می دانید تفاوت بین حساسیت غذایی و آلرژی چه فرقی با هم دارند؟ تفاوت بین آلرژی غذایی و حساسیت به غذا یا عدم توانایی در تحمل و هضم آن در چیست؟ تفاوت بین آلرژی و حساسیت به بدن فرد مربوط می شود. وقتی که به غذا آلرژی دارید، سیستم ایمنی بدن تان نسبت ورود غذا به بدن از خود واکنش نشان می دهد اگر حساسیت غذایی داشته باشید سیستم گوارش قادر به هضم آن غذا را نخواهد بود. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی تفاوت بین حساسیت غذایی و آلرژی می پردازیم.
تفاوت بین حساسیت غذایی و آلرژی
علائم عدم تحمل غذا عبارت است از:
- گاز معده
- نفخ
- تهوع
- یبوست
- کرامپ
- اسهال
علائم آلرژی به غذا:
- خارش
- تورم
- آنافیلاکسی
- سرگیجه
حساسیت غذایی:
حساسیت غذایی تهدید کننده جان و حیات فرد نخواهد بود و این در واقع همان عدم تحمل غذا توسط بدن است یعنی سیستم گوارش نمی تواند آن را هضم کند و ربطی به سیستم ایمنی بدن ندارد. حساسیت غذایی و عدم تحمل غذا بیشتر از آلرژی به غذا در بین افراد معمول است.
عدم توانایی در هضم غذا موجب ایجاد ناراحتی در سیستم گوارش بدن می گردد. یعنی سیستم گوارش نمی تواند غذا را بشکند و بدن نسبت به آن واکنش از خود نشان می دهد که همان حساسیت به غذا تلقی می شود. به عنوان مثال، عدم تحمل لاکتوز به این دلیل است که بدن توانایی شکستن و تجزیه آن را ندارد. لاکتوز نوعی قند است که در محصولات لبنی یافت می شود بخصوص شیر.
ممکن است به علت چند دلیل دچاز حساسیت غذایی شده باشید از جمله:
- عدم وجود آنزیم مورد نیاز برای تجزیه و شکستن غذایی خاص
- واکنش نسبت به مواد افزودنی یا نگهدارنده مثل سولفیت، MSG یا مواد رنگی خوراکی
- مواد حساسیت زا مثل حساسیت به کافئین یا دیگر مواد شیمیایی
- حساسیت به قند طبیعی موجود در برخی از مواد مانند پیاز، بروکلی
علائم حساسیت بسیار متنوع است اما نشانه های عدم تحمل ماده غذایی تنها به سیستم گوارش مربوط می شوند این علائم عبارتند از:
- گاز معده و نفخ
- اسهال
- یبوست
- کرامپ
- تهوع
آلرژی غذایی
سیستم ایمنی بدن به مبارزه با عوامل خارجی از جمله باکتریا، قارچ ها یا دیگر ویروس های سرماخوردگی می پردازد. هنگامی شما دچار آلرژی غذایی می شوید که سیستم ایمنی بدن تان پروتئین موجود در غذا را به عنوان یک ماده خارجی مضر شناسایی می کند و برای مقابله با آن آنتی بادی ترشح می کند.
آلرژی غذایی در واقع ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به غذای ورودی بدن است. در این حالت سیستم ایمنی بدن مواد شیمیایی از جمله هیستامین برای مقابله با غذا ترشح می کند.
آلرژی غذایی بر خلاف عدم تحمل غذا یا حساسیت غذایی، می تواند زندگی و جان فرد را به مخاطره بیندازد. در بیشتر مواقع، حتی بوییدن یا لمس کردن ماده غذایی می تواند عوامل بسیار شدیدی را در فرد ایجاد کند.
علائم آلرژی غذایی عبارت است از:
- واکنش پوست مثل خارش، تورم و کهیر
- آنافلاکسی از جمله سخت نفس کشیدن، سرگیجه، خفگی و مرگ
- علائم مربوط به سیستم گوارش
8 غذایی که 90 درصد امکان ایجاد آلرژی در افراد ایجاد می کنند عبارتند از: شیر، تخم مرغ، ماهی، صدف، بادام زمینی، آجیل های درختی، گندم و سویا.
پیاز نیز یک ماده حساسیت زا می باشد.
علائم آلرژی پیاز چیست؟
اگر به پیاز آلرژی دارید ممکن است که یک یا بیشتر از نشانه های داخلی یا خارجی را تجربه کنید. این نشانه ها می توانند از محدوده ضعیف تا قوی باشند. نشانه ها بسیار متنوع می باشند. برخی از افراد با خوردن، لمس کردن یا بوییدن پیاز نشانه های متوسطی را در خود احساس می کنند. دیگران ممکن است نشانه ها در مدت زمان طولانی تری آشکار شود.
از جمله علائم آلرژی به پیاز عبارتند از:
- خارش هر قسمت از بدن
- خارش یا تورم در دهان
- تورم لب ها، صورت، زبان و گلو
- گرفتگی بینی
- ایجاد مشکل در تنفس
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- معده درد
- نفخ
- گاز شکم
- گیجی
- آنافیلاکسی، اگرچه بسیار نادر است.
- نشانه های خفیف معمولا مدت زمان زیادی طول نخواهند کشید و با روش های خانگی به راحتی درمان خواهند شد.
- اگر نشانه های شما بسیار شدید است، مثل استفراغ و ناراحتی معده، به سختی نفس کشیدن و سرگیجه که متوقف نمی شوند حتما به اورژانس مراجعه کنید.
در حالت اورژانسی چه باید کرد:
افرادی که دچار آلرژی غذایی هستند باید از خوردن این گونه غذاها خودداری کنند. البته، والدین و پرستارهای کودکانی که آلرژی غذایی دارند باید مراقب انتخاب غذای فرزندان خود باشند و مراقبت های حالت اورژانس را بیاموزند.
توانایی تزریق اپینفرین را باید داشته باشند و همیشه این دارو در دسترس شان باشد. واکنش بدن نسبت به آلرژی غذایی بسیار سخت و شدید است. اما تلاش با به گونه و در راستایی باشد که از این گونه مواد حساسیت زا دوری کرد. در سالن غذا خوری مدارس ممکن است که از کره بادام زمینی استفاده کنند پس باید در این زمینه هوشیار عمل کرد. البته نیاز است که قبل از مصرف ماده ای خوراکی حتما برچسب آن را بررسی کرد تا اگر محتوی مواد حساسیت زا است از خوردن آن اجتناب شود.