کم خونی یا آنمی به شرایطی گفته می شود که در آن، شما به اندازه کافی سلول های خونی قرمز ندارید که اکسیژن کافی را به بافت های بدن برساند. داشتن کم خونی می تواند باعث احساس خستگی و ضعف شود. انواع مختلفی از آنمی وجود دارد که هر کدام از آن ها دلیل خاص خود را دارند. آنمی می تواند موقتی یا طولانی مدت و یا خفیف و شدید باشد. در این مقاله از بخش بیماری های دکتر سلام، به بررسی کم خونی می پردازیم. اگر فکر می کنید آنمی دارید به پزشک خود مراجعه کنید چون می تواند نشانه های هشدار دهنده یک بیماری جدی باشد. درمان کم خونی شامل استفاده از مکمل ها و قرار گرفتن تحت درمان های پزشکی می باشد. ممکن است شما بتوانید از انواع کم خونی با خوردن یک رژیم غذایی سالم و متفاوت پیشگیری کنید.

کم خونی چیست؟

زمانی که تعداد گلبول های قرمز خون در بدن کم می شود، آنمی اتفاق می افتد. وظیفه گلبول های قرمز خون، حمل هموگلوبین است. هموگلوبین یک نوع پروتئین است که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند. اگر گلبول های قرمز خون به اندازه کافی وجود نداشته باشند، اکسیژن به تمام اندام های بدن نمی رسد و بدون اکسیژن کافی، اندام ها قادر نیستند به طور طبیعی کار کنند. آنمی انواع مختلفی دارد و در نتیجه، نوع درمان ها نیز با یکدیگر فرق دارند.

کم خونی

انواع مختلف کم خونی

انواع کم خونی را بر پایه آن چه که باعث بروز آن شده است طبقه بندی می کنند. انواع آنمی عبارتند از:

کم خونی ناشی از تخریب سریع گلبول های قرمز که کم خونی همولیتیک نیز نامیده می شود که عبارتند از:

کم خونی همولیتیک خود ایمنی

در این نوع آنمی، سیستم ایمنی بدن باعث تخریب گلبول های قرمز خود می شود.

کم خونی همولیتیک ارثی

این نوع کم خونی شامل بیماری کم خونی سلول داسی شکل، تالاسمی، کمبود G6PD و اسفروسیتوسیس ارثی می باشد.

کم خونی ناشی از خونریزی

این نوع آنمی ناشی از خونریزی به واسطه وارد آمدن صدمه و آسیب، دوره های شدید قاعدگی، خونریزی دستگاه گوارش و یا دیگر مشکلات پزشکی اتفاق می افتد.

کم خونی ناشی از کاهش تولید سلول های قرمز خون

کم خونی آپلاستیک

در این نوع آنمی، بدن به دلیل بروز عفونت، بیماری و یا دلایل دیگر، ساخت گلبول های قرمز را متوقف می کند.

کم خونی ناشی از فقر آهن

در این نوع کم خونی، در رژیم غذایی فرد به اندازه کافی آهن وجود ندارد.

کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12

در این نوع آنمی، در رژیم غذایی فرد به اندازه کافی ویتامین B12 وجود ندارد و یا بدن قادر به جذب B12 نیست.

علائم کم خونی

علائم و نشانه های آنمی بسته به دلایل بروز کم خونی با یکدیگر فرق دارند. این علائم عبارتند از:

  • خستگی
  • ضعف
  • پوست رنگ پریده
  • ضربان قلب نامنظم
  • تنگی نفس
  • احساس سبکی در سر و یا سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • دست ها و پاهای سرد
  • سردرد

کم خونی در ابتدا می تواند بسیار خفیف باشد به گونه ای که به آن بی توجهی می شود، اما علائم بدتر می شوند چون آنمی بدتر می شود.

علل کم خونی

وقتی خون شما به اندازه کافی گلبول های قرمز نداشته باشد، آنمی اتفاق می افتد که می تواند به دلایل زیر باشد:

  • بدن شما به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نمی کند.
  • خونریزی باعث می شود که گلبول های قرمز شما، سریعتر از اینکه دوباره بخواهند جایگزین شوند، از دست بروند.
  • گلبول های قرمز توسط بدن شما تخرب می شوند.

کم خونی

گلبول های قرمز خون چه کاری انجام می دهند؟

بدن شما سه نوع سلول خونی تولید می کند:گلبول های سفید خون برای مبارزه با عفونت، پلاکت ها برای کمک به لخته شدن خون و گلبول های قرمز برای حمل اکسیژن در بدن شما.

