کراتوکونوس چیست؟ اصلاح قوز قرنیه به چه صورت انجام می گردد؟ کراتوکونوس یک بیماری پیش رونده چشمی است که در آن قرنیه نازک می شود و باعث برآمدگی قرنیه و مخروطی شدن شکل قرنیه می شود. کراتوکونوس باعث ایجاد تغییر در دید فرد می شود که با عینک نیز قابل اصلاح نمی باشد. بیشترین موارد کراتوکونوس معمولا در دوران نوجوانی فرد و یا در اوایل دهه 20 شروع می شود و می تواند بر روی یک چشم و یا هر دو چشم تاثیر بگذارد. علائم و نشانه های کراتوکونوس غیر عادی و غیر طبیعی شدن شکل قرنیه، باعث نزدیک بینی پیش رونده و افزایش آستیگمات نامنظم و ایجاد مشکلات دیگر و تغییر دید و تاری دید می شود. دیدن هاله نور و حساسیت به نور نیز معمولا به همراه کراتوکونوس اتفاق می افتد. فردی که به کراتوکونوس مبتلا است با هر بار مراجعه چشم پزشک،تغییراتی را در نمره چشم و در تجویز عینک خود تجربه می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اصلاح قوز قرنیه یا کراتوکونوس ادامه این مقاله از بخش بیماری ها و چشم و چشم پزشکی دکتر سلام را مطالعه نمایید.
چه عواملی باعث ایجاد قوز قرنیه یا کراتوکونوس می شود؟
تحقیقات جدید نشان میدهند که ضعف در بافت قرنیه منجر به کراتوکونوس میشود که ممکن است ناشی از عدم تعادل آنزیم های قرنیه باشد. این عدم تعادل، قرنیه را بیشتر مستعد تخریب اکسیداتیو به دلیل رادیکال های آزاد می کند که باعث تضعیف و برآمده شدن قرنیه به سمت جلو می شود. عوامل خطر برای آسیب های اکسیداتیو و ضعیف شدن قرنیه به استعدادهای ژنتیکی بر می گردد و اینکه چرا در یک خانواده اغلب بیشتر از یک عضو خانواده به کراتوکونوس مبتلا می شوند. همچنین کراتوکونوس با قرار گرفتن بیش از حد در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید، مالیدن بیش از حد چشم، تاریخچه لنزهای تماسی ضعیف و نامناسب و تحریک و سوزش مزمن چشم ارتباط دارد.
درمان یا اصلاح قوز قرنیه
در خفیف ترین و معمولی ترین حالت کراتوکونوس، عینک ها یا لنزهای تماسی نرم ممکن است کمک کننده باشند. اما با پیشرفت بیماری و نازک شدن و تغییر شکل دادن قرنیه، عینک ها و لنزهای تماسی نرم نمی توانند اصلاح بینایی را برای مدت طولانی فراهم کنند. راهکارهای درمانی کراتوکونوس پیشرفته شامل موارد زیر می باشند:
اصلاح قوز قرنیه با کراس لینکینگ قرنیه ای
این روند که به آن کراس لینکینگ کلاژنی قرنیه یا CXL هم گفته می شود، برای متوقف کردن پیشرفت بیماری کراتوکونوس و تقویت و استحکام بافت های قرنیه و برآمدگی سطح آن است.هدف از کراس لینکینگ قرنیه ای، تقویت قرنیه چشم با افزایش تعداد بست هایی است که باعث چسبیدن الیاف کلاژن به یکدیگر می شود.
دو نوع کراس لینکینگ قرنیه ای وجود دارد: بدون لایه اپیتلیوم و همراه با لایه اپیتلیوم در کراس لینکینگ قرنیه ای بدون لایه اپیتلیوم، لایه بیرونی قرنیه که اپیتلیوم نامیده میشود از بین می رود تا به ریبوفلاوین که نوعی ویتامین B است و با اشعه یو وی فعال می شوند اجازه ورود به قرنیه را بدهد. در روش کراس لینکینگ قرنیه ای همراه با لایه اپیتلیوم، (transepithelial crosslinking)، در طی درمان، اپیتلیوم قرنیه دست نخورده باقی می ماند.
به گفته طرفداران این روش، روش کراس لینکینگ قرنیه ای همراه با لایه اپیتلیوم به زمان بیشتری برای نفوذ ریبوفلاوین به درون قرنیه یاز دارد نفوذ کند، اما مزایای احتمالی آن شامل خطر بروز عفونت کمتر، ناراحتی و اذیت کمتر و بهبود و بازیابی سریعتر بینایی می باشد. امکان داردکه روش کراس لینکینگ قرنیه ای، نیاز به پیوند قرنیه را درن بی بیماران مبتلا به کراتوکونوس به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
همچنین به عنوان روشی برای درمان یا پیشگیری از عوارض ناشی از لیزیک یا دیگر جراحی های تصحیح بینایی، در حال بررسی می باشد. استفاده از ترکیب کراس لینکینگ قرنیه و ایمپلنت های قرنیه ای، نتایج امیدوار کننده ای را برای درمان کراتوکونوس نشان داده است. همچنین، کراتوکونوس خفیف در حال پیشرفت به سمت متوسط، به طور موفقیت آمیزی به وسیله ترکیب کراس لینکینگ قرنیه ای و ایمپلنت یک IOL فاکیک توریک (لنز داخل چشم) درمان شده است.
