مصرف زیاد شکر چه خطراتی دارد؟ از سس مارینا گرفته تا کره بادام زمینی، شکر اضافی می تواند در محصولاتی که انتظارش را ندارید، وجود داشته باشد. بسیاری از افراد به غذا های فرآوری شده سریع، برای وعده های غذایی و میان وعده ها تکیه می کنند. در حالی که این محصولات اغلب حاوی قند های افزودنی هستند و مصرف کالری روزانه مان را افزایش می دهند. در آمریکا قند های افزودنی تا 17 درصد کالری بزرگسالان و تا 14 درصد کالری کودکان را تشکیل می دهد. رژیم های غذایی توصیه می کنند که کالری مصرف شده از قند اضافی را روزانه کمتر از 10 درصد نمایید. کارشناسان معتقد اند، مصرف قند یکی از دلایل اصلی چاقی و بسیاری از بیماری های مزمن نظیر دیابت می باشد. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، دلایلی آمده است که نشان می دهد چرا مصرف خیلی زیاد قند برای سلامتی مان مضر خواهد بود:
مصرف زیاد شکر می تواند به افزایش وزن منجر شود:
یکی از دلایل مضر بودن مصرف زیاد شکر ، چاقی است. نرخ چاقی در دنیا در حال افزایش است و به نظر می آید قند های افزودنی به خصوص در نوشیدنی های شیرین قندی یکی از مجرمان اصلی آن است. نوشیدنی های شیرین شده با شکر مانند سودا، آبمیوه ها و دمنوش های شیرین مملو از فروکتوز (یک نوع از قندهای ساده) است.
مصرف فروکتوز گرسنگی و میل به غذاهایی که گلوکز بیشتری دارند که نوع اصلی قند موجود در غذاهای نشاسته ای است را افزایش می دهد. علاوه بر این مصرف بسیار زیاد فروکتوز ممکن است منجر به مقاومت “لپتین” شود. لپتین هورمون مهمی ست که گرسنگی را تنظیم کرده و به بدن فرمان می دهد که خوردن را متوقف کند.
به عبارت دیگر، نوشیدنی های قندی گرسنگی را محدود نمی کند و همچنین ساده می سازد تا به سرعت مقدار زیادی کالری مایع را مصرف کنیم که این خود به تنهایی می تواند منجر به افزایش وزن مان شود. تحقیقات همواره نشان داده است افرادی که نوشیدنی های قندی مانند سودا و آبمیوه مصرف می کنند بیش از افرادی که آنها را مصرف نمی کنند، اضافه وزن دارند. بنابراین مصرف مقدار زیادی نوشیدنی های قندی منجر به چاقی های موضعی می شود که نوعی از چربی های شکم است که همواره با بیماری های نظیر دیابت و بیماری قلبی در ارتباط خواهد بود.
مصرف زیاد شکر ممکن است ریسک بیماری های قلبی را افزایش دهد:
رژیم های غذایی با قند زیاد ریسک بیماری های زیادی را از جمله بیماری های قلبی افزایش می دهد، که یکی از دلایل مرگ و میر در دنیا ست. مشاهدات نشان می دهد رژیم های غذایی با قند بالا می تواند منجر به ابتلا به مرض چاقی، التهاب و بالا رفتن تری گلیسیرید، قند خون و فشار خون شود که همگی فاکتورهایی برای بیماری قلبی هستند.
به علاوه مصرف بسیار زیاد قند، به خصوص از طریق خوردن نوشیدنی های قندی شیرین با تصلب شریان همراه می شود. تصلب شریان بیماری است که عروق با چربی های ته نشین شده مسدود می گردند.
مطالعه ای که بر بیش از 30 هزار نفر انجام شد، نشان داده است، افرادی که 17 تا 21 درصد کالری مصرفی شان را از قند های افزودنی تامین می کنند، در مقایسه با افرادی که تنها 8 درصد از کالری مصرفی شان از قند های افزودی ست، احتمال مرگ بر اثر بیماری های قلبی 38 درصد بیشتر خواهد بود.
تنها 437 میلی گرم از قوطی سودا حاوی 52 گرم قند است که با بیش از 10 درصد از کالری مصرف روزانه بر اساس یک رژیم 2،000 کالری، برابر خواهد بود. این بدان معناست که مصرف یک نوشیدنی قندی در روز می تواند منجر شود بیش از محدودیت مصرف قند های افزودنی روزانه، مصرف کنید.
مصرف زیاد شکر با اکنه همراه خواهد شد:
یک رژیم غذایی با مقدار زیاد کربوهیدرات های تصویه شده شامل غذا و نوشیدنی های قندی، ریسک گسترش آکنه را افزایش می دهد. غذاهایی با شاخص بالای گلیسمی از جمله شیرینی های فرآوری شده در مقایسه با غذاهایی که شاخص پایین تری گلیسمی دارند، قند خون را با سرعت بیشتری بالا خواهد برد.
غذاهای شیرین به سرعت سطح قند خون و انسولین را افزایش می دهد که منجر به افزایش ترشح آندوژن، تولید چربی و التهاب می گردد که همگی در گسترش آکنه ایفای نقش می کنند. مطالعات نشان داده است، رژیم های غذایی حاوی گلیسمی پایین، با کاهش خطر آکنه همراه خواهند بود، در حالی که غذاهای حاوی گلیسمی بالا ریسک آن را افزایش خواهد داد.
برای مثال، مطالعه ای که بر 2،300 نوجوان انجام شد، نشان داده است افرادی که به صورت مکرر قند های افزودنی مصرف می کنند، 30 درصد بیشتر احتمال خواهد داشت که آکنه در آن ها شیوع یابد.
همچنین مطالعات بسیار نشان داده است جوامع روستایی که غذاهای سنتی، غیر فرآوری شده مصرف می کنند نسبت به جمعیت شهری، با درآمد بالا، تقریبا نرخ عدم وجود آکنه بیشتر است. این یافته ها با تئوری مطابقت دارد که رژیم غذایی با مقدار زیاد غذاهای فرآوری شده و مملو از قند منجر به گسترش آکنه خواهند شد.