گلبول های قرمز خون حاوی هموگلوبین هستند. هموگلوبین یک پروتئین سرشار از آهن است که رنگ قرمز خود را به خون می دهد. هموگلوبین به گلبول های قرمز خون اجازه می دهد تا اکسیژن را از ریه های شما به تمام قسمت های بدن حمل کنند و دی اکسید کربن را از قسمت های دیگر بدن به ریه های شما حمل کنند تا از بدن خارج شود.

بیشتر سلول های قرمز از جمله گلبول های قرمز خون، به طور مرتب در مغز استخوان تولید می شوند. مغز استخوان یک ماده اسفنجی است که در حفره های بسیاری از استخوان های بزرگ بدن یافت می شود. برای تولید هموگلوبین و گلبول قرمز خون، بدن شما به آهن، ویتامین B12، اسید فولیک و دیگر مواد مغذی دارد که با مصرف غذا می توانید آنها را به دست بیاورید.

دلایل بروز کم خونی

انواع مختلف آنمی و دلایل بروز آن عبارتند از:

نارسایی کمبود آهن

این نوع کم خونی، شایعترین نوع آنمی در سراسر دنیا است. آنمی فقر آهن ناشی از کمبود آهن در بدن شما است. مغز استخوان برای تولید هموگلوبین به آهن نیاز دارد. بدون آهن کافی، بدن نمی تواند به اندازه کافی هموگلوبین را برای ساخت گلبول های قرمز تولید کند.

این نوع کم خونی بدون مصرف مکمل آهن در بسیاری از زنان باردار رخ می دهد. همچنین از دست دادن خون ناشی از خونریزی های شدید قاعدگی، زخم، سرطان و استفاده منظم از برخی دارو های بدون نسخه، مخصوصا آسپرین باعث آنمی می شود.

کم خونی کمبود ویتامین

علاوه بر آهن، بدن شما به اسید فولیک و ویتامین B12 نیز نیاز دارد تا گلبول های قرمز خون کافی و سالمی را تولید کند. رژیم غذایی فاقد این گونه مواد مغذی مهم و کلیدی، می تواند باعث کاهش تولید گلبول های قرمز خون شود.

علاوه بر این، برخی افراد ممکن است به اندازه کافی ویتامین B12 مصرف کنند اما بدن آنها قادر به پردازش ویتامین نباشد.. این حالت می تواند منجر به آنمی کمبود ویتامین شود که به کم خونی کشنده نیز مشهور است.

کم خونی ناشی از یک بیماری مزمن

بیماری های خاصی مانند سرطان، ایدز، آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی، بیماری کرون و دیگر بیماری های التهابی مزمن می توانند با تولید گلبول های قرمز تداخل ایجاد کنند.

کم خونی آپلاستیک

این آنمی نوعی نادر از کم خونی است و زمانی رخ می دهد که بدن به اندازه کافی گلبول های خون قرمز را تولید نمی کند. علل کم خونی آپلاستیک شامل عفونت ها، مصرف برخی داروهای خاص، بیماری های خود ایمنی و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی می باشد.

کم خونی ناشی از مغز استخوان

انواع مختلفی از بیماری ها مانند لوسمی و میلوفیبروز، می توانند بر روی تولید خون در مغز استخوان اثر بگذارند.. اثرات این نوع سرطان و اختلالاتی شبیه سرطان، از خفیف تا تهدید کننده زندگی با یکدیگر متفاوت هستند.

کم خونی همولیتیک

این نوع از آنمی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز خون سریع تر از اینکه مغز استخوان بخواهد جایگزین شود، از بین می روند. برخی از بیماری های خونی، تخریب سلول های قرمز خون را افزایش می دهند.شما می توانید آنمی همولیتیک را به ارث ببرید و یا بعدها در زندگی به آن مبتلا شوید.

کم خونی سلول داسی شکل

این آنمی می تواند ارثی و گاهی اوقات یک کم خونی جدی همولیتیک ارثی باشد. این بیماری توسط یک فرم معیوب از هموگلوبین ایجاد می شود که باعث داسی شدن گلبول های قرمز خون می شود. این سلول های خونی نامنظم پیش از موعد می میرند و منجر به کمبود شدید گلبول های قرمز خون می شود.

