در مورد جوش قارچی و نحوه درمان آن چه می دانید؟ جوش قارچی یا مالاسزیا یک التهاب پوستی است که بین فولیکول های مو ایجاد می شود. شاید مشابه جوش های عادی باشد ولی «جوش قارچی» اصلا جوش نیست چون توسط مخمرها ایجاد می شود و نه باکتری ها. جوش قارچی معمولا در برابر درمان های سنتی جوش، مقاومت نشان می دهند اما با بدن شو های مناسب و داروهای خوراکی کاهش می یابد. در این مقاله از بخش زیبایی، پوست و موی دکتر سلام به بررسی جوش قارچی و راه های درمان آن می پردازیم.
جوش قارچی چیست؟
جوش قارچی برخلاف نامش، اصلا جوش نیست. اصطلاحات دقیق پزشکی برای جوش قارچی، «فولیکولیت پیتروسپوروم» یا «فولیکولیت ملاسزیا» است. دکتر رابین ایوانز، متخصص پوست از مرکز پوست کانکتیکات جنوبی و دارای بورد تخصصی و همچنین آموزشیار بالینی در دانشکده پزشکی آلبرت انیشتین در نیویورک توضیح می دهد: پیتروسپوروم یک اندام مخمر است که به عنوان بخشی از فلور طبیعی پوست یافت می شود اما در بعضی افراد رشد بیش از حد دارد و باعث ایجاد جوش می شود.
وقتی این مخمر بیش از حد تولید می شود و به فولیکول مو میرسد، میتواند منجر به التهاب و خارض و ایجاد جوش مانند شود. مخمر نیز در دسته بندی زیست شناسی مشابهی با قارچ قرار می گیرد؛ بنابراین نام رایج آن جوش قارچی است.
علل جوش قارچی
مخمر معمولا در محیط هایی گرم و مرطوب رشد می کند یا روی قسمت هایی از بدن که عرق می کنند، به همین دلیل بروز عفونت های مخمر مانند فولیکولیت پیتروسپوروم ممکن است در تابستان که هوا گرم تر است افزایش میابد. اگر از یک آب و هوای خشک و خنک به آب و هوای گرم تر و مرطوب تر جا به جا شوید، ممکن است جوش قارچی در آورید.
دکتر ایوانز اضافه می کند: رشد بیش از حد گونه های مخمر نیز ممکن است در کسانی که بسیار ورزش می کنند رخ دهد. دیگر افرادی که در معرض این عارضه هستند عبارتند از کسانی که اضافه وزن دارند و بیشتر عرق می کنند، کسانی که از دیابت رنج می برند و کسانی که مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی هستند.
پوشیدن لباسهای تنگ که باعث تعریق می شوند یا لباس خشک نپوشیدن بعد از تمرین، در رشد مخمر روی پوست شرکت دارند. به همین دلیل جوش قارچی معمولا در نقاطی ظاهر می شود که معمولا پوشیده هستند مانند کمر، سینه و شانه، اگرچه گاهی اوقات ممکن است در نقاط دیگری مانند صورت نیز ظاهر شود.
اگرچه علل بروز جوش قارچی کاملا قابل درک نیست ولی عوامل زیر به نظر در رشد فولیکولیت های پیتروسپوروم شرکت دارند:
- پوست های چرب
- استفاده یا استفاده بیش از حد از محصولات روغنی مانند روغن نارگیل
- استرس یا خستگی
- دیابت
- مصرف قرص ضد بارداری خوراکی
جوش قارچی و جوش باکتریایی
جوش معمولی (جوش ولگاریس) وقتی رخ می دهد که یک فولیکول مو به وسیله سبوم مسدود می شود و منجر به تولید روغن می شود. اگر این تولید تحت تاثیر باکتری قرار گیرد، پوست ممکن است متورم شود و وقتی این انسداد شکسته می شود، جوش شکل می گیرد.
