بعضی از مواد مغذی در غذاهای حیوانی وجود ندارد. غذاهای حیوانی و گیاهی تفاوت های زیادی دارند. این مورد به ویژه برای ارزش های غذایی آنها مصداق پیدا می کند زیرا بسیاری از مواد مغذی به طور خاص در غذاهای گیاهی یا حیوانی وجود دارد. برای بهینه سازی مواد مغذی، منطقی خواهد بود که یک رژیم غذایی متعادل را که شامل هر دو می شود دنبال کنید. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، لیستی از مواد مغذی رایجی که جذب آنها از طریق مواد غذایی حیوانی دشوار یا غیر ممکن است، خواهیم دید:
مواد مغذی ویتامین C:
ویتامین C تنها ویتامین ضروری است که درغذاهای حیوانی پخته شده یافت نمی شود. این آنتی اکسیدان قوی برای حفظ پیوند میان بافت ها اهمیت دارد و همچنین به عنوان عامل مشترک برای بسیاری از آنزیم های بدن عمل می کند. به علاوه کمبود ویتامین C ممکن است باعث اسکوربورد شود که شرایطی است که با لک پوستی و خستگی مشخص می شود. اسکوربورد در حالت پیشرفته می تواند منجر به زردی پوست، افتادن دندان، خونریزی و درنهایت مرگ شود.
یک رژیم غذایی که تنها غذاهای حیوانی را در بر دارد معمولا حاوی مقدار کافی ویتامین C نیست. به این دلیل افراد نیاز دارند که آن را از میوه ها، سبزیجات، غذاهای غنی شده یا مکمل ها بگیرند. با این حال مقدار کافی ویتامین C می تواند از طریق مصرف جگر خام، خاویار یا تخم مرغ به دست آید. مقدار کمتری از آن همجنین در گوشت و ماهی خام حضور دارد.
از آنجا که بیشتر افراد از قبل مقدار کافی ویتامین C را از طریق رژیم غذایی خود دریافت می کنند، مصرف مکمل ها معمولا ضرورتی ندارد. با این وجود، مطالعات متعدد نشان داده است مصرف زیاد ویتامین C ممکن است به موارد ذیل منجر شود:
- از ما در مقابل اختلال های روانی در پی افزایش سن محافظت کند.
- فشار خون را کاهش دهد.
- سلامت عروق خونی را بهتر کرده و احتمال خطر انسداد آنها را کاهش دهد.
بعضی از این تاثیرات ممکن است تنها برای افرادی که کمبود ویتامین C داشتند، شروع شود. مصرف ویتامین C همچنین می تواند جذب آهن از غذا را افزایش دهد که این نیز خود می تواند خطر کم خونی را در افرادی که تمایل به کمبود آهن دارند، کاهش دهد.
ویتامین C در بسیاری از غذاهای گیاهی به خصوص میوه ها و سبزیجات خام یافت می شود. غنی ترین منبع خوراکی آن شامل فلفل دلمه ای، کلم پیچ، کیوی، مرکبات و انواع توت ها می شود.
مواد مغذی فلاونوئید ها:
فلاونوئید ها رایج ترین گروه آنتی اکسیدان های گیاهی هستند که عملا در تمام گیاهان خوراکی یافت می شوند. بسیاری از خواص میوه ها و سبزیجات ممکن است به دلیل محتوای فلاونوئید آنها باشد. در حقیقت، مطالعات حاکی از آن است که رژیم های غذایی غنی از فلاونوئید ممکن است فواید سلامتی از قبیل موارد ذیل، به همراه داشته باشد:
- خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد،
- عملکرد و سلامت مغز را ارتقا می بخشد،
- سلامت روده ها را بهتر می کنند.
در زیر بررسی کلی از 4 فلاونوئید رایج از جمله منابع غذایی و خواص سلامتی شان می کنیم.
مواد مغذی کوئرستین (Quercetin):
کوئرستین یکی از رایجترین فلاونوئید ها ست. مصرف زیاد آن منجر به کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری های قلبی می شود. کوئرستین در بسیاری از خوراکی های گیاهی یافت می شود اما منابع غنی غذایی آن شامل پیاز، کاکائو، کران بری و سیب می شود. همچنین این فلاونوئید به عنوان مکمل نیز در دسترس است.
مواد مغذی کاتچین (Catechin):
کاتچین از خانواده فلاونوئید ها ست، فراوان ترین آنها (+) –کاتچین و اپیکاتچین (epicatechin) می باشد. مزایای سلامتی کاتچین چای سبز به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. کاتچین ها با کاهش فشار خون، بهبود عملکرد عروق خونی و کاهش کلسترول خون همراه هستند و در میوه ها و نوشیدنی های زیادی یافت می شود. منابع عمده آن شامل زردآلو، سیب، گلابی، انگور، هلو، چای، کاکائو و شراب قرمز می شود.
مواد مغذی هسپریدین (Hesperidin):
هسپریدین یکی از رایجترین فلاونوئید ها ست. مطالعات نشان می دهد که ممکن است هسپریدین به پیشگیری از بیماری های قلبی و سرطان کمک کند. با این حال، شواهد بیشتر محدود به مطالعه آزمایشگاهی بر روی حیوانات می شود. هسپریدین تقریبا منحصرا در مرکبات، به خصوص در پرتغال و لیمو حضور دارد.
مواد مغذی سیانیدین (Cyanidin):
سیانیدین بیشترین آنتوسیاتین توزیع شده است. آنتوسیاتین رنگدانه های آنتی اکسیدانی ست که مسئول رنگ درخشان بسیاری از میوه ها و سبزیجات است. مطالعات نشان داده است که ممکن است آنتی اکسیدان ها خطر بیماری های قلبی را کاهش دهند، اما شواهد هنوز خیلی محدود است. سیانیدین در میوه ها و سبزیجات یافت می شود . غنی ترین منابع خوراکی آن شامل انواع توت های سیاه نظیر تمشک، مویز سیاه و تمشک سیاه می شود.
پیغام ما به شما:
یک رژیم غذایی غنی از هر دو نوع غذاهای گیاهی و حیوانی مزایای بسیاری خواهد داشت. اگرچه یک رژیم غذایی گوشتخواری می تواند سالم باشد، اما مواد مغذی مهم و زیادی که به طور خاص در گیاهان وجود دارد را نخواهد داشت.