لوپوس در دوران بارداری خطرناک است؟ تمام بارداری ها بدون عارضه و مشکل نیستند و بسیاری از زنان باردار ممکن است در این دوران دچار مشکل شوند و احتمالا هر خانم بارداری عوارض و مسائلی را تجربه خواهد کرد. هر نوع عارضه ای ممکن است شما را در دوران بارداری بترساند، پس بسیار طبیعی است که نگران سلامت فرزند متولد نشده خود باشید. آیا شما نگران این هستید که بارداری و زایمان سالمی خواهید داشت؟شما باید این مقاله از بخش بیماری ها و زنان و زایمان دکتر سلام را مرور کنید تا با افزایش اطلاعات خود درباره لوپوس بتوانید آن را کنترل کرده و در این دوران به طور موثری با آن کنار بیایید.
لوپوس چیست؟
لوپوس یک بیماری مزمن است که به خاطر عملکرد بد سیستم ایمنی رخ می دهد. این شرایط معمولا بر زنانی که در سن بارداری یا سن باروری خود هستند تاثیر می گذارد. با این حال، اگر در دوران بارداری درگیر این بیماری شده اید، این به این معنی نیست که شما قادر به داشتن بارداری و زایمان سالم نخواهید بود.
دلایل ابتلا به لوپوس چیست؟
شواهد علمی زیادی در مورد علل لوپوس وجود ندارد. اما اعتقاد بر این است که این بیماری معمولا ناشی ازعلل ژنتیکی، هورمونی یا محیطی است.
لوپوس در بارداری:
اگر این اختلال عملکرد سیستم ایمنی را داشته باشید، برای شما بسیار مهم خواهد بود که قبل از باردار شدن آن را کنترل کنید زیرا بارداری همزمان با لوپوس می تواند منجر به عواقب مهلک شود. مهم است که شما حداقل پنج تا شش ماه قبل از اینکه برای بچه دار شدن برنامه ریزی کنید، این بیماری خود را کنترل کنید، چون ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید و این که بارداری به همراه لوپوس یک اتفاق کشنده و خطرناک است و ممکن است منجر به سقط یا دیگر مشکلات مربوط به بارداری شود.
علائم لوپوس در هنگام بارداری چیست؟
چه می شود اگر در دوران بارداری این بیماری عود کند و به آن مبتلا شوید؟ در اینجا برخی از علائم مشاهده شده لوپوس وجود دارند که به شما کمک می کنند برای مدیریت و درمان آن اعمال آگاهانه ای انجام دهید:
- به زخم های بدون درد در اطراف دهان و بینی خود توجه کنید.
- ممکن است پس از این که مدتی در معرض نور خورشید قرار می گیرید، جوش هایی را روی صورت خود احساس کنید که همچنین این جوش ها جوش حساس به نور نامیده می شوند.
- ممکن است جوش دایره مانندی روی صورت خود ببینید، که خارش دارد، حالت پوسته پوسته پیدا کرده است و عمدتا در گوش ها و پوست سر نمایان می شود. این بیماری ممکن است باعث شود که ریزش مو نیز پیدا کنید.
- ممکن است جوش های پروانه ای شکلی روی صورت شما ظاهر شود که غالبا روی استخوان گونه شما و برآمدگی بینی تان قابل مشاهده است.
- ممکن است در تنفس دچار مشکل شوید و نفس کشیدن برایتان سخت شود و یا به درد قفسه سینه دچار شوید.
- انگشتان شما ممکن است به خاطر جریان خون پایین و نامناسب به رنگ آبی تبدیل شوند و یا بی رنگ و روح به نظر برسند.
- ممکن است درد مفاصل و تورم را تجربه کنید.
احتمال ابتلا به بیماری لوپوس در زنان باردار
اگر شما آسیایی، آفریقایی، یا بومی هستید، احتمال بیشتری دارد که از لوپوس نسبت به دیگر نژادها رنج ببرید. این بیماری نه تنها بر زنان تاثیر می گذارد بلکه بر مردان نیز تاثیر می گذارد، اما درصد مردانی که مبتلا به این بیماری هستند نسبتا کم است. دیده شده که از ۲۵۰ زن که در سن باروری و تولید مثل هستند یعنی حدود ۱۴ تا ۴۵ سن شان است؛ یک نفر از آن ها به لوپوس مبتلا می شود.
تشخیص این بیماری چگونه صورت می گیرد؟
علایم این بیماری بسیار شبیه به بیماری های مختلف دیگر هستند. بنابراین برای رسیدن به تشخیص صحیح، ممکن است پزشک شما آزمایش داروی ضد انعقاد خون را در دوران بارداری انجام دهد و سایر تست ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- آزمایش های خون
- تست های تصویری
- بیوپسی پوست
- معاینه فیزیکی
براساس آزمون های فوق، پزشک شما قادر خواهد بود لوپوس را تشخیص دهد.
