در مورد عدم تحمل غذایی چه می دانید؟ آیا می دانید کدام یک از غذاها باعث عدم تحمل غذایی می شود؟ در بخش اول این مقاله به بعضی از مواد غذایی که باعث عدم تحمل غذایی می شوند پرداختیم. در ادامه این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام به بررسی بقیه این مواد غذایی متداول می پردازیم.
برخی دیگر از مواد غذایی که باعث عدم تحمل غذایی می شوند
کافئین و عدم تحمل غذایی
کافئین یک ماده شیمیایی تلخ است که در طیف وسیعی از نوشیدنی ها از جمله قهوه، سودا، چای و نوشیدنی های انرژی زا، یافت می شود. کافئین یک ماده محرکه است، به این معنا که خستگی را کاهش داده و زمانی که مصرف شود، هوشیاری را افزایش می دهد. این کار با مسدود کردن گیرنده های آندوزین انجام می شود. آندوزین یک انتقال دهنده عصبی است که سیکل خواب و بیداری را تنظیم کرده و باعث خواب آلودگی می شود.
بیشتر بزرگسالان می توانند بدون خطر تا 400 میلی گرم کافئین را در یک روز مصرف کنند که هیچ عوارض جانبی نخواهد داشت. این مقدار کافئین حدودا در 5 فنجان قهوه وجود دارد. با این حال، بعضی از افراد نسبت به کافئین حساس تر بوده و حتی بعد از مصرف مقدار کمی از آن واکنش هایی را تجربه می کنند. این حساسیت بالا به کافئین با ژنتیک افراد و همچنین کاهش توانایی برای متابولیسم و دفع آن مرتبط است.
حساسیت به کافئین با آلرژی به آن تفاوت دارد. افرادی که حساسیت بالایی به کافئین دارند، ممکن است حتی بعد از مصرف مقدار کمی کافئین، علائم ذیل را تجربه کنند:
- ضربان قلب سریع
- اضطراب
- وحشت
- مشکل بیخوابی
- عصبانیت
- بی ثباتی
افرادی که نسبت به کافئین حساس هستند، باید مصرف خود را از غذا ها و نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند، مانند قهوه، سودا، نوشیدنی های انرژی زا، چای و شکلات، به حداقل برساند.
سالسیلات ها و عدم تحمل غذایی
سالسیلات ها مواد شیمیایی طبیعی هستند که توسط گیاهان به عنوان دفاع در مقابل عوامل استرس زای محیطی مانند حشرات و بیماری ها، تولید می شوند. سالسیلات ها، خواص ضد التهابی دارند. در واقع نشان داده شده است، غذاهایی که غنی از این ترکیبات هستند، بدن ما را در مقابل بیماری های خاصی مانند سرطان روده بزرگ محافظت می کنند.
این مواد شیمیایی طبیعی در طیف گسترده ای از غذاها، از جمله میوه ها، سبزیجات، چای ها، کافئین، ادویه ها، آجیل ها و عسل، یافت شده اند. علاوه بر اینکه سالسیلات ها جزء طبیعی بسیاری از غذا ها هستند، اغلب به عنوان نگهدارنده غذایی نیز از آنها استفاده می شود و ممکن است در دارو ها نیز وجود داشته باشند.
در حالی که مقدار بیش از اندازه سالسیلات ها می تواند منجر به بروز مشکلات سلامتی شود، اما بیشتر افراد با مصرف مقدار نرمال آن که در غذاها وجود دارد، مشکلی نخواهند داشت. با این حال، بعضی از افراد در مقابل این ترکیبات به شدت حساس بوده و زمانی که حتی مقدار کمی از آنها را مصرف کنند، واکنش های منفی را تجربه خواهند کرد.
علائم عدم تحمل سالسیلات ها شامل موارد ذیل می گردد:
- گرفتگی بینی
- عفونت های سینوسی
- پولیپ بینی و سینوس
- آسم
- اسهال
- التهابات روده (کولیت ها)
- کهیر
در حالی که حذف کامل سالسیلات ها از رژیم های غذایی غیر ممکن است، افرادی که عدم تحملشان را دارند، باید از مصرف غذاهایی که مقدار زیادی سالسیلات دارند، اجتناب کنند. نمونه ای از این غذاها شامل ادویه ها، قهوه، کشمش و پرتغال و همچنین لوازم آرایش و دارو هایی که حاوی سالسیلات ها هستند، می شود.
آمین ها و عدم تحمل غذایی
آمین ها توسط باکتری ها در حالی که غذا ذخیره سازی و تخمیر می شود، تولید می گردند و در طیف گسترده ای از غذا ها وجود دارند. گرچه، انواع مختلفی از آنها وجود دارند، اما هیستامین اغلب و بیشتر با عدم تحمل غذایی همراه است. هیستامین یک ماده شیمیایی در بدن است که در سیستم های ایمنی، گوارشی و عصبی، ایفای نقش می کند.
این ماده کمک می کند تا بدن با ایجاد واکنش های التهابی فوری به الرژن ها، از عفونت محافظت شود و باعث عطسه، خارش و اشک بار شدن چشم می شود تا اینکه به طور بالقوه مهاجمان مضر را دفع کند. در افرادی که این نوع حساسیت وجود ندارد، هیستامین به سادگی متابولیسم و دفع می شود. با این حال، بعضی از افراد قادر نیستند که به درستی، آنها را هضم کنند، در نتیجه باعث بروز مشکل در بدن شان می شود.
رایج ترین دلیل عدم تحمل هیستامین این است که عملکرد آنزیم های مسئول تجزیه هیستامین (دیامین اکسیداز و N-methyltransferase) را مختل میکند. علائم حساسیت به هیستامین شامل موارد ذیل می گردد:
- فلاشینگ پوست
- سردرد
- کهیر
- خارش
- اضطراب
- گرفتگی های معده
- اسهال
- فشار خون پایین
افرادی که نسبت به هیستامین حساسیت دارند، باید از خوردن غذاهایی که این مواد شیمیایی طبیعی را دارند، اجتناب کنند، این غذا ها شامل موارد ذیل می گردند:
- غذا های تخمیر شده
- گوشت های خرد شده
- میوه های خشک شده
- میوه های خانواده مرکبات
- آووکادو ها
- پنیر های کهنه
- ماهی های دودی
- سرکه
- خوراکی های ترش مانند دوغ
- نوشیدنی های تخمیر شده الکل دار مانند آبجو
صحبت آخر:
عدم تحمل غذایی با آلرژی متتفاوت است و اکثرا به سیستم ایمنی آسیب نزده و علائم شان نیز معمولا کمتر است. با این حال می تواند بر سلامتی مان ضربه منفی بزند، در نتیجه باید آن را جدی بگیرید.