در مورد فواید روغن کنجد برای سلامتی بدن چه می دانید؟ دانه های کنجد، دانه های کوچک و غنی از روغن هستند که در غلاف گیاهان رشد می کنند. بذرهایی که دارای پوست بیرونی اند، دست نخورده باقی مانده اند، در حالی که بذرهای بدون پوست، پوستشان کنده شده است. پوست به بذر، رنگی طلایی- قهوه ای می دهد در حالی که بذری که پوست آن کنده شده دارای رنگ سفید است اما تا زمانی که بو داده نشده باشد. در این مقاله از بخش طب سنتی و گیاهان دارویی دکتر سلام به بررسی روغن کنجد می پردازیم.
ارزش غذایی کنجد
دانه های کنجد دارای بسیاری از مزایای بالقوه سلامتی هستند و هزاران سال در طب عامیانه مورد استفاده قرار گرفته اند. آنها می توانند محافظی در مقابل بیماری های قلبی، دیابت و آرتریت باشند.
با این حال، ممکن است برای به دست آوردن مزایای سلامتی آن نیاز به مصرف مقادیر قابل توجهی داشته باشید – مقدار انگشت شماری در هر روز.
1. منبع خوب فیبر
سه قاشق غذاخوری (30 گرم) دانه کنجد خرد شده 3.5 گرم فیبر را تهیه می کند که 12 درصد از میزان مصرف خوراک مرجع(RDI) است.
از آنجا که میانگین مصرف فیبر در ایالات متحده تنها نیمی از مصرف خوراک مرجع است، خوردن دانه های کنجد به طور مرتب می تواند به افزایش مصرف فیبر کمک کند.
فیبر برای حمایت از سلامت گوارشی شناخته شده است. علاوه بر این، شواهد نشان می دهد که فیبر ممکن است در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، برخی از سرطان ها، چاقی و دیابت نوع 2 نقش داشته باشد. می توانید به جای دانه های کنجد، از روغن کنجد هم استفاده کنید.
2. منبع تغذیه پروتئین گیاهی
دانه های کنجد دارای 5 گرم پروتئین در هر 3 قاشق غذاخوری (30 گرم) می باشند.
برای به حداکثر رساندن پروتئین مصرفی، دانه های کنجد پوست کنده و بو داده شده را انتخاب کنید. فرایندهای پوست کندن و بو دادن، اگزالات و فیتات را کاهش می دهد که اینها ترکیباتی هستند که هضم و جذب پروتئین را مختل می کنند.
پروتئین برای سلامت شما ضروری است، زیرا پروتئین با ساختن همه چیز در عضلات به هورمون ها کمک می کند.
به طور مشخص، در دانه های کنجد لیزین کم است، در حالی که اسید آمینه ضروری در محصولات حیوانی فراوان است. با این حال، گیاهخواران می توانند با مصرف پروتئین های گیاهی بامقدار لیزین بالا – به ویژه حبوباتی مانند لوبیا و نخود، آن را جبران کنند.
از سوی دیگر، دانه های کنجد دارای مقدار زیادی متیونین و سیستئین هستند، دو اسید آمینه که در حبوبات مقدار زیادی از آن وجود ندارد.
3. منبع خوبی از ویتامین های B
دانه های کنجد منبع خوبی از ویتامین های خاص B هستند که هم در پوسته و هم در بذر آنها توزیع توزیع شده است. از بین بردن پوست ممکن است برخی از ویتامین های B را حذف کند. سه قاشق غذاخوری (30 گرم) از دانه های کنجد با پوست و بدون پوست موارد زیر را فراهم می کند:
بدون پوست | با پوست | |
تیامین (B1) | 17% از غذای مرجع | 19% از غذای مرجع |
نیاسین (B3) | 11% از غذای مرجع | 8% از غذای مرجع |
ویتامین B6 | 5% از غذای مرجع | 14% از غذای مرجع |
ویتامین B برای بسیاری از فرآیندهای بدن، از جمله عملکرد سلولی مناسب و متابولیسم ضروری است.
