کلسترول بالا یا هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا مشکلی رایج است که وقتی چربی زیادی (به نام لیپیدها) در خون شما وجود دارد، رخ می دهد. کلسترول نوعی چربی است که می تواند در رگ ها توسعه پیدا کند، جریان خون را محدود کرده و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، سکته و یا دیگر مشکلات سلامتی را افزایش دهد. در این مقاله از بخش قلب و عروق دکتر سلام به شما خواهیم گفت که مجموعه ای از عوامل مختلف می توانند باعث افزایش شانس توسعه کلسترول بالا شوند. در حالی که نمی توان به برخی از آن ها، مانند سابقه خانواگی، کمک کرد، اما دیگر عوامل را می توان با مواردی مانند رژیم غذایی و ورزش کنترل کرد. بسیاری از افرادی که مبتلا به هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا تشخیص داده شده اند می توانند سطح کلسترول خود را با رژیم غذایی سالم، فعالیت فیزیکی بیش تر و حفظ وزن خود در محدوده سالم، کاهش دهند.
کلسترول یا چربی خون بالا چیست؟
کلسترول، ماده ای چرب است که در خون شما موجود می باشد. این ماده به طور طبیعی در کبد تولید می شود. هر انسانی دارای کلسترول، است و همه برای سلامتی به آن نیاز داریم، زیرا هر سلول بدن ما از آن استفاده می کند. برخی از این کلسترول، از مواد غذایی است که می خوریم. کلسترول یا چربی خون بالا زمانی اتفاق می افتد که کلسترول، در خون شما زیاد است. این می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون مانند حمله قلبی و سکته را افزایش دهد.
انواع کلسترول چیست؟
دو نوع اصلی کلسترول وجود دارد، که یکی خوب و دیگری بد است. داشتن کلسترول “بد” می تواند برای سلامتی شما مشکلاتی را ایجاد کند. کلسترول در خون شما توسط پروتئین ها حمل می شود. هنگامی که کلسترول و پروتئین ترکیب می شوند، ترکیب آنها لیپوپروتئین نامیده می شود.
لیپوپروتئین با تراکم بالا یا HDL، کلسترول نوع خوب است به این دلیل که کلسترول بد را از خون شما دفع می کند. این کلسترولی را که نیاز به بازگشت به کبد ندارد را می گیرد. کبد آن را تجزیه می کند بنابراین می تواند از بدن شما خارج شود.
لیپوپروتئین های غیر تراکمی یا غیر HDL، کلسترول بد هستند. این به این دلیل است که مقدار بیش از حد آن می تواند در داخل دیواره های رگ های خونی رسوب کند. این رسوب باعث ایجاد محدودیت در شریان ها شده که خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش می دهد.
شما همچنین ممکن است کلسترول “بد” را که کلسترول LDL نامیده می شود شنیده باشید. این قبلا به عنوان کلسترول اصلی بد مورد استفاده قرار می گرفت اما اکنون ما می دانیم که دیگر انواع کلسترول غیر HDL نیز مضر هستند.
تری گلیسرید: خون ما همچنین نوعی از چربی به نام تری گلیسیرید دارد که در سلول های چربی بدن ذخیره می شود. اضافه وزن، خوردن بسیاری از غذاهای چرب و شیرین و یا مصرف الکل بیش از حد می تواند باعث افزایش سطح تری گلیسرید شما شود. تری گلیسیرید ها همچنین می توانند با تجمع در دیواره های شريانی خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهند. شما می توانید آن را در نتایج آزمایش کلسترول خود ببینید، و دکتر شما قادر خواهد بود اگر مقدار آن زیاد بود این را به شما بگوید.
شما می توانید یک سطح طبیعی HDL و غیر HDL داشته باشید اما سطح بالای تری گلیسیرید دارید.