سایر کم خونی ها

انواع دیگری از آنمی نیز وجود دارند مانند کم خونی تالاسمی و کم خونی مالاریا

کم خونی

عوامل خطر کم خونی

این عوامل خطر، شما را در معرض افزایش خطر ابتلا به آنمی قرار می دهند:

یک رژیم غذایی بدون ویتامین خاص

داشتن یک رژیم غذایی که به طور مداوم آهن پایین، ویتامین B12 و فولات کم دارد خطر ابتلا به آنمی را افزایش می دهد.

اختلالات روده ای

اختلال روده ای که بر جذب مواد مغذی در روده کوچک شما تاثیر می گذارد مانند بیماری کرون و بیماری سلیاک، شما را در معرض ابتلا به آنمی قرار می دهد.

قاعدگی

به طور کلی، زنانی که در معرض یائسگی نیستند خطر کمبود آهن را نسبت به مردان و زنان یائسه دارند. به این دلیل است که قاعدگی باعث از دست دادن سلول های قرمز خون می شود.

بارداری

اگر باردار هستید و چندین ویتامین با اسید فولیک مصرف نمی کنید، در معرض خطر ابتلا به کم خونی قرار دارید.

شرایط مزمن

اگر سرطان، نارسایی کلیه یا یک بیماری مزمن دیگری دارید، ممکن است در معرض ابتلا به کم خونی قرار داشته باشید. این شرایط می تواند منجر به کمبود گلبول های قرمز خون شود.

کند شدن خونریزی مزمن از زخم یا منبع دیگری در بدن، می تواند ذخیره آهن بدن شما را کاهش دهد و منجر به کمبود آهن شود.

سابقه خانوادگی

اگر خانواده شما سابقه کم خونی ارثی داشته باشد، مانند آنمی سلول های داسی شکل، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری نیز افزایش پیدا کند.

سایر عوامل

سابقه عفونت های خاص، بیماری های خونی و اختلالات خود ایمنی، مصرف الکل، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی و استفاده از بعضی داروها می تواند بر تولید گلبول های قرمز اثر گذاشته و منجر به آنمی شود.

سن

افراد بالای 65 سال در معرض خطر آنمی قرار دارند.

کم خونی

عوارض کم خونی

کم خونی ناشی از درمان بدون چربی می تواند مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد، از جمله:

خستگی شدید

هنگامی که کم خونی شدید است، ممکن است خیلی خسته باشید که نمیتوانید کارهای روزمره را کامل کنید.

عوارض بارداری

زنان باردار با کم خونی فقر آهن ممکن است بیشتر به عوارضی مانند زایمان زودرس مبتلا شوند.

مشکلات قلبی

کم خونی می تواند به ضربان قلب سریع یا نامنظم (آریتمی) منجر شود. وقتی که شما کم خون هستید، قلب شما باید خون بیشتری پمپاژ کند تا کمبود اکسیژن خون را جبران کند. این می تواند به افزایش ضربان قلب منجر شود.

مرگ

برخی از کم خونی های ارثی مانند کم خونی سلول داسی شکل می توانند جدی و منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شوند. از دست دادن مقدار زیادی خون، ناشی از آنمی شدید می باشد و می تواند منجر به مرگ شود.

کم خونی

پیشگیری

خوردن یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین

خیلی از انواع آنمی قابل پیشگیری نمی باشند. با این حال، بعضی از انواع دیگر از جمله کم خونی ناشی از فقر آهن و کمبود ویتامین، با یک رژیم غذایی پر از ویتامین و مواد مغذی، قابل پیشگیری می باشد.این ویتامین ها عبارتند از:

آهن

غذاهای سرشار از آهن عبارتند از گوشت گاو و گوشت های دیگر، لوبیا، عدس، غلات غنی شده آهن، سبزیجات سبز تیره برگ دار و میوه های خشک.

اسید فولیک

فولات، این ماده مغذی و هم خانواده آن اسید فولیک را می توان در میوه ها و آبمیوه ها، سبزیجات سبز تیره برگ دار، نخود سبز، لوبیا، بادام زمینی و محصولات غنی شده مانند نان، غلات، ماکارونی و برنج پیدا کرد.

ویتامین B12

گوشت، محصولات لبنی و غلات غنی شده و محصولات سویا غنی از ویتامین B12 هستند.

ویتامین C

مواد غذایی غنی از ویتامین C شامل مرکبات و آبمیوه ها، فلفل، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، خربزه و توت فرنگی است. این مواد غذایی به افزایش جذب آهن کمک می کنند.

مصرف یک مولتی ویتامین

اگر در مورد دریافت ویتامین های کافی از مواد غذایی که می خورید، نگرانی دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف مولتی ویتامین برای شما مناسب است یا خیر.

