در مورد جراحی آرتروسکوپی قوزک پا چه می دانید؟ په بیماری هایی باعث ایجاد عارضه و مشکل در قوزک پا می شود؟ عوارض جراحی آرتروسکوپی قوزک پا چیست و چگونه انجام می شود؟ در این مقاله از بخش ارتوپدی و پزشکی دکتر سلام به بررسی جراحی آرتروسکوپی قوزک پا می پردازیم. همچنین بیماری هایی که درد قوزک پا را به همراه خواهند داشت را بررسی کرده و مراقبت های لازم پس از جراحی آرتروسکوپی قوزک پا را به شما آموزش می دهیم.
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا – آناتومی قوزک پا
قوزک پا مفصل بزرگی است که از سه استخوان تشکیل شده است.
- استخوان ساق پا (درشت نی)
- استخوان نازک تر در کنار استخوان ساق پا (نازک نی)
- استخوان ساق پایی که بالای استخوان پاشنه قرار گرفته است (قاپ)
برجستگی های استخوانی (یا برآمدگی) هایی که بر روی مچ پا دیده و احساس می شوند، نام های خاص خود را دارند:
- عضله داخلی میانی که در قسمت داخلی مچ پا احساس می شود، بخشی از پایه استخوان درشت نی است.
- عضله خلفی، که در قسمت پشت مچ پا احساس می شود نیز بخشی از پایه استخوان درشت نی است.
- عضله جانبی که در قسمت بیرونی مچ پا احساس می شود، انتهای پایینی ساق کوچک (نازک نی) است.
مفصل قوزک پا اجازه حرکت پا به سمت پایین و بالا را می دهد. مفصل فرعی (ساب تالار) در زیر مفصل زانو قرار دارد و به حرکت جانبی پا کمک می کند. رباط های متعددی (ساخته شده از پی، بافت متحرک)، که خود قوزک و مفاصل فرعی را احاطه کرده اند، استخوان های پا را به هم متصل می کنند.
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا – مشکلات قوزک پا
پیچ خوردگی قوزک پا:
آسیب به یکی از رباط ها در مچ پا دلیل این مشکل است، که معمولا به علت پیچش تصادفی یا چرخش پا ایجاد می شود. توان بخشی می تواند از درد و تورم و تبدیل شدن به یک مشکل طولانی مدت جلوگیری کند.
رگ به رگ شدن قوزک پا:
رباطی که دو استخوان پایین پا (ساق پا و نازک نی) را به هم متصل می کند(سین دسموز )، مجروح می شود. رگ به رگ شدن قوزک پا باعث درد و تورمی شبیه به پیچ خوردگی قوزک پا می شود، اما ممکن است بهبود آن زمان بیشتری ببرد.
شکستگی قوزک پا:
شکستگی ممکن است در هر کدام از سه استخوان قوزک پا رخ دهد. معمولا استخوان های ساق پا (درشت نی یا نازک نی) دچار شکستگی می شوند.
آرتروز قوزک پا:
با اینکه عمومیت ندارد، اما آرتروز استئوآرتریت یعنی رایج ترین نوع آرتروز، قوزک پا را تحت تاثیر قرار می دهد.
آرتروز روماتوئید:
نوعی از آرتروز که از خود ایمنی حاصل می شود. در این نوع از آرتروز، بدن به بافت مفاصل هجوم می برد و باعث ایجاد التهاب، درد و تورم می شود. این امکان وجود دارد که هر مفصلی از جمله قوزک پا، توسط آرتروز روماتوئید، دچار آسیب شود.
نقرس:
نوعی از التهاب مفاصل است که به سبب آن، کریستال هایی به تناوب در داخل مفاصل ذخیره شده و موجب درد و تورم شدید می شوند. قوزک پا نیز گاهی دچار نقرس می شود.
آرتروز پسوریاتیک:
نوعی از آرتروز است که با ورم و درد همراه بوده و با مشکل پوستی ای به نام پسوریازیس مرتبط است. ممکن است مفاصل زیادی، از جمله قوزک پا، تحت تاثیر پسوریازیس قرار بگیرند.
