مدیتیشن کندالینی چیست؟ در مورد این نوع مدیتیشن چه می دانید؟ چه کسانی باید از مدیتیشن کندالینی استفاده کنند و چه مزایا و معایبی برای آنها به همراه دارد؟ آیا آگاه به رفتارهای ارادی و غیر ارادی خود در طول شبانه روز هستید؟ احتمالا شما نیز مانند بیشتر مردم بدون تفکر به اتفاقات روزمره واکنش نشان می دهید و بیشتر رفتارها و افکار شما غیرارادی هستند. در این مقاله از بخش روانشناسی دکتر سلام، تاریخچه، اهداف، مزایا، طریقه ی تمرین و تحقیقات انجام شده در مورد مدیتیشن کندالینی را بررسی می کنیم.
تاریخچه مدیتیشن کندالینی
تاریخچه مدیتیشن کندالینی چیست؟ تاریخچه این مدیتیشن به سال 1968 برمیگرد، زمانی که یوگی بهاجان از هندوستان به غرب مهاجرت می کند تا روش های و تکنیک های مدیتیشن را آموزش دهد و در این زمینه اطلاع رسانی کند. این روش ها و تکنیک ها تا به امروز رازگونه باقی مانده است و لازم به ذکر است که یوگابهاجان مصمم به تغییر آن نیز بود.
این اطلاع رسانی بطور خاصی مرتبط بود به برهه ای از زمان که اطلاعات و دانسته ها در حال تغییر و تحول بودند و از طرفی مردم آشفتگی های بسیار و گاهی درد هایی را تجربه می کردند. به جای سقوط به سطح پایین تری از زندگی، مدیتیشن این امکان را به ما می داد که با ذهنی مثبت و آرام به زندگی و دنیا نزدیک شویم. همانطور که در 50 سال پیش این حقیقت وجود داشت در حال حاضر نیز این حقیقت به قوت خود باقی است.
اگر خواهان زندگی در بالاترین سطح کیفی آن هستید بهتر است از سرعت زندگی خود بکاهید و از چیزهای ساده لذت ببرید. مدیتیشن کاملا شما را در این موقعیت قرار می دهد و یکی از روش های عالی و موثر مدیتیشن ، کندالینی است که معنی آن انرژی اولیه است. مدیتیشن کندالینی روشی برای ورود به مرکز انرژی شما و آزاد کردن آن از استرس است.
اهداف مدیتیشن کندالینی
مدیتیشن کندالینی بخشی از یوگای کندالینی است و هدف آن انتقال و حرکت انرژی به سرتاسر بدن است. انرژی اصلی و اولیه در ستون فقرات متمرکز است( همچنین بعنوان ریشه چاکراها شناخته می شود) که باید در هفت چاکرای بدن آزاد شود و از چاکزای تاج که در سر قرار دارد، خارج شود.
فرآیند آزاد کردن انرژی از بدن با هدف ایجاد سیستم ارتباطی بین بدن و ذهن به منظور تسکین آلام ذهنی، جسمی و روحی است. این سیستم آگاهی دهنده با اتصال به تنفس شما، باعث حضور و بسط یک هماهنگی جدید است و در نتیجه شما را به حالتی فراتر از خود متصل می کند.
همانطور که شما با استحمام بدن خود را از آلودگی ها پاک می کنید، مدیتیشن کندالینی نیز ذهن شما را پاک می کند. انجام این مدیتیشن می تواند استرس های روزانه را از بین برده و نیرویی تازه برای مدیریت نگرانی های پیش رو به شما ببخشد. این عمل سطح انرژی شما را متعادل می کند و آرامش ذهن ارمغان آن است که شما را قادر به واکنش دربرابر افکارتان می کند.
مدیتیشن کندالینی یک عقیده یا مذهب نیست، بلکه یک سیستم برای متمرکز کردن انرژی و هشیار کردن ذهن و بدن است.
مزایایی مدیتیشن کندالینی
یاگیری و انجام مدیتیشن کندالینی چه مزایایی برای شما دارد؟ بطور خلاصه می توان گفت که این مدیتیشن در طول روز ذهن و بدن شما را هشیارمی کند؛ مخصوصا، این آرام سازی ذهن و بدن در بسیاری موارد می تواند شما را کمک کند مانند:
- به شما کمک می کند تا آرام و از استرس رها شوید
- نحوه تنفس صحیح را به شما یاد می دهد( هوا را به داخل دیافراگم بدهید و با دم و بازدم درست ریه هایتان را تقویت کنید)
- عامل تمرکز و جلوگیری از پرش حواس می باشد
- انرژی بخشیدن به عملکرد شناختی
- هوشیار کردن جسم
- شکستن عادت های همیشگی و دادن خودآگاهی
- الگوهای ذهنی شما تغییر می کند و احساسات شما متعادل می شود
- تعادل در جسم، ذهن و روح برقرار می شود
- کمک به تقویت سیستم عصبی
- ایجاد انرژی خلاق برای مسایل زندگی
نحوه انجام مدیتیشن کندالینی
چطور این تمرین و مدیتیشن را انجام بدهیم؟ در اینجا آموزش گام به گام و شروع اصولی یک مدتیشین آمده است. بهتر است در شروع، هر روزتمرین های سبک و سپس تمرینات سنگین را انجام دهید. به یاد داشته باشید حتی روزانه 5 دقیقه مدیتیشن کندالینی بسیار موثر خواهد بود و بنابراین تاثیرات بی نظیر و ارزشمند این تمرینات را نادیده نگیرید.
انتخاب یک مکان مناسب
برای مدتیتیشن مکانی آرام را اتخاب کنید که عوامل مزاحم در آن نباشد. این مکان می تواند با اشیا مورد علاقه شما تزیین شده باشد. در ضمن بطری آب را فراموش نکنید.