اصلاح قوز قرنیه با لنزهای تماسی نرم سفارشی
اخیرا، سازندگان لنزهای تماسی، لنزهای تماسی نرم سفارشی را که به طور خاص برای اصلاح کراتوکونوس خفیف به متوسط طراحی شده اند را معرفی کرده اند. این لنزها بر اساس اطلاعات اندازه گیری شده دقیق از چشم های كراتوكونیك شخص ساخته شده اند و ممكن است از لنزهای نفوذ پذیر گاز (GP) یا لنزهای تماسی هیبریدی برای برخی از استفاده کنندگان مناسب ترو راحت تر باشد.
لنزهای تماسی نرم سفارشی محدوده بسیار وسیعی از پارامترهای مناسب برای یک فیت سفارشی را دارند و دارای قطر بزرگتری نسبت به لنزهای نرم معمولی هستند که به جهت ثبات و پایداری بیشتر روی چشم کراتونیک تنظیم شده است. در مطالعه ای که اخیرا درباره عملکرد بینایی لنزهای نرم توریک و لنزهای گاز نفوذپذیر سخت برای تصحیح کراتوکونوس خفیف انجام شده است، لنزهای GP تیز بینی بهتری را در شرایط کنتراست پائین فراهم می کنند،اما لنزهای نرم توریک در شرایط سنجش تیز بینی در کنتراست بالا به همان اندازه GP خوب عمل می کنند.
لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر
اگر عینک ها یا لنزهای تماسی نرم نتوانند کراتوکونوس را کنترل کنند، پس لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر معمولا یک روش درمان ترجیحی به شمار می روند.. لنزهای GP می توانند بر روی قرنیه هلال بزنند و شکل نامنظم آن را با یک سطح صاف به صورت یکنواخت برای ارتقاء بینایی جایگزین کنند. قرار دادن لنزهای تماسی بر روی قرنیه چشم کراتونیک می تواند چالش برانگیز و زمان بر باشد. شما می توانید مراجعات متعددی به چشم پزشک داشته باشید تا او بتواند نسخه شمارا به خصوص اگر کراتوکونوس شما در حال پیشرفت باشد به خوبی تنظیم کند.
اصلاح قوز قرنیه با لنزهای تماسی” Piggybacking “
از آنجایی که فیت کردن یک لنز تماسی گاز نفوذپذیر بر روی یک قرنیه مخروطی شکل ممکن است در بعضی مواقع برای فرد مبتلا به کراتوکونوس ناراحت کننده باشد، برخی از چشم پزشکان طرفدار استفاده از لنزهای تماسی Piggybacking هستند که شامل دو نوع مختلف از لنزهای تماسی در همان چشم می باشند. برای کراتوکونوس، این روش شامل قرار دادن یک لنز تماسی نرم همانند یک لنز ساخته شده از سیلیکون هیدروژل بر روی چشم و سپس فیت کردن یک لنز GP بر روی لنزهای نرم است.
این روش باعث افزایش راحتی استفاده کننده می شود زیرا لنز نرم همانند یک بالشتک نرم در زیر GP لنز سفت و سخت می باشد. چشم پزشک شما فیت کردن لنزهای تماسی “piggyback” را از نزدیک و به دقت مشاهده خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که اکسیژن کافی به سطح چشم شما می رسد زیرا قرار دادن دو لنز در یک چشم، می تواند مشکل ایجاد کند. با این حال، بیشتر لنزهای تماسی امروزی و مدرن (هم GP و هم نرم )، اساسا از نفوذپذیری کافی اکسیژن برای فیت piggyback به صورت ایمن، برخوردار هستند.
لنزهای تماسی هیبریدی
لنزهای تماسی هیبریدی، ترکیبی از یک مرکز سفت و سخت با نفوذپذیری بالای اکسیژن به همراه یک skirt نرم محیطی ساخته شده است. این لنزها به طور خاص برای کراتوکونوس طراحی شده اند و منطقه مرکزی GP لنز هلالی را بر روی قرنیه مخروطی شکل برای افزایش راحتی تشکیل می دهد. لنزهای تماسی هیبریدی، اپتیک های کریسپ لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر و راحتی استفاده از آن را که در رقابت با لنزهای نرم هستند را ارائه می کند. آنها در طیف وسیعی از پارامترها موجود هستند تا یک فیت مناسب که نسبت به شکل نامنظم یک چشم کراتوکونیک خوب عمل می کند را فراهم نماید.
اصلاح قوز قرنیه با لنزهای اسکرال و نیم اسکرال
این لنزها دارای قطر بزرگتری نسبت به لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر دارند و آنقدر بزرگ هستند که دور و لبه لنزها، می توانند روی قسمت سفید چشم (صلبیه) را بپوشانند. لنزهای اسكلرال بخش زیادی از صلبیه را پوشش می دهند در حالی كه لنزهای نیمه اسكلرال منطقه كوچكتری را پوشش می دهند. از آنجایی که مرکز لنزهای اسکلرال و نیمه اسکلرال بر روی قرنیه ای با شکل نامنظم هلال می زند، این لنزها فشاری را بر روی سطح مخروطی شکل برای فیت راحت تر وارد نمی آورند. همچنین لنزهای اسکلرال معمولا پایدارتر از لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر معمولی هستند که با هر بار پلک زدن حرکت می کنند زیرا فقط بخشی از قرنیه را پوشش می دهند.