کلسترول بد یا LDL چیست؟
همانطور که گفتیم، دو نوع کلسترول ضروری وجود دارد (کلسترول خوب که HDL نام دارد و کلسترول بد که LDL نامیده می شود)، لیپوپروتئین با چگالی کم یا کلسترول بد این است که معمولا حدود دو سوم کلسترول توسط ذرات LDL انتقال پیدا می کنند. این ذرات عبوری هستند و کلسترول را به قسمت های مختلف بدن، البته به اندازه احتیاج، انتقال می دهند. اگر احتیاج زیادی به LDL در جریان خون خود داشته باشید، این ذرات سبب آزاد کردن و وارد کردن LDL در سرخرگ ها شده که به انسداد و حتی حمله قلبی منجر می شود. خیلی از افراد LDL را به عنوان کلسترول بد نام می برند که باعث مسدود شدن رگ ها می شود. تنها نکته در این مورد این است که می توانید مقدار LDL را با رعایت یک رژیم بدون چربی از بین برید.
چرا کلسترول بالا برای شما بد است؟
غیر HDL، کلسترول را از کبد به سلول های سرتاسر بدن بر می گرداند. کلسترول بد (غیر HDL ) می تواند مضر باشد چرا که به داخل دیواره های شرایین شما می چسبد که می تواند به ایجاد مواد چرب (آتروما) منجر شود – این پروسه به عنوان آترواسکلروز شناخته می شود. این باعث می شود که جریان گردش خون با دشواری مواجه شود، که می تواند به یک حمله قلبی یا سکته مغزی منجر شود. اگر کلسترول کلی شما بالا باشد، این بدان معناست که در خون شما مقدار زیادی کلسترول بد( غیر HDL) وجود دارد. سطح بالای کلسترول خوب (HDL) می تواند به کنترل کلسترول بد در بدن کمک کند و آن را از بدن شما حذف کند.
دلایل کلسترول بالا چیست؟
هر کس می تواند کلسترول بالا را دریافت کند و این می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود. بعضی از چیزهایی که در کنترل شماست مانند عادات زندگی یا شما قادر به کنترل آن نیستید. با مراقبت در برابر عواملی که در اختیارتان است میتوانید به کاهش خطر ابتلا کمک کنید.
عواملی که تحت کنترل شماست و منجر به کلسترول بالا می شود:
- خوردن بیش از حد چربی اشباع شده
- عدم تحرک کافی
- داشتن بیش از حد چربی بدنی به ویژه در اطراف خط میانی بدن
- سیگار کشیدن می تواند به سطح کلسترول بالا منجر شده و باعث رسوب کلسترول در دیواره های شرایین شما می شود.
- اگر اضافه وزن یا دیابت داشته باشید، احتمال ابتلای بیشتری به کلسترول بالا دارید.
چیزهایی که کلسترول بالا را کنترل نمی کنند:
- پیر شدن
- جنسیت
- عوامل ژنتیکی
- هیپرکلسترولمی خانوادگی (FH)، نوعی از کلسترول بالا است که با آن متولد می شوید
- کلیه یا بیماری کبد
- غده تیروئید ضعیف
علائم هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا
معمولا علامت خاصی برای کلسترول بالا وجود ندارد و به همین دلیل بررسی آن اهمیت بسیاری دارد. این یک عامل خطرناک پنهان است و بدین معناست که بدون اطلاع ما، تا زمانی که دیر نشده باشد، اتفاق می افتد.
داشتن کلسترول بالا به تنهایی باعث ناراحتی شما نخواهد شد، بنابراین بسیاری از مردم نمی فهمند که کلسترول آن ها آنقدر بالا است و پزشک از نتایج آزمایشگاهی معمولی آن را تشخیص می دهد. در موارد نادر، کلسترول بالا می تواند منجر به تشکیل گره های چربی در زیر پوست نزدیک چشم ها، آرنج و یا زانو شود. دیگر علائم ظاهری غیر معمول شامل کبد یا طحال بزرگ و یا حلقه های کم رنگ دور عنبیه چشم است.
اگر کلسترول بالا به صورت کنترل نشده باقی بماند، می تواند به مشکلات جدی دیگری از قبیل فشار خون بالا، حمله قلبی و لخته های خونی منجر شود. داشتن کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دو برابر می کند.