سهولت اضافه کردن روغن کنجد و دانه های کنجد به رژیم غذایی
دانه های کنجد می توانند عطر و طعم نخود را به بسیاری از غذاها بدهند.
برای افزایش طعم و مواد مغذی دانه های کنجد، آنها را در دمای 350 ℉ یا 180 ℃ چند دقیقه بو بدهید، تا زمانی که به رنگ قهوه ای- طلایی برسد.
سعی کنید بذر کنجد یا روغن کنجد را به موارد زیر اضافه کنید:
- مواد سرخ کردنی
- اسپری بروکلی
- غلات گرم یا سرد
- گرانولا و میله های گرانولا
- نان و کلوچه
- کراکر ها
- ماست
- صاف کردنی ها
- سالاد
- سس سالاد
- هوموس
- لوازم آرایشی و بهداشتی
علاوه بر این، می توانید از روغن دانه کنجد به جای روغن بادام زمینی استفاده کنید. دانه های کنجد می توانند در پخت شیرینی ها، خمیر ماهی و غیره استفاده شوند.
با این حال، آلرژی های کنجد شایع است، بنابراین تا آنجا که امکان دارد هنگام تهیه غذا برای گروه های مختلف احتیاط کنید.
فواید دانه ها و روغن کنجد
بذر و روغن کنجد فواید زیادی برای سلامتی بدن، پوست و موی انسان دارند. در ادامه این مقاله به چند مورد از مزایای آن اشاره خواهیم کرد:
امکان کمک به تعادل هورمون در دوران یائسگی
دانه های کنجد حاوی فیتواستروژن ها، ترکیبات گیاهی هستند که شبیه به هورمون استروژن هستند. بنابراين دانه های کنجد ممکن است در هنگام يائسگی که با کاهش سطح استروژن در زنان همراه است، برای آنها سودمند باشند. به عنوان مثال، فیتواستروژن ها ممکن است به مقابله با گرگرفتگی و سایر عوارض کاهش استروژن کمک کنند.
علاوه بر این، این ترکیبات ممکن است خطر ابتلا به بیماری های خاصی مانند سرطان سینه را در طی یائسگی کاهش دهند. با این وجود، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
امکان کاهش درد آرتریت زانو
استئوآرتریت شایع ترین علت درد است و اغلب زانوها را تحت تاثیر قرار می دهد. چندین عامل ممکن است در آرتریت نقش داشته باشد، از جمله التهاب و آسیب اکسیداتیو غضروف که با درد مفصل همراه است.
سوسامین، یک ترکیب در دانه های کنجد است که دارای اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و می تواند از غضروف شما محافظت کند.
در یک مطالعه 2 ماهه، افراد مبتلا به آرتریت زانو روزانه در کنار درمان دارویی 5 قاشق غذاخوری (40 گرم) پودر دانه کنجد مصرف کردند. آنها با کاهش 63 درصدی درد زانو در مقایسه با کاهش 22 درصدی در گروهی که تنها درمان دارویی راتجربه کردند، روبرو شدند.
علاوه بر این، گروه مصرف کننده دانه های کنجد در آزمایش تحرک ساده و کاهش درد در برخی از نشانگرهای التهابی در مقایسه با گروه کنترل، بهبود بیشتری نشان داد.
امکان حمایت از سیستم ایمنی
روغن کنجد منبع خوبی از مواد مغذی مهم برای سیستم ایمنی شما، از جمله روی، سلنیوم، مس، آهن، ویتامین B6 و ویتامین E هستند.
برای مثال، بدن شما برای توسعه و فعال کردن بعضی از گلبول های سفید خون، نیاز به روی دارد که میکروب های مهاجم را شناسایی و مورد حمله قرار دهد.
در نظر داشته باشید که حتی کمبود روی می تواند باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی شود.