مشاوره ژنتیکی

اگر شما سابقه خانوادگی کم خونی ارثی مانند کم خونی سلول داسی شکل و یا تالاسمی را داشته باشید، با پزشک خود و احتمالا یک مشاور ژنتیکی درباره این خطر صحبت کنید و اینکه چه خطراتی را ممکن است به کودکان خود انتقال دهید.

پیشگیری از کم خونی مالاریا

کم خونی می تواند ناشی از مالاریا باشد. اگر قصد سفر به جایی را دارید که در آن مالاریا شایع است، قبل از این با پزشک خود درباره مصرف دارو های پیشگیرانه صحبت کنید. در مناطقی که مالاریا شایع است،پیش یری شامل کاهش مواجهه با پشه ها می باشد. به عنوان مثال استفاده از پشه بندهایی که خاصیت حشره کشی دارند.

تشخیص کم خونی

برای تشخیص آنمی، پزشک ممکن است سوالاتی را درباره سابقه پزشکی و خانوادگی شما بپرسد و یک معاینه فیزیکی و آزمایشات زیر را انجام دهد:

پزشکان معمولا آنمی را با روش های زیر تشخیص می دهند:

  1. پرسیدن سوالاتی در رابطه با علائم
  2. پرسیدن درباره نوع رژیم غذایی
  3. پرسیدن اینکه آیا سابقه کم خونی در اعضای خانواده وجود دارد یا خیر
  4. انجام یک معاینه فیزیکی
  5. انجام آزمایش خون به منظور:
  • نگاه کردن به گلبول های قرمز خون در زیر میکروسکوپ برای بررسی اندازه و شکل آنها
  • بررسی میزان هموگلوبین و آهن در خون
  • بررسی اینکه RBC های جدید چگونه سریع ساخته می شوند
  • بررسی کم خونی ارثی
  • بررسی سایر سلول هایی که در مغز استخوان تشکیل شده اند مانند گلبول های سفید خون
  • گاهی اوقات پزشکان آزمایشاتی را بر روی مغز استخوان انجام می دهند. مغز استخوان یک بخش اسفنج مانند در داخل استخوان است که وظیفه ساختن سلول های خونی را بر عهده دارد. برای این آزمایش، پزشک سوزنی را درون استخوان می کند تا یک نمونه کوچک از مغز استخوان را بگیرد. نمونه برای انجام آزمایش های خاصی به آزمایشگاه فرستاده می شود.

آزمایش خون کامل ( CBC)

این آزمایش برای شمارش تعداد سلول های خونی در یک نمونه از خون استفاده می شود. برای تشخیص آنمی، پزشک سطوح گلبول های قرمز موجود در خون (هماتوکریت) و هموگلوبین خون شما را اندازه گیری می کند.

مقادیر نرمال هماتوکریت در افراد بالغ با یکدیگر متفاوت است، اما به طور کلی معمولا بین ۴۰ تا ۵۲ درصد برای مردان و ۳۵ تا ۴۷ درصد برای زنان است.مقادیر نرمال هموگلوبین در افراد بالغ به طور کلی ۱۴ تا ۱۸ گرم در دسی لیتر برای مردان و ۱۲ تا ۱۶ گرم در دسی لیتر برای زنان است.

آزمایش تعیین اندازه و شکل گلبول های قرمز

برخی از گلبول های قرمز شما ممکن است از نظر اندازه، شکل و رنگ غیر عادی مورد آزمایش قرار بگیرند.

آزمایشات تشخیصی اضافی

اگر در شما آنمی تشخیص داده شود، پزشک ممکن است دستور انجام آزمایش های اضافی برای تعیین علت اصلی را صادر کند. به عنوان مثال، آنمی ناشی از کمبود آهن می تواند منجر به خونریزی مزمن زخم ها، پولیپ های خوش خیم در روده، سرطان روده، تومور یا مشکلات کلیوی شود.

گاهی اوقات ممکن است یک نمونه از مغز استخوان برای تشخیص آنمی مورد نیاز باشد.

فیتوتراپی (گیاه درمانی)

درمان کم خونی

درمان آنمی بستگی به علت بروز آن دارد:

نارسایی کمبود آهن

درمان این نوع آنمی معمولا شامل مصرف مکمل های آهن و ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی می باشد.

اگر علت اصلی فقر آهن از دست رفتن خون باشد، البته به غیر از قاعدگی، باید جلوی منبع خونریزی را گرفت که این کار با عمل جراحی امکانپذیر است.

