واقعا چه کسی دوست ندارد موهایی بلند، سالم، براق و خوش نما و بدون آسیب داشته باشد؟ اما خبر بد این است که از یک نقطه به بعد رشد مو متوقف شده و مو شروع به نازک تر شدن می کند. علاوه بر دلایل عمومی که شامل مواردی مثل سبک زندگی بد و عادات غذایی نامناسب، شرایط محیطی ضعیف و نرسیدن به موها می شود؛ موارد دیگری نیز وجود دارند که می توانند جلوی رشد مو را گرفته یا باعث کاهش آن شوند. برای تقویت رشد مو، اول باید بدانید به شکل میانگین در یک سال موی شما چقدر رشد می کند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر ادامه این مقاله از بخش زیبایی، پوست و موی دکتر سلام را دنبال کنید.
رشد مو در یک سال چقدر است؟
برنامه ریزی رشد موهای هر فرد به نحوی است که از لحاظ ژنتیکی تا رسیدن به یک مقطع خاص رشد کند و پس از آن برای رشد مجدد از کاتاژین، تلگژن و سایر خروجی ها استفاده می کند. موی هر شخص به میزان 6 اینچ در سال رشد می کند و معمولا فاز آناژن (مرحله رشد) بین 2-7 سال به طول می انجامد. با این حال، افراد مختلف چرخه رشد موهای مختلفی نیز دارند که این چرخه تحت تأثیر عوامل متعددی است و ما این عوامل را مورد بحث قرار خواهیم داد.
فولیکول های مو از یک چرخه پیروی می کنند که دارای چهار مرحله است:
- مرحله آناژن (مرحله رشد)
- مرحله کاتاژن (مرحله انتقال)
- مرحله تلوژن (استراحت)
- مرحله اکسوژن (مرحله ریزش مو). هر فولیکول مو به اجبار این چرخه را می گذراند، که در نتیجه این فرآیند طول و حجم موهای یک فرد تعیین می شود. اگر این چرخه به هر علتی مختل شود، رشد طبیعی موی شما تحت تأثیر قرار می گیرد.
دلایل رایج متوقف شدن رشد مو
در ادامه، دلایل رایجی توقف موهای در حال رشد را بررسی خواهیم کرد.
1. ژنتیک و کاهش رشد مو
آیا می دانستید که طول، رنگ، حجم و میزان مقاومت موهای شما توسط ژن های شما تعیین می شود؟ بله، باید دانست ژنتیک در چرخه رشد مو نقشی مهم و تاثیرگذار دارد. اگر به موهایتان نمیرسید، وقت زیادی برایشان نمی گذارید و کماکان موهایی بلند، سالم، درخشان و ضخیم دارید، باید از ژن هایتان تشکر کنید. در غیر این صورت، شما باید برای جلوگیری از ریزش موی خود بیشتر تلاش کرده و رشد آن را افزایش دهید.
2. سطح استرس و تاثیر آن بر رشد مو
از لحاظ پزشکی ثابت شده است که هر نوع استرس فیزیکی و روانی برای رشد مو مضر است. استرس باعث ایجاد بیماری به نام جریان تلوژن می شود که در آن موهای شما قبل از زمان مقرر وارد مرحله تلوژن (استراحت) می شوند و بنابراین 30٪ از رشد کامل آن محدود خواهد شد. اگرچه این وضعیت نیازی به درمان های پزشکی ندارد و بیش از شش ماه طول نمی کشد، اما به هرحال بر چرخه رشد مو تاثیر می گذارد و باعث ریزش آن می شود.
3. سن و تاثیر آن بر رشد مو
پیری نه تنها موهای شما را خاکستری میکند بلکه باعث کند شدن رشد آن نیز می شود، زیرا در دوران پیری زمان مرحله آناژن کاهش می یابد. همچنین عادت های روزمره و بهداشتی هر فرد علاوه بر تاثیرگذاری به حالت موها، تغییر رنگشان، سفید شدن و مراقبت از مو، بر چرخه طبیعی رشد مو نیز تاثیر می گذارد.
4. شکستگی مو
به طور معمول، موهای هر فرد به شکل میانگین در حدود 6 اینچ در سال رشد می کند. اگر متوجه شدید موهایتان پس از یک دوره خاص همچنان در اندازه ثابت باقی مانده است، ممکن است مو درحال شکستن باشد. شکستگی مو می تواند ناشی از مراقبت های نامناسب و یا حتی مراقبت بیش از حد باشد. فرم دهی بیش از حد و حالت دادن مو با استفاده از گرمای شدید، می تواند منجر به کاهش رطوبت و انعطاف پذیریِ مو، خشک شدن، شکننده تر شدن و در نتیجه به شکستگی مو منجر شود.
5. موهایی با انتهای خشک و تکه تکه شده
افرادی که موهای خشک دارند معمولا به این وضعیت دچار می شوند. اگر مواد مغذی لازم برای متعادل کردن سطح رطوبت موها به اندازه کافی به آنها نرسد، دُمِ موی شما شروع به تکه تکه شدن خواهد کرد. باید بدانید که نمی توان شما این عارضه ی موها را کنترل کرد و تنها راه درمان آن، قطع کردن آناست. برای جلوگیری از این وضعیت، نیاز است که از موهای خود مراقبت کافی داشته باشید.
6. مدل مو و محصولات حالت دادن به موها
درمان ها و محصولات شیمیایی، و نیز فرآیندهای مورد استفاده برای حالت دادن به موها، تاثیر زیادی بر سلامتی و رشد آنها دارد. پوشاندن پوست سر با روغن و سایر محصولات، می تواند مسیر فولیکول ها را ببندد و مانع رشد مو شود. مدل های موی پیچیده که شامل شانه کردن زیاد، کشیدن مو (برای حالت دادن به آن) و استفاده از سرم ها باشد نیز می تواند منجر به آسیب رساندن به مو شود. حالت دهیِ پیچیده و استفاده از محصولات شیمیایی نه تنها رشد مو خود را متوقف می کند، بلکه باعث ایجاد بیماری های پوستی در پوست سر می شود که این می تواند منجر به ریزش دائمی مو شود.