لنزهای پروتز
از آنجایی که چشم های کراتوکونیک برای فیت شدن بسیار چالش برانگیز هستند، بیماران مبتلا به قوز قرنیه در مرحله شدید، ممکن است به طراحی پیشرفته لنز اسکرال نیاز داشته باشند که قشر پروتز را دوبرابر می کند. این لنزهای سفارشی با فرآیند تکنولوژی تصویربرداری پیشرفته ساخته شدهاند تا سطح پشتی لنز بتواند با اختلالات منحصر به فرد چشم های کراتونیک،مطابقت داشته باشد. به دلیل ماهیت دقیق تناسب سطح پشتی لنز، کیفیت بالا و اپتیک فرد را میتوان بر روی سطح جلویی دستگاه قرار داد. نصب لنزهای پروتزی سفارشی برای کراتوکونوس نیازمند فنآوری خاص و تخصص مناسب است و ممکن است در برخی مناطق وجود نداشته باشد.
اینتکس یا حلقه چشم (Intacs)
حلقه های چشم که توسط Addition Technology تولید شده اند، شفاف و قوس مانند هستند و از طریق انجام عمل جراحی دقیقا در زیر سطح چشم و در کنار قرنیه قرار داده می شوند و به تغییرشکل دادن سطح جلویی قرنیه برای دید واضح تر کمک می کند.حلقه های چشم معمولا زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که بینایی فرد با لنزهای تماسی یا عینک بهبود پیدا نکند. مطالعات بسیاری نشان داده اند که حلقه های چشم می توانند تیز بینی تصحیح شده از بینایی (BSCVA) یک چشم کراتوکونیک تا میزان 2 خط در یک نمودار استاندارد بینایی را ارتقاء دهند. ایمپلنت ها همچنین این مزیت را دارند که قابل حذف و تعویض هستند. عمل جراحی تنها در حدود 10 دقیقه به طول می انجامد.
اصلاح قوز قرنیه با کراتوپلاستی هدایت شده با توپوگرافی
کراتوپلاستی هدایت شده با توپوگرافی (CK) روشی است که از یک وسیله دستی برای انتقال انرژی از امواج رادیویی به نقاط خاصی در کناره های قرنیه و به منظور تغییر شکل سطح قدامی چشم استفاده می کند. یک نقشه توپوگرافیک ساخته شده توسط تصویرسازی کامپیوتری از سطح چشم، به ساخت نقشه های درمان انفرادی کمک می کند. “نقشه” توپوگرافی ایجاد شده توسط تصویربرداری رایانه ای از سطح چشم، به ایجاد برنامه های درمانی اختصاصی کمک می کند. اگرچه این روش به اندازه سایر گزینه های درمانی دیگر محبوب نیست، اما کراتوپلاستی هدایت شده با توپوگرافی (CK )ممکن است برای کاهش آستیگماتیسم نامنظم ناشی از کراتوکونوس مفید باشد.
اصلاح قوز قرنیه با پیوند قرنیه
در برخی موارد کراتوکونوس پیشرفته، تنها گزینه درمانی مناسب پیوند قرنیه است که به آن کراتوپلاستی نفوذ کننده نیز گفته می شود (PK یا PKP). پس از پیوند قرنیه،چندین ماه طول می کشد تا بینایی شما تثبیت شود، و به احتمال خیلی زیاد برای دیدن وضوح دید، به عینک یا لنزهای تماسی نیاز خواهید داشت. همچنین پس از عمل پیوند، خطر بروز عفونت و رد پیوند نیز وجود دارد. به همین دلیل، پیوند قرنیه تنها در صورتی توصیه میشود که دیگر درمان های کراتوکونس موفقیت آمیز نباشد.
مراقبت های بعد از عمل اصلاح قوز قرنیه
4 تا 6 ساعت اول بعد از عمل جراحی را استراحت کنید. بعضی از بیماران سوزش خفیف، احساس خارش یا احساس وجود چیزی در چشم را تجربه می کنند. در روز عمل جراحی، به شما داروهای ضد دردی ارائه می شود. بینایی شما ممکن است در روز عمل نوسان داشته و تار باشد. بیشتر بیماران بعد از گذشت یک روز از عمل و مراجعه به جراح خود، بینایی بهتری خواهند داشت. بروز عوارض جانبی زیر ممکن است، با این حال این عوارض معمولا با گذشت زمان از بین می روند. بعد از انجام عمل جراحی همزمان بر روی هر دو چشم، بینایی چشم ها می تواند متفاوت باشد.
- ناراحتی یا درد کمتر
- بینایی مبهم یا تاری دید
- خراشیدگی
- خشکی چشم
- نور خیره کنند
- وجود هاله یا حلقه نور در اطراف چراغ
- حساسیت به نور
بعد از عمل جراحی، شما باید از انجام فعالیت های آبی مانند شنا در استخرها، چشمه های آب گرم و وان آبگرم به مدت یک ماه اجتناب کنید. از هر چیزی که میتواند با چشم های شما مثل گرد و غبار، دود، شامپو، صابون و آب ارتباط مستقیم داشته باشد خودداری کنید. بعد از گذشت یک هفته از معاینه، شما میتوانید ورزش کردن و ورزش های تفریحی را از سر بگیرید (لطفا از انجام ورزش های برخوردی اجتناب کنید ) و آرایش کردن را نیز به مدت ۲ هفته به تعویق بیندازید. از هر گونه آرایش چشم بعد از عمل جراحی چشم پوشی کنید. رانندگی کردن نیز تا زمانی که بینایی شما به اندازه کافی بهبود پیدا نکرده است و تا وقتی که بتوانید با ایمنی رانندگی کنید، توصیه نمی شود. در صورت بروز علائم آزار دهنده و یا اثرات جانبی غیر معمول مانند درد و یا قرمزی زیاد، یک شماره تلفن اضطراری ۲۴ ساعته وجود خواهد داشت که در بخش مراقبت به شما ارائه می شود.