آرتروز سپتیک:
- این نوع از آرتروز به دلیل عفونت باکتریایی که ممکن است در قوزک پا رخ دهد، ایجاد می شود. آرتروز سپتیک با سرعت بالایی رشد می کند و باعث درد شدید، تورم، تب، و سختی در حرکت قوزک پا می شود.
آزمایش های قوزک پا
- معاینه فیزیکی: متخصص، با بررسی مفصل قوزک پا می تواند تشخیص دهد که آیا شکستگی قوزک پا، رگ به رگ شدگی و یا مشکلات دیگری وجود دارند یا خیر.
- اشعه ایکس قوزک پا: معمولا یک فیلم اشعه ایکس برای تعیین شکستگی، ورم مفاصل و یا مشکلات دیگر از قوزک پا برداشته می شود.
- اشعه ایکس تنش: پزشک فشاری را به مچ پای آسیب دیده وارد کرده و در همان حال یک فیلم اشعه ایکس تهیه می کند. به این پرتونگاری، فیلم تنش یا آزمایش تنش نیز گفته می شود، که این روش می تواند مشکلاتی را که با پرتونگاری عادی قوزک پا مشخص نمی شود، آشکار سازد.
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی(اسکن MRI): در این روش از یک آهنربای قوی و یک کامپیوتر برای ایجاد تصاویری با رزولوشن بالا از قوزک پا استفاده می شود.
درمان قوزک پا و جراحی آرتروسکوپی قوزک پا
درمان RICE:
این اسم از حروف اول کلمات لاتین استراحت، یخ، فشار و بالا بردن می آید. درمان RICE، درمان ابتدایی مناسبی برای بیشتر آسیب های وارده به قوزک پا است.
داروهای مسکن:
داروهای مسکن بدون نسخه و تجویزی از قبیل استامینوفن(تالنول)، ایبوپروفن (مرتین) و ناپروکسن می توانند درد قوزک پا را تا حد زیادی کاهش دهند.
تزریق کورتیزون:
تزریق کورتیزون به قوزک پا می تواند به درمان و تسکین درد برخی از انواع آرتروز قوزک پا کمک کند. کورتیزون، التهاب مفصل مچ پا را کاهش داده و باعث کاهش تورم و درد می شود.
عدم تحرک مچ پا:
بی حرکت کردن قوزک پا (معمولا با گچ گیری) در بیشتر موارد شکستگی قوزک پا ضروری است. برخی از ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی بر این باورند که ساکن کردن قوزک پا می تواند به درمان رگ به رگ شدگی قوزک پا نیز کمک کند.
جراحی قوزک پا:
جراحی می تواند برای درمان بسیاری از مشکلات جدی قوزک پا نیاز باشد. معمولا، جراحی مچ پا به منظور ثابت کردن قوزک پا انجام می شود. از تکنیک های مختلفی برای نگهداری استخوان های قوزک پا در محل خود استفاده می شود.
پیچ سین دسموتیک:
جراح با قرار دادن پیچی، استخوان های پایین پا را به یکدیگر متصل می کند. این کار استخوان ها را در کنار یکدیگر نگه داشته و تا حد زیادی به کم شدن زمان بهبودی رگ به رگ شدن قوزک پا کمک می کند. وقتی بهبودی کامل حاصل شد، پیچ برداشته می شود.
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا :
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا با استفاده از ابزارهایی که از طریق بریدگی های کوچکی که در قوزک پا ایجاد میشوند، جایگذاری خواهند شد، انجام می گیرد. یکی از این ابزارها، آندوسکوپ است که به جراح این اجازه را می دهد که بخش های داخلی مچ پا را بر روی یک مانیتور ببیند.
جراحی جوش قوزک پا :
در این جراحی استخوان های قوزک پا به هم جوش می خورند تا حرکت قوزک پا محدود شود. جراحی جوش قوزک پا می تواند درد آرتروز مچ پا را تسکین دهد.
جراحی تعویض قوزک پا :
با اینکه بعضی از جراحان این نوع از جراحی را انجام می دهند، اما در مقایسه با جراحی تعویض زانو، نتایج از موفقیت کمتری برخوردار هستند.
جراحی آرتروسکوپی چیست؟
جراحی آرتروسکوپی یک روش جراحی ترمیمی است که جراحان از آن برای تصویرسازی، تشخیص، و درمان مشکلات درون یک مفصل استفاده می کنند.
واژه جراحی آرتروسکوپی از دو واژه یونانی، “arthro” (مفاصل)و “skopein” (بررسی) می آید. این عبارت به معنای “بررسی مفاصل” است.
در یک آزمایش جراحی آرتروسکوپی، جراح ارتوپد یک شکاف کوچک در پوست بیمار ایجاد می کند و سپس ابزاری با اندازه یک مداد را وارد می کند که این ابزار شامل یک لنز کوچک و یک سیستم روشنایی برای بزرگ و روشن کردن ساختارهای درون مفاصل است. نور از طریق فیبرهای نوری به انتهای آرتروسکوپ که در داخل مفصل قرار دارد، منتقل می شود.
با اتصال آرتروسکوپ به یک دوربین تلویزیونی کوچک، جراح قادر است تا به جای ایجاد یک شکاف بزرگ، فضای داخلی را از طریق این برش کوچک، ببیند.
دوربین تلویزیونی متصل به آرتروسکوپ تصویر مفصل را بر روی صفحه تلویزیون نشان می دهد و به جراح اجازه می دهد که به عنوان مثال، کل زانو را بررسی کند. این به جراح اجازه می دهد که غضروف، رباط ها و زیر کاسه ی زانو را ببیند. جراح می تواند میزان یا نوع آسیب را مشخص کرده و سپس در صورت نیاز مشکل را ترمیم یا اصلاح کند.
چرا جراحی آرتروسکوپی لازم است؟
تشخیص بیماری و جراحت مفصل با بررسی کامل سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و معمولا عکس برداری اشعه ایکس آغاز می شود. آزمایش های اضافی نظیر تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)و یا پرتونگاری کامپیوتری (سی تی اسکن) نیز ممکن است مورد نیاز باشد.
تشخیص نهایی ای که از طریق آرتروسکوپ، انجام می شود، معمولا از جراحی باز یا بررسی اشعه ایکس دقیق تر است.
بیماری و جراحت می تواند به استخوان ها، غضروف، رباط ها، ماهیچه ها و تاندون ها آسیب برساند. برخی از مشکلاتی که ممکن است در طی بررسی جراحی آرتروسکوپی مفاصل اتفاق بیفتد، عبارتند از:
التهاب
برای مثال، سینوویت، التهاب غشا در زانو، شانه، آرنج، مچ دست و یا مچ پا است.
آسیب حاد یا مزمن
- شانه: پارگی روتاتور کاف، سندرم گیرافتادگی شانه و دررفتگی مفصل شانه
- زانو: پارگی منیسک(غضروف)، کندرومالیاسی(آسیب دیدگی پایه غضروف) و پارگی رباط صلیبی قدامی
- مچ دست: سندرم تونل کارپال
- سستی پایه استخوان و غضروف: برای مثال در زانو، شانه، زانو، مچ پا و مچ دست.
برخی مشکلات مربوط به آرتروز نیز قابل درمان است. چندین روش می توانند جراحی آرتروسکوپی و جراحی استاندارد را ترکیب کنند.
- پارگی روتاتور کاف
- ترمیم یا تعویض غضروف پاره (منیسک) زانو یا شانه
- بازسازی رباط صلیبی قدامی در زانو
- حذف غشای ملتهب (سینوویت) در زانو، شانه، آرنج، مچ دست و مچ پا
- رهاسازی تونل کارپال
- ترمیم پارگی رباط ها
- از بین بردن سستی پایه استخوان و غضروف در زانو، شانه، آرنج، مچ پا و مچ دست.
با این وجود که تقریبا می توان درون تمام مفصل ها را با آرتروسکوپ مشاهده کرد، اما معمولا شش مفصل با این ابزار بررسی می شوند. این مفاصل، زانو، شانه، آرنج، مچ دست، لگن و مچ پا هستند. با پیشرفت فن آوری و انجام تکنیک های جدید توسط جراحان ارتوپد آمریکا، در آینده نزدیک، امکان ترمیم و درمان مفاصل دیگر نیز، امکان پذیر است.
در طی جراحی آرتروسکوپی چه اتفاقی می افتد؟
پزشک شما جراحی آرتروسکوپی را در یک بیمارستان یا اتاق عمل سرپایی انجام خواهد داد. این بدان معنیست که می توانید در همان روز به خانه بروید. نوع بی هوشی ای که بر روی شما اعمال می شود، بستگی به مفصل و نوع مشکل دارد. ممکن است بی حسی عمومی انجام شود (در طول جراحی به خواب خواهید رفت)، یا این امکان وجود دارد که پزشک، آن را از طریق ستون فقرات به بدن شما وارد کند. همچنین ممکن است فقط ناحیه تحت جراحی بی حس شود.
پزشک، ابزار مخصوص، که اندازه مداد باریکیست، را از طریق بریدگی کوچکی به اندازه یک جا دکمه وارد می کند. او از ابزاری به نام آرتروسکوپ استفاده خواهد کرد که شامل یک لنز دوربین و یک منبع نور است. این کار به او این امکان را می دهد که داخل مفصل را ببیند. دوربین، تصویر مفصل را بر روی یک مانیتور، نمایش می دهد. جراح، مفصل را با مایع استریل پر می کند تا بازتر شده و دید بهتری به جراح بدهد.
او داخل مفصل را بررسی می کند، مشکل را تشخیص می دهد، و تصمیم می گیرد که چه نوع جراحی ای مورد نیاز است. اگر به جراحی نیاز داشته باشید، جراح ابزار خاصی را از طریق بریدگی های کوچکی به نام پورتال ها وارد می کند. او از آن ها برای بریدن، اصلاح، گرفتن و بخیه زدن به استخوان استفاده خواهد کرد.
اگر جراح شما تصمیم بگیرد که برای رفع مشکل به جراحی “باز” نیاز دارید، ممکن است همزمان عمل جراحی باز را نیز انجام دهد.
پس از آن، پزشک آرتروسکوپ و سایر اتصالات را خارج می کند. او زخم را با نوار یا بخیه خاصی می بندد.
جراحی آرتروسکوپی
جراحی قوزک پا ممکن است یک گزینه درمانی برای درمان انواع خاصی از درد قوزک پا باشد. در طول عمل جراحی، یک دوربین کوچک در داخل مفصل قرار داده می شود. از طریق برش کوچک دیگری، می توان ابزارهایی را برای ترمیم و یا حذف ساختارهای آسیب دیده وارد کرد. جراحی آرتروسکوپی قوزک پا معمولا “اسکوپینگ قوزک پا” یا “جراحی آرتروسکوپی” نامیده می شود.
چهار دلیل برای انجام جراحی آرتروسکوپی
تمام علت های درد قوزک پا را نمی توان به طور موثر با روش جراحی آرتروسکوپی درمان کرد. برخی از دلایل انجام عمل جراحی مچ پا عبارتند از:
۱. بازیابی آسیب دیدگی غضروف مچ پا
آسیب دیدگی بخش کوچکی از غضروف که به طور معمول در افرادی یافت می شود که آسیب های مفصلی پایداری را در مفصل مچ پای خود دارند، قابل درمان است. در حقیقت تخمین زده می شود که آسیب دیدگی غضروف پا در 5 درصد از افرادی که دچار رگ به رگ شدن مچ پا می شوند، اتفاق می افتد. عدم درمان این مناطق، ممکن است منجر به پیشرفت آرتروز مفصل شود.
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا معمولا به منظور ارزیابی نواحی آسیب دیده غضروف و تلاش برای احیای سطح طبیعی غضروف در مفاصل، مورد استفاده قرار می گیرد. ترمیم سطح غضروف می تواند به منظور ترمیم غضروف آسیب دیده و یا تلاش برای تحریک رشد غضروف جدید با شکستگی کم، انتقال غضروف، و یا عمل کاشت کندروسیت انجام گیرد.
۲. حذف استخوان اسپرز در مفصل زانو
استخوان اسپرز می تواند در جلوی مفصل مچ پا شکل بگیرد و باعث شود تا مچ پا هنگام فشار آوردن پا به سمت ساق پا فشار وارد کند. این مشکل که به درستی به عنوان سندروم تخریبی مچ پا نامیده می شود، به قوزک پای ورزشکار یا قوزک پای بازیکن نیز معروف است. جراحی آرتروسکوپی مچ پا را می توان برای اصلاح استخوان اسپرز در جلوی مفصل و به منظور ممکن ساختن حرکت مفصل قوزک پا به کار برد.
۳. حذف بافت سست خراب یا زخمی
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا می تواند در هر زمانی که مشکلی وجود دارد که منجر به تجمع توده های سست و یا بافت زخمی در مفصل قوزک پا می شود، مفید باشد. از بین بردن بقایا و یا بافت زخمی می تواند در بازیابی حرکت و کاهش تورم و درد در مفاصل مفید باشد.
۴. درمان درد قوزک پای قدامی
گاهی اوقات درد موجود در پشت قوزک پا قابل درمان است. در حالی که برای انجام روش جراحی آرتروسکوپی فضای کمی در پشت قوزک پا وجود دارد، برخی شرایط وجود دارند که می توانند به درد قوزک پا کمک کنند. ممکن است انواع خاصی از تاندونیت و برخی از اسپرزهای استخوان موجود در پشت مچ پا با جراحی آرتروسکوپی درمان شوند.
آماده سازی برای جراحی آرتروسکوپی قوزک پا
به طور کلی، در روز عمل باید از خوردن یا نوشیدن خودداری کنید. با جراح خود در مورد داروهای تجویزی و داروهای گیاهی که ممکن است مصرف کنید، صحبت کنید. جراح ممکن است از شما بخواهد که چند روز قبل از جراحی، عوامل رقیق کننده خون مانند آسپرین یا وارفارین را مصرف نکنید. بعد از انجام جراحی که یک عمل سرپایی است، برای بازگشت به خانه برنامه ریزی کنید.
در طول فرآیند جراحی آرتروسکوپی قوزک پا چه اتفاقی می افتد؟
در ابتدا به اتاق عمل آورده خواهید شد و برای بی هوشی و جراحی آماده می شوید. قوزک پا و خود پا، تمیز و استریل خواهند شد. بسته به نوع بی هوشی انتخابی، ممکن است لوله ای در گلو قرار داده شود تا در هنگام بیهوشی به تنفس کمک کند. قوزک پا، به طور موضعی و یا با یک بلوک بی حسی، بی حس خواهد شد. هنگامی که بیهوش شدید، یک شکاف کوچک برای پورتال ایجاد خواهد شد.
پورتال ها، یا لوله های کوچک، به منظور قرارگیری ابزار ها و دوربین در مناطق مختلف اطراف مچ پا قرار داده خواهند شد. سپس جراح عمل را انجام خواهد داد. پس از آن، ابزارها و پورتال ها برداشته خواهند شد. بریدگی های کوچک بخیه زده و بسته می شوند.
خطرات جراحی آرتروسکوپی
جراحی آرتروسکوپی قوزک پا یک روش نسبتا ایمن و با مشکلات کم است.
- همانند هر گونه جراحی ای که نیازمند وارد کردن ابزار است، عفونت یکی از خطرات ممکن است.
- ممکن است از رگ های خونی بریده شده، خون جاری شود.
- ممکن است در بعضی از افراد به دلیل روش اعمال بی حس کننده بر روی پوست بدن، عصب آن منطقه دچار آسیب شود.
- در استفاده از هر نوع بی هوشی و بسته به نوع بی هوشی انتخاب شده، خطراتی وجود دارد.
مهم ترین مشکل مرتبط با عمل جراحی مچ پا، آسیب به یکی از اعصاب یا تاندون هایی است که مفصل قوزک پا را احاطه کرده است. عوارض دیگر شامل عفونت و آسیب به غضروف مفاصل به علت استفاده از ابزارهای جراحی آرتروسکوپی است.
بهبودی پس از جراحی آرتروسکوپی
جراحی آرتروسکوپی راهی است برای یافتن مشکلات و انجام عمل جراحی در یک مفصل که بدون ایجاد یک برش بزرگ قابل انجام است. پزشک شما یک لوله روشن به همراه یک دوربین کوچک به نام آرتروسکوپ و یا ابزارهای جراحی را از طریق یک شکاف کوچک در قوزک پا قرار می دهد.
برای چند روز احساس خستگی خواهید کرد. قوزک پا و خود پای شما متورم خواهد شد و ممکن است متوجه شوید که پوست شما در نزدیکی بریدگی دچار تغییر رنگ شده است. این مورد طبیعی است و در عرض چند روز کم رنگ و سپس از بین خواهد رفت. نگهداری پاها در مکانی بالاتر از قلب، به کاهش تورم و درد کمک خواهد کرد.
بهبودی شما بستگی به نوع جراحی دارد. شما ممکن است مجبور باشید تا زمانی که قدرت قوزک پا و حرکت آن به حالت عادی باز می گردند، فعالیت خود را محدود کنید. همچنین باید تمرین های توان بخشی را به صورت منظم انجام دهید.
برگه مراقبت یک ایده کلی در مورد این که چقدر طول می کشد تا بهبود پیدا کنید، به شما می دهد. اما سرعت بهبودی در هر فرد متفاوت است. مراحل زیر را دنبال کنید تا هرچه زودتر بهتر شوید.
چه طور در خانه از خود مراقبت کنید؟
فعالیت و تحرک پس از جراحی آرتروسکوپی
- زمانی که احساس خستگی می کنید، استراحت کنید. خواب کافی به بهبودی شما کمک می کند. از بالش برای بالا بردن قوزک پا و پا در سطحی بالاتر از سطح قلب خود استفاده کنید.
- با اجازه پزشک، می توانید هر روز پیاده روی کنید. به مرور میزان قدم های خود را زیاد کنید. راه رفتن باعث افزایش جریان خون شده و به جلوگیری از ذات الریه و یبوست کمک می کند.
- ممکن است گچ، بست، یا کفش بر روی قوزک پا و پایتان قرار داده شود. در صورتی که کفشی بر روی قوزک پای شما قرار گرفت، پزشک تان به شما خواهد گفت که چه موقع آن را بپوشید و چه زمانی آن را خارج کنید.
- اگر کار پشت میزی دارید، ممکن است بتوانید چند روز پس از جراحی به سر کار خود برگردید. اگر در محل کار اجسام سنگین را بلند می کنید یا زیاد می ایستید و یا پیاده روی زیادی دارید، ممکن است ۱ تا ۲ ماه طول بکشد تا اجازه پیدا کنید تا به سرکار برگردید.
- پزشک تان به شما خواهد گفت که چقدر و به چه میزان می توانید قوزک پا و پای خود را حرکت دهید.
- شما می توانید بعد از جراحی و پس از مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت دوش بگیرید و بریدگی را با آب و صابون تمیز کنید. تا زمانی که پزشکتان اجازه نداده است حمام نکرده و قوزک پای خود را خیس نکنید.
- از پزشک خود بپرسید که چه زمانی می توانید دوباره رانندگی کنید.
رژیم غذایی پس از جراحی آرتروسکوپی
- شما می توانید رژیم غذایی عادی خود را مصرف کنید. اگر معده تان ناراحت است، غذاهای کم چرب مثل برنج ساده، مرغ بریان، نان تست و ماست را امتحان کنید.
- مایعات زیاد بنوشید، مگر اینکه پزشک تان به شما بگوید که این کار را نکنید.