علل هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا
کلسترول نوعی چربی مومی است که بدن در کبد می سازد و یا از غذاها جذب می کند. کلسترول یک بلوک ساختمانی مهم برای سلول های بدن است و برای دسته ای از عملکردها مثل تولید هورمون و مایعات هاضمه مهم است. اما کلسترول اضافی موجود در خون می تواند به یک عامل خطر مهم برای بیماری های قلبی و عروقی تبدیل شود.
به طور خاص، وقتی کلسترول در گردش، به کلسترول های بد (LDL) تبدیل می شود، خطر ابتلا به بیماری های قلبی به طور قابل توجهی افزایش می یابد. کلسترول LDL ممکن است در پوسته رگ ها و همراه با کلسیم، سلول های التهابی و مواد دیگر، رسوب کند تا پلاکهای آترواسکلروز شکل بگیرد. این پلاک ها می توانند عبور جریان خون از طریق رگ ها را محدود کنند.
از طرف دیگر، کلسترول چسبیده به کلسترولHDL نشان دهنده کلسترول اضافی ای است که از بافت ها خارج می شود. به همین دلیل، کلسترول HDL به “کلسترول خوب” معروف است.
هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا زمانی اتفاق می افتد که کلسترول LDL بسیار زیادی در خون شما وجود دارد. کلسترول اضافی در داخل دیواره رگ ها با کلسیم و مواد دیگر ترکیب می شود و پلاک ها را تشکیل می دهد که مانع عبور جریان خون می شوند.
ایجاد پلاک کلسترول ممکن است منجر به حملات قلبی، سکته مغزی یا لخته شدن خون شود. کلسترول بالا فقط در مورد میزان کلسترول دریافتی شما نیست. این امر به نحوه پردازش کلسترول توسط بدن نیز مربوط می شود که این عامل می تواند تحت تاثیر طیف وسیعی از موارد قرار گیرد. این عوامل خطر عبارتند از سابقه خانوادگی، سن، شرایط پزشکی، داروها و رفتارهای بهداشتی.
سابقه خانوادگی
چیزهای زیادی در اعضای یک خانواده مشترک است. به طور خاص، آرایش ژنتیکی ما از طریق نسل ها منتقل می شود و می تواند خطرات و مشکلات خاص سلامتی مانند، هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا، چاقی یا دیابت را منتقل کند. مسائل خانوادگی همچنین می توانند بسیاری از رفتارها و انتخاب های ما را به ویژه زمانی که به رژیم غذایی و ورزش مربوط می شود، شکل دهند. در نتیجه، افرادی که دارای سابقه کلسترول بالا هستند، احتمال بیشتری در توسعه آن دارند. برخی شرایط ژنتیکی مشخص می توانند خطر ایجاد کلسترول بالا را تقویت کنند، شرایطی از جمله:
- هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا ترکیب شده خانوادگی: هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا ترکیب شده خانوادگی شایع ترین اختلال ژنتیکی است که می تواند منجر به افزایش چربی های بدن شود. این بیماری موجب ایجاد سطح بالایی از کلسترول و تری گلسریدها شده و با شرایط مزمن دیگر مثل اعتیاد به الکل، دیابت و کم کاری تیروئید تشدید می شود.
- هیپرکلسترولمی خانوادگی: این اختلال ارثی، باعث می شود که بدن شما نتواند کلسترول LDL را از خون خارج کند و منجر به ایجاد سطح غیر عادی کلسترول بد در بدن می شود.
- دیسبتالپپروتئینمی خانوادگی: آن هایی که مبتلا به دیسبتالپپروتئینمی خانوادگی هستند، نقص ژنتیکی ای دارند که این مشکل سبب هدایت کلسترول و تری گلیسیرید جهت تولید در خون می شود. مانند هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا ترکیب شده خانوادگی، مشکلات خاص سلامتی می توانند دیسبتالپپروتئینمی خانوادگی را نیز بدتر کنند.