روی سطح پوست، جوش قارچی به شدت شبیه به جوش عادی است، برآمدگی های کوچک قرمز و / یا برآمدگی های سر سفید که با چرک پر شده اند، معمولا در اطراف فولیکول مو ایجاد می شوند. به خاطر این شباهت ها، جوش قارچی معمولا به جای جوش معمولی اشتباه تشخیص داده می شوند. اما جوش قارچی در کل ظاهر منحصر به فردی دارد و هر کدام حدود یک میلی متر برآمدگی دارند، در حالیکه جوش های عادی، اشکال مختلفی دارند از جمله، سر سفید، سر سیاه، کورک، کیست و قلمبه.
جوش معمولی مسری نیست ولی جوش قارچی مسری است زیرا مخمر از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود.
علائم جوش قارچی
با دقت به نقطه درآمدن جوش و شکل آن، به راحتی می توان تشخیص داد علت این جوش باکتری است یا مخمر. جوش ولگاریس معمولا روی صورت به وجود می آید؛ در حالیکه فولیکولیت های پیتروسپوروم در کمر، شانه ها و سینه به وجود می آید. اگر برآمدگی ها اندازه های مختلفی باشند، یا بزرگتر از یک میلی متر باشند، احتمالا جوش قارچی نیستند و جوش معمولی هستند.
همچنین جوش قارچی ممکن است احساس متفاوتی نسبت به جوش معمولی داشته باشد. بیماران اغلب گزارش های خارش یا سوزش داده اند که به دلیل التهاب در فولیکول های مو هستند در حالیکه جوش ولگاریس معمولا خارش یا سوزش ندارند.
دکتر ایوانز توضیح می دهد: جوش همیشه می خارد، که در انواع مختلف جوش، عادی نیست. ولی جوش باکتریایی معمولا شبیه به جوش های عادی یا جوش های چرک دار هستند. اما جوش های سر سیاه و سر سفید معمولا نوعی جوش قارچی نیستند.
اگر جوش ها در مقابل داروهای معمول جوش – اعم از خوراکی یا موضعی – مقاومت نشان دادند، این یک نشانه است محتمل بر این که شما با فولیکولیت های پیتروسپوروم مواجهید. از آن جایی که داروهای عادی جوش فقط برای درمان جوش های باکتریایی به کار می روند و نه جوش های مخمر، بنابراین این داروها در درمان جوش های قارچی موثر نخواهد بود.
از آن جایی که هر شخصی ممکن است همزمان جوش قارچی و جوش عادی داشته باشد، ترکیبی از داروها ممکن است برای درمان هر دو نوع جوش، لازم باشد.
درمان جوش قارچی
مانند جوش های عادی، جوش قارچی نیز دو نوع درمان دارد: درمان موضعی و خوراکی. اگر جوش قارچی خیلی شدید نیست، متخصص پوستتان احتمال دارد با بدن شو های گوگرد دار ساده شروع کند که ضد قارچ و ضد میکروب هستند.
حتی برخی متخصصین پوست پیشنهاد می کنند از شامپوهای ضد شوره مانند Selsun Blue یا Nizoral به جای بدن شو استفاده شود (چون شوره سر منجر به ایجاد عواملی مانند مخمر ملاسزیا می شود که می تواند باعث جوش قارچی شود.) شامپو را به پوست خود بزنید، 10 دقیقه روی پوست بماند و سپس آن را زیر دوش بشویید.
اگر بدن شو ها در برابر فولیکولیت های پیتروسپوروم جواب ندهند، متخصص پوستتان احتمالا داروهای ضدقارچ خوراکی تجویز می کند.
جلوگیری از جوش قارچی
چند راه آسان برای کاهش احتمال ابتلا به جوش قارچی وجود دارد. اول از همه باید لباس های گشاد نخی یا جنس های دیگر که باعث تعریق نمی شوند، بپوشید بخصوص اگر در یک محیط گرم و مرطوب هستید.
هر وقت عرق کردید، بلافاصله لباس های مرطوب خود را در بیاورید و لباس خشک بپوشید. اگر هنوز احساس کردید عرق یا روغن روی صورتتان وجود دارد، سریع پوست خود را خشک کنید تا از هر گونه انسداد منافذ پوستی راحت شوید و جذب فولیکول های مو شوند.
همچنین ممکن است بخواهید یک پاک کننده سالیسیلیک اسید را به وسایل همیشگی شستشوی خود اضافه کنید یا حوله دستی نازک به همراه داشته باشید. زیرا چرک و روغن بیش از حد، رشد مخمر را بیش از حد افزایش می دهد و کنترل آن ها احتمال بروز جوش قارچی را کاهش می دهد. دکتر ایوانز همچنین پیشنهاد می کند مصرف پروبیوتیک ها حین یا پس از درمان به عنوان اقدام پیشگیرانه، به نظر می رسد رشد بیش از حد مخمر را کاهش داده و از بروز دوباره آن ها جلوگیری می کند.
ظاهر جوش ممکن است ترسناک باشد و از نظر احساسی مشکل ساز شود و اگر جوش در برابر درمان مقاومت داشته باشد، ممکن است مشکلات بیشتری به وجود بیاورد. اما اگر داروهای باکتریایی برای این جوش ها جواب ندهند، احتمال دارد جوش های شما از نوع قارچی باشند که با محصولات صحیح قابل درمان است.
بهترین بدن شو برای جوش قارچی
مواجهه با جوش قارچی مانند دیگر اشکال جوش، نیست. زیرا عامل این جوش ها مخمر است و تنها با شوینده های ضد قارچی و ضد میکروبی قابل درمان هستند. در زیر برخی از بهترین بدن شوها را معرفی می کنیم.
صابون شستشوی گیاهی و طبیعی Sulfur
این صابون برای مصرف روی صورت، کمر، سینه و شانه ها طراحی شده است. صابون شستشوی گیاهی و طبیعی Sulfur دارای فرمول PH متعادل است و برای جوش های مخمری یا باکتریایی مناسب است. این شوینده به اندازه کافی قوی طراحی شده است تا با جوش های جدی مقابله کند اما با آلوئه ورا و بابونه ترکیب شده است تا پوست را صاف کند و مانع از سوزش شود.
صابون پاک کننده ی محافظ پوست Sulfur
این صابون Sulfur حاوی 10 درصد گوگرد است که آن را یک صابون ایده آل برای از بین بردن جوش قارچی می کند. بعد از خیساندن در آب گرم به مدت 20 ثانیه، صابون فعال شده و هنگام مالیدن به موضع کف می کند. از آنجایی که حاوی مقداری گوگرد است، بوی گوگرد مانندی تولید می کند.
صابون SAL3
اگر ترجیح می دهید از بدن شوی بدون بو استفاده کنید، SAL3 به شدت برای شما مناسب است چون کاملا بدون بو است. این صابون حاوی 10 درصد گوگرد و 3 درصد سالیسیلیک اسید است که کمک می کند با هر دو نوع جوش – عادی و قارچی – مبارزه کند. صابون SAL3 جای مخصوصی دارد تا همیشه فعال باقی بماند.
شامپوی ضد شوره Head and Shoulders
اگر جوش قارچی شما وخیم تر است، متخصص پوستتان ممکن است به شما مصرف شامپوی ضد شوره را پیشنها کند. Head and Shoulders که یک برند مشهور و پیشنهادیِ متخصصین پوست است، پوست سر را قوت می دهد و با فرمول 1 درصد سلنیوم سولفید موجود در آن، قارچ ها را از بین می برد.
شامپو ضد شوره Nizoral A-D
شامپو ضد شوره Nizoral A-D از کتوکنازول 1% تشکیل شده و قارچ هایی را مورد هدف قرار می دهد که منجر به شوره سر و جوش قارچی می شوند. حتی مصارف میانجی نیز دارد زیرا به پروتئین های بدن متصل می شود و میتوانید با بدن شو های عادی خود آن ها را ترکیبی مصرف کنید.