دانه های کنجد حدود 20 درصد از غذای مرجع برای روی را در 3 قاشق غذاخوری (30 گرم) تولید می کنند.
غنی از آنتی اکسیدان ها
مطالعات حیوانی و انسانی نشان می دهد که مصرف دانه ها و روغن کنجد ممکن است میزان کلی آنتی اکسیدان را در خون شما افزایش دهد.
لیگناها در دانه های کنجد به عنوان آنتی اکسیدان ها عمل می کنند که به مبارزه با استرس اکسیداتیو کمک می کند – یک واکنش شیمیایی که ممکن است به سلول های شما آسیب برساند و خطر بسیاری از بیماری های مزمن را افزایش دهد.
علاوه بر این، دانه های کنجد حاوی شکلی از ویتامین E به نام گاما توکوفرول، آنتی اکسیدان است که می تواند از بدن در برابر بیماری های قلبی محافظت کند.
امکان کمک به کنترل قند خون
دانه ها و روغن کنجد دارای کربوهیدرات کمی هستند، در حالی که پروتئین و چربی های سالم زیاد دارند که می تواند به کنترل قند خون کمک کند.
علاوه بر این، این دانه ها حاوی پینورواستینول هستند، ترکیباتی که می توانند تنظیم کننده قند خون و مهار کننده فعالیت آنزیم معدنی گوارشی باشند.
مالتاز مالتوز شکر را تجزیه می کند که به عنوان یک شیرین کننده برای برخی از محصولات غذایی استفاده می شود. این همچنین هنگام هضم غذاهای نشاسته ای مانند نان و ماکارونی تولید می شود.
اگر پینورواستینول هضم مالتوز را مهار کند، این ممکن است باعث کاهش سطح قند خون شما شود. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
امکان کاهش التهاب
دانه های کنجد می توانند با التهاب مبارزه کنند. التهاب درازمدت، ممکن است در بسیاری از بیماریهای مزمن، از جمله چاقی و سرطان، و همچنین بیماری قلبی و کلیوی نقش داشته باشد.
هنگامی که افراد مبتلا به بیماری کلیه، مخلوطی از 18 گرم دانه های کتان و 6 گرم دانه های کنجد و کدو را در روز به مدت 3 ماه خوردند، نشانگرهای التهابی آنها 51 تا 79 درصد کاهش یافت.
به دلیل این که این آزمایش مخلوطی از دانه ها را آزمایش کرد، اثر ضد التهابی دانه های کنجد به تنهایی نامشخص است.
با این حال، مطالعات حیوانی از روغن دانه کنجد نیز نشان دهنده اثرات ضد التهابی است.
این ممکن است به علت سوزامین موجود در دانه های کنجد و روغن آن باشد.
جلوگیری از عفونت های مسری
روغن کنجد به عنوان یک درمان مؤثر برای پوست های زخمی و ملتهب شناخته شده است. این به لطف خواص ضد التهابی آن است که آن را قادر به مبارزه با عفونت های باکتریایی می کند. از آنجایی که روغن به داخل پوست نفوذ میکند، اثر ضد سم زدایی ایجاد می کند که پوست را تازه و گرم نگه می دارد. روغن کنجد همچنین به عنوان یک اقدام جراحی مانند برای درمان مسائل خاص پوست مانند پسوریازیس و اگزما مورد استفاده قرار می گیرد.
کیفیت استخوان را افزایش می دهد
روی، کلسیم و مس سه کانی اصلی هستند که برای رشد استخوان در بدن ضروری هستند، این بدان معناست که با حفظ سطح مناسب روغن کنجد در وعده های غذایی شما می توانید میزان رشد خود را بهبود بخشیده و به خود بازسازی یا بهبود استخوان ها نیز سرعت بخشید. در سنین بالا، روغن کنجد می تواند به شما در اجتناب از پوکی استخوان و بسیاری از ضعف های مرتبط با افزایش سن در استخوان کمک کند.
