصبی را کنترل کنند. با خوردن غذاهای مناسب برای کنترل سطح قند خون، افراد می توانند از آسیب دیدگی جلوگیری کنند و باعث کاهش التهاب ناشی از آسیب دیدگی پا بشوند. تمرکز افراد مبتلا به دیابت باید بر روی گزینه های تغذیه ای سالم که به حفظ سطح قند خون کمک می کنند باشد. غذاهای مفید عبارتند از:
- پروتئین بدون چربی
- چربی های خوب مانند روغن زیتون، آجیل یا ماهی
- سبزیجات بدون نشاسته
- میوه ها، در اعتدال
- کربوهیدرات های پیچیده مانند بلغور جو دوسر یا پاستای غلات کامل و نان
مکمل
مردم همیشه مواد مغذی مورد نیاز خود را از رژیم غذایی خود به تنهایی دریافت نمی کنند. در بعضی موارد، مصرف مکمل غذایی می تواند به پر کردن این شکاف تغذیه ای کمک کند. ویتامین ها و مکمل هایی که ممکن است به درمان نوروپاتی دیابتی کمک کنند عبارتند از:
- ویتامین دی
- ویتامین B-12
- استیل L-کارنیتین
- اسید آلفا لیپوئیک
قبل از شروع مصرف مکمل ها، فرد باید با پزشک خود در مورد نیازهای تغذیه ای خاص خود صحبت کند. ممکن است که فرد از غذایی که می خورند، به اندازه کافی مواد مغذی دریافت کند. همچنین ممکن است یک مکمل خاص با داروهایی که فرد مصرف می کنند ، تداخل دارویی داشته باشد.
ترک سیگار
ترک سیگار یا شروع نکردن سیگار ، می تواند تاثیر مثبتی بر روی سلامت کلی فرد داشته باشد. افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی ممکن است متوجه شوند که علائم آنها در صورت توقف مصرف سیگار، بهبود می یابد. این مساله به این دلیل است که سیگار کشیدن باعث کاهش جریان گردش خون می شود.
گزینه های دیگر
علاوه بر تغییر دادن شیوه زندگی، فرد ممکن است بخواهد دیگر درمان های بالقوه خانگی یا غیر دارویی را در نظر بگیرد. برخی از استراتژی های دیگر که ممکن است به کاهش درد کمک کنند عبارتند از:
- فیزیوتراپی
- طب سوزنی
- استفاده از گهواره پا در شب
- ماساژ پایین پاها
- فرو بردن پاها در آب گرم (اگر هیچ زخم بازی در پا وجود نداشته باشد.)
علائم درد پای دیابتی
علاوه بر درد پا، فرد ممکن است علائمی همچون:
- خارش پاها یا ساق پاها
- احساس سوزش
- بسیار سرد یا بسیار گرم بودن پا
- حساسیت بیش از حد پاها
- از دست دادن احساس در پاها و کف پاها
- ضعف عضلات پا و ساق پاها
- نداشتن درد، حتی زمانی که پا دارای تاول و یا زخم است
- زخم های باز یا جراحت بر روی پاها
- تغییر ساختار استخوان در پاها
جلوگیری از درد پای دیابتی
همیشه جلوگیری از نوروپاتی محیطی دیابتی امکان پذیر نیست. با این حال، افراد می توانند خطر ابتلا به آن را با کنترل کامل سطح قند خون خود به میزان قابل توجهی کاهش دهند. برخی از مراحل که یک فرد می تواند برای کمک به حفظ سطح قند خون خود انجام دهد عبارتند از:
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل
- صحبت کردن با متخصص تغذیه در مورد برنامه های غذایی سالم
- ورزش منظم
- کنترل سطح قند خون در طول روز
- مصرف داروهای توصیه شده توسط پزشک
- پیگیری تمام مراحل درمان توصیه شده توسط پزشک
چشم انداز
مهمترین کاری که یک فرد می تواند برای جلوگیری از یا کاهش اثر نوروپاتی محیطی دیابتی انجام دهد، کنترل قند خون به بهترین نحو است. کنترل درست قند خون می تواند به جلوگیری از درد پا و کاهش خطر ابتلا به عوارض جانبی کمک کند. افراد اغلب می توانند درد را با مصرف دارو و تغییر شیوه زندگی کنترل کنند. هر فردی که مبتلا به دیابت باشد، با اولین احساس درد، سوزش یا بی حس شدن پا، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند.