یبوست (Constipation) یا خشکیِ مزاج عارضهای در دستگاه گوارش است که بر اثر آن، مواد دفعی در رودهی بزرگ سفت میشوند و دفع آنها با درد و سختی همراه میشود. . این عارضه زمانی به وجود می آید که انسان کمتر از 3 بار به طور متوسط در هفته اجابت مزاج کند و مواد اضافه از بدن خارج شود. یبوستِ حاد ممکن است سبب بستهشدن روده شود، که به نوبه ی خود حتی ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. علل بروز این عارضه ممکن است رژیم غذایی نامناسب، برهم خوردن تعادل هورمونی، اثر جانبی داروهای مصرفی یا آناتومی بدن باشد. روشهای درمان شامل اصلاح رژیم غذایی، تمرینات ورزشی و استفاده از داروهای گیاهی بی ضرر است.
آشنایی با علائم یبوست :
تعداد دفع کمتر و اختلال گوارش لزوما به معنی ابتلا به یبوست نمی باشد و اگر دو و یا تعداد بیشتری از علائم یا نشانه های زیر در مورد شما مصداق داشته باشند، احتمال بروز این اختلال در شما وجود دارد:
دفع مدفوع به شکل سفت و سخت همراه با فشار زیاد، کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع به ۳ الی ۴ بار در هفته، کاهش حجم و اندازه ی مدفوع در هر بار دفع، احساس مسدود شدن مقعد در حین دفع، درد و دل پیچه، نفخ شکم، تهوع، بی اشتهایی، ورم کردن شکم
عوامل زیادی ممکن است یبوست را تشدید کنند که عبارتند از:
نوع رژیم غذایی، مصرف شیر و لبنیات، نداشتن رژیم غذایی حاوی سبزیجات و میوهها، کم مصرفکردن مایعات و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب. مصرف برخی داروها مثل داروهای ضد فشار خون بالا و برخی داروهای پایینآورندهی چربیهای خون هم در ایجاد یبوست مؤثرند. شرایط فیزیولوژیکی مثل حاملگی و افزایش سن، تعدادی از بیماریها که با کاهش حرکت همراه است، مانند قطع نخاع یا بیماریهای عضلانی مثل دیستروفی ماهیچهای نیز از علل یبوستاند. برخی بیماریهای رودهی بزرگ که بهجهت اختلال در حرکات روده ی بزرگ پدید میآید، مانند سندرم رودهی تحریکپذیر، بیماری دیورتیکولوز و باریک شدگی غیر طبیعی روده یا رکتوم، بیماریهای مرتبط با عضلات کفِ لگن خاصره، و بالاخره اختلالات افسردگی از علل دیگر ایجاد یبوست هستند. مصرف مواد مخدر و همچنین قرصهای حاوی مواد مخدر سنتی و صنعتی، همانند تریاک و ترامادول و متادون نیز میتوانند باعث ایجاد یبوست شوند. تغییر در روال عادی زندگی مثلا زمانی که در سفر هستیم نیز میتواند بر روی سیستم گوارش اثر گذار باشد.
روش های درمان یبوست :
روش درمان براساس علت یبوست تعیین میشود. در ابتدا باید رژیم غذایی فردِ مبتلا اصلاح شود و فعالیت فیزیکی مناسب در رژیم فرد گنجانده شود. چنانچه جواب مناسب گرفته نشد، به ناچار می توان از داروهای ملیّن بیضرر وکمضرر با منشا گیاهی استفاده کرد تا نتیجهی مطلوب حاصل گردد.
برخی از داروهای گیاهی نقش مهمی در بهبود و درمان یبوست دارند. البته به تحرک بدنی مناسب و مصرف زیاد مایعات نیز در زمان مصرف دارو باید توجه گردد.
گرانول پسیلیوم یکی از بهترین فرآورده های مجتمع صنایع دینه ایران برای درمان یبوست و بهبود دفع مواد زائد از بدن می باشد. استفاده از این محصول باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش و روده ها می شود. هم چنین به دلیل طبیعی و گیاهی بودن این فرآورده، عوارض جانبی خاصی برای آن گزارش نشده و متخصصین گوارش، استفاده ازگرانول پسیلیوم را برای درمان یبوست های مزمن تجویز می کنند.
استفاده از گرانول پسیلیوم دینه برای درمان یبوست :
گرانول پسیلیوم یک فرآورده ی گیاهی ضد یبوست می باشد که برای بهبود و درمان يبوستهای مزمن، يبوست بارداری، هموروئيد و سندروم روده تحریک پذیر (IBS) مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این دارو باعث افزايش حجم مدفوع شده و حرکات دودی روده را افزايش داده و دفع مواد زائد را تسهیل می بخشد.
با وجود آن که مصرف این فرآورده در زمان بروز یبوست میتواند مفید واقع شود، اما توجه داشته باشید که مصرف مداوم آنها در کار رودهها اختلال ایجاد میکند. مصرف دائمی ملینها سبب میشود که معده و دستگاه گوارش شما برای درست کار کردن به این ملینها وابسته شود و عملکرد طبیعی خود را از دست بدهد. بنابراین، این دارو باید تا زمانی که عملکرد طبیعی روده وابسته به تاثیر دارو نشود استفاده گردد.
اجزای به کار رفته در ساخت گرانول پسیلیوم دینه :
هر ساشه از این فرآورده دارای 2/4 گرم دانه پسیلیوم و 8/2 گرم دکستروز می باشد.
تاثیر درمانی گرانول پسیلیوم :
تاثیر فرآورده ی گیاهی پسيليوم که يک ملين گياهی حجم دهنده (Bulk- forming laxative) می باشد به واسطه تورم موسيلاژ موجود در پوسته دانه ظاهر می گردد. تورم در اثر جذب آب موجب افزايش حجم مدفوع شده و حرکات دودی روده را افزايش و دفع را تسهيل می نمايد.
روش مصرف گرانول پسیلیوم :
هرچند که قبل از مصرف هر دارو باید با پزشک متخصص مشورت و طبق دستور متخصص از دارو استفاده کرد، اما به طور کلی دستور مصرف این قرص به شرح ذیل می باشد :
بزرگسالان : یک تا سه بار در روز در هر بار یک ساشه گرانول پسیلیوم را با یک لیوان آب یا آب میوه یا شیر مخلوط کرده و مصرف نمایید.
کودکان12-6 سال : نصف دور مصرف در بزرگسالان
افرادی که از این پودر استفاده می کنند باید روزانه مقدار زیادی مایعات (مثلا 2 لیوان آب با هر ساشه) مصرف نمایند تا عمل دفع تسهیل شود.
آشنایی با تداخلات دارویی :
1ـ تجویز همزمان پسيليوم باعث کاهش جذب برخي مواد معدني، ويتامينB12، گليكوزيدهاي قلبي و مشتقات كوماريني ميگردد.
2ـ استفاده همزمان پسيليوم با نمكهاي ليتيم باعث كاهش غلظت پلاسمايي ليتيم و وقفه در جذب آنها از مجراي گوارشي ميشود.
3- پسيليوم ممكن است باعث كاهش سرعت و ميزان جذب كاربامازپين شود.
- برای درمان یبوست ، افزایش فعالیت بدنی و رعایت رژیم غذایی مانند مصرف سالاد، روغن زیتون و میوه توصیه می شود.
- در شروع درمان ممکن است ایجاد نفخ و سنگینی در فرد ایجاد شود که این عارضه با مصرف بالای مایعات برطرف خواهد شد.
- در صورت بروز واکنش های آلرژیک مصرف دارو متوقف گردد.
- مصرف مقادیر زیاد پسیلیوم ممکن است موجب انسداد مری و روده معمولا به دلیل مصرف کم مایعات گردد. توصیه می شود همراه این دارو آب زیاد مصرف شود.
- مصرف پسیلیوم در شرایط آپاندیسیت و یا نشانه های آن، خونریزی رکتوم با علت نامشخص، زخم و چسبندگی قسمت هایی از دستگاه گوارش، دردهای روده ای، تهوع، استفراغ، آلرژی مفرط نسبت به دارو ممنوع است. در صورت ابتلا به دیابت، در مصرف دارو به علت وجود قند احتیاط شود.
- در زمان بارداری و شیردهی شما می توانید با مشورت پزشک از این فرآورده ی گیاهی استفاده کنید.
- گرانول پسیلیوم دور از دسترس اطفال و در جای خنک و به دور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری شود.
- مصرف این دارو برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شود.