سن و جنسیت
ما بر برخی از عوامل خطر کنترل داشته و بر روی برخی از آن ها کنترل نداریم. با افزایش سن، حذف کلسترول اضافی از خون سخت تر می شود و خطر رسیدن سطح کلسترل به میزان خطرناک بالاتر می رود. جنسیت فرد هم می تواند نقش مهمی در بروز این مشکل بازی کند. مردان نسبت به زنان به طور متوسط گرایش کمتری به کلسترول “خوب” دارند، در حالی که زنان (به ویژه زیر ۵۵ سال) اغلب کلسترول “بد” کمتری دارند.
با افزایش سن، احتمال ابتلا به کلسترول بالا بیشتر می شود، اما افراد با سن کمتر نیز از آن مصون نیستند.
در برخی موارد، کودکان کم تحرک و دارای رژیم های غذایی ضعیف ممکن است مبتلا به هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا شوند. بین سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ حدود ۷.۴ درصد از کودکان ۹ تا ۱۰ ساله معیارهای کلسترول بالا را داشته اند. شیوع بیماری در میان کودکان چاق و نوجوانان بسیار بالاتر بود: ۱۱.۶ درصد.
شرایط پزشکی
داشتن شرایط پزشکی مشخص، خطر ابتلا به سطح کلسترول غیر عادی را افزایش می دهد:
- دیابت
- بیماری های کلیوی
- بارداری
- سندرم تخمدان
- تیروئید کم کار
به ویژه، ابتلا به دیابت می تواند بر میزان خطر توسعه کلسترول بالا در بدن شما تاثیر بگذارد. در حالی که دلیل این امر دقیقا مشخص نیست، اما برخی تحقیقات نشان می دهند که سطح بالای انسولین ممکن است با افزایش میزان کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب ارتباط داشته باشد. این به خصوص برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ صادق است.
داروها
داروها ممکن است احتمال توسعه کلسترول بالا را افزایش دهند. مصرف داروهایی مانند مسدود کننده های بتا، دیورتیک ها (قرص های آب)، قرص های کنترل تولد، یا برخی داروهای ضد افسردگی نیز ممکن است در افزایش سطح کلسترول تاثیرگذار باشند.
رفتارهای سلامتی
برخی از تصمیمات مربوط به سبک زندگی می توانند بر سطح کلسترول خوب و بد موجود در خون شما تاثیرگذار باشند. مواردی از جمله رژیم غذایی، میزان فعالیت ورزشی و اینکه سیگار می کشید یا خیر، از این دست عواملند.
- رژیم غذایی: در حالی که کبد مسئول تولید بیشتر کلسترول بدن شما است، اما شما کلسترول را از غذاهای خاصی از جمله محصولاتی با چربی های اشباع شده نیز جذب می کنید. غذاهای حاوی سطوح بالاتر چربی های اشباع شده شامل گوشت قرمز، مرغ و محصولات لبنی کم چرب می شوند. درحالیکه هنوز بحث هایی در مورد این مساله وجود دارد، اما اکثر متخصصان هنوز توصیه می کنند که افراد، مصرف چربی های اشباع شده را در رژیم غذایی خود محدود کنند. همه متخصصان براین باورند که حذف چربی های ترانس از رژیم غذایی (که عمدتا در غذاهای فرآوری شده یافت می شوند)، خوردن میوه ها و سبزیجات، و تصحیح دیگر عادات مرتبط با رژیم غذایی می تواند سطح کلسترول شما و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد.
- فعالیت فیزیکی: ورزش مداوم می تواند به شما کمک کند تا در محدوده وزنی مناسبی بمانید و سطح کلسترول خود را پایین بیاورید. فعالیت بدنی کم می تواند منجر به افزایش وزن شده و سطح کلسترول LDL را افزایش دهد.
- وزن بدن: اضافه وزن یا چاقی می تواند روش استفاده بدن از کلسترول را تغییر دهد و منجر به افزایش سطح کلسترول خون شما شود.
