روند اصلی استخوانی شدن در جنینی که حدود شش هفته از عمر آن می گذرد شروع می شود و تا زمانی که فرد به دوران نوجوانی برسد ادامه خواهد یافت. در این حال کندروبلاست ها مسئول ساختن غضروف و استئوبلاست ها عامل استخوان هستند.نمو طولی استخوان تا سن معینی ادامه می یابد اما نمو قطری آن در تمام عمر ادامه دارد. رشد طبیعی استخوان در جوانان و استخوان سازی در نوجوانان به عوامل زیادی بستگی دارد .
این عوامل به دو گروه تقسیم می شوند:
عوامل خارجی
غذا به ویژه مواد غذایی کلسیم دار و فسفردار مثل شیر ، پنیر ، میوه های خشک و تازه ، سبزی ها مانند چغندر ،هویج ، کلم ، اسفناج و غذاهای فسفردار مثل گوشت، تخم مرغ و غلات باید در رژیم غذایی قرار داده شوند .
همچنین ویتامین های آ ، ث ، د در رشد استخوان مؤثرند . ویتامین ” د ” سبب جذب کلسیم در روده می شود و کمبود آن بیماری راشیتیسم را به دنبال خواهد داشت.این ویتامین در شیر ،کره ، پنیر،تخم مرغ و روغن ماهی وجود داشته و همچنین بر اثر تابش خورشید بر روی ارگوسترول پوست در بدن انسان تولید می گردد. وظیفه اصلی ویتامین ها فوق کاربرد درست کلسیم و فسفر به وسیله بدن می باشد.
عوامل داخلی
ترشح بعضی از هورمون ها مانند تیروکسین و سوماترتروپ و ترشح غده تیموس در رشد استخوان مؤثر است و هرگونه اختلال در ترشح این هورمون ها سبب کوتاه ماندن استخوان و غیر طبیعی بودن قد خواهد شد به همین دلیل است که بدن باید مقدار مناسب هورمون های مسئول فعالیت بافت استخوانی را فراهم کند . پاراتورمن نیز مقدار کلسیم خون را ثابت نگه داشته و در تثبیت کلسیم و فسفر در بافت استخوانی نقش مهمی را ایفا می کند.
هورمون های جنسی نیز بعنوان عاملی دو طرفی عمل می کند . این هورمون ها از یک طرف به رشد استخوان های جدید کمک می کند و از طرف دیگر در از میان بردن سلولهای غضروفی در صفحه های اپی فیز (انتهای استخوان) شرکت می کنند.