درمان دارویی لوپوس
اگر لوپوس در طول دوران بارداری خود بهبود یابد، ممکن است برای تمام ۹ ماه بارداری به هیچ دارویی نیاز نداشته باشید. اما اگر علائم شما دوباره ظاهر شوند، پزشک شما داروهایی را که در دوران بارداری ایمن هستند و خطری ندارند را به شما خواهد داد. یک دوره برای درمان وجود دارد زیرا نشانه ها و شدت آن ممکن است در هر مورد تغییر کند.
شما در طول دوران بارداری توسط پزشک خود تحت نظارت شدید قرار می گیرید و حتی ممکن است مجبور شوید از طریق آزمایش های مختلف (ادرار و خون)هر بار به او مراجعه کنید. پزشک شما ضربان قلب کودک را بررسی خواهد کرد و ممکن است از شما در مورد علائم تان بپرسد تا درباره دوره بعدی دارو تصمیم بگیرد.
در اینجا برخی از روش های مرسوم برای درمان لوپوس در دوران بارداری بیان می شود:
- هیدروکسی کلروکین سولفات یا Hydroxychloroquine
- Plaquenil
Methotrexate - cyclophosphamide
- Cytoxan
با این حال توصیه می شود که به تنهایی دارو مصرف نکنید و در صورتی که علائم افسردگی داشته باشید، همیشه با پزشک خود صحبت کنید.
لوپوس چگونه روی بارداری تاثیر می گذارد؟
مشاهده می شود که زنانی که در طول زمان بارداری در حال بهبودی بیماری لوپوس هستند و زایمان می کنند، در دوران بارداری خود نسبت به زنانی که دقیقا همزمان با ابتلا به این بیماری باردار شده اند بهتر عمل می کنند. خطرات زیادی در ارتباط با این بیماری وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد عوارض غیرقابل جبرانی در دوران بارداری شود.
عوارض آن در دوران بارداری:
در زیر برخی از عوارض ناشی از لوپوس در بارداری آورده شده است:
- سقط جنین
- خطر جنین مرده به دنیا آوردن
- خطرات بالای زایمان زودرس و یا زود هنگام
- سندرم هلپ – یک اختلال کبدی نادر که باعث لخته شدن شدید خون می شود.
- فشار بالا که فشار بالا شما را در معرض خطر بالاتری قرار می دهد و تحت تاثیر آن قرار می گیرید و با لوپوس مرتبط است.
اثر بیماری لوپوس روی نوزاد:
اغلب مادران مبتلا به لوپوس معمولا نوزادان سالم را به دنیا می آورند، اما شکی نیست که در دوران بارداری خطراتی وجود دارد. با این حال، بسیار بعید است که اگر این بیماری داشته باشید، کودک شما نیز به آن مبتلا می شود. اگر چه بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که خطرات موجود برای خودتان و نوزادتان را به حداقل برسانید (هنگامی که بیماری در حال بهبود است). پیشنهاد می شود قبل از اینکه کودک خود را به دنیا بیاورید، برای جلوگیری از مشکلات و عوارض بعدی برنامه ریزی کنید و حتما با پزشک خود صحبت کنید.
بارداری چگونه روی لوپوس تاثیر می گذارد؟
در مواقعی ممکن است برخی از زنان در طول دوران بارداری هیچ وقت نشانه یا علائمی از لوپوس را تجربه نکنند، اما برخی دیگر ممکن است نسبت به علائم متوسط و حادی ملایم عمل کنند. در برخی موارد، زنان ممکن است تغییر کامل در نشانه ها و یا تجربه کاهش علائم را تجربه کنند. هر زنی ممکن است تاثیرات متفاوتی از لوپوس را در دوران بارداری خود مشاهده کند.
با این حال، دیده می شود که زنانی که در دوران ابتدایی این بیماری باردار شده اند و هنوز بیماری آن ها شدت نگرفته و حاد نشده است؛ علائمی هم وجود ندارد، پس در این دوران خطری آن ها را تهدید نخواهد کرد. هم چنین دیده می شود که گاهی اوقات زنان علائم بارداری و علائم این بیماری را اشتباه گرفته و نمی توانند آن ها را از هم تشخیص دهند از قبیل دردها و حالت های خاص. بسیار مهم است که شما حتی کم ترین علائم را به پزشک خود اطلاع بدهید تا از عوارض بعدی آن اجتناب کنید.
آیا می توانید از لوپوس جلوگیری کنید؟
متاسفانه نمی توان از لوپوس جلوگیری کرد، اما می توانید برای کنترل علائم خود اقدامات مختلفی انجام دهید.