آیا قوز قرنیه یا کراتوکونوس می تواند به بینایی آسیب بزند؟
تغییرات در قرنیه ممکن است تمرکز را بدون استفاده از عینک و یا لنزهای تماسی برای چشم غیر ممکن کند. در حقیقت، اگر شرایط شدید باشد، برای بازگرداندن بینایی ممکن است پیوند قرنیه لازم باشد. جراحی اصلاح بینایی لیزری یا لیزیک، برای افرادی که مبتلا به کراتوکونوس هستند، خطرناک است زیرا می تواند قرنیه را تضعیف کرده و باعث بدتر شدن بینایی شود. هر فردی حتی اگر به میزان کمی کراتوکونوس داشته باشد، نباید جراحی لیزیک انجام دهد.
کراتوکونوس چگونه تشخیص داده می شود؟
کراتوکونوس از دو طریق بینایی را تغییر می دهد:
- با تغییر شکل قرنیه از شکل کروی به شکل مخروطی، سطح صاف تبدیل به سطح موج دار می شود. به این مشکل، آستیگماتیسم نامنظم گفته می شود.
- با افزایش و بزرگ شدن جلوی قرنیه، بینایی به سمت نزدیک بینی گرایش می یابد. به این معنی که فقط اشیاء نزدیک را می توان به وضوح مشاهده کرد. هر چیزی که خیلی دور باشد،تار دیده می شود.
چشم پزشک ممکن است در طول معاینه چشم متوجه علائمی شود. شما نیز ممکن است علائمی را که می توانند ناشی از کراتوکونوس باشد، ذکر کنید این علائم شامل موارد زیر می باشند:
- تغییر ناگهانی بینایی در یک چشم
- دو بینی در هنگامی که فقط با یک چشم نگاه می کنید.
- عدم وضوح اشیاء دور و نزدیک
- دیدن هاله نور در اطراف چراغ های روشن
- دیدن نور به صورت خطی
- دیدن تصاویر شبح مانند دوتایی یا سه تایی
- مشکل رانندگی به دلیل تاری دید به خصوص در شب
برای اینکه مطمئن شوید که کراتوکونوس دارید، پزشک باید اندازه قرنیه را اندازه گیری کند. چندین روش متفاوت وجود دارد که می توان این کار را انجام داد. رایج ترین روش توپوگرافی قرنیه است که شامل گرفتن عکس از قرنیه و تجزیه و تحلیل آن در عرض مدت چند ثانیه می باشد. کودکانی که والدین آنها مبتلا به کراتوکونوس هستند بعد از ۱۰ سالگی باید هر ساله قرنیه آنها توسط پزشک معاینه شود. حتی اگر توپوگرافی قرنیه کودک طبیعی باشد، انجام این آزمایش به صورت سالانه همچنان اهمیت دارد. ممکن است تغییرات ظریفی در طول زمان ایجاد شوند که نشان دهنده شروع بیماری می باشند. با انجام آزمایشات سالانه، پزشک می تواند نتایج را برای شناسایی این تغییرات مقایسه کند.
شرایط اصلاح قوز قرنیه
کراتوکونوس نیازی به مراجعه فوری به پزشک ندارد زیرا تغییرات ناشی از این بیماری معمولا ماه ها و یا حتی سال ها به طول می انجامد. به همین دلیل، ما آن دسته از افرادی را تحت نظر می گیریم که دارای این شرایط هستند و آنها را برای انجام معاینات مکرر، تا پنج سال از گذشت اولین معاینه دعوت می کنیم. با هر بار مراجعه به کلینیک، آزمایشات مشابه بسیاری را انجام می دهیم، از جمله:
- بینایی (خواندن نمودار)
- انکسار (تست عملکرد بینایی)
- اسکن قرنیه (از جمله پنتاکام)
این نتایج با نتایج معاینات قبلی مقایسه خواهد شد. اگر هر یک از نتایج، نشان دهنده بدتر شدن شرایط باشد، درباره اینکه آیا CXL مورد نیاز است یا خیر، بحث خواهیم کرد. CXL تنها زمانی مناسب است که شکل قرنیه بدتر می شود که این حالت در قرار ملاقات های شما تشخیص داده خواهد شد. با این حال، اگر قرنیه بیش از حد نازک شده باشد، انجام عمل غیر ممکن است. معمولا در اواخر دهه ۳۰، قرنیه به طور طبیعی سفت و منقبض میشود و CXL معمولا مورد نیاز نیست. پائین تر از این سن، قرنیه انعطافپذیرتر است و روند پیشرفت بیماری (بدتر شدن بینایی ) به احتمال زیاد، و اگر چه کاملا مشخص نیست، اتفاق میافتد.
