زمان اولین حرکات جنین چه موقع است؟ لحظات ساده و شاد در طی دوران بارداری به شما کمک می کنند تا بر استرس خود غلبه کنید تا تجربه مادر بودن را به خوبی احساس کنید. یکی از لحظات زیبا زمانی است که اولین حرکات جنین خود را احساس می کنید. اما چه زمانی جنین شروع به حرکت می کند؟ وقتی که او فعال است و در کیسه به حرکت در می آید، دقیقا چه احساسی خواهید داشت؟ در این مقاله از بخش زنان و زایمان دکتر سلام ما به شما می گوییم که اولین حرکات جنین به چه صورت است، چه زمانی می توانید اولین ضربه جنین را حس کنید، چه احساسی دارد، چطور بر حرکات نظارت داشته باشید و …
چه زمانی می توانید اولین حرکات جنین را احساس کنید؟
شما ممکن است اولین حرکات جزئی جنین را بین هفته های ۱۶ و ۲۲ بارداری تجربه کنید. این حرکات و لگد ها، نشانه دوران بارداری سالم است و نشان می دهد که جنین در حال رشد است و قدرت کافی برای حرکت دست ها یا پاهای خود را دارد. در ابتدا، تنها مادر می تواند حرکات جنین را احساس کند. اما بعد از آن، با پیشرفت بارداری، حتی افراد دیگری که رحم را لمس می کنند، هم می توانند حرکات را احساس کنند. چه برای اولین بار است که مادر می شوید چه دومین بار، احساس حرکات جنین در داخل رحم، می تواند سخت باشد.
اولین حرکات جنین و لگدهای بچه
احساس وجود پروانه در داخل شکم یا احساس لرزش. این چیزیست که احتمالا وقتی جنین اولین حرکت را انجام می دهد، احساس خواهید کرد. مادران می توانند بین احساس حرکات جنین و حباب های گاز تمایز قائل شوند. حرکات اولیه جنین شامل لگد زدن، چرخش، پیچش و یا غلتیدن است. این حرکات با رشد جنین قوی تر می شوند.
حرکات جنین در سه ماهه اول
در انتهای سه ماهه اول، بیشتر اندام های جنین شکل می گیرند. بنابراین در طول این مدت، حرکات جنین شبیه به حرکت او در طی ماه های بعدی بارداری خواهد بود. با این حال، هر مادری می تواند ضربان قلب جنینش را در سه ماهه اول احساس کند. پس اگر چیزی را احساس نمی کنید، برای چند هفته دیگر صبر کنید.
بر طبق یک مطالعه، برخی از حرکات اولیه جنین بین هفته هشتم تا نهم بارداری مشاهده می شوند که شامل حرکات موج دار، انقباض، پریدن، شنا کردن و شناور شدن است. این حرکات در ابتدا آرام تر بوده اما با گذشت زمان شدید تر می شوند.
حرکات جنین در سه ماهه دوم
در طی این دوره، ممکن است الگوهای مختلفی از حرکات جنین را احساس کنید. برخی از حرکات رایج جنین در طول سه ماهه دوم عبارتند از چرخش سر، چرخش بدن، حرکات کلی، حرکات دهان (مکیدن و بلعیدن) و حرکت بازوها و پاها است. جنین در ادامه دوران بارداری نیز به حرکات خود ادامه می دهد.
حرکات جنین در سه ماهه سوم
در سه ماهه آخر بارداری، جنین تقریبا کامل و فعال تر است. حتی حواس جنین هم در این زمان شروع به کار می کند و او می تواند تغییرات بیرون را بشنود و احساس کند. جنین حرکت می کند و ضربه زیادی می زند، و شما می توانید با شمارش ضربات، حرکات او را دنبال کنید! معمولا توصیه می شود که مادر برای ارزیابی سلامتی جنین، تعداد لگدها را بشمارد.