کم خونی کمبود ویتامین

درمان کمبود اسید فولیک و کمبود ویتامین B12 می تواند شامل مصرف مکمل های غذایی و افزایش این مواد مغذی در رژیم غذایی شما باشد.

اگر سیستم گوارشی شما در جذب ویتامین B12 از غذاهایی که می خورید با مشکل روبرو است، ممکن است نیاز به مصرف ویتامین B12 داشته باشید. در ابتدا ممکن است به یک نوبت مصرف آن در روز احتیاج داشته باشید و یا ممکن است برای تمام عمر از این ویتامین استفاده کنید که البته بستگی به موقعیت شما دارد. آلگومد نیز یک مکمل خوراکی است که با انواع ویتامین ها و مواد معدنی جذب آهن را در بدن تسهیل می‌کند.

کم خونی ناشی از بیماری مزمن

هیچ گونه درمان خاصی برای این نوع آنمی وجود ندارد. پزشکان بیشتر بر روی درمان بیماری زمینه ای تمرکز می کنند. اگر علائم شدید باشد، تزریق خون یا تزریق اریتروپویتین مصنوعی، هورمونی که معمولا توسط کلیه ها تولید می شود، ممکن است باعث تحریک تولید گلبول های قرمز شده و به کاهش خستگی کمک کند.

کم خونی آپلاستیک

درمان این آنمی می تواند شامل تزریق خون به منظور افزایش میزان گلبول های قرمز خون باشد. اگر مغز استخوان شما بیمار است و قادر به تولید سلول های خونی سالم نمی باشد، ممکن است به پیوند مغز استخوان نیاز داشته باشید.

کم خونی ناشی از مغز استخوان

درمان این گونه بیماری های مختلف می تواند شامل مصرف دارو، شیمی درمانی و یا پیوند مغز استخوان باشد.

کم خونی همولیتیک

مدیریت بیناری کم خونی همولیتیک شامل پرهیز از مصرف داروهای مشکوک، درمان عفونت های مرتبط و مصرف داروهایی است که سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند که ممکن است به سلول های قرمز خون شما حمله کنند.

بسته به شدت کم خونی، ممکن است تزریق خون و یا پلاسمافرزه مورد نیاز باشد. پلاسمافرزه نوعی روش تصفیه خون است و در برخی موارد برداشتن طحال نیز می تواند مفید باشد.

کم خونی سلول داسی شکل

درمان این آنمی ممکن است شامل مصرف اکسیژن، مصرف داروهای مسکن درد و مایعات خوراکی و داخل وریدی برای کاهش درد و پیشگیری از بروز عوارض باشد. پزشکان همچنین ممکن است تزریق خون، مصرف مکمل اسید فولیک و آنتی بیوتیک را نیز توصیه کنند.

پیوند مغز استخوان نیز در برخی شرایط می تواند یک درمان موثر باشد. یک داروی سرطان به نام هیدروکسی اوره (Droxia، Hydrea) نیز برای درمان آنمی سلول داسی شکل مورد استفاده قرار می گیرد.

کم خونی ناشی از بیماری تالاسمی

این کم خونی ممکن است با تزریق خون، مصرف مکمل اسید فولیک، دارو، برداشتن طحال (اسپلنکتومی) یا پیوند سلول های بنیادی خون و مغز استخوان درمان شود.

آیا می توان به نوزاد 4 ماهه سرلاک داد؟

درمان کم خونی در کودکان

درمان آنمی در کودکان بستگی به دلیل بروز آن دارد. کودکانی که مبتلا به کم خونی هستند ممکن است به موارد زیر نیاز داشته باشند:

  • داروها
  • تغییر در رژیم غذایی
  • تزریق خون
  • درمان بیماری های زمینه ای دیگر

جهت تشخیص آنمی و سایر مشکلات خونی، بهتر است به پزشک هماتولوژیست مراجعه کنید.

اگر دچار کم خونی ناشی از فقر آهن باشید، پزشک احتمالا یک مکمل آهن را برای شما تجویز می کند که چندین نوبت در روز از آن مصرف کنید.پزشک ممکن است پس از مدتی که از مصرف مکمل گذشت، یک آزمایش خون از شما بگیرد. حتی اگر آزمایشات  نشان دهنده بهبودی کم خونی باشند، باز هم لازم است که به مدت چند ماه از آهن استفاده کنید تا ذخایر آهن بدن خود را تامین کنید.

