قبل از اینکه کودکتان که عامل شادی شما خواهد بود، به دنیا بیاید، شما مسئول هستید که به او کمک کنید تا با استفاده از مواد مغذی و در محیط سالم رشد کند. این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام، از باید ها و نباید های دوران بارداری می تواند بر مواردی که باید نگرانشان باشید و مواردی که واقعا جای نگرانی ندارد، نوری بتاباند.
در دوران بارداری مولتی ویتامین مصرف کنید
استفاده از یک رژیم غذایی متعادل که غنی از ویتامین ها و مواد معدنی ست، بهترین راه برای تامین تمام مواد مغذی ست که بدن تان برای رشد دادن کودک به آن احتیاج دارد، اگرچه یک رژیم سالم به تنهایی ممکن است برای خانم های باردار کافی نباشد. ویتامین های پیش از تولد حاوی سطح بالایی از مواد مغذی ست که مادران باردار به دوز بالایی از آنها احتیاج دارند، مانند:
- فولیک اسید
- کلسیم
- آهن
این ویتامین ها یاری خواهد کرد که جنین رشد مناسب کرده و به پیشگیری از نقوص هنگام تولد کمک می کند. پزشک تان می تواند به شما کمک کند تا بهترین مولتی ویتامین یا یک سری از ویتامین هایی که برای تان بهتر است، پیدا کنید. مولتی ویتامین ها معمولا حاوی DHA یا EPA یا هر دو هستند. اسید های چرب امگا 3 برای رشد و توسعه مناسب مغزی جنین اهمیت دارد. اما باید به این نکته توجه کنید که مولتی ویتامین ها را بیش از دوز تجویزی شان مصرف نکنید، چراکه مقدار زیاد بعضی از ویتامین ها می تواند برای جنین مضر باشد.
در دوران بارداری سیگار نکشید
کودکانی که از مادرانی که در طول بارداری سیگار می کشیدند، متولد می شوند، نسبت به کودکانی که از مادران غیر سیگاری متولد می شوند، بیشتر احتمال دارد که با وزن پایین تر به دنیا بیایند و همچنین خطر بیشتری وجود دارد که ناتوانایی های یادگیری داشته باشند.
علاوه بر این ها کودکان متولد شده از مادران سیگاری، به علت اعتیاد فیزیولوژیکی به نیکوتین، بیشتر احتمال دارد که در سنین جوانی سیگار بکشند و به زودی به طور منظم سیگاری شوند.
در دوران بارداری زیاد بخوابید
تغییر سطح هورمون ها، انتظار و اضطراب می تواند در طول 9 ماه بارداری خواب شما را از بین ببرد. اما بارداری نیاز به خواب دارد، به خصوص در سه ماه آخر بیشتر نیاز خواهید داشت که بخوابید. اگر احساس خستگی می کنید، یک چرت کوتاه بزنید و هر زمان که می توانید استراحت کنید. زمان خوابتان را مشخص کنید و هر روز سر همان ساعات بخوابید.
مقصود این است که هر شب 7 تا 9 ساعت خواب داشته باشید. بدانید که خستگی نشانه ای از این است که بدن تان نیاز به استراحت بیشتری دارد، پس تا می توانید به خودتان اجازه خواب دهید.
در دوران بارداری الکل نخورید
الکل ممکن است، تا حد زیادی به رشد کودک تان ضربه بزند. افرادی که در طول بارداری الکل مصرف می کنند، می توانند کودکانی را به دنیا بیاورند که سندروم الکل جنینی (FAS) دارند. علائم FAS شامل موارد ذیل می شود:
- وزن کم هنگام تولد
- ناتوانایی در یادگیری
- مشکلات رفتاری
- الگوهای عقب ماندگی از لحاظ رشد و توسعه در مراحل مهمی از زندگی
حتی مقدار کمی الکل می تواند مشکل زا شود و هیچ مقدار بی خطری از مصرف الکل در طول بارداری وجود ندارد. اگر نیاز به کمک دارید تا مصرف الکل را در طول بارداری کنار بگذارید، هر چه سریعتر با پزشکتان صحبت کنید. هر چه سریعتر کمک بگیرید، بیشتر احتمال خواهد داشت که کودکتان سالم باشد.
در دوران بارداری ورزش کنید
می دانیم که ورزش هم برای مادر و هم کودک خوب است. در حقیقت، ورزش منظم ممکن است به شما کمک کند تا با بسیاری از مشکلاتی که در طول بارداری بوجود می آید، مبارزه کنید و این مشکلات شامل موارد ذیل می شود:
- مرض بی خوابی
- دردهای ماهیچه ای
- اضافه وزن بیش از اندازه
- مشکلات خلق و خویی
اگر قبل از بارداری نیز به طور منظم ورزش می کردید، به آن ادامه دهید. با پزشکتان صحبت کنید که آیا باید تعدیل یا تغییری در برنامه ورزش روزانه تان ایجاد کنید یا خیر، به خصوص اگر وارد سه ماهه ی دوم و سوم شده اید.
اگر قبل از بارداری به طور منظم ورزش نمی کردید، از پزشکتان بخواهید که برنامه های تناسب اندام را به برنامه های روزانه تان اضافه کند. او می تواند راهنمایی تان کند تا برنامه ورزشی داشته باشید که هم برای شما و قرزندتان بی خطر است و هم در انجامشان راحت خواهید بود.
در دوران بارداری گوشت خام نخورید
گوشت و تخم مرغ های خام یا نیمه پخته خطر بیماری بر اثر خوراک را به همراه دارد که شامل مواردی نظیر لیستریوزیس و توکسوپلاسموز می شود. مصرف گوشت به صورت خام ممکن است باعث مسمومیت غذایی نیز شود. این شرایط می تواند منجر به بیماری های جدی تهدید کننده زندگی شده و ممکن است باعث بروز نقص های متعدد هنگام تولد و حتی سقط جنین شود. بنابراین مطمون شوید هر گوشت یا تخم مرغی که در این بازه زمانی می خورید، به خوبی پخته شده است.