راه های پیشگیری از پیشرفت قوز قرنیه در كودكان
پس از تشخيص كراتوكونوس، پیشگیری از پيشرفت بیماری به منظور جلوگيري از بدتر شدن بينايي و وابستگي کمتر به وسایلی که به بینایی کمک می کنند، مهم است. یك راهكار برای پیشگیری از پیشرفت كراتوكونوس، انجام CXL قرنیه است. CXL استحکام و قدرت مکانیکی قرنیه آسیب دیده را با استفاده از یک حسگر نوری (ریبوفلاوین) و اشعه ماوراء بنفش-A (با طول موج 370 نانومتر) افزایش می دهد که منجر به تولید ROS می شود و باعث اتصال متقابل کلاژن و افزایش سفتی بیومکانیکی قرنیه می شود. CXL معمولا برای بیماری پیشرونده انجام می شود، اگرچه تعریف استانداردی از پیشرفت وجود ندارد. این روش معمولا براساس یافته های توپوگرافی و افزایش حداکثر کراتومتری به اندازه حداقل 1 قطر، بیشتر از 1 سال تعریف می شود.1 قطر به دلیل میزان تغییر در اندازه گیری توپوگرافی قرنیه انتخاب می شود.
بنابراین، پیشرفت 2/0 قطر در طول یک سال ممکن است به خطای اندازهگیری مرتبط باشد. خطای اندازهگیری با شدت یافتن کراتوکونوس افزایش مییابد، که منجر به مقادیر قابل توجهی از عدم قطعیت در مواردی با مقادیر کراتومتری بالای ۵۵ قطر میشود.عامل مهم دیگر در هنگام تفسیر مقادیر کراتومتری، سایش لنزهای تماسی است. لنزهای تماسی، بیشتر با تغییر دادن سطح اپیتلیال، شکل قرنیه را تغییر می دهند. استفاده از لنزهای اسکلرال می تواند مقدار کراتومتری را به بیش از یک قطر تغییر دهد. لنزهای تماسی که مستقیما بر روی قرنیه قرار میگیرند، مانند لنزهای تماسی گاز نفوذپذیر که اغلب در کراتوکونوس استفاده میشوند و میتوانند شکل قرنیه را بیشتر تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین، به استفاده کنندگان لنزهای تماسی کودک معمولا توصیه میشود که لنزهای تماسی خود را به مدت یک یا چند هفته قبل از اندازهگیری کراتومتری استفاده نکنند.
زمان قطعی ایده آل قبل از اندازه گیری تا حدودی به این دلیل مشخص نشده است که بسیاری از بیماران کراتوکونوس وابستگی شدیدی به لنزهای تماسی دارند و قادر نیستند که از لنزها برای مدت زمان طولانی استفاده نکنند. به دلیل عدم قطعیت در اندازه گیری توپوگرافی، متغیرهای دیگر اغلب برای تعیین اینکه آیا پیشرفت کراتوکونوس وجود دارد یا خیر، با یکدیگر ترکیب میشوند. متغیرهایی که غالبا شامل ضخامت قرنیه، انحنای خلفی قرنیه، انکسار واضح، فاصله تصویری اصلاح نشده و اصلاح شده و سن بیمار می باشند.
یک رابطه معکوس بین سن بیمار و پیشرفت بیماری یافت شده است. به طور کلی، کراتوکونوس کودکان به احتمال زیاد پیشرفت میکند و این پیشرفت میتواند بسیار سریع و مخرب باشد. توضیح اجماع جهانی در مورد بیماری های کراتوکونوس و بیماری های خارج از رحمی این است که CXL میتواند در تشخیص بیماران جوان مبتلا به کراتوکونوس مفید باشد. با این حال،در مورد تاثیر و اثرات طولانیمدت آن بر روی کودکان، نگرای های وجود دارد. در هنگام مشاوره به بیماران خردسال و والدین آنها، مهم است که درک کنیم که سطح شواهد برای CXL کودکان، پایینتر از سطح شواهد در بزرگسالان است چون هیچ آزمایش کنترل شده تصادفی در کودکان انجام نگرفته است. علاوه بر این، اثر CXL کودکان ممکن است معادل اثربخشی CXL در بزرگسالان نباشد ؛ خطر پیشرفت کراتومتریک بعد از CXL کودکان، در مقایسه با ۲ تا ۱۰ % در بزرگسالان،تقریبا ۲۲% است.
علل انواع مشکلات چشمی
اکثر افراد در یک زمان یا زمان دیگر دچار مشکلات چشمی می شوند. برخی از آنها جزئی هستند و به تنهایی از بین می روند و یا در خانه به راحتی درمان می شوند.بعضی دیگر به مراقبت تخصصی نیاز دارند. این که بینایی شما مانند قبل نیست و یا هرگز عالی نبوده است، چیزهایی وجود دارد که می توانید برای به دست آوردن سلامت چشم های خود انجام دهید. ببینید که کدام یک از این مشکلات رایج، برایتان آشنا است. اگر علائم شما واقعا بد است و یا چند روز طول می کشد تا بهبود پیدا کند، باید به چشم پزشک مراجعه کنید.
خستگی چشم
هر کسی که ساعت ها مطالعه می کند، با کامپیوتر کار می کند یا مسافت های زیادی را رانندگی می کند، دچار خستگی چشم می شود. این اتفاق زمانی می افتد که از چشم هایتان بیش از حد استفاده می کنید.