- سیگار: کشیدن سیگار باعث افزایش کلسترول LDL نمی شود، اما باعث کاهش کلسترول HDL (نوع خوب) می شود که این امر به کاهش چرخش جریان خون در رگ ها منجر می شود.
- مصرف الکل: نوشیدن الکل به شدت سطوح کلسترول و تری گلیسیرید را در خون افزایش می دهد.
تشخیص هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا
هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا هیچ نشانه فیزیکی یا نشانه بیماری ندارد، بنابراین پزشکان برای تشخیص آن باید به آزمایش خون بسنده کنند. رایج ترین روش برای تشخیص کلسترول بالا، استفاده از پنل لیپید است.
پنل لیپید
برای بررسی میزان کلسترول خون می توان از نوعی آزمایش خون به نام پنل لیپید استفاده کرد. این آزمایش خون پس از 12 ساعت اجتناب از خوردن و آشامیدن، انجام می شود.
سطح خونی که منجر به تشخیص می شود:
- مقدار کلسترول کلی بیش از ۲۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر
- کلسترول LDL بیش از ۱۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر
- کلسترول HDL زیر ۴۰ میلی گرم بر دسی لیتر
- تری گلیسیرید بیش از ۱۵۰ میلی گرم بر دسی لیتر
اگر فعالیت خون تان به حالت عادی برگردد، ارائه کننده خدمات بهداشت و سلامت شما ممکن است انجام آزمایش خون دوره ای را به شما پیشنهاد دهد – هر چهار تا شش سال یا بیشتر- تا از این طریق سطح کلسترول خون شما را در حالت طبیعی نگه دارد.
در حالیکه به طور کلی مقدار کلسترول کلی بالای ۲۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر،کلسترول بالا را نشان می دهد، اما ممکن است پزشک شما، قبل از انجام آزمایش، عوامل دیگری مثل سن و تاریخچه پزشکی را بررسی کند. سپس پزشک با توجه به نتایج آزمایش به هدفگذاری تنظیم سطح کلسترول و تنظیم برنامه درمانی می پردازد.
کلسترول چگونه اندازه گیری می شود؟
سطح کلسترول خون با استفاده از یک آزمایش ساده ساده اندازه گیری می شود. پرستار نمونه ای از خون شما را میگیرد که این معمولا با شکافتن قسمتی از سر انگشتان می باشد و یا ممکن است از شما خواسته شود که برای نمونه گیری به بیمارستان محلی مراجعه کنید.
سپس خون شما برای تعیین سطوح کلسترول خوب (HDL)، کلسترول بد (غیر HDL) و تری گلیسیرید، و رسیدن به نتیجه ی کلی در مورد کلسترول، مورد بررسی قرار می گیرد.
کلسترول و تری گلیسیرید در واحد هایی به نام میلی مول در هر لیتر خون اندازه گیری می شوند که معمولا اختصار آن “mmol / liter” یا “mmol / L” می باشد. به طور کلی، برای یک قلب سالم هدف این است که سطح پایین HDL و سطح بالایHDL داشته باشید.
اگر به شما گفته شده است که سطح كلسترول بالایی دارید این به معنای وجود مقدار زیادی كلسترول بد در جریان خونتان است كه خطر ابتلا به حمله قلبی یا سكته را افزایش می دهد. اما سطح بالایی از کلسترول خوب (HDL) می تواند به کنترل کلسترول بد (HDL) در خون کمک کند.
سطح کلسترول سالم یا طبیعی چیست؟
هیچ سطح خاص و هدفمندی برای کلسترول، وجود ندارد، زیرا پزشک شما میزان خطر کلی ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون را در شما مد نظر قرار می دهد. اگر شما کلسترول بالا و همچنین عوامل خطرزای دیگری مانند:
- سیگار کشیدن
- فشار خون بالا
- عدم تحرک از لحاظ فیزیکی
- داشتن اضافه وزن
- داشتن دیابت
- سابقه خانوادگی بیماری های قلبی عروقی پیش از قاعدگی (قبل از 55 سال برای مردان و قبل از 65 سال برای زنان)
- تولد در منطقه آسیای جنوبی
را دارید این احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون و در نتیجه حمله قلبی و سکته مغزی را در شما افزایش می دهد.