جنین در پاسخ به صدا و وضعیت مادر حرکت می کند. بنابراین هنگامی که حرکت می کنید، می توانید به حرکات جنین مانند چرخش و جابجایی، توجه کنید. و در پایان دوره بارداری، در ۳۶ هفتگی یا بعد از آن، جنینتان در وضعیت سر به پایین ساکن خواهد شد. آیا پدر مشتاق است که احساسات و حرکات جنین خود را احساس کند؟ ادامه مقاله را بخوانید تا بدانید چه زمانی و چگونه پدر می تواند حرکات را احساس کند.
دیگران چه زمانی حرکات جنین را احساس می کنند؟
چند هفته بیشتر طول می کشد تا همسر و یا عزیزان تان بتوانند لگدهای جنین را احساس کنند. با توجه به اینکه هر بارداری منحصر به فرد است، برخی ممکن است حرکات را بعد از گذشت ۲۴ هفته از شروع بارداری احساس کنند، در حالی که برخی دیگر کمی دیرتر آن را احساس می کنند.
حرکات جنین اغلب باید چگونه احساس شوند؟
هنگامی که حرکات جنین شروع می شود، با پیشرفت بارداری فرکانس و شدت حرکات افزایش پیدا می کند. مهم است که مادر الگوهای حرکات جنین را نظارت و پی گیری کند. برای مثال، برخی از جنینان در طول روز فعال تر هستند و در شب آرام هستند. بالعکس بعضی از بچه ها در شب بیدار بوده، اما در طول روز آرام هستند. برخی دیگر، بعد از خوردن غذا، فعال می شوند. و این معمولا به علت افزایش گلوکز یا خون در رگ هاست که به جنین منتقل می شود.
برخی از جنینان ممکن است حرکات کمتری داشته باشند و برخی دیگر فعال تر باشند. در آخر سه ماهه دوم بارداری، ممکن است بفهمید که جنینتان چگونه واکنش نشان می دهد و حرکت می کند. شمارش لگدهای جنین راه خوبی برای ارزیابی سلامت جنین است. توجه داشته باشید که اگر تغییری در الگو وجود داشت و در صورت هرگونه شک با پزشک مشورت کنید.
چگونه بر لگد زدن و حرکات جنین نظارت کنیم؟
شمارش لگد یا حرکات جنین، فرآیند پی گیری تعداد دفعاتی است که جنین لگد می زند. تعیین سلامت جنین امری ضروری است. در اینجا گام هایی برای شمارش لگدهای جنین آورده شده است:
- معمولا متخصصان به شما توصیه می کنند، قبل از اینکه شروع به شمارش کنید چیزی بخورید یا بنوشید.
- در یک اتاق آرام روی پهلوی خود دراز بکشید. به زمان توجه داشته باشید.
- دست خود را روی شکم قرار دهید (جایی که بیشتر اوقات حرکت را احساس می کنید)و سعی کنید حرکات را حس کنید.
- شروع به شمردن کنید و بررسی کنید که چقدر طول می کشد تا ده حرکت انجام شود.
- به خاطر داشته باشید که جنین شما باید در حدود دو ساعت، حداقل ده بار حرکت کند.
گاهی اوقات، کاهش ناگهانی در حرکات جنین وجود دارد. دلیل آن را در بخش بعدی توضیح می دهیم.
چه چیزی موجب کاهش حرکات جنین می شود؟
بیشتر زنان باردار متوجه کاهش حرکات جنین در طول آخرین مرحله بارداری می شوند. این به این دلیل است که جنین تقریبا رشد کرده است و فضای کمی برای حرکات جنین در کیسه آمنیوتیک وجود دارد. علاوه بر این، چند دلیل می تواند جنین شما را وادار به توقف لگد زدن یا حرکت کند.
- زمانی که جنین موقعیت خود را تغییر می دهد، ممکن است قادر به حس همان حرکات قبلی که به آن ها عادت داشته اید، نباشید.
- اگر اضافه وزن داشته باشید، ممکن است قادر به درک حرکات نباشید.
- در صورتی که حجم مایع آمنیوتیک افزایش یابد.