درست مثل هر بخش دیگری از بدن، چشم ها نیز خسته می شوند و نیاز به استراحت دارند پس اگر چشمان شما احساس تنش می کنند، به آنها استراحت دهید. اگر چشم ها بعد از چند روز خسته بمانند، با چشم پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که مشکل دیگری وجود ندارد.
چشم های قرمز
چشمان به نظر قرمز و خون آلود به نظر می رسد. چرا؟
هنگامی که چشم ها تحریک و یا آلوده می شوند،سطح چشم ها با عروق خونی پوشیده می شود و به چشم های شما قرمزی می دهد. خستگی چشم، شب دیر خوابیدن، کمبود خواب و یا حساسیت نیز باعث قرمزی چشم ها می شوتد.اگر علت آن آسیب خاصی باشد، آن را با چشم پزشک خود بررسی کنید. چشم های قرمز می تواند علامتی از وجود مشکل دیگری در چشم باشد، مانند ورم ملتحمه یا آسیب خورشیدی به دلیل نبودن سایه در جلو چشم در طول سال ها. اگر چشم ها بدون مصرف قرص و استراحت خوب نشد، به چشم پزشک مراجعه کنید.
شب کوری
آیا دید شما در شب به خصوص در هنگام رانندگی دشوار است؟ آیا در محل تاریک، مانند سینماها، پیدا کردن راه برای شما سخت است؟ این حالت به نظر می رسد که شب کوری باشد. این یک نشانه است و به خودی خود مشکلی نیست. نزدیک بینی، آب مروارید، کراتوکونوس و کمبود ویتامین A باعث ایجاد نوعی شب کوری می شوند که پزشکان می توانند آن را حل کنند. برخی افراد با این مشکل متولد می شوند و یا ممکن است از یک بیماری تخریب پذیر مرتبط با شبکیه ایجاد شود و معمولا این بیماری درمان نمی شود. اگر شما این وضعیت را داشته باشید، باید در مناطقی که کم نور است، بسیار مراقب باشید.
تنبلی چشم
چشم تنبل یا آمبولیوپی، زمانی اتفاق می افتد که یک چشم درست رشد نکرده باشد.. بینایی در این چشم ضعیف تر است و تمایل دارد که با تنبلی به اطراف حرکت کند، در حالی که چشم دیگر خوب مانده است. این بیماری در نوزادان، کودکان و بزرگسالان یافت می شود و به ندرت در هر دو چشم تاثیر می گذارد. درمان برای نوزادان و کودکان باید سریع و بلافاصله انجام شود. اگر تنبلی چشم در اوایل دوران کودکی تشخیص داده و درمان شود، می تواند از مشکلات بینایی مادام العمر جلوگیری کرد. درمان شامل عینک های اصلاح کننده یا لنزهای تماسی و استفاده از یک پچ یا استراتژی های دیگر برای بهبود چشم تنبل کودک است. چشم های متقاطع (دو بینی، چپ چشم بودن) و حرکات سریع و غیر ارادی چشم (نستاگموس)
اگر چشمان شما وقتی که به چیزی نگاه می کنید، در یک مسیر قرار نمی گیرند، یعنی اینکه استرابیسم دارید. شما همچنین ممکن است آن را به عنوان چشم های چپ یا لوچ نیز بشنوید. این مشکل به خودی خود درست نخواهد شد. برای اصلاح آن باید به چشم پزشک یا متخصص چشم مراجعه کنید. با داشتن مشکل نیستاگموس، چشم ها همواره در حال حرکت هستند و به آهستگی تکان می خورند. درمان های بسیاری وجود دارد، از جمله درمان بینایی برای داشتن چشمانی قوی تر.جراحی نیز یک گزینه دیگر است. چشم پزشک چشمان شما را معاینه می کند تا ببینید که کدام روش درمانی برای شما بهتر است.
کور رنگی
هنگامی که شما نمی توانید رنگ های خاصی را مشاهده کنید یا تفاوت بین آنها را نمی بینید (معمولا قرمز و سبز)، ممکن است کور رنگی داشته باشید. این اتفاق زمانی می افتد که سلول های رنگی در چشم شما (چشم پزشک آنها را سلول های مخروطی می نامند) وجود ندارد و یا کار نمی کنند. هنگامی که مشکل شدید باشد، تنها می توانید سایه های خاکستری رنگ را ببینید، اما این اتفاق نادر است. اکثر افرادی که به کورنگی مبتلا هستند، با آن متولد می شوند، اما می توانید بعدا از طریق استفاده از داروها و بیماری های خاصی آن را بگیرید. پزشک می تواند به شما بگوید که چه چیزی در بروز این حالت نقش دارد. احتمال به دنیا آمدن مردان با این مشکل به نسبت زنان بیشتر است. چشم پزشک شما می تواند با یک آزمایش ساده آن را تشخیص دهد. اگر شما با این مشکل متولد شده اید، هیچ درمانی ندارد، اما لنزهای ویژه و عینک هایی هستند که می تواند به برخی افراد کمک کنند تا تفاوت بین رنگ های خاص را ببینند.