7.آلوپسیا آریتا (طاسی در مناطقی از بدن) و کاهش رشد مو
آلوپسیا آریتا یک بیماری خودایمنی ست که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول های فولیکول موی آسیب زده و باعث می شود که موهای شما به شکل تکه تکه ای از بین بروند. دانشمندان بر این باورند که این بیماری ممکن است از ژنتیک به ارث برده شده باشد و البته باید بدانید که افراد مبتلا به تب یونجه، ویتیلیگو، سندرم داون، کم خونی زودرس، آسم و مسائل مربوط به تیروئید بیشتر از سایرین در معرض این بیماری هستند. با این حال، داروهایی مناسب به همراه فتوتراپی نیز می توانند در درمان این بیماری مفید واقع شوند.
8. فقدان تمرین و رژیم غذایی سالم
شاید شما نیز جمله “شما همان چیزی هستید که می خورید” را شنیده اید. یک رژیم سالم و ورزش روزانه برای رشد مو بسیار مفید است. درست مثل بدن شما موهای شما نیز به ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی مناسب برای رشد نیاز دارد. در واقع، پزشکان به مردم توصیه می کنند که بعضی از مولتی ویتامین ها را به همراه یک رژیم غذایی سالم برای رشد مو استفاده کنند. کمبود آهن، پروتئین، روی، ویتامین A یا بیوتین می تواند موهای شما را تضعیف کند و باعث آسیب رساندن به آنها شود. با این حال، اگر ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی مورد نیاز برای تقویت فولیکول های مو و تقویت موهای خود را مصرف کنید، می توانید از ریزش مو جلوگیری کرده و رشدی سالم در موهایتان مشاهده نمایید. همچنین سالم نگه داشتن ذهن به اندازه بدن و اهمیت دادن به آن نیز نتایج شگفت آوری را برای موهای شما به همراه خواهد داشت.
9. مو و پوست سر خشک چه تاثیری بر رشد مو می گذارد؟
پوست سر خشک و موهای شکننده نشانه ای از ناسالمی در موها می باشد. نرسیدن رطوبت و یا عدم تعادل در رطوبت پوست، باعث خشک شدن موها می شود، منجر به شکستگی آنها شده و رشدشان را محدود می کند. همچنین خشکی طولانی مدت و ادامه دار پوست سر منجر به ایجاد عفونت هایی می شود که باعث ریزش مو می شوند. بنابراین، باید با استفاده از محصولات طبیعی وسالم برای رشد کافی مو اقدام کرد.
10. مشکلات تیروئید
ناهنجاری های مربوط به هورمون های ترشح شده از غده تیروئید همچنین می تواند بر مو اثر منفی بگذارد. هم هیپوتیروئیدی و هم پرکاری تیروئید می توانند بر رشد مو تاثیرگذار باشند زیرا این عوامل بر عملکرد و متابولیسم بدن نیز تاثیر می گذارند و باعث می شود که ریزش مو در بدن اتفاق بیفتد.
11. زایمان و شیردهی و رشد مو
عدم تعادل هورمونی پس از زایمان اغلب به عنوان “ریزش مو پس از زایمان” شناخته می شود، که 40-50٪ از زنان پس از زایمان آن را تجربه می کنند. رژیم سالم، ورزش منظم و مصرف مکمل های غذایی برای کم کردن ریزش مو پس از زایمان ضروری به نظر می رسد.
12. مراقبت نامناسب از مو
مراقبت نامناسب از مو می تواند تاثیری مهم بر رشد مو داشته باشد. حالت دهی بیش از حد، شستشوی ناکافی، استفاده از محصولات شیمیایی، ابزارهای نامناسب برای مراقبت از مو و لوازم جانبی مخربِ مو، همه و همه حاکی از یک روش غیرمعمول و نادرست مراقبت مو را نشان می دهند؛ حال اگر موهای ضخیم، بلند و سالم را می خواهید، باید این روند را تغییر دهید.
بنابراین، هنوز جواب این سوال باقی می ماند…
اگر موهایمان رشد نکرد چه کنیم؟
هنگامی که متوجه می شوید که موهای شما رشد نمی کند، به اندازه کافی برای آن زمان بگذارید تا ریزش مو و آسیب آن به حداقل برسد. هنگامی که دلیل کاهش رشد موی خود را می بینید، می توانید روش های مختلفی را برای پیشگیری از بروز بیش این مشکل امتحان کنید. مراقبت مناسب از مو، رژیم غذایی صحیح و تمرینات منظم برای حفظ سلامتی بدن و ذهن، در کنار داروهای تجویزی برای درمان موارد بهداشتی، اجتناب از مواجه شدن حالت دادن بیش از حد مو، و جایگزین کردن محصولات شیمیایی با مواد طبیعی و سازگار با محیط زیست، از جمله ی راه هایی هستند که برای داشتن موهایی سالم و محافظت از آسیب و زیان بیشتر به مو توصیه می شوند.
این می تواند دلهره آور برای دیدن موهای خود را در حال رشد نیست. اما هنگامی که شما متوجه شوید که چرا موهای شما در حال رشد نیست، می توانید اقدامات لازم را برای تقویت سلامت خود انجام دهید. آیا سوال های بیشتری در مورد رشد مو دارید؟ آنها را در بخش نظرات در زیر قرار دهید و ما به شما خواهیم رسید!