- هنگامی که موقعیت جفت جنینی تغییر می کند.
- سیگار کشیدن ممکن است مانع از احساس حرکات جنین شود.
- شما ممکن است با الگوهای خواب جنین گیج شوید، یا جنین الگو را تغییر دهد.
- زمانی که استرس دارید، ممکن است احساس کنید که ضربان قلب جنین را احساس نمی کنید.
در هیچ یک از موارد فوق هیچ نگرانی وجود ندارد. در صورتی که چیزی احساس نمی کنید، کمی آب بنوشید و یا چیزی بخورید و در یک مکان آرام دراز بکشید و دوباره بر ضربات جنین نظارت کنید. برای چند روز این کار را امتحان کنید. اما اگر هنوز هم حرکات جنین را احساس نمی کنید، ممکن است نیاز باشد که به پزشک متخصص مراجعه کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر در عرض دو ساعت ده حرکت را احساس نکردید، شاید نیاز باشد با ماما یا پزشک خود درباره آن صحبت کنید. پزشک می تواند برای نظارت بر سلامت جنین یک اسکن یا تست انجام دهد. این اسکن می تواند نشان دهد که چرا جنین شما هیچ حرکتی انجام نمی دهد.
در بخش بعدی، برخی از سوالات متداول در مورد حرکات جنین را بررسی می کنیم.
سوالات متداول در مورد حرکات جنین
۱. چرا جنین در شب بیشتر حرکت می کند؟
برخی از جنینان در طول روز فعال بوده، در حالی که برخی در شب فعالند. هر دو، بخشی از دوران بارداری سالم هستند. اگر احساس می کنید که جنینتان بیشتر در طول شب حرکت می کند، ممکن است به این دلیل باشد که بدن شما غیرفعال است و شما می توانید کوچک ترین حرکت را حس کنید. در طول روز، فعالیت می کنید و ممکن است قادر به تمرکز بر روی ضربه های جنین نباشید.
۲. آیا می توانم در ۱۱ هفتگی حرکات جنین را حس کنم؟
به طور کلی، زنان تا زمانی که به سه ماهه دوم بارداری نرسیده اند، حرکت زیادی را احساس نمی کنند. اما بارداری در هر فردی متفاوت است، و برخی از زنان ممکن است در مرحله آخر سه ماهه اول خود، که در طول هفته یازدهم یا دوازدهم بارداری است، حرکات را احساس کنند.
۳. جنین من در رحم بسیار فعال است، این به چه معناست؟
یک جنین فعال در رحم یک جنین سالم است. حرکات جنین فعال شامل لگد زدن، حرکت دست ها و بازوها، چرخش به اطراف و تغییر مکان متوالی است. فقط مطمئن شوید که یک یادداشت از الگوهای حرکتی جنینتان تهیه می کنید.
۴. اگر اضافه وزن داشته باشم، احساس کردن حرکت فرزندم سخت است؟
بله، اگر اضافه وزن داشته باشید، ممکن است دیواره های شکمی شما ضخیم تر باشد. در چنین مواردی ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا حرکات جنینتان را احساس کنید. و در مقایسه با مادرانی که اضافه وزن ندارند، ممکن است احساس حرکت کمتری داشته باشید. به این دلیل و به دلیل حفظ سلامت عمومی، زنان باردار باید وزن خود را کنترل کنند.
به عنوان یک مادر هیجان زده، ممکن است حتی از حرکات جنین در داخل رحم فیلم برداری کنید. ممکن است که شما و همسرتان با جنین خود صحبت کنید و در پاسخ به صحبت ها حرکتی را ببینید. اینها لحظه های کوتاه اما با ارزشی از دوران بارداری هستند که باید قدر آن ها را بدانید. اما اگر نگران حرکات جنین هستید، استرس نداشته باشید و با ماما یا متخصص صحبت کنید. وقتی جنینتان برای اولین بار در رحم حرکت کرد، چه احساسی داشتید؟ داستان خود را در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.