مراقبت از دندان
روغن کنجد توسط متخصصین دندانپزشکی به شدت توصیه می شود، زیرابه عنوان یک فرآیند استخراج نفت شناخته می شود، هنگامی که روغن را در دهان خود قرار داده و 10 دقیقه قبل از اینکه آن را بیرون بیاورید، آنرا بچرخانید. انجام این کار و کشیدن روغن کنجد به دندان ها به سفید شدن، کاهش سطح پلاک و محافظت در برابر جهش های خاصی از استرپتوکوک که می تواند شما را بسیار بیمار کند، کمک می کند. این روغن ضد باکتری قوی می تواند به بهبود سلامت دندان کمک کند.
کمک به جلوگیری از دیابت
با توجه به وجود منیزیم و سایر مواد مغذی کلیدی دانه های کنجد و به ویژه روغن کنجد به مبارزه با دیابت مرتبط است. مطالعه ای که در سال 2011 در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده نشان می دهد که روغن کنجد اثربخشی داروی خوراکی ضد دیابتی به نام گلی بن کلامید را در بیماران دیابتی نوع 2 افزایش می دهد. یکی دیگر از مطالعات مشابه نشان داد که “جایگزینی روغن کنجد به عنوان تنها روغن خوراکی اثر مهمی در کاهش فشار خون و گلوکز پلاسما در افراد مبتلا به فشار خون بالا دارد.
افزایش متابولیسم و گردش خون
روی و مس بالا به این معنی است که بدن می تواند با ظرفیت بهینه خود عمل کند، در حالی که برای تولید گلبول های قرمز نیاز به مس دارد. با توجه به درصد قابل توجهی از مس موجود در روغن کنجد، بدن شما مطمئنا مقدار مناسب خون را به بافت ها و ارگان های بدن منتقل می کند، بنابراین سبب ایجاد یک شیوه زندگی بهتر و سالم تر می شود.
پیری پوست را کاهش می دهد
یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه روغن کنجد توانایی آن در کاهش سرعت پیری پوست است. این باعث جلوگیری از اکسیداسیون سلول های پوست و ترویج جوان سازی پوست می شود. دانه ها و روغن کنجد شامل یک آنتی اکسیدان به نام سسامول است که از ظهور منافذ و چین و چروک در پوست جلوگیری می کند. ترکیبی از روغن اسطوخدوس و روغن کنجد می تواند به عنوان کرم شب موثر ضد پیری استفاده شود. توصیه می شود برای ماساژ، مخلوطی از این دو را را برای پوست خود بسوی مسیر گردش خون استفاده کنید. بهترین چیز در مورد استفاده از کرم شب روغن کنجد این است که پوست را قادر به مبارزه با عفونت های پوستی در حالی که شما خواب هستید، می کند. بنابراین، شما می توانید با پوستی چون پوست نوزاد بیدار شوید. علاوه بر کاهش روند فرایند پیری، روغن کنجد نیز قادر به ایجاد پوستی درخشان برای شما می باشد.
مرطوب سازی پوست
روغن کنجد به عنوان یک مرطوب کننده و نرم کننده برای پوست بدن عمل می کند. شما می توانید روغن را هر روز بدون نگرانی در مورد عوارض جانبی استفاده کنید.
درد آرتریت روماتوئید را کاهش می دهد
مس یک ماده معدنی کلیدی است که به مبارزه با تورم کمک می کند و درد ناشی از آرتروز را کاهش می دهد. علاوه بر این، این ماده معدنی همچنین به تقویت استخوان ها، مفاصل و رگ های خونی کمک می کند.
نحوه استفاده از روغن کنجد برای مو
1. روغن کنجد با روغن بادام برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد
- 2 قاشق غذاخوری روغن بادام
- حوله گرم
زمان انجام: 45 دقیقه
روند انجام کار:
- روغن کنجد و روغن بادام را در یک کاسه ترکیب کنید.
