امروزه به علت تغییر سبک زندگی و استفاده از غذاهای آماده مصرف ابتلا به کبد چرب بسیار شایع شده است. عدم تحرک، مصرف انرژی بیش از حد، چاقی و تنبلی از مهمترین دلایل ابتلا به بیماری کبد چرب می باشد. این بیماری نتیجه تغذیه نامناسب، کم تحرکی و اضافه وزن است. اگر کبد چرب به موقع درمان نشود بیمار مبتلا به سیروز یا نکروز کبدی شده که این مرحله ممکن است تهدیدی برای سلامتی فرد باشد.
کبد دومین عضو بزرگ بدن انسان است و وظیفه پالایش مواد غذایی و نوشیدنی های مصرف شده در بدن را دارد. این عضو فاکتورهای مضر را جهت دفع از بدن هدایت می کند و مواد مفید را جذب می کند. وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است ولی اگر کبدی دارای بیش از 5 درصد چربی باشد، بیماری کبد چرب به وجود می آید. این عارضه که علامت هشدار دهنده مشخصی ندارد، باعث التهاب و از بین رفتن سلول های کبدی می شود و عملکرد طبیعی بدن را با اختلال مواجه می کند.
آشنایی با انواع کبد چرب :
کبد چرب به سه دسته کلی: کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب الکلی و کبد چرب حاد بارداری تقسیم میشود.
کبد چرب غیرالکلی :
این عارضه هنگامی رخ میدهد، که کبد در شکستن چربی ها دچار مشکل میشود و با جمع شدن چربی در بافتهای کبد، فرد دچار کبد چرب میگردد. بیماری کبد چرب غیر الکلی با مصرف الکل مرتبط نبوده و زمانی مشخص میشود که5 تا ۱۰ درصد وزن کبد دارای چربی باشد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز و یا فیبروز و سپس نارسایی کبدی میگردد.
کبد چرب الکلی :
افرادی که الکل مصرف می کنند در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی می باشند. در صورت استفاده از الکل کبد صدمه دیده و قادر به شکستن چربی ها نمی شود. در صورت عدم مصرف الکل این بیماری به مرور بهبود می یابد و عملکرد کبد به حالت اولیه باز می گردد.
کبد چرب بارداری :
این بیماری بسیار کم و نادر می باشد اما در صورت بروز کبد چرب در زمان حاملگی خطرات جدی برای مادر و کودک ایجاد می شود. این بیماری میتواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید و یا خونریزی شود. هرچند دلیل این بیماری هنوز مشخص نیست ولی دانشمندان معتقد اند این بیماری با هورمون های این دوران از جمله افزایش استروژن و پروژسترون در ارتباط است. نشانه های کبد چرب بارداری در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی گردد. زنان باردار باید آزمایش های لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند. علائم کبد چرب در بیشتر زنان بعد از زایمان شروع به بهبود مینماید.
علت ابتلا به بیماری کبد چرب :
هرچند که دلیل اصلی بروز کبد چرب هنوز مشخص نشده اما برخی از اختلالات بالینی مشخص به عنوان زمینه ساز ابتلا به این بیماری شناخته می شوند. بیش از 70 درصد بیماران مبتلا به کبد چرب چاق هستند. بیماری دیابت و بالا بودن چربی های خون نیز یکی دیگر از علل این بیماری می باشد.
عوامل مختلفی که موجب تغییر متابولیسم در بدن میشوند، شامل کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه، تغذیه وریدی و گرسنگی طولانی مدت مانند گرفتن روزه ( برای افراد خاص) نیز ممکن است باعث کبد چرب شوند.
سایر عوامل محرکی که باعث بروز بیماری کبد چرب می شوند، عبارتند از :
- مصرف دارو بیش از حد معمول
- رژیم غذایی نادرست و دریافت کالری بیش از اندازه
- استرس درونی و نهفته
- مصرف لووستاتین ها
- غذاهای آماده مصرف یا فست فود
پزشکان بر این باور اند که سبک زندگی نادرست و تبعات آن از قبیل چاقی و اضافه وزن در ابتلا به کبد چرب در بین سنین مختلف تاثیر گذار است.
آشنایی با قرص لیوردین کمپلکس دینه :
امروزه روش های مختلفی برای درمان بیماری کبد چرب وجود دارد. برخی از محصولات بهبود دهنده کبد چرب دارای عوارض جانبی هستند ویااینکه اغلب با روش های شیمیایی تهیه می شوند که ممکن است باعث آسیب به دیگر اعضای بدن شوند. قرص لیوردین کمپلکس مجتمع صنایع دینه ایران که یک فرآورده گیاهی و طبیعی می باشد به منظور بهبود کبد چرب، تقویت و حفظ سلامت کبد، پیشگیری از آسیب های کبدی و درمان بیماری های التهابی مزمن کبد مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف این قرص با خواص کاهنده ی چربی خون به درمان اختلالات کبد و نیز مهار بیوسنتز کلسترول کمک قابل ملاحظه ای می کند.
