با خواص ماهی آشنایی دارید؟ ماهی یکی از سالمترین غذاهای موجود در این سیاره است و مملو از مواد مغذی پراهمیتی همچون پروتئین و ویتامین D می باشد. ماهی همچنین بهترین منبع اسیدهای چرب امگا 3 در دنیا ست که به طور باور نکردنی برای بدن و مغز مهم است. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، خواص ماهی را بر سلامتی که طبق تحقیقات نیز تایید شده است، می بینیم:
خواص ماهی و ارزش غذایی بالای آن
به طور کلی، تمام انواع ماهی ها برایمان مفید است. آنها حاوی مواد مغذی فرآوانی بوده که اکثر افراد به اندازه کافی استفاده شان نمی کنند. این مواد مغذی شامل پروتئین با کیفیت بالا، ید و ویتامین ها و مواد معدنی متفاوتی می شود. با این حال، بعضی از ماهی ها از بقیه بهتر هستند. گونه چرب ماهی به عنوان سالم ترین آن در نظر گرفته می شود و به این بدان علت است که ماهی های چرب (مثل ماهی های سالمون، قزل آلا، ساردین، تن و خال مخالی) مواد مغذی بر پایه چربی بالاتری دارند که شامل ویتامین D محلول در چربی می شود و ماده مغذی ست که بیشتر افراد کمبود آن را دارند. عملکرد این ویتامین داخل بدن مانند هورمون استروئید است.
ماهی های چرب همچنین اسید چرب امگا 3 بیشتری دارند. این چربی برای بدن و مغز جهت بهینه کار کردن، نقش حیاتی دارد. برای جذب کافی امگا 3 توصیه می شود که الزاما حداقل یک یا دو بار در هفته ماهی های چرب بخورید.
خواص ماهی و کاهش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی
حمله قلبی و سکته مغزی دو دلیل رایج مرگ های زودهنگام در سراسر دنیا هستند. ماهی به طور کلی در میان بهترین غذاهایی در نظر گرفته می شود که می توانید برای سلامتی قلب خود بخورید. جای شگفتی نیست که بسیاری از مطالعات بزرگ مشاهده ای نشان داده است افرادی که به طور منظم ماهی می خورند، به نظر می رسد خطر کمتری برای حمله های قلبی، سکته مغزی و مرگ بر اثر بیماری های قلبی دارند.
در یک مطالعه از بیش از 40 هزار متخصص سلامت مردان در ایالت متحده آمریکا، افرادی که به طور منظم 1 بار در هفته یا بیشتر ماهی خورده بودند، خطر ابتلا به به بیماری قلبی 15 درصد کمتر بود. محققان بر این باورند که نوع چرب ماهی ها حتی فواید بیشتری برای سلامت قلب دارد به این دلیل است که از مقدار اسید چرب امگا 3 بالا تری برخودار است.
ماهی حاوی مواد مغزی است که برای رشد حیاتی است
اسید چرب امگا 3 برای رشد و توسعه کاملا ضروری ست. به خصوص اسید چرب امگا 3 اسید داکوز اگزازنئیک (DHA) بسیار اهمیت دارد زیرا این ماده برای توسعه و پرورش مغز و چشم تجمع می یابد. به همین دلیل ، اغلب بیان می شود مادران باردار و شیرده باید اطمینان داشته باشند که به اندازه کافی اسید چرب امگا 3 می خورند. با این حال در کنار این توصیه یک اخطار هم می آید. بعضی از ماهی ها جیوه بالایی دارند که به صورت پیچیده ای با توسعه مشکلات مغزی همراه است. به همین دلیل زنان باردار باید تنها ا ماهی هایی را مصرف کنند که در زنجیره غذایی کمی بوده اند (مانند سالمون، ساردین، قزل آلا و …) و نه بیش از 350 گرم در هفته. زنان باردار همچنین باید از خوردن ماهی به صورت خام یا نیمه خام (از جمله سوشی) اجتناب کنند زیرا ممکن است حاوی جانوران کوچک میکروسکوپی باشد که می تواند به جنین آسیب بزند.
خواص ماهی و افرایش سلول های خاکستری در مغز و پیشگیری از زوال عقل
یکی از عواقب پیری این است که اغلب عمکرد مغز خراب می شود ( به عنوان کاهش شناختی به جهت پیری معرفی شده است). این در موارد زیادی طبیعی است، اما به دنبال آن نیز بیماری های جدی عصبی مثل بیماری آلزایمر وجود دارد.
جالب است که مطالعات مشاهداتی زیادی نشان داده است افرادی که بیشتر ماهی می خورند نرخ پایین تری از کاهش شناختی پیدا می کنند. سلول های خاکستری بافت عملکردی مهم در مغزمان بوده و شامل اعصابی هستند که اطلاعات را پردازش کرده، حافظه را ذخیره و ما را به انسان تبدیل می کند.
مطالعات نشان داده است افرادی که هر هفته ماهی می خورند، سلول های خاکستری بیشتری در هر مدار مغزی دارند که احساسات و حافظه را تنظیم می کند.
خواص ماهی و کمک پیشگیری و درمان آلزایمر
افسردگی یک اختلال ذهنی جدی و به طور باورنکردنی متداول است که با احساس ناخوشی، غمگینی، کاهش انررژی و از دست دادن علاقه به زندگی و فعالیت ها، مشخص می شود. اگرچه از آن به همان اندازه بیماری های قلبی یا چاقی صحبت نمی شود، اما در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی در دنیا ست.
مطالعات نشان داده است افرادی که به طور منظم ماهی می خورند، کمتر احتمال دارد افسرده شوند. آزمایش های متعدد کنترل شده نیز نشان داده است اسید چرب امگا3 در مقابل افسردگی مفید بوده و به طور قابل توجهی اثربخشی داروهای ضدافسردگی را افزایش می دهد.
در مقاله فواید ماهی؛ فواید ماهی برای سلامتی بدن می توانید به ادامه خواص این ماده غذایی بپردازید.