اگر دچار مشکلی مثل لبخند لثه ای هستید و خودتان از مشکلتان آگاهید، ممکن است که دنبال راه حلی زیبایی برای درمان این مشکل باشید. خیلی از افراد به اشتباه فکر می کنند که تنها راه درمان لبخند لثه نما پروسه جراحی است که یا توسط پریودنتیست انجام می شود یا توسط دندان پزشک و یا جراح دهان و دندان. اما بهتر است بدانید که راه های آسان تر و ارزان تری برای درمان این مشکل وجود دارد. خوشبختانه رسیدن به لبخند ایده آلتان پروسه ای خیلی گران نیست که حساب بانکی تان را خالی کند، به علاوه شما را مجبور نمی کند که با ترستان از دندانپزشک روبرو شوید! در این مقاله از بخش زیبایی و دندانپزشکی دکتر سلام به بررسی اصلاح لبخند لثه ای می پردازیم.
دلایل لبخند لثه ای
لبخند لثه ای یا بیرون بودن بیش از حد لثه به دلایل بسیار متنوعی اتفاق می افتد. متاسفانه ژنتیک دلیل اصلی بسیاری از این مشکلات نظیر مشکلات لثوی است. خیلی از این مشکلات از پدر و مادرتان به شما منتقل می شوند. این مشکلات گاهی به خاطر جلو بودن بیش از حد لب بالایی اتفاق می افتد. گاهی هم دلیل این مشکلات اوربایت و قرار گیری نادرست دندان ها در دهان است. جلو زدگی فک بالا نیز یکی دیگر از عواملی است که سبب لبخند لثه ای می شود. مطالعات زیادی انجام شد تا نشان دهند که چه مقدار بیرون بودن لثه نرمال است.
طبق نتایج از نظر دندان پزشکان، جراحان پلاستیک و درماتولوژیست ها دو میلی متر بیرون زدگی بافت لثه و حتی کمتر مناسب است. با توجه به همین نتایج، کار پزشکان برای بررسی این که لثه بیرون زده است یا نه، آسان شد. معمولا دندانپزشک و جراح پلاستیک تنها در صورتی روش های مختلف برای درمان لبخند لثه ای را پیشنهاد می دهند که بیمار واقعا حس خوبی نسبت به لبخند خود نداشته باشد و این کار اعتماد به نفس او را بالا ببرد. بسیاری از این درمان ها برای افرادی که مشکلات حاد لثه و دندان دارند پیشنهاد می شوند.
درمان لبخند لثه ای
جراحی لیفت لثه
این جراحی معمولا با روش افزایش طول تاج دندان (Crown_ lengthening) انجام می شود چون برای هدف افزایش طول دندان انجام می شود و قصد کاهش ضخامت لثه را ندارد. به جراحی لیفت لثه Gingivectomy هم می گویند. این روش یکی از رایج ترین و سریع ترین روش های جراحی است که برای ترمیم لبخند لثه ای استفاده می شود. این پروسه این گونه است که بافت لثه را از روی تاج دندان بر می دارند و با این کار طول دندان را افزایش می دهند.
پزشکان پریودنتیست معمولا میزان اضافی بافت لثه را بر می دارند تا به جای لثه، مقدار بیشتری از دندان پیدا باشد. گاهی پزشک پریودنتیست جراحی دهان و فک را پیشنهاد می دهد. این جراحی نوعی از جراحی فک است که در آن هدف، کوتاه کردن استخوان آرواره بالا و حرکت دادن آن به سمت جلو است. نوعی از این جراحی که به آن ارتوگناتیک هم می گویند، برای کسانی پیشنهاد می شود که رشد اضافی در لثه دارند و از طریق آن فک فوقانی با جراحی به سمت بالا جابجا می شود.
پزشک با عکس برداری از دهانتان به شما می گوید که مشکل دقیقتان چیست. مشورت با دندانپزشک و جراح زیبایی این امکان را به شما می دهد که ببینید آیا جراحی برای شرایط شما ضروری است یا نه. بسیاری از مشکلات دهان و دندان نیازمند جراحی هستند ولی با انجام جراحی مدت زمان ریکاوری طولانی تر می شود. جراحی مسلما هزینه بالاتری نسبت به سایر روش های درمانی دارد. البته باید بدانید که در شرایط حاد، بهترین روش برای درمان لبخند لثه ای، افزایش طول تاج دندان یا gingivectomy است.
اصلاح لبخند لثه ای با تزریق بوتاکس
در برخی موارد از مشکلات فک و دهان، بوتاکس می تواند به عنوان انتخابی مناسب برای درمان لبخند لثه ای و داشتن لبخندی زیبا باشد. تزریق بوتاکس به لب بالا باعث می شود که میزان لثه ای که پیداست کمتر شود. گاهی جراح پلاستیک یا دندانپزشک پیشنهاد می دهد که بیمار برای رفع مشکل لبخند لثه ای، بوتاکس انجام دهد. البته پزشکان هر پیشنهادی را با توجه به شرایط بیمار می دهند.
