میوه های خشک خوب است یا بد؟ آیا خوردن میوه خشک هم مواد معدنی و ویتامین های میوه تازه را به بدن می رساند؟ اطلاعات در دسترس در مورد میوه های خشک بسیار متناقض است. بعضی می گویند میان وعده سالم و مغذی ست در حالی که بقیه اذعان می کنند که بهتر از آب نبات ها نیستند. در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، به دقت در مورد میوه های خشک و تاثیری که می توانند بر سلامتی مان بگذارند، خواهیم پرداخت.
میوه های خشک چه هستند؟
میوه های خشک، میوه هایی هستند که تقریبا تمام آب داخل شان با استفاده از روش های خشک کردن، از بین رفته است. میوه ها در این پروسه کوچک تر می شوند و در نتیجه میوه خشک کوچکی با انرژی متراکم برجا می ماند. کشمش رایج ترین نوع آن است و به دنبال آن می توان از خرما، آلو بخارا، انجیر خشک و برگه زرد آلو نام برد. سایر انواع میوه های خشک نیز در دسترس هستند که گاهی اوقات در قالب شیرین کننده (پوشیده شده با قند) عرضه می شوند که شامل انبه، آناناس، کران بری، موز و سیب ها می شوند.
میوه های خشک می توانند نسبت به میوه های تازه برای مدت بیشتری نگه داری شده و به عنوان میان وعده قابل استفاده به خصوص در سفر های طولانی که یخچال هم در دسترس نیست، در نظر گرفته شوند.
میوه های خشک غنی از مواد مغذی، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند:
میوه های خشک مواد مغذی زیادی دارند. یک تکه از آنها حاوی حدودا همان مقدار مواد مغذی ست که در میوه تازه وجود دارد که در بسته های کوچکتر فشرده شده است. با توجه به وزن، میوه خشک حاوی 3.5 برابر فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتر از میوه تازه است. بنابراین، یک بار استفاده از آن می تواند درصد زیادی از مصرف روزانه پیشنهادی بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی نظیر فولات را تامین کند.
با این حال، استثنائاتی نیز وجود دارد. برای مثال محتوای ویتامین C زمانی که خشک می شود، به طور قابل ملاحظه ای، کاهش می یابد. میوه های خشک، به طور کلی حاوی فیبر زیاد بوده و منبع عالی از آنتی اکسیدان ها به خصوص پلی فنل ها می باشند. آنتی اکسیدان پلی فنل همراه با فواید مختلفی بر سلامتی هستند که از آن جمله می توان به بهبود گردش خون، گوارش بهتر، کاهش آسیب های اکسیداتیو و کاهش خطر بسیاری از بیماری ها اشاره کرد.
تاثیرات میوه های خشک بر سلامتی:
مطالعات متعددی نشان داده است افرادی که میوه خشک می خورند، تمایل دارند که وزن کم کرده و مواد مغذی بیشتری را در مقایسه با افرادی که میوه خشک نمی خورند، به بدن خود وارد نمایند. با این حال این مطالعات در طبیعت مشاهده شده است، بنابراین نمی تواند ثابت کرد که میوه های خشک باعث بهبودی تان می شوند.
میوه خشک همچنین منبع خوبی از بسیاری ترکیبات گیاهی از جمله آنتی اکسیدان های قوی ست.
کشمش ممکن است خطر بیماری های مشخصی را کاهش دهد:
کشمش انگرر خشک شده است که حاوی فیبر، پتاسیم و ترکیبات گیاهی متعدد ارتقا دهنده سلامتی می باشد. کشمش حاوی شاخص ارزش گلوسمی و انسولین پایینی است و به این معناست که نباید منجر به افزایش شدید سطح قند خون و انسولین بعد از مصرفش شود.
مطالعات نشان داده است که خوردن کشمش ممکن است:
- فشار خون را کاهش دهد،
- کنترل قند خون را بهتر کند،
- شاخص های التهابی و کلسترول خون را کاهش دهد،
- منجر به افزایش احساس سیری شود.
تمام این فاکتور ها در کاهش خطر توسعه دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی مشارکت می کنند.
آلو خشک آرام بخش و ملین طبیعی ست و ممکن است به مقابله با بیماری ها کمک کند:
آلو خشک حاوی مواد مغذی فراوانی بوده و غنی از فیبر، پتاسیم، بتاکاروتن (ویتامین A) و ویتامین K می باشد و به خاطر اثرات طبیعی ملین بودن خود شناخته شده است و این بدان علت است که مقدار زیادی محتویات فیبر و الکل قندی دارد که سوربیتول نامیده شده و به صورت طبیعی در بعضی از میوه ها یافت می شود.
نشان داده شده است که خوردن آلو خشک به بهبود اجابت مزاج متناوب کمک می کند و در نشان داده شده است که حتی در تسکین یبوست از پسیلیوم که درمان شایع دیگری برای آن است، نیز موثرتر می باشد.
آلو خشک به عنوان یک منبع عالی آنتی اکسیدان می تواند اکسیده شدن LDL کلسترول را مهار کرده و به پیشگیری از بیماری های قلبی و سرطان کمک کند. این میوه خشک همچنین غنی از مواد معدنی ست که بورون نامیده می شوند و می توانند به مبارزه با پوکی استخوان کمک کند. علاوه بر این ها، آلو بخارا بسیار سیرکننده بوده و نباید منجر به تغییر سریع سطح قند خون شود.
خرما ممکن است برای دوران بارداری مفید بوده و به پیشگیری از بسیاری بیماری ها کمک کند:
خرما به طور باورنکردنی شیرین بوده و منبع عالی از فیبر، پتاسیم، آهن و ترکیبات گیاهی فراوانی می باشد. در میان تمام میوه های خشک، خرما یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان می باشد و به کاهش آسیب ها اکسیده شدن در بدن کمک می کند.
همچنین مصرف خرما در زنان باردار مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده است که خوردن منظم خرما در طول هفته های آخر بارداری ممکن است به تسهیل کار دهانه رحم کمک کرده و همچنین نیاز به القاء کننده های زایمان را کاهش دهد.