یووئیت چشم
این نام گروهی از بیماری هایی است که باعث التهاب عنبیه می شود. عنبیه، لایه میانی چشم است که شامل بیشترین عروق خونی می باشد. این بیماری ها می توانند بافت چشم را از بین ببرند و حتی باعث از دست دادن چشم نیز شوند و افراد در تمام سنین می توانند آن را داشته باشند.علائم ممکن است به سرعت یا در مدت زمان طولانی از بین بروند. افراد مبتلا به بیماری های سیستم ایمنی مانند ایدز، آرتریت روماتوئید یا کولیت اولسراتیو احتمال بیشتری برای ابتلا به مشکل یوئیت را دارند. علائم عبارتند از:
- تاری دید
- چشم درد
- قرمزی چشم
- حساسیت به نور
اگر این علائم را دارید و در طی چند روز از بین نمی روند، به پزشک خود مراجعه کنید انواع مختلفی از درمان بسته به نوع مشکلی که دارید، وجود دارد.
پیر چشمی
این اتفاق زمانی می افتد که با وجود بینایی خوب، توانایی خود را از دست می دهید و می توانید اشیاء نزدیک و چاپ های کوچک را به وضوح ببینید .پس از سن 40 سالگی، ممکن است مجبور شوید برای خواندن یک کتاب یا سایر موارد، آنها را دورتر از چشم خود نگه دارید تا خواندن آنها آسان تر شود. عینک های مطالعه، لنزهای تماسی، لیزیک که جراحی لیزر چشم می باشد و دیگر روش ها می توانند برای بهبود یافتن دید خوب و مناسب مطالعه استفاده شوند.
اجسام شناور
لکه ها، نقاط کوچک یا پراکنده ای هستند که در میدان دید شما شناور هستند. بیشتر افراد آنها را در یک اتاق روشن و یا در فضای باز در یک روز روشن می بینند. .شناورها معمولا طبیعی هستند اما بعضی اوقات می توانند نشانه ای از یک مشکل جدی چشم باشند،مانند جدا شدن شبکیه. این حالت زمانی اتفاق می افتد که شبکیه پشت چشم شما از لایه زیرین خود جدا می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است چشمک های نور همراه با شناورها یا سایه تاریکی را در لبه دید خود مشاهده کنید. اگر متوجه تغییرات ناگهانی در نوع یا تعداد نقاط یا چشمک زن شدید و یا چیزهای جدیدی در دید محیطی خود می بینید، در اسرع وقت به چشم پزشک خود مراجعه کنید.
خشکی چشم
این اتفاق زمانی می افتد که چشم شما نمی تواند اشک به اندازه کافی و با کیفیت خوب داشته باشد. شما ممکن است احساس کنید که چیزی در چشم شماست یا می سوزد. به ندرت، در موارد شدید، خشکی شدید می تواند منجر به از دست دادن بینایی شود. برخی از درمان ها عبارتند از:
- استفاده از مرطوب کننده در خانه
- قطره های مخصوص چشم که مانند اشک های واقعی کار می کنند
- بستن مجاری اشک به منظور کاهش تخلیه
- لیپیفلو، روشی که از گرما و فشار برای درمان خشکی چشم استفاده می کند
- کرم پلک تستوسترون
- مکمل های غذایی با روغن ماهی و امگا 3
اگر مشکل خشکی چشم شما مزمن است، ممکن است شما دچار بیماری خشکی چشم شده باشید.چشم پزشک شما می تواند قطره های دارویی مانند سیکلوسپورین یا لیفیتگراست را برای تحریک تولید اشک تجویز کند.
آب مروارید
این ها مناطق ابری هستند که در لنزهای چشم ایجاد می شوند. ک لنز سالم مانند دوربین است. نور از طریق آن به شبکیه منتقل می شود – پشت چشم که تصاویر پردازش می شوند. وقتی آب مروارید دارید، نور نمی تواند به راحتی از آن عبور کند. وقتی آب مروارید دارید، نور نمی تواند به راحتی از آن عبور کند. نتیجه:شما نمی توانید خوب ببینید و ممکن است کدری و یا هاله ای را در اطراف چراغ در شب ها ببینید. آب مروارید اغلب به آرامی تشکیل می شود. آنها علائمی مانند درد، قرمزی یا اشک را در چشم ایجاد نمی کنند.
برخی از آنها کوچک هستند و بر روی بینایی شما اثری نمی گذارند. اما اگر پیشرفت کنند، بینایی شما را تحت تاثیر قرار می دهند و تقریبا همیشه عمل جراحی برای برگرداندن این حالت موثر است.
اشک زیاد
این هیچ ارتباطی با احساسات شما ندارد. شما ممکن است به نور، باد یا تغییرات دما حساس باشید. سعی کنید چشم خود را با محافظت از آنها و یا زدن عینک آفتابی محافظت کنید. (به دنبال عینک هایی باشید که قاب بسته ای دارند زیرا آنها بیشتر باعث مسدود شدن باد نسبت به انواع دیگر هستند). گریه کردن ممکن است یک مشکل جدی تر مانند عفونت چشم یا مجرای اشکی مسدود شده را نشان دهد. چشم پزشک شما می تواند این دو این شرایط را درمان و یا اصلاح کند.
گلوکوم
چشم شما مانند یک لاستیک اتومبیل است.کمی فشار در داخل آن طبیعی و بی خطر است. اما اگر فشار بیش از حد باشد می تواند به عصب بینایی شما آسیب برساند. گلوکوم نام گروهی از بیماری هایی است که این مشکل را ایجاد می کنند. یک شکل رایج، گلوکوم زاویه باز اولیه است بیشتر افرادی که این مشکل را دارند، علائم اولیه یا دردی ندارند بنابراین مهم است که به آزمایشات منظم چشم خود ادامه دهید. گلوکوم زیاد اتفاق نمی افتد اما می تواند ناشی از عوامل زیر باشد:
- صدمه و آسیب به چشم
- رگ های خونی مسدود شده
- اختلالات التهابی چشم
- درمان گلوکوم شامل قطره چشم تجویزی یا عمل جراحی است.