بعضی از متخصصان بوتاکس را با سایر مواد قابل تزریق مخلوط می کنند. از جمله این مواد می توان به رستیلان، اشاره کرد. رستیلان تاثیری طولانی تر دارد. خیلی از متخصصان درباره تاثیرات ماده قابل تزریق دیگری به اسم دیسپورت هم تحقیق کرده اند. گاهی از دیسپورت هم برای بوتاکس استفاده می شود. طبق نتایج اعلام شده، درمان لبخند لثه ای با بوتاکس “نتایج زیبایی مطلوب تر و رضایت بخش تری را ایجاد می کند”.
البته این نوع درمان معایب خاص خود را هم دارد. برای مثال این نوع درمان می تواند سبب چروک شدن لب و لبخند نا متقارن شود. با پیدا کردن دکتری که در زمینه بوتاکس ماهر باشد می توان ریسک هر خطری را کاهش دهد. اما تزریق انتخاب مناسبی برای کسانی است که می خواهند بدون عمل جراحی، ظاهر خود را بهتر کنند. مشکل بوتاکس این است که تاثیراتش به اندازه عمل جراحی ماندگار نیستند.
جراحی زیبایی لب (Lip Augmentation Surgery)
جراحی زیبایی لب یکی از روش های جراحی زیبایی است که در درمان لبخند لثه ای در شرایط وخیم می تواند سودمند باشد. جراحان پلاستیک این جراحی را به کسانی پیشنهاد می دهند که به علت موقعیت نامناسب لب بالا، لثه شان نمایان شده است.
پزشکان با تغییر ارتفاع لب و برداشتن بافت از اطراف لب بالا این جراحی را انجام می دهند. سپس با انجام این جراحی و بخیه های جزئی، بافت لثه دیگر خیلی نمایان نیست. این پروسه ۳۰ الی ۴۵ دقیقه زمان میبرد. چون تنها به بیهوشی موضعی نیاز دارد، زمان ریکاوری پس از آن سریع تر است و همین باعث شده که محبوبیت زیادی پیدا کند.
اصلاح لبخند لثه ای با درمان ارتودنسی
کسانی که دوست دارند لبخند لثه ای خود را درمان کنند و برای درمان عجله ای ندارند می توانند از روش های غیر جراحی همچون درمان ارتودنسی استفاده کنند. وقتی لبخند لثه ای توسط اوربایت ایجاد شده باشد، می توان برای درمان آن از براکت استفاده کرد. برای کسانی که نمی خواهند از روش های سنتی جهت درمان استفاده کنند، استفاده از ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) یا سایر براکت ها پیشنهاد می شود، تا بتوانند دندان ها را به جای مناسب هدایت کنند و لبخند لثه ای را درمان کنند. ونیرهای پورسلین نیز برای کسانی که دندان های کوچک و کوتاه دارند و همین امر سبب ایجاد لبخند لثه ای در آن ها شده، انتخاب مناسبی است.
درمان با لیزر
راه های درمانی همچون درمان با لیزر دیود برای درمان لبخند لثه ای برای کسانی که نمی خواهند عمل جراحی انجام دهند، انتخاب مناسبی هستند. به این روش کانتورینگ لثه هم می گویند. این روش به متخصصان این امکان را می دهد که با دردی جزئی و زمان ریکاوری کوتاه، لبخند لثه ای را درمان کنند.
در این پروسه دهان را بی حس می کنند تا بیمار هیچ دردی را حس نکند و سپس از لیزر دیود برای اصلاح ظاهر لثه استفاده می کنند و لبخندی زیبا را برای افراد به ارمغان می آورند. با انجام کانتورینگ لثه زمان ریکاوری خیلی کوتاه می شود و ریسک مشکلاتی مثل خونریزی اضافی و تورم لثه کاهش میابد.
ترکیب چند روش برای درمان لبخند لثه ای
بهترین جراحان پلاستیک و متخصصان معمولا انتظارات و بودجه بیمار و سایر موارد را در نظر می گیرند. در برخی شرایط متخصصان پیشنهاد می دهند که چند روش را ترکیب کنند. برای مثال گاهی افزایش طول تاج دندان همراه با جراحی زیبایی لب انجام می شود تا لبخندی زیباتر با مدت زمان ریکاوری کوتاه تر ایجاد شود.
گاهی نیز پزشکان استفاده از بوتاکس و لیزر را با هم برای درمان لبخند لثه ای پیشنهاد می دهند. به طور خلاصه نمی توان یک درمان را برای همه استفاده کرد و هر کس با توجه به شرایط و نیازش درمان خاصی را می طلبد. نکته آخر این است که همیشه جراحی بهترین راه درمان نیست و گاهی با توجه به شرایطتتان نوع دیگری از درمان باید استفاده شود.