جراحی آندوسکوپیک سینوس چیست؟ آیا جراحی آندوسکوپیک سینوس دردناک است؟ جراحی سنتی سینوس شامل برداشتن بافت سینوس بیمار، برای بهبود مجرای تخلیه طبیعی میباشد که بوسیله ایجاد یک مسیر برای خروج عفونت ها از حفره سینوس انجام می شود. در بیشتر مواقع جراح از تکنیک های اندوسکوپی استفاده می کند چون امکان تجسم بهتر و دقیق تری را بدون نیاز به برش جراحی دارد. در نتیجه نسبت به جراحی سینوس تورم، خونریزی و ناراحتی کمتری داشته و بهبودی سریع تر می باشد. در این بخش از بیماری ها و گوش، حلق و بینی از دکتر سلام به توضیح بیشتر درباره جراحی آندوسکوپیک سینوس می پردازیم.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

جراحی سینوس چیست؟

جراحی سینوس برخلاف سایر عمل های جراحی که بخش یا اندام مبتلا را بر می دارند، علاوه بر برداشتن بافت بیمار، مسیر قبلی سینوس نیز مجددا باز می شود. باید تاکید کرد که مراقبت های بعد از عمل به اندازه خود عمل جراحی مهم می باشد. یکی از شایع ترین دلایل موفقیت آمیز نبودن این عمل، ضعیف بودن مراقبت های قبل از عمل و عدم پیگیری است. دکتر قسمت عمده کار را انجام می دهد. این به بیمار بستگی دارد که در مراقبت از این بیماری مزمن همکاری کند یا خیر. دستورالعمل های زیر برای کمک به بیماران برای بهبودی سریعتر و جلوگیری از عوارض، طراحی شده است. بسیار مهم است که بیمار این دستورالعمل ها یا آنهایی که توسط پزشک ارائه شده است را خوانده و با دقت از آنها پیروی کند. دلیل ذکر این اطلاعات این است که به افرادی که برای جراحی سینوس آماده می شوند کمک کند و آنها را با باور های مرتبط، خطر ها و عوارض این جراحی آشنا کند. با این حال، در صورت داشتن هرگونه سوال، از پزشک خود کمک بگیرید تا این روش را بهتر درک کنید.

انواع جراحی سینوس

انواع جراحی سینوس عبارتند از:

  • اندوسکوپیک
  • عمل کاهش شاخک های بینی
  • سینوپلاستی با بالن
  • جراحی اتساع استخوان های سینوس

در این مقاله اطلاعات بیشتری درباره عفونت سینوزیت و آسم کسب کنید


جراحی آندوسکوپیک سینوس

سینوزیت مزمن یک بیماری است که با عفونت طولانی مدت و التهاب مخاط بینی و سینوس ها مشخص می شود. افراد مبتلا به سینوزیت مزمن علائم مختلفی از جمله فشار در صورت، احتقان بینی، تغییر رنگ مخاط بینی و آبریزش بینی را دارند. تشخیص سینوزیت تنها پس از ارزیابی دقیق توسط پزشک باید انجام شود. در اکثر افراد عفونت را میتوان بوسیله دارو درمان کرد. با این حال برای درصد کمی از بیماران حتی پس از دوره های طولانی دارو درمانی، عفونت باقی مانده یا عود می کند. برای چنین بیمارانی بهتر است عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس انجام شود. پس از بررسی تاریخچه پزشکی و عکس برداری، متخصص گوش و حلق و بینی می تواند تشخیص دهد که نیاز به عمل دارید یا خیر.

جراحی آندوسکوپیک سینوس چیست؟

جراحی آندوسکوپیک سینوس، روشی است که از آن به منظور باز کردن مجرای طبیعی سینوس ها و بازگرداندن عملکرد و سلامت آنها انجام می شود. در سینوزیت مزمن، به دلیل التهاب، مسیر باریک مجرای خروجی قادر به تخلیه شدن نیستند. در نتیجه ترشحات بینی در سینوس ها گیر کرده و به صورت مزمن عفونت می کند. هدف از جراحی حذف قسمت های باریک، استخوان های ظریف و غشا مخاطی است که مسیر خروجی سینوس ها را مسدود کرده است. اصطلاح اندوسکوپیک به معنی استفاده از یک دوربین کوچک فیبر نوری است که اجازه می دهد تمام عمل از راه سوراخ های بینی، بدون نیاز به هر گونه برش در پوست، انجام شود. جراحی اندوسکوپیک سینوس معمولا به صورت سر پایی انجام می شود.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