انتخاب لباس مناسب
شما باید لباس گشاد، راحت و ترجیحا پنبه ای بپوشید و شال پنبه ای را هم به سر ببندید. لباس شما باید تمیز، خنک و رنگ روشن باشد چرا که این پوشش به شما احساس راحتی و سبکی می دهد.
انتخاب زمان تمرین
بهترین زمان برای تمرین صبح است زیرا احتمال کمترین مزاحمت وجود دارد. همچنین، شب قبل از خواب که زمان استراحت و آرام شدن است، نیزبرای مدیتیشن مناسب است. بعد از یک غذای سنگین نباید مدیتیشن انجام داد چون در این زمان خون از مغز شما منتقل می شود.
در موقعیت مناسب قرار بگیرید
روی کف زمین چهارزانو بنشینید یا روی صندلی در حالی که وزن خود را روی پای خود انداخته اید. حالت نشستن شما باید عمود و با ستون فقرات راست باشد. به آرامی چشمان خود را ببندید. شما می تواند روی یک چوب، پتوی پشمی یا یک بالش بنشینید.
انتخاب مدت زمان تمرین
این تمرینات می تواند 3 دقیقه تا 2.5 ساعت باشد. اما مدت زمان رایج این تمرینات 11 دقیقه، 15 دقیقه، 22 دقیقه و 31 دقیقه است.
انتخاب مانترا
در حالیکه تمرینات تنفسی را انجام می دهید، اصوات و ذکر مانترا را زمزمه کنید این کار به تمرکز شما کمک می کند. برای مثل آن هایی که تازه کار هستند مانترا (Nam Sat ) که معنای آن ” حقیقت هویت من است” را تکرار کنند. ذکر Sat را درحالت دم می گویم و Nam را در بازدم می خوانیم. شما می توانید این مانترا را با صدای بلند بخوانید، یا بلند زمزمه کنید یا درذهن خود تکرار کنید. هدف این اذکار هدایت انرژی خویش است. زمانی که مانترا را می گوید کاملا هشیار باشید و به آوازی که می خوانید گوش دهید و همانطور که در سکوت مانترا را می گوید تجسم کنید که آن ها را در ذهن می نویسید. مانترا را می توانید در مواقع دیگر مثلا وقتی استرس دارید تکرار کنید.
مانتراها با هدف شکستن الگوهای قدیمی گفته می شود و بنابراین مانترا برای تغییر وضعیت کنونی و رسیدن به شرایط دلخواه گفته می شود.
با توجه و تمرکز نفس بکشید
با توجه و به آرامی شروع به نفس کشیدن بکنید. شما باید برای 7 تا 8 ثانیه عمل دم و بازدم را با تمرکز و آرامش انجام دهید. عمل دم و بازدم در زمان کوتاه اما با مکث انجام شود. می تواند طوری تنفس خود را تنظیم کنید که در هنگام دم و بازدم هر چهار بخش را پوشش دهد. در تمام مدت از راه بینی نفس بکشید. هر وقت که احساس سرگیجه داشتید تمرین را متوقف کنید.
بر روی حرکت هوایی که نفس می کشید تمرکز کنید
زمان تمرین و تنفس و در حین گفتن مانترا به حرکت هوا و ورود آن به بدنتان توجه و تمرکز داشته باشید. این کار در ایجاد آرامش موثر است.
اتمام مدیتیشن
مدیتیشن با یک دم عمیق، فشار کف دست بهم و بلند کردن دست ها و سپس به آرامی انجام یک بازدم به پایان می رسد.
کم کم مدت زمان مدیتیشن را افزایش دهید
بتدریج مدت زمان مدیتیشن را افزایش دهید و بدانید که این افزایش با تمرین به آسانی امکان پذیر است. وقتی تمرینات را انجام می دهید به افکار خود توجه داشته باشید و حرکت انرژی در ستون فقرات را حس کنید و احساس رضایت را در اندام خود داشته باشید.
تحقیقات انجام شده در مورد مدیتیشن کندالینی
به طور کلی، تحقیق در مورد مدیتیشن کندالینی در مراحل اولیه است. گفته می شود این مدیتیشن برای بعضی مشکلات روانی مفید هستند که به شرح زیر است؛
- اعتیاد
- افسردگی
- احساس خستگی
- غم و در سوگ بودن
- اختلال یادگیری
- فوبیا
- اختلالات خواب
- اضطراب
- وسواس
شواهدی است مبنی بر اینکه این مدیتیشن در درمان بعضی مشکلات مانند اختلال اضطراب فراگیر و سندروم وسواس تاثیر دارد و یک دوره ی 8 هفته ای در کاهش استرس موثر بوده است.
کلام آخر
اگر شما علاقمند به آموختن مدیتیشن کندالینی برای ارتقا سطح هوشیاری خود نسبت به زندگی روزمره هستید حتما در گام اول تغییرات کوچکی را در خود ایجاد کنید. در صورتی که مدیتیشن برایتان سخت بود و یا نتوانستید ذهن خود را رها کنید ناامید نشوید و تمرینات را قطع نکنید. فقط با تمرین است که بر این سختی فائق خواهید آمد.
در قدم اول، حتی 2 دقیقه اول مدیتیشن برای شما بسیار سخت خواهد بود. اما قطعا با تمرین این نیز برایتان آسان خواهد شد و شما در موقعیت خلسه و تفکر قرار خواهید گرفت. با انجام این تمرینات شما با توان بیشتری در زندگی روزمره عکس العمل های درست خواهید داشت و قدرت کنترل افکار، احساسات و رفتارهای خود را بدست می آورید.