- ممکن است متوجه شوید که بعد از عمل جراحی، حرکات روده شما منظم نیست. این امری عادی است. سعی کنید از بروز یبوست جلوگیری کنید. ممکن است نیاز به مصرف روزانه فیبر داشته باشید. اگر پس از چند روز حرکت روده تان مشکل داشت، از پزشک خود بخواهید که یک ملین تجویز کند.
داروهای مفید پس از جراحی آرتروسکوپی
- پزشک شما به شما خواهد گفت که چه زمانی می توانید داروهای خود را مجددا مصرف کنید. او همچنین داروهای جدیدی را برای شما تجویز می کند.
- اگر از رقیق کننده های خونی مانند وارفارین یا آسپرین استفاده می کنید، مطمئن شوید که در مورد آن ها به پزشک خود اطلاع داده اید. او به شما خواهد گفت که چه زمانی شروع به مصرف داروها کنید. دقیقا طبق دستورالعمل پزشک رفتار کنید.
- داروهای مسکن را دقیقا طبق نسخه تجویزشده مصرف کنید.
- اگر پزشک دارویی را برای شما تجویز کرد، آن را طبق دستورالعمل مصرف کنید.
- اگر برای شما داروی مسکنی تجویز نشده است، از پزشک خود بپرسید که آیا می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید یا خیر.
- اگر فکر می کنید که داروی مسکنتان باعث درد معده می شود:
- دارو را بعد از غذا مصرف کنید (مگر اینکه پزشک تان به شما چیز دیگری گفته باشد).
- از پزشک خود در مورد داروهای مسکن مختلف سوال کنید.
- اگر پزشک تان آنتی بیوتیک تجویز کرد، آن را طبق دستورالعمل مصرف کنید. حتی اگر بهتر شدید هم مصرف داروها را رها نکنید. باید یک دوره کامل از آنتی بیوتیک ها را مصرف کنید.
مراقبت از محل برش
- اگر بر روی محل برش خود لباس می پوشید، آن را تمیز و خشک نگه دارید. ممکن است نیاز باشد تا ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از جراحی آن را تعویض کنید.
- اگر محل برش در معرض هوای آزاد قرار دارد، قسمت های مربوطه را تمیز و خشک نگه دارید.
- اگر نواری بر روی بریدگی های محل برش قرار دارد، پس از یک هفته نوار را جدا کنید.
تمرین های ورزشی مفید پس از جراحی آرتروسکوپی
- تا جایی که بانداژ اجازه می دهد، انگشتان پای خود را، حرکت دهید.
- بسته به دلیل جراحی، ممکن است مجبور باشید ورزش قوزک پا و خود پا را انجام دهید. پزشک یا فیزیوتراپیست تمرینات ورزشی ای را به عنوان بخشی از برنامه توان بخشی به شما خواهد داد.
- از انجام هر فعالیتی که باعث درد شدید می شود، اجتناب کنید. با پزشک خود درباره تمرینات قابل انجام صحبت کنید.
یخ
- برای کاهش تورم و درد، یخ یا کمپرس سرد را به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه در محل تحت درمان بگذارید. این کار را هر ۱ تا ۲ ساعت یک بار انجام دهید. یک پارچه نازک را بین یخ و پوست خود قرار دهید.
مراقبت و پی گیری بخش کلیدی درمان و ایمنی شما است. مطمئن شوید که به همه قرارهای ملاقات خود با پزشک مراجعه می کنید. اگر مشکلی دارید با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید. همچنین بهتر است که نتایج آزمایشات خود را بدانید و لیستی از داروهایی که مصرف می کنید، داشته باشید.
با اینکه جراحی آرتروسکوپی به دلیل استفاده از آن توسط ورزشکاران معروف، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، اما این روش یک ابزار بسیار با ارزش برای همه بیماران ارتوپدی است و به طور کلی نسبت به جراحی “باز” برای بیمار راحت تر است. جراحی آرتروسکوپی برای اغلب بیماران به صورت سرپایی انجام می شود و چندین ساعت پس از جراحی به خانه باز می گردند.