علت استفاده از جراحی آندوسکوپیک سینوس

جراحی آندوسکوپیک سینوس ممکن است زمانی که درمان با دارو باعث بهبود یا برطرف شدن سینوزیت مزمن نشده باشد، لازم باشد. این روش در اکثر موارد برای افرادی که سینوزیت مزمن داشته و نیاز به جراحی دارند ارجحیت دارد. جراحی آندوسکوپیک سینوس باعث بهبود علائم در 90 نفر از بین 100 نفر می شود. اما عمل جراحی همیشه به طور کامل سینوزیت را از بین نمی برد. بعضی افراد ممکن است نیاز به عمل مجدد داشته باشند. هنگامی که جراحی آندوسکوپیک سینوس با دارو درمانی و مراقبت در منزل برای جلوگیری از عفونت سینوس در آینده همراه شود، نتیجه بهتری دارد. اگر برای جلوگیری از عفونت مجدد از آنتی بیوتیک ها استفاده شود، ممکن است از جراحی آندوسکوپیک سینوس دوم و عفونت جلوگیری کند.

انتظارات قبل، حین و بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس

قبل از جراحی آندوسکوپیک سینوس 

در آماده سازی قبل از جراحی آندوسکوپیک سینوس ، پزشک شما ممکن است داروهایی را از قبل برای بهینه سازی وضعیت سینوس ها برای جراحی آندوسکوپیک سینوس تجویز کند. این دارو ها شامل آنتی بیوتیک ها و استروئید های خوراکی می باشد. اطمینان حاصل کنید که هرگونه داروی قبل از جراحی آندوسکوپیک سینوس را در روز مناسب و طبق نسخه شروع کنید. علاوه بر این باید از مصرف دارو های زیر حداقل از 14 روز قبل از عمل خودداری کنید: آسپرین، ایبوپروفن(موترین/ ادویل)، ناپروکسن( الیو)، سایر ضد التهاب های غیر استروئیدی(NSAIDs)، ویتامین E( مولتی ویتامین مشکلی ندارد)، درخت کهن دار(gingko biloba)، سیر( قرص ها) و جینسینگ. این دارو ها می تواند خون را رقیق کرده و باعث خونریزی شدید شوند. تیلنول امن است و ممکن است در هر زمان حتی تا روز جراحی نیز مصرف شود. مخمر آبجو نیز باید از دو هفته قبل از جراحی آندوسکوپیک سینوس بدلیل تداخل با دارو های بیهوشی مصرف نشود. اگر از رقیق کننده خون کومادین استفاده می کنید، درباره قطع این دارو با جراح خود مشورت کنید.

در صورت مصرف سیگار، حداقل 3 هفته قبل از جراحی آندوسکوپیک سینوس و حدودا 4 هفته بعد از آن از کشیدن اجتناب کنید. سیگار کشیدن می تواند منجر به ایجاد زخم، درمان کند تر و موفقیت آمیز نبودن عمل شود. پزشک مراقبت های اولیه شما می تواند شما را در ترک سیگار راهنمایی کند. در آخر، بسیار مهم است که به پزشک مراقبت های اولیه خود اطلاع دهید که قصد انجام عمل جراحی سینوس را دارید. پزشک شما می تواند شما را از نظر پزشکی برای عمل آماده کند. بسیاری از آزمایشات لازم قبل از عمل در استنفورد، در روز عمل انجام می شود. اما گاهی اوقات نیاز به پرونده های قدیمی شما می باشد. ما تمام تلاش خود را می کنیم تا پزشک مراقبت های اولیه شما را از وضعیت قبل و بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس خود آگاه کنیم.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

حین جراحی آندوسکوپیک سینوس 

در بیشتر موارد، برای جراحی آندوسکوپیک سینوس از بیهوشی عمومی استفاده می شود، که به این معناست که شما در تمام طول جراحی آندوسکوپیک سینوس خواب هستید. با این حال اگر شما بی حسی موضعی را ترجیح می دهید به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت امکان از این روش استفاده کند. پس از اتمام جراحی آندوسکوپیک سینوس ، حدودا 1 ساعت در اتاق ریکاوری هستید، پس از آن 1 تا 2 ساعت در قسمت ریکاوری مرحله دوم خواهید بود. بیشتر بیماران به اندازه ای حالشان خوب است که می توانند در همان روز جراحی آندوسکوپیک سینوس مرخص شوند. به احتمال زیاد شما بدون پانسمان بینی می توانید بیمارستان را ترک کنید.

بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس 

انتظار می رود که 1 تا 2 روز پس از جراحی خونریزی خفیف داشته باشید و به مدت 1 تا 2 هفته نیز احساس خستگی می کنید. به طور کلی، درد را می توان با استفاده از دارو های مخدر یا غیر مخدر کنترل کرد. پس از جراحی آندوسکوپیک سینوس یک سری ویزیت باید انجام دهید که بسیار مهم هستند. در هر ویزیت دکتر با روشی به نام اندوسکوپی بینی، روند درمان سینوس ها را بررسی خواهد کرد. به منظور پاک کردن خون از سینوس ها و جلوگیری از تشکیل بافت اسکار، روشی به نام دبریدمان نیز لازم است. ( توجه داشته باشید که این روش ها شامل هزینه های جراحی آندوسکوپیک سینوس نمی شود و باید به صورت جداگانه آنها را پرداخت کنید.) برنامه ویزیت شما معمولا به صورت 3 ویزیت در 6 هفته اول می باشد. پس از آن ، با توجه به روند درمان سینوس ها، ویزیت شما به فاصله چند ماه از هم می باشد.


بیشتر بدانید : راه های موثر درمان سینوریت


خطرات ناشی از جراحی آندوسکوپیک سینوس

همانند سایر عمل های جراحی، جراحی آندوسکوپیک سینوس نیز خطراتی دارد. اگر چه عوارض آن کمتر است، لازم است با عوارض بالقوه آن آشنا شوید و از جراح خود درباره هرگونه نگرانی که دارید سوال کنید.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

خونریزی:

اغلب جراحی های سینوس درجاتی از خونریزی را دارد، که معمولا به خوبی توسط بیمار تحمل می شود. با این حال در مواردی خونریزی قابل توجهی اتفاق می  افتد که به ختم جراحی منجر می شود. اگر چه بیشتر بیماران به پانسمان نیاز ندارند، برای برخی بیماران پانسمانی کوچک انجام می شود که پس از یک هفته برداشته می شود. انتفال خون به ندرت لازم است و فقط در موارد اضطراری انجام می گیرد.

عود بیماری:

اگر چه جراحی آندوسکوپیک سینوس برای اکثر بیماران مزایای قابل توجهی دارد، اما عمل جراحی درمان قطعی سینوزیت نیست. از این رو باید انتظار ادامه مصرف دارو ها حتی پس از جراحی موفقیت آمیز را داشته باشید، اگر چه نیاز شما برای مصرف چنین دارو هایی کاهش می یابد. در برخی موارد برای بهینه سازی نتیجه جراحی، نیاز به جراحی مجدد می باشد.

نشت مایع مغزی:

بدلیل نزدیکی سینوس به مغز، احتمال کمی وجود دارد که مایع مغزی ( مایع پوشاننده مغز) نشت کرده یا به مغز آسیب برسد. رخ دادن این اتفاق نادر ممکن است مسیری برای ایجاد عفونت ایجاد کند و منجر به مننژیت شود. در صورت نشت مایع مغزی نیاز به عمل جراحی و بستری شدن می باشد.

مشکلات بینایی:

پس از عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس به دلیل آسیب به چشم یا عصب بینایی مواردی از از دست دادن بینایی گزارش شده است. امکان خوب شدن در چنین مواردی بسیار ضعیف است. خوشبختانه چنین عارضه ای بسیار نادر است. آسیب به عضلات چشم ممکن است منجر به دوبینی شود. پاره شدن مجرای اشکی نیز یکی از عوارض است که معمولا خود به خود خوب می شود اما در برخی موارد نیاز به جراحی اضافی دارد.

خطرات دیگر:

دیگر خطرات غیر معمول این عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس عبارتند از: تغییر حس بویایی یا چشایی، تداوم یا بدتر شدن علائم سینوس و درد صورت، تغییر در رزونانس و کیفیت صدا و تورم و کبودی در اطراف چشم. برخی بیماران  تیغه بینی کج ( سپتوم) دارند که باید در حین جراحی با روشی به نام سپتوپلاستی اصلاح شود. این روش از طریق یک برش کوچک پنهان انجام می شود و از بخیه های قابل حل شدن استفاده می شود که در ناحیه سوراخ بینی می باشد. اگر نیاز به سپتوپلاستی دارید خطراتی نیز در ارتباط با آن وجود دارد. خطرات اولیه آن خونریزی یا عفونت در ناحیه سپتوم، بی حسی دندان های جلو، توسعه سوراخ از طریق سپتوم( سوراخ تیغه بینی)، نشت مایع مغزی ،یا عود انحراف تیغه بینی می باشد. احتمال بسیار کمی  وجود دارد که در ظاهر خارجی بینی تغییر بوجود بیاید.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