چگونه می توان سطح کلسترول را پایین آورد؟
- داشتن یک رژیم غذایی سالم متعادل و کم چربی
- فعال شدن
- ترک سیگار
- اطلاعات بیشتر در مورد شیوه زندگی سالم و ساده می تواند به شما برای کاهش کلسترول کمک کند.
درمان هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا
برخی افراد با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی مثل بهبود رژیم غذایی و ورزش کردن قادر به کاهش سطح کلسترول خود هستند. دیگران نیز ممکن است به کمک داروها نیاز داشته باشند. آنچه پزشک شما توصیه می کند به نتایج آزمایشگاهی، سابقه سلامتی و هر عامل دیگری که ممکن است بر سلامت قلبی و عروقی شما تاثیر بگذارد، بستگی دارد.
تغییرات سبک زندگی
بسیاری از مردم می توانند میزان کلسترول خود را با کمی تغییر در سبک زندگی، مانند داشتن رژیم غذایی بهتر، ورزش بیشتر و حفظ وزن در محدوده سالم کاهش دهند. این موارد عبارتند از:
- رژیم غذایی: به دلیل این که برخی از کلسترول ها از غذا جذب می شود، پزشکان توصیه می کنند که افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا از خوردن برخی از محصولات حیوانی، روغن های گیاهی گرمسیری (مانند روغن نخل)، پنیر و دیگر غذاهایی که حاوی چربی های اشباع شده و یا ترانس هستند اجتناب کنند. شما باید به مصرف غذاهای حاوی چربی غیر اشباع مثل میوه ها، سبزیجات، پروتئین های سبک (مانند ماهی) و آجیل ها عادت کنید. با این حال اکثر کلسترول خون توسط کبد تولید می شود. بنابراین مهم است که تغییرات دیگری نیز در سبک زندگی خود ایجاد کنید.
- ورزش: داشتن فعالیت می تواند به کاهش کلسترول خون کمک کند. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که به مدت سه تا چهار بار در هفته و حداقل برای ۴۰ دقیقه تمرینات ایروبیک را انجام دهید. برخی تحقیقات نشان می دهند که ورزش مداوم، می تواند به کاهش کلسترول کلی کمک کند. این می تواند به معنای پیاده روی در حین نهار، دوچرخه سواری، یا شرکت در کلاس های ورزش گروهی و به طور کلی هر چیزی که شما را به حرکت تشویق می کند، باشد.
- کاهش وزن: اضافه وزن یا چاقی می تواند به افزایش میزان کلسترول موجود در خون شما کمک کند. رسیدن به شاخص جرم بدنی سالم (BMI)می تواند بدن شما را در وضعیت بهتری قرار دهد و فرآیند تجزیه لیپوپروتئین ها را بهبود بخشد و مانع از ایجاد آن ها در جریان خون شود. خوشبختانه، بهترین راه برای از دست دادن وزن، از طریق رژیم غذایی سالم و ورزش مکرر است که این عوامل به کاهش سطح کلسترول نیز کمک می کنند.
- ترک سیگار: ترک کشیدن سیگار لزوما سطح کلسترول بالا را کنترل نمی کند، اما می تواند به کاهش شانس شما در ابتلا به مشکلات سلامتی دیگر مانند حمله قلبی یا سکته کمک کند. کشیدن سیگار آسیب هایی که می تواند با وجود کلسترول اضافی ایجاد شود، را تسریع می کند، بنابراین ترک سیگار می تواند یکی از عوامل خطر را حذف کند.