برای مطمئن شدن از اینکه آهن کافی را به دست آورده اید، هر روز یک رژیم غذایی متعادل بخورید و این رژیم را با خوردن صبحانه ای شروع کنید که شامل یک منبع آهن باشد مانند غلات یا نان سرشار از آهن. گوشت بدون چربی، کشمش، چغندر، تخم مرغ، آجیل، لوبیای خشک، سس گوجه فرنگی و شیره قند (ملاس) نیز منابع خوبی از آهن هستند.

اگر کم خونی شخص ناشی از یک وضعیت پزشکی دیگر باشد، پزشکان برای درمان این بیماری تلاش خواهند کرد. افراد مبتلا به انواع کم خونی باید به یک هماتولوژیست مراجعه کنند تا مراقبت های پزشکی مناسب را بر طبق نیازهایشان، برای آنها فراهم کند.

خبر خوب برای بیشتر افراد این است که کم خونی به راحتی قابل درمان است و در عرض چند هفته، فرد انرژی خود را به دست خواهد آورد.

تغذیه شهودی

تغذیه مناسب کم خونی

غذاهای مفید برای کم خونی

  • گوشت گاو
  • جگر
  • ماهی تن
  • مرغ
  • ساردین
  • گوشت بره
  • لوبیا، عدس
  • صدف
  • بادام زمینی، پسته
  • نخود
  • سیب زمینی شیرین
  • توفو، سویا
  • کشمش، میوه خشک شده
  • برگ سبز تیره
  • گوجه فرنگی
  • مرکبات
  • فلفل دلمه ای
  • دانه کدو یا کدو تنبل
  • نان غنی شده، غلات و ماکارونی

غذاهای نامناسب کم خونی

  • قهوه
  • چای
  • گیاهان و ادویه جات ترشی
  • شیر، ماست، پنیر
  • تخم مرغ
  • نعناع
  • سیب
  • گردو
  • بادام ها
  • ریواس
  • گندم / گلوتن
  • برنج قهوه ای
  • جو
  • بادام زمینی
  • جعفری
  • شکلات / کاکائو
  • تمشک
  • کنجد
  • بلوبری
  • جوش شیرین

ارتباط خستگی با تغذیه ناسالم

چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر به دلایل غیرقابل توضیحی احساس خستگی می کنید یک قرار ملاقات با پزشک خود بگذارید. برخی از کم خونی ها مانند کم خونی کمبود آهن و یا کمبود ویتامین B12 شایع تر هستند.

احساس خستگی،علاوه بر کم خونی، دلایل دیگری نیز دارد، بنابراین فرض نکنید که اگر خسته هستید پس دچار کم خونی شده اید.برخی افراد زمانی که خون خود را اهداء می کنند، متوجه پائین بودن مقدار هموگلوبین های خود می شوند که نشان دهنده کم خونی می باشد. اگر به شما گفته شده باشد که به خاطر مقدار کم هموگلوبین خون نمی توانید خون خود را اهدا کنید، با پزشک خود یک قرار ملاقات بگذارید.

آماده شدن برای یک قرار ملاقات با پزشک

در صورت خستگی طولانی مدت یا علائم دیگری که باعث نگرانی شما می شود، با یک پزشک متخصص در مراقبت های اولیه یک قرار ملاقات را ترتیب دهید. پزشک ممکن است شما را به یک متخصص در درمان اختلالات خون (هماتولوژیست)، قلب (متخصص قلب) و یا دستگاه گوارش (متخصص گوارش) ارجاع دهد.

قبل از قرار ملاقات خود با پزشک، فهرستی از موارد زیر را آماده کنید:

  • علائمی که داشته اید و اینکه چه مدت، طول کشیده اند.
  • اطلاعات مهم شخصی، از جمله هر گونه استرس، ایمپلنت های پزشکی، قرار گرفتن در معرض مواد سمی یا مواد شیمیایی و یا تغییراتی که اخیرا در زندگی خود داشته اید.
  • تمام داروها، ویتامین ها و مکمل هایی را که مصرف می کنید به همراه مقدار دوز مصرفی آنها

والدین چگونه می توانند کمک کنند؟

بیشتر انواع کم خونی قابل درمان هستند. ممکن است مدتی طول بکشد تا علائم کم خونی از بین بروند، بنابراین کودک نباید در طول دوره درمان، زیاد به خودش سخت بگیرد. برای به دست آوردن بهترین نتیجه، به کودک خود کمک کنید که به تمام قرار ملاقات های خود با پزشک پایبند باشد و به توصیه های پزشک نیز عمل کند.