 محدودیت های طول دوره بهبودی بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس

در هفته اول پس از جراحی آندوسکوپیک سینوس نباید در بینی خود باد بدمید. علاوه بر این باید از خم شدن، فشار آوردن و بلند کردن وسایلی که بیش از 20 پوند هستند جلوگیری کنید. راه رفتن سبک و فعالیت های منظم خانگی در هر زمان بعد از عمل قابل قبول است. شما می توانید ورزش کردن را بعد از یک هفته با شدت 50% و بعد از 2 هفته به طور کامل ادامه دهید. باید برنامه ریزی کنید که یک هفته کار نکنید و در روز اول بازگشت به کار نیز به صورت پاره وقت کار کنید.

بهبودی شما

شما یک پد برای جمع آوری موکوس و خون در زیر بینی خود باید داشته باشید. تنها زمانی آن را عوض کنید که به خون آغشته شده باشد. ممکن است در 24 ساعت اول بعد از جراحی لازم باشد که هر یک ساعت آن را عوض کنید. ممکن است مقداری تورم در بینی، لب بالایی، گونه یا اطراف چشم داشته باشید. بینی شما ممکن است درد و خونریزی داشته باشد. ممکن است مانند زمانی که به سختی سرما می خورید، احساس پر بودن بینی داشته باشید. این علائم ممکن است تا چند روز پس از جراحی آندوسکوپیک سینوس ادامه داشته باشد. احتما دارد نوک بینی و لب بالایی و لثه های شما بی حس باشد. برگشتن حس از چند هفته تا چند ماه طول می کشد. حس بویایی شما بعد از عمل به خوبی عمل نخواهد کرد. احتمالا بعد از یک یا دو ماه این حس به حالت عادی برمی گردد. شما باید 3 تا 4 ماه اول پس از جراحی مرتبا به پزشک خود مراجعه کنید. دکتر شما بررسی می کند که روند بهبودی سینوس شما به چه صورت است. این برگه مراقبت ها به شما یک دید کلی می دهد که مدت زمان بهبودی چقدر خواهد بود. اما سرعت بهبودی در هر فرد متفاوت است. برای بهبودی سریعتر مراحل زیر را دنبال کنید.

مراقبت در منزل بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس

فعالیت

هنگامی  که احساس خستگی می کنید استراحت کنید. داشتن خواب کافی به بهبودی شما کمک می کند. به حالت تخت و صاف دراز نکشید. سه یا چهار بالشت زیر سر خود بگذارید. این کار باعث کاهش تورم می شود. درچند ماه اول بعد از عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس سعی کنید به پشت بخوابید. همچنین می توانید روی صندلی خمیده نیز بخوابید. سعی کنید هر روز پیاده روی کنید. هر روز کمی بیشتر از روز قبل قدم بزنید. کم کم مقدار پیاده روی خود را افزایش دهید. راه رفتن باعث افزایش جریان خون و جلوگیری از ذات الریه و یبوست می شود. همچنین تا آنجا که می توانید بنشینید و بایستید. به مدت یک هفته، سعی کنید خم نشوید و چیز های بیشتر از 4.5 کیلوگرم را بلند نکنید. مثل بچه، کیسه سنگین مواد غذایی و ظرف شیر، کوله پشتی یا کیف سنگین، جای گربه یا کیسه غذای سگ و جارو برقی. می توانید حمام کنید. به جای آب داغ از آب ولرم استفاده کنید. به مدت 6 هفته از شنا کردن اجتناب کنید.

به مدت 4 هفته از موادی مثل خاک اره، مواد شیمیایی و گرد و غبار بیش از حد دوری کنید. فعالیت های شدید مانند دوچرخه سواری، دویدن، بلند کردن وزنه و یا ورزش های هوازی را به مدت 1 هفته انجام ندهید و بعد از 2 تا 3 هفته آن را به راحتی ادامه دهید. می توانید از زمانی که دارو های ضد درد نسخه را مصرف نمی کنید رانندگی را شروع کنید. احتمالا بعد از یک هفته می توانید به مدرسه یا محل کار خود بازگردید و بعد از تقریبا 3 هفته به روال عادی خود برمی گردید. با این حال، این مورد به شغل و میزان عمل جراح شما بستگی دارد.

رژیم