داروهایی برای کاهش کلسترول
اگر قادر به کاهش سطح کلسترول خود از طریق اعمال تغییرات در سبک زندگی خود نیستید، ممکن است پزشک شما داروهای کاهش کلسترول را تجویز کند. این داروها اغلب باید به صورت بلند مدت مصرف شده و تنها باید با تجویز پزشک مورد استفاده قرار گیرند. رایج ترین داروهای مورد استفاده برای درمان کلسترول بالا عبارتند از:
- استاتین ها: داروهای استاتین مهم ترین داروهای مورد استفاده برای کاهش کلسترول LDL و خطر مشکلات قلبی و عروقی هستند. این داروها، کلسترول LDL را با کاهش مقدار کلسترول ساخته شده در کبد، کاهش می دهند. علاوه بر این، آن ها تاثیر مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی از طریق کاهش کلسترول دارند. در حقیقت، استاتین ها تنها طبقه ای از داروهای کاهش کلسترول هستند که تا کنون در مطالعات کلینیکی به وضوح تاثیر خود را در کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، نشان داده اند.
- تجزیه کننده های اسید صفرا: این داروها اسیدهای صفرا را از بدن خارج می کنند. وقتی کبد برای ساخت صفرای بیشتر فعالیت می کند، مقداری از کلسترول موجود در جریان خون را مصرف می کند.
- نیاسین (اسید نیکوتینیک): برخی اشکال تجویزی این نوع از ویتامین B کلسترول HDL را افزایش و سطح کلسترول LDL و تری گلیسرید را کاهش می دهد. با این حال، مطالعات اخیر نشان می دهند که نیاسین به اندازه استاتین در کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی موثر نیست و علاوه بر این، نیاسین دارویی می تواند باعث بروز خطرات جدی شود. اغلب پزشکان برای افرادی که قادر به مصرف استاتین هستند، این دارو را تجویز نمی کنند.
- فیبرها: این داروها در وهله اول میزان تریگلیسرید خون را کاهش می دهند.
- مهار کننده های PCSK9: یک داروی تزریقی است. این دارو یک گزینه نسبتا جدید برای درمان افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا خانوادگی که باعث سطح بالای کلسترول LDL می شود، است.
به طور کلی، این داروها به طور معمول برای افرادی تجویز می شوند که قبلا یا در معرض خطر زیاد حمله قلبی یا سکته قرار داشته اند، یا سطح کلسترول بسیار بالایی دارند (بیش از 190 میلی گرم بر دسی لیتر) و یا عوامل خطر خاصی مانند دیابت در ترکیب با سطح کلسترول بیش از 70 میلی گرم بر دسی لیتر متوجه آن هاست. با این حال، کم تر از نیمی از افرادی که واقعا به این داروها نیاز دارند، به مصرف این داروها وادار می شوند.
۵ راه ساده خانگی برای کاهش کلسترول بد
خب، ما می دانیم که کاهش کلسترول بد یک راه و پروسه راحتی نیست که یک روزه بتوانید به آن دست پیدا کنید. این پروسه، نیاز به فداکاری و وقت گذاشتن دارد. اما چه می شود اگر غذاهای خاصی وجود داشته باشد و باعث کاهش کلسترول خون شما گردد؟ فوق العاده می شود درست است؟ اگر واقعا می خواهید بدانید این غذاهای معجزه گر چه چیزهایی هستند، باید ادامه این مقاله را بخوانید تا درباره کلسترول بد و این که چطور می توانید آن را حذف و محدود کنید اطلاعات کسب نمائید.
LDL به انسداد رگ ها می انجامد که به بیماری سکته قلبی و دیگر بیماری هایی مثل آرتریواسکلروزیس منجر می شود. بیایید غذاهایی را که به طور طبیعی، به کاهش LDL کمک می کنند نگاهی بیندازیم:
1) بلغور یا جو دو سر و غذاهای دارای فیبر بالا:
این غذا سرشار از فیبر حلال بوده که به عنوان یک ماده مفید شناخته شده و سبب کاهش LDl می گردد. مصرف ۵ تا ۱۰ میلی گرم فیبر در روز می تواند شما را از دچار شدن به کلسترول بد نجات دهد. شما می توانید حتی یک دوم فنجان از بلغور و جو دو سر پخته شده بخورید تا بتوانید مقدار کافی و مناسب فیبر را به بدنتان برسانید.
