زخم معده به عارضه دردناکی گفته می شود که در قسمت جداره داخلی معده و یا در ابتدای روده کوچک که به آن اثنی عشر می گویند، به وجود می آید. هنگامی که تعادل بین اسید معده و سد دفاعی مخاط معده بر هم می خورد، زخم معده رخ می دهد. گاهی اوقات نیز به دلیل ترشح بیش از اندازه اسید معده به دلایل مختلف زخم معده ایجاد می شود و باعث مشکلات گوارشی و درد آزار دهنده در ناحیه ی معده در افراد می گردد.
باکتری که باعث ایجاد زخم معده می شود، هلیکوباکترپیلوری (Helicobacter Pylori) نام دارد که عامل اکثر موارد زخمهای معده است و باعث بروز بعضی از سرطان های گوارشی می باشد. این باکتری در عفونت های انسانی بسیار شایع است و ممکن است از طریق آب و غذا منتقل و در بزاق و ترشحات دهان و لثه نیز دیده می شود. معده شما یکی از بهترین نواحی برای رشد این میکروب است. در واقع «هلیکوباکتر پیلوری» تنها باکتری است که می تواند در معده زنده بماند و رشد کند.
این باکتری بقای خود را مدیون ویژگی های متعددی است که توضیح دهنده قدرت سازگاری منحصر به فرد آن است؛ اول اینکه این میکروب به مقدار کمی اکسیژن برای ادامه حیات نیاز دارد، یعنی حدود یک پنجم مقداری که انسان ها به آنها نیاز دارند، دوم اینکه شکل مارپیچی آن به این باکتری اجازه می دهد در میان لایه مخاطی پوشاننده پوشش معده خود را وارد کند، سوم اینکه این باکتری حداکثر هفت پروتئین شلاق مانند دارد که از انتهای باکتری بیرون زده اند و آن را درون لایه مخاطی حرکت می دهند و چهارم اینکه این باکتری دارای گیرنده های مخصوصی است که به آن امکان می دهد راه خود را در میان مخاط بگشاید و به سلول های پوشش معده بچسبد..
علائم زخم معده :
شایع ترین نشانه زخممعده، درد سوزشی است که از جناغ سینه تا بالای ناف میتواند احساس شود. این درد به دلیل تماس اسید معده با منطقه آسیب، ایجاد میشود. این اختلال از یک ساعت بعد از غذا خوردن آغاز و تا ساعتها ادامه پیدا می کند همچنین درد زخم معده شب ها تشدید شده و میتواند فرد را از خواب بیدار کند. این بیماری در زمان خالی بودن معده بدتر میشود، لذا باید از گرسنگی اجتناب کرد. زخم معده شاید برای چند روز آرام شود ولی بعد از چند هفته علائم بیماری برمیگردد، لذا حتما باید برای درمان به پزشک مراجعه گردد.
در برخی موارد ، علائم و نشانههای دیگری هم در زخم معده دیده میشوند:
- بالا آوردن خون، که با رنگ قرمز یا سیاه مشخص میشود.
- وجود خون تیره رنگ در مدفوع یا قیری شدن مدفوع
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن و لاغری بدون دلیل
در صورت کاهش اشتها فرد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کند. البته باید دقت داشت که هر دردی مربوط به زخم معده نیست. مهم ترین بیماری که علائم مشابه زخم معده را دارد حمله قلبی است. لذا از خود درمانی جدا بپرهیزید و به محض مشاهده ی هر یک از این علايم حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
عوارض ناشی از زخم معده :
در صورتی که فردی به زخم معده مبتلا شود و آن را درمان نکند، موارد زیر دور از انتظار نخواهد بود:
خونریزی داخلی: اگر خونریزی خفیف باشد میتواند موجب ابتلا به کم خونی شود. چنانچه خونریزی شدید باشد لازم است بیمار بستری شود یا به او خون تزریق شود. خونریزی شدید معده میتواند باعث استفراغ خونی یا مدفوع سیاه شود.
عفونت: زخم معده باعث می شود حفرهای در دیوارهی معده یا رودهی کوچک ایجاد شود و بدلیل خاصیت تحریک کنندگی اسید معده و نفوذ آن از طريق سوراخ شدگي زخم معده و يا دوازدهه خطرابتلا به عفونت حاد در حفرهی شکمی افزایش می یابد.
انسداد مسیر بلع غذا: زخم معده میتواند منجر به ورم، التهاب یا زخم در مسیر ورود غذا به دستگاه گوارش و انسداد آن گردد. بسته شدن مسیر بلع ممکن است باعث شود سیری زودرس، استفراغ و نیز کاهش وزن اتفاق افتد.
قرص گاسترودین مجتمع صنایع دینه ایران:
این قرص گیاهی تولید مجتمع صنایع دینه ایران برای کمک به درمان زخم معده، بهبود التهاب اثنی عشر، بهبود التهاب معده و درد ناشی از اولسر پپتیک و نیز افزایش مقاومت مخاطی مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص با کاهش ترشح میزان اسید موجب تسکین درد معده و جلوگیری از نفخ شکم می شود. در صورت ابتلا به عارضه زخم معده، می توان با نظر پزشک از قرص گاسترودین استفاده نمود تا دردهای ناشی از زخم معده تسکین یابد و دوره بهبودی تسریع گردد.