اختلالات شبکیه چشم
شبکیه یک پوشش نازک در پشت چشم شما است که از سلول هایی ساخته شده که تصاویر را جمع می کنند و آنها را به مغز شما منتقل می کند . اختلالات شبکیه این انتقال را متوقف می کند. انواع مختلفی از اختلالات شبکیه وجود دارد:
- دژنراسیون ماکولا مربوط به سن که به شکستن قسمت کوچکی از شبکیه به نام ماکولا اشاره دارد.
- رتینوپاتی دیابتی که مربوط به آسیب به عروق خونی در شبکیه شما و ناشی از دیابت است.
- جدا شدن شبکیه که زمانی اتفاق می افتد که شبکیه از لایه زیرین خود جدا شده است.
- مهم است که گلوکوم زود تشخیص داده شود و این شرایط درمان شود.
ورم ملتحمه (چشم صورتی)
در این مشکل، بافتی که پشت پلک های شما قرار می گیرد و اسکلرا را پوشش می دهد، ملتهب می شود ؛ این می تواند باعث قرمزی، خارش، سوزش، پاره شدن، ترشحات یا باعث احساس وجود چیزی در چشم شما شود. افراد در تمام سنین می توانند به این مشکل مبتلا شوند. علت آن شامل عفونت، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و مواد تحریک کننده یا آلرژی است. دست های خود را به طور مکرر بشوئید تا احتمال ابتلا به آن کمتر شود.
بیماری های قرنیه
قرنیه واضح و صاف است و مانند پنجره ای به شکل گنبد در مقابل چشم قرار دارد که کمک می کند تا نوری که وارد آن می شود را متمرکز کند..بیماری، عفونت، آسیب و قرار گرفتن در معرض سموم می توانند به آن آسیب برساند. علائم آن عبارتند از:
- قرمزی چشم
- چشمان اشک آلود
- درد
- کاهش بینایی و یا اثر هاله
- روشهای اصلی درمان عبارتند از:
- تجویز عینک جدید یا لنزهای تماسی
- قطره چشم دارویی
- عمل جراحی
مشکلات پلک
پلکهای شما برای شما کارهای زیادی انجام می دهند. آنها از چشم شما محافظت می کنند، اشک بر سطح آن پخش می شوند و میزان نوری که می توانند وارد شوند محدود می شوند. درد، خارش، گریه کردن و حساسیت به نور، علائم رایج مشکلات پلک هستند. ممکن است اسپاسم چشمک زدن یا التهاب لبه های بیرونی را داشته باشید. درمان می تواند شامل تمیز کردن مناسب، دارو یا جراحی باشد.
تغییرات دید
همانطور که شما بزرگتر میشوید، ممکن است متوجه شوید که بینایی تان مثل قبل نیست این طبیعی است. احتمالا به عینک یا لنزهای تماسی نیاز دارید. شما می تواتید جراحی (لیزیک) را انتخاب کنید تا بینایی خود را اصلاح کنید. اگر قبلا عینک داشته اید، ممکن است نیاز به نسخه قوی تری باشید. دیگر مشکلات جدی تر نیز اتفاق می افتد. بیماری های چشمی مانند دژنراتیو ماکولا، گلوکوم و آب مروارید، می توانند مشکلات بینایی را ایجاد کنند. علائم در میان این اختلالات بسیار متفاوت است، بنابراین به صورت مدام برای معاینه چشم خود به چشم پزشک مراجعه کنید. برخی از تغییرات بینایی می تواند خطرناک باشد و به مراقبت های فوری پزشکی نیاز دارد. در هر زمانی که به صورت ناگهانی بینایی خود را از دست دادید و یا همه چیز به نظرتان تار رسید، حتی به طور موقت، به چشم پزشک مراجعه کنید. و یا به اورژانس مراجعه کنید یا با 115 تماس بگیرید.
مشکلاتی با لنزهای تماسی
آنها برای بسیاری از افراد خوب کار می کنند، اما شما باید از آنها مراقبت کنید. دستان خود را قبل از لمس آنها بشویید. دستورالعمل های مراقبت که همراه با نسخه شما آمده است را دنبال کنید. و این قوانین را دنبال کنید:
- هرگز آنها را با قرار دادن در دهان خود مرطوب نکنید که می تواند باعث عفونت بیشتری شود.
- اطمینان حاصل کنید که لنزهای شما به درستی در جای خود قرار گرفته اند، بنابراین باعث خراشیده شدن چشم ها نمی شوند.
- از قطره های چشمی که می گویند برای لنزهای تماسی ایمن هستند استفاده کنید.
- هرگز از محلول های سالین و نمکی خانگی استفاده نکنید. اگر چه برخی از لنزهایی که می توانید با آنها بخوابید، تائیدیه FDA را دارند، اما ممکن است خطر عفونت جدی را افزایش دهند.
اگر همه چیز را درست انجام دهید و هنوز هم با لنزهای خود مشکل دارید، به چشم پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است آلرژی و خشکی چشم دلشته باشید، یا فقط با عینک راحت تر باشید. هنگامی که شما می دانید مشکل چیست، می توانید تصمیم بگیرید که چه چیزی برای شما مناسب است.