۲) ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳:
ماهی سرشار از امگا ۳ بوده که می تواند برای کمک به کاهش LDL فوق العاده باشد. بعضی از ماهی ها شامل مقادیر زیادی اسید چرب امگا ۳ هستند که شامل ماهی قزل آلا، ماهی خال مخالی، شاه ماهی، ماهی سالمون، ماهی ساردین، ماهی پهن بزرگ و ماهی آلباکور می باشند.
به یاد داشته باشید این ماهی ها را سرخ و یا برشته کنید و اطمینان حاصل نمائید چربی های ناخواسته را به بدن خود وارد نمی کنید. دیگر منابع اسید چرب امگا سه شامل روغن تخم کتان و کانولا هستند.
۳) بادام، گردو و دیگر مغزها:
بادام، گردو و دیگر انواع مغزیجات به کاهش LDL کمک می کنند. همان طور که آجیل سرشار از اسید چرب اشباع نشده است، به باز کردن رگ های خونی کمک شایانی می کند. پیشنهاد می شود که حدود ۴۵ تا ۵۰ میلی گرم آجیل را به طور روزانه مصرف کنید. با انجام این کار می توانید میزان LDL بدن خود را کاهش دهید.
۴) روغن زیتون:
روغن زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است که به کاهش LDL کمک می کند. به هر حال این آنتی اکسیدان ها کلسترول خوب یا HDL بدن شما را کم نمی کنند. به عنوان یک روغن اضافه که در این پروسه حضور دارد، شامل آنتی اکسیدان های بیشتری می باشد. در حقیقت هر چه رنگ روغن روشن تر باشد، بیشتر فرآوری شده و مراحل بیشتری را طی کرده است.
۵) استانول یا استرول:
غذاهای بسیاری در بازار موجودند که دارای استانول و استرول هستند. این مواد معمولا جذب کلسترول را بر عهده دارند. آب میوه ها، ماست و بعضی دیگر از غذاها شامل استرول اضافی هستند که سبب کاهش ۱۰ درصد از LDL بدن شما می شوند.
دیگر احتیاطات لازم:
جدا از افزایش غذاهای لیست شده بالا در رژیم غذایی خود نکات دیگری را نیز باید رعایت کنید تا بتوانید سطح کلسترول بد خون خود را پائین بیاورید. به یاد داشته باشید که :
۱) از مصرف غذاهای فست فودی و آماده جلوگیری کنید:
غذاهای فست فودی شامل غذای های چرب می شوند که معمولا سطح LDL خون را بالا می برند به علاوه بهتر است که به طور کلی از خوردن آن ها خودداری کنید.
۲) از مصرف شیرینی و شکلات جلوگیری کنید:
شیرینی و شکلات ها سطح قند خون و در نتیجه LDL تان را افزایش می دهند. اگر می خواهید سطح LDL یا کلسترول بد خونتان را کاهش دهید بهترین کار جلوگیری از خوردن شیرینی جات است. حال می دانید چطور می توانید کلسترول خون را کاهش دهید. این نکات را رعایت کنید تا سالم بمانید. آیا فعالیت یا غذای دیگری می شناسید که فرد با استفاده از آن ها توانسته باشد LDl خود را کاهش دهد؟ آن را با ما در میان بگذارید.
کلام آخر:
کلسترول بالا می تواند به طور قابل توجهی شانس شما برای درگیر شدن با مشکلات قلبی جدی از جمله حمله قلبی و سکته را افزایش دهد. در حالی که برخی عوامل خطر (مانند ژن ها یا تاریخچه خانوادگی) خارج از کنترل شما هستند، اما چندین چیز وجود دارند که شما می توانید برای کاهش میزان کلسترول خود انجام دهید. از آنجا که افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی یا چربی خون بالا اغلب هیچ نشانه ای ندارند، مهم است که با توجه به سابقه خانوادگی تان به صورت دوره ای آزمایشاتی را انجام دهید.