مواد تشکیل دهنده قرص گاسترودین :
هر قرص گاسترودين حاوی 400 ميلي گرم عصاره ريشه گياه شیرین بیان با نام علمي Glycyrrhiza glabra (كه مقدارگليسيريزين آن به منظور جلوگیری از افزایش فشار خون تا حد امكان كاهش یافته است) و عصاره گل هاي کالاندولا (.Calendula off) و پودر ريشه ختمی (.Althaea off) مي باشد .
بر اساس تحقیقات، عصاره گیاهان به کار رفته در این قرص کمک زیادی به بهبود زخم های گوارش و درمان زخم معده می کند. هم چنین عصاره گل های کالاندولا این محصول خواص ضد التهابی دارد و باعث حفاظت از مخاط سیستم گوارش می گردد.
اثرات درمانی و فارماکولوژی گاسترودین دینه:
عصاره این گیاهان حاوی ترکیبات موثر در درمان گاستریت و اولسرهای پپتیک معده و اثنی عشر می باشد که مهمترین آنها فلاوونوئیدها، ساپونوزیدها و موسیلاژهای آن است. مکانیسم اثر گاسترودین، مجموعه مکانیسمهای مواد موثره آن است. اثر ضد ترشح شیره معده و اثر ضد اولسر عصاره شیرین بیان ممکن است مربوط به متوقف کردن عمل بین گیرنده های موکوزال و آزاد شدن استیل کولین اعصاب واگ باشد. به علاوه با تاثیر بر ترکیب شیمیایی موکوس معده، سد موکوسی را نسبت به تاثیر اسید معده تقویت می کند. مکانیسم اثر فلاوونوئیدهای شیرین بیان و کالاندولا نیز بر اساس اثرات ضد التهاب فلاوونوئیدها بیان می شود که می توانند از آزاد شدن هیستامین جلوگیری نمایند و به علاوه برای آنها اثرات دیگری نظیر تثبیت غشای لیزوزومی و تاثیر بر نفوذپذیری و مقاومت مویرگی قایل هستند. موسیلاژ ختمی نیز دارای اثرات محافظت کنندگی مخاط سیسم گوارش می باشد.
چه افرادی نباید از این قرص استفاده کنند :
- در موارد نارسایی حاد کلیه ، هپاتیت مزمن ، انسداد مجاری صفرا ، سیروز کبد ، پایین بودن پتاسیم خون استفاده نگردد .
- در بیماران مبتلا به افزایش فشار خون با مشورت پزشک و همراه با کنترل فشار خون مصرف شود .
- در دوران بارداری و شیردهی منع مصرف دارد .
روش مصرف قرص گاستروین شرکت دینه :
هرچند که مصرف این قرص باید با نظر و تجویز پزشک صورت گیرد اما به طور کلی :
یک یا دو قرص قبل از هر وعده غذایی مصرف شود. دوره مصرف بین 4 تا 6 هفته می باشد.
قرص گاسترودین می تواند به تنهایی و یا همزمان با داروهای آنتی اسید استفاده شود.
آیا این قرص عوارض جانبی دارد :
این دارو به دلیل طبیعی و گیاهی بودن دارای کمترین عوارض جانبی می باشد به همین دلیل پزشکان همواره برای بهبود زخم معده قرص گاسترودین را توصیه می کنند.
مصرف ریشه و عصاره توتال با وجود گلیسیریزین بالا در زمان های طولانی مدت، باعث بالا رفتن فشار خون و بروز نشانه های مینرالوکورتیکوئیدی می گردد (که البته با قطع دارو عوارض برطرف می شود). به همین دلیل برای به حداقل رساندن این عارضه جانبی، قرص گاسترودین از عصاره شیرین بیانی که دارای پایین ترین میزان گلیسیریزین می باشد، تهیه شده است .
تداخلات دارویی قرص گاسترودین :
استفاده همزمان با سایر داروهای پایین آورنده پتاسیم ( مثلThiazide diuretics )و ملین های محرک می تواند موجب شدت عدم تعادل الکترولیت گردد و با کاهش پتاسیم، ممکن است عملکرد Cardiac glycosides را افزایش داده و با داروهای ضد آریتمی تداخل کند.
نکات بسیار مهم درباره قرص گاسترودین دینه :
- این دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- این محصول در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد و در محیطی دور از نور و رطوبت نگهداری شود.
- افرادی که مبتلا به فشار خون بالا می باشند، قبل از استفاده باید با پزشک متخصص مشورت نمایند.
- افرادی که به گیاه شیرین بیان حساسیت دارند باید قبل از استفاده با پزشک مشورت کنند.
- در صورت عدم بهبود زخم معده حتما به پزشک مراجعه شود.