اجزای تشکیل دهنده قرص لیوردین کمپلکس:
این قرص گیاهی از عصاره خار مریم (300 میلی گرم بر مبنای 210 میلی گرم سیلیمارین)، عصاره قاصدک (100 میلی گرم)، عصاره کنگر فرنگی (50 میلی گرم)، عصاره زردچوبه ( 25 میلی گرم)، عصاره زنجبیل( 25 میلی گرم) و عصاره فلفل سیاه( 5میلی گرم) ساخته شده است. ترکیب گیاهان دارویی تشکیل دهنده قرص لیوردین کمپلکس اثرات شگفت انگیزی در بهبود اختلالات کبد و درمان بیماری کبد چرب دارند.
اثرات درمانی و فارماکولوژی قرص لیوردین کمپلکس دینه:
سیلی مارین (Silymarin) یک ترکیب فعال فارماکولوژیک میوه گیاه خار مریم است. خارمریم در درمان مسمومیت های کبدی ناشی از سمـوم متابولیک مانند الکل و سموم قارچ آمانیتـا، اختـلالات کبدی پس از هپاتیت، نارسـایی های مزمـن کبدی توأم با تخریب سلولی مانند سیروز کبدی، کبد چرب و بیماری های کبدی خفیف مورد مصرف قرار می گیرد. اثر ضد سمیت کبدی ترکیبات فلاوونولیگنان های حاصل از میوه های گیاه خارمریم کاملاً تأیید شده است. از نظر مکانیسـم اثر، سیـلی ماریـن سبب ممانعـت از اتصـال سموم به رسپتورهای سلـول های کبدی و نفـوذ سموم مزبور به درون سلول های کبدی مـی گـردد.
سیلیمارین یک نوع آنتی اکسیدان بسیار قوی است که از بدن در مقابل آسیب های سلولی ایجاد شده ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند. ماده گلوتاتیون موجود در خار مریم نقش مهمی در سم زدایی کبد ایفا می نماید. خاصیت ضداکسیدان آن چندین بار از ویتامین E بیش تر است و از این طریق محافظ خوبی برای کبد است. میزان سیلیمارین موجود در این فرآورده در حدود 210 میلی گرم است که در مقایسه با تمام داروهای مشابه موجود در بازار فرآورده های گیاهی داخلی و یا وارداتی از بالاترین میزان ممکن برخوردار است.
گیاه آرتیشو یا کنگر فرنگی دارای خواص آنتی اکسیدانی و حفاظت کبد می باشد. همچنین چندین مطالعه قابلیت مهار بیوسنتز کلسترول و در نتیجه خواص هیپولیپیدمیک این گیاه را ثابت کرده اند. این گیاه خواص افزایش دهنده ی ترشح صفرا و دفع آن را بخوبی دارا می باشد.
کمیسیون E آلمان، ریشه قاصدک را برای رفع اختلالات کبد و کیسه صفرا تأیید نموده است. این گیاه نیز در تحریک ترشح صفرا مفید می باشد.
زردچوبه نیز دارای خواص حفاظت کبد، آنتی اکسیدانی، کلرتیک (افزایش ترشح صفرا) می باشد.
فلفل سیاه و زنجبیل جهت افزایش جذب ترکیبات به این فرآورده اضافه شده اند. همچنین زنجبیل دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشد.
گیاه خارمریم استفاده شده در قرص لیوردین شرکت دینه یکی از بهترین گیاهان محافظ کبد می باشد. اثرات محافظت کبدی خار مریم عبارتند از :
محافظت کبد از مواد شیمیایی و داروها: سیلی مارین از طریق خنثی کردن الکل، گالاگتوزآمین، کربن تتراکلراید، سم آمانیتا و غیره، کبد را محافظت میکند.
تحریک سنتز پروتئینها در کبد: به احتمال قوی تحریک تولید سلولهای جدید کبد از طریق ساخت پروتئین در کبد به وسیله سیلی مارین انجام می شود.
خاصیت ضد التهاب: سیلی مارین دارای خاصیت قوی ضد التهاب میباشد.
روش مصرف قرص لیوردین کمپلکس دینه:
هرچند که بهتر است هر دارویی با تجویز و دستور پزشک استفاده شود، اما به طور کلی دستور مصرف این قرص به شرح ذیل می باشد :
روزانه یک یا دو بار و هر بار 1 قرص برای کمک به درمان کبد چرب مصرف شود.
عوارض جانبی مصرف این قرص :
قرص لیوردین کمپلکس دینه با توجه به این که از ترکیب فرآوره های گیاهی می باشد عوارض خاصی ندارد. ممکن است در موارد نادر تعریق شدید، کرامپ شکمی، تهـوع و استـفراغ، ضعـف، افزایش پتاسیم خون و اسهال دیده شود. حساسیت به هر یک از اجزای موجود در فرآورده ممکن است اتفاق بیفتد.
نکات مهم در خصوص استفاده از قرص لیوردین کمپلکس :
در بروزحساسیت به هر یک از اجزای فرآورده، از مصرف قرص لیوردین کمپلکس خودداری شود. در صورت وجود سنگهای کیسه صفرا، انسداد مجـاری صـفراوی، آمپیم کیسه صفرا، ایلئوس، درافراد مبتلا به زخم های گوارشـی و هیپراسـیدیته (ترشح اسید زیاد) و افراد مستعد خونریزی با مشورت پزشک مصرف شود. ایمنی مصرف این دارو در زمان بارداری و شیردهی ثابت نشده است و باید با پزشک درباره مصرف آن مشورت کنید.
این دارو دور از دسترس کودکان و در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
قرص خوبی هست چند دوره میشه استفاده کرد ???