- با استفاده از نوک انگشتان خود، بصورت ماساژ روغن را به پوست سر خود بکشید و سپس آن را به موهای خود بزنید. اطمینان حاصل کنید که در حین انجام کار، تمام طول موی خود را پوشش داده اید.
- هنگامی که موهای شما با مخلوط روغن پوشیده شده است، آن را با یک حوله گرم پوشانید. شما می توانید با خیساندن آن در آب گرم، حوله را گرم کنید.
- برای 30-40 دقیقه آن را گذاشته و سپس روغن را با شامپوی خفیفی شستشو دهید.
چه مدت؟
شما می توانید این را تا سه بار در هفته تکرار کنید.
چگونه این باعث کمک به موها می شود؟
روغن بادام شرایط موی شما را تغییر می دهد بدون اینکه از مقدار آن بکاهد. همچنین یک منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3، منیزیم، فسفولیپید ها و ویتامین E است.
2. روغن کنجد و آلوئه ورا برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- 2 قاشق غذاخوری ژل الوئه ورا
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد
- سس
زمان انجام: 45 دقیقه
روند انجام کار:
- ژل آلوئه ورا و روغن کنجد را در یک ظرف بریزید. آن را برای چند دقیقه حرارت دهید و سپس کنار بگذارید تا خنک شود.
- این مخلوط را روی پوست و موی خود بگذارید و بگذارید تا 30 تا 45 دقیقه بماند.
- سپس با شامپوی خفیف آن را بشویید.
چه مدت؟
شما می توانید این را تا سه بار در هفته تکرار کنید.
چگونه این باعث کمک به موها می شود؟
هر دو روغن مواد تشکیل دهنده ای دارند که منعکس کننده اشعه UV مضر خورشید است. با استفاده از این مخلوط به طور مداوم یک مانع محافظ در اطراف مو ایجاد می شود که از آسیب خورشید جلوگیری می کند.
3. روغن کنجد و آووکادو برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- 1 آووکادو
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد
زمان انجام: 1ساعت
روند انجام کار:
- آووکادو را تا زمانی که توده ای وجود نداشته باشد هم بزنید. سپس آن را با روغن کنجد مخلوط کنید تا ترکیبی صاف و سازگار ایجاد شود.
- این مخلوط را روی پوست و موی خود قرار داده و آنرا یک ساعت بگذارید.
- سپس با شامپو بشویید.
چه مدت؟
شما می توانید این را تا دو بار در هفته تکرار کنید.
چگونه این باعث کمک به موها می شود؟
آووکادو غنی از ویتامین E است و دارای محتوای آنتی اکسیدان بالا است. آنتی اکسیدان ها، با خنثی سازی رادیکال های آزاد باعث ایجاد آسیب به پوست می شوند. همچنین حاوی روغن هایی است که به تغذیه موها کمک کرده و سلامت خود را حفظ می کنند.
4. روغن کنجد و روغن نارگیل برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد
- 2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل
- حوله گرم
زمان انجام : 45 دقیقه
روند کار:
- روغن کنجد و روغن نارگیل را در یک کاسه ترکیب کنید.
- با استفاده از نوک انگشتان خود، بصورت ماساژ روغن را به پوست سر خود بکشید و سپس آن را به موهای خود بگذارید. اطمینان حاصل کنید که در حین انجام کار، تمام طول مو خود را پوشش داده اید.
- هنگامی که موهای شما با مخلوط روغن پوشیده شده است، آن را با یک حوله گرم پوشانید. شما می توانید با خیساندن آن در آب گرم، حوله را گرم کنید.
- برای 30-40 دقیقه آن را گذاشته و سپس روغن را با شامپو خفیفی شستشو دهید.
چه مدت؟
شما می توانید این را تا سه بار در هفته تکرار کنید.
