آیا می دانید دلایل خارش واژن در شب چیست؟ چگونه میتوان از خارش واژن در شب پیشگیری کرد؟ آیا بیماری های خاصی باعث بروز خارش واژن در شب می گردند؟ در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی سه عامل خارش واژن و پیش گیری از آن خواهیم پرداخت.
تحریک و آلرژی:
گاهی اوقات منبع خارش ها دستگاه تناسلی زنان به همان اندازه تحریک یا آلرژی پوستی ساده است. مواد شیمیایی متفاوت ممکن است منجر به اگزما شده که باعث التهاب و خارش خواهد شد. تحریک و آلرژی های شایع شامل موارد ذیل می گردد:
- صابون هایی که با آن خود را می شویید،
- حمام کف،
- مواد شوینده و پاک کننده ها،
- لباس زیر پلاستیکی،
- انواع خاصی از لباس ها،
- شست وشوی خود با آب،
- اسپرم یا روان کننده ها،
- پودر تالک،
- رایحه و عطرها،
- دارو ها،
- دستمال مرطوب نوزاد،
- کاندوم لاتکس،
- نوار های بهداشتی و پد های روزانه
اگر بعد از تغییر محصولاتی که استفاده می کنید، ناگهان متوجه خارش واژن شده اید، بهتر است استفاده آن محصول را متوقف کنید تا ببنید که آیا علائم بهبود می یابد یا خیر.
بیماری لیکن پلان (Lichen planus):
لیکن پلان می تواند بر بخش های گوناگون بدن از جمله پوست، مو، ناخن و غشا های مخاطی تاثیر بگذارد. زمانی که این مشکل در واژن رخ دهد، می تواند باعث تکه های سفید و زخم هایی شود که ممکن است دردناک باشند. اگر این تکه ها یا زخم ها در قسمت خارجی واژن و فرج رخ دهد، ممکن است به شکل بیرون ریختگی های صاف، خارشی و قرمز رنگ قابل مشاهده باشد.
این مشکل پوستی یک پاسخ ایمنی غیر طبیعی است: در این هنگام سیستم ایمنی شروع به حمله به پوست یا غشا های مخاطی می کند. البته دلایل دقیق و عوامل آن شناخته شده نیست، اما بعضی از عواملی که ممکن است باعث بروز این مشکل شود شامل موارد ذیل می گردد:
- واکسن آنفلونزا،
- هپاتیت C،
- استفاده از داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب (NSAIDs)،
- داروهای خاص.
اگر علائمی را مشاهده کردید که نشانه ای از بیماری لیکن پلان بود، به پزشک تان مراجعه کنید. پزشک قادر خواهد بود این مشکل را بر اساس علائمی که وجود دارد تشخیص دهد. ممکن است از شما تست بگیرد یا اگر نیاز باشد، از محدوده مورد نظر بیوپسی (نمونه برداری) انجام دهد. ممکن است پزشک برای تسکین خارش واژنی که ناشی از بیماری لیکن پلان است کورتیکو استروئید های موضعی و یا داروهای خوراکی تجویز کند که این داروها واکنش های غیر طبیعی سیستم ایمنی را هدف قرار می دهند. برای خارش اشاره شده در این شرایط، آنتی هیستامین ها نیز ممکن است کمک کننده باشند.
بیماری لیکن اسکلروزیس (Lichen sclerosus):
بیماری لیکن اسکلروزیس یک مشکل پوستی مزمن و رایج در زمان بعد از یائسگی زنان است که پوست را نازک کرده و می تواند باعث خارش، درد و حتی تاول در آن شود. اگرچه این شرایط می تواند در هر جایی از بدن بروز یابد اما معمولا در اندام های تناسلی و مقعد دیده می شود.
دلیل اصلی این بیماری شناخته شده نیست، اما می تواند به علت وجود سابقه خانوادگی باشد. سایر فاکتورهای که ممکن است در بروز بیماری لیکن اسکلروزیس نقش داشته باشد، شامل عدم تعادل هورمونی( به خصوص استروژن) و مشکلات ایمنولوژیکی می شود. این بیماری ممکن است در ابتدا هیچ علائمی نداشته باشد، اما همانطور که پیشرفت می کند، شاید متوجه موارد ذیل گردید:
- لکه های سفید پوستی که بعدا رشد کرده و پوست محدوده مورد نظر را نازک می کنند،
- خارش واژن و ناحیه تناسلی،
- درد در طول مقاربت،
- خارش یا خونریزی مقعد،
- درد هنگام دفع ادرار،
- تاول.
پزشک می تواند از شما تست بگیرد و تشخیص دهد که آیا این مشکل دلیل علائمی ست که مشاهده کرده اید یا خیر.
درمان اغلب متشکل از مراحل ذیل می شود:
- استروئید های موضعی برای کمک به مدیریت هر نوع درد یا خارش،
- آمپول های استروئید،
- داروهای خوراکی،
- داروهای ضد افسردگی سه دوره ای برای کمک به درد های فرج.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنید:
شما خودتان بدن خود را می بینید و می دانید که چه چیزی طبیعی ست و چه چیزی غیر طبیعی. اگر متوجه هر نوع خارشی شدید که از بین نمی رود، شدید، زمان شروع این خارش ها و شدت شان را یاداشت کنید. این راهی ست که از طریق ان خواهید توانست به پزشک خود اطلاعات بیشتری در مورد علائمتان بدهید.
اگر خارش در این ناحیه شدید بود یا ظرف چند روز از بین نرفت، به پزشک تان مراجعه کنید. اگر هر شرایط غیر طبیعی مانند خون ریزی یا ترشحات غیر طبیعی را دیدید با وی خود مطرح نمایید.
جلوگیری از خارش واژن در شب
در حالی که ممکن نیست قادر باشید به طور کامل از خارش های واژن جلوگیری کنید، اما می توانید مراقبت از خود را تمرین کرده تا دستگاه تناسلی تان را سالم نگه دارید. تمرین رابطه جنسی ایمن تر ریسک عفونت های بر اثر مقاربت را کم کرده و انجام منظم تست های زنانه به پیشگیری از مشکلات جدی تر کمک می کند.
خارش های واژن همیشه نشانه عفونت های قارچی نیست بنابراین اهمیت دارد که اگر هر خارشی را تجربه کردید که بعد از چند روز از بین نرفت یا احساس متفاوتی داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید.
پوست ناحیه فرج حساس است بنابراین اهمیت خواهد داشت که به طور دقیق از آن مراقبت کنید، لباس های آزاد و لباس زیر نخی بپوشید و برای شستن ناحیه تناسلی به جای لیف از انگشت هایتان استفاده کنید.