نکاتی برای بارداری مطمئن و زایمان سالم و بدون خطر نوزاد:
اگر لوپوس داشته باشید، این به آن معنا نیست که شما نباید تصور کنید که یک بارداری سالم نخواهید داشت و هرگز زایمان موفقیت آمیزی را تجربه نخواهید کرد. اگرچه زنان مبتلا به لوپوس بارداری های با خطر بالا را تجربه کرده و احتمال ایجاد عوارضی را خواهند داد. اما با رفتار مناسب و تدابیر دیگر، آن ها می توانند باردار شوند و بارداری بدون دردسر نیز داشته باشند.
قبل از بارداری:
در اینجا چند نکته وجود دارد که باید قبل از اینکه برنامه خود را برای بارداری بچینید، انجام دهید:
- با مجموعه متنوعی از پزشکان از قبیل روماتولوژیست، جمجمه شناس، متخصص لوپوس، متخصص قلب کودکان و پزشکان مختلف دیگر تماس بگیرید و درباره خطرات مرتبط با حامله شدن و ابتلا به لوپوس صحبت کنید.
- مجموعه پزشکان شما مشکلات احتمالی مختلفی را که ممکن است در دوران بارداری خود با آن روبرو شوید، تعیین خواهند کرد.
- داروهای مصرفی شما ممکن است تغییر کند و یا ممکن است به داروهای ملایم تر تغییر داده شود تا بدن تان را برای بارداری بعدی آماده کند.
- برای کاهش هر گونه عوارض جانبی و خطرات، برای بارداری خود برنامه ریزی کنید و برای هر اقدامی قبل از بارداری خود را آماده کنید.
در طول بارداری:
در زیر برخی توصیه هایی آورده شده است که ممکن است در دوران بارداری شما مفید باشند:
- به معاینه منظم بروید و به طور مرتب به پزشک خود مراجعه کنید.
- هیچ علایم یا نشانه هایی که ممکن است مشکوک باشید را نادیده نگیرید و به دنبال توصیه پزشک خود در اولین روز باشید.
- اگر در دوران بارداری به لوپوس مبتلا شدید و مجبور بودید استراحت کنید، باید استراحت کافی داشته باشید. بارداری به بدن شما فشار وارد می کند و لوپوس می تواند شما را بیشتر اذیت کند.
- خود را برای مشکلات مختلفی مانند زایمان زودرس آماده کنید و از لحاظ روحی آماده باشید و خود را نبازید.
در دوران بارداری چگونه می توانید از خود در برابر لوپوس مراقبت کنید؟
- لوپوس ممکن است به شما فشار بیاورد؛ بنابراین بسیار مهم است که در طول دوران بارداری از خودتان مراقبت کنید تا انرژی خوبی داشته باشید و بتوانید فعالیت بکنید. استراحت کافی داشته باشید و برنامه ریزی کنید که در طول روز و شب خواب آرامش بخش و با کیفیتی داشته باشید.
- از مصرف الکل پرهیز کنید و سیگار کشیدن را ترک کنید.
- مطمئن شوید که یک رژیم غذایی متعادل سالم می خورید و بدن خود را با تغذیه کافی تامین می کنید.
- به محض اینکه به هر بیماری غیر عادی که مربوط به بارداری نیست برخورد کردید، با پزشک خود درباره آن صحبت کنید.
در اینجا سوالاتی که در مورد خطر بارداری و ابتلا به لوپوس پرسیده شده اند را بررسی می کنیم:
۱. آیا بیماران مبتلا به لوپوس می توانند یک بارداری موفق داشته باشند؟
بله، ممکن است شما یک بارداری موفق داشته باشید. با این حال، بسیار مهم است که شما در مورد زمانی که باید باردار شوید و همچنین خطرات احتمالی که ممکن است در دوران بارداری خود با آن روبرو شوید، یاد بگیرید و اطلاعات کسب کنید.
۲. آیا یک مادری که مبتلا به لوپوس است می تواند به نوزاد خود شیر بدهد؟یا مجاز به این کار نیست؟
بله، شما می توانید به راحتی به نوزاد خود شیر بدهید و او را تامین کنید، حتی اگر لوپوس داشته باشید. ممکن است چند روز طول بکشد تا به تکنیک صحیح شیر دادن عادت کنید و آن را یاد بگیرید. ممکن است از پرستارو یا ماما بخواهید که به شما در یادگیری روش صحیح شیردهی کمک کنند.
در حالی که نمی توان از لوپوس جلوگیری کرد، روش هایی مانند تغییر سبک زندگی وجود دارد که می توانید آن ها را پیاده کرده؛ عملی کنید و این بیماری را تحت کنترل نگه دارید.