چگونه این باعث کمک به موها می شود؟
روغن نارگیل بیشترین نفوذپذیری در میان روغن ها را دارا است. این باعث تغذیه عمقی مو با محتوای غنی از اسیدهای چرب می شود و همچنین به کنترل جوش و موی شما کمک می کند.
5. روغن کنجد و کاری برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- یک دسته از برگ های کاری
- 3 قاشق غذاخوری روغن کنجد
- سس
زمان انجام: 45 دقیقه
روند انجام کار:
- روغن را در ظرف ریخته و برگ های کاری را اضافه کنید و حرارت دهید هنگامیکه حاله ای سیاه را در اطراف برگ ها مشاهده کردید روغن را کنار بگذارید تا خنک شود.
- هنگامی که روغن خنک شد، شروع به ماساژ دادن آن به پوست سر خود کرده و سپس آن را به موهای خود بگذارید. اطمینان حاصل کنید که در حین انجام کار، تمام طول مو پوشش داده می شود.
- هنگامی که موهای شما با مخلوط روغن پوشیده شده است، آن را با یک حوله گرم پوشانید. شما می توانید با خیساندن آن در آب گرم، حوله را گرم کنید.
- برای 30-40 دقیقه آن را گذاشته و سپس روغن را با شامپو خفیفی شستشو دهید.
چه مدت؟
هفته ای 3 بار.
چگونه این باعث کمک به موها می شود؟
برگ کاری در حال افزایش محبوبیت به عنوان عنصری که به کاهش سایش مو کمک می کند، است. استفاده منظم از این روغن باعث کاهش ریزش مو و رشد موها می شود.
6. زنجبیل و روغن کنجد برای مو
شما نیاز خواهید داشت به:
- 1 قاشق چایخوری زنجبیل
- 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد
- حوله گرم
زمان انجام: 45 دقیقه
روند انجام کار:
- روغن کنجد و آب گوجه فرنگی را در یک کاسه ترکیب کنید.
- با استفاده از نوک انگشتان خود، شروع به ماساژ مخلوط روغن به پوست سر خود کرده و سپس آن را به موهای خود بگذارید. اطمینان حاصل کنید که در حین انجام کار، تمام طول موی خود را پوشش داده اید.
- هنگامی که موهای شما با مخلوط روغن پوشیده شده است، آن را با یک حوله گرم پوشانید. شما می توانید با خیساندن آن در آب گرم، حوله را گرم کنید.
- برای 30-40 دقیقه آن را گذاشته و سپس روغن را با شامپو خفیفی شستشو دهید.
چه مدت؟
شما می توانید این را تا سه بار در هفته تکرار کنید.
چگونه این باعث کمک به مو می شود؟
زنجبیل برای مو شگفت انگیز است و علاوه بر درخشان کردن موها یک ماده عالی برای حفظ سلامت پوست سر است. استفاده منظم از این روش موی ضخیم و سالم را تضمین می کند.
ارده کنجد و چاقی
خیلی از کاربران سوال می کنند آیا ارده کنجد چاق کننده است؟ ارده کنجد در صورتی که فعالیت و تحرک کمی داشته باشید، باعث اضافه وزن در شما می شود و چاق کننده است. این ارده دارای کالری و ارزش غذایی بالایی است بنابراین سعی کنید آن را به اندازه مصرف کنید و حتما ورزش و پیاده روی انجام دهید.
معجون کنجد و عسل
ترکیب کنجد با عسل، معجون پرخاصیتی برایتان به ارمغان خواهد آورد که باعث کاهش وزن، تقویت قلب و پیشگیری از دیابت می گردد. همچنین می توانید به عنوان صبحانه از ارده کنجد به همراه عسل استفاده کرده و از مزایای آن بهره مند گردید.
نظرات و پیشنهادات خود را با دیگر کاربران دکتر سلام به اشتراک بگذارید. هر سوالی در این مورد داشتید می توانید از متخصصان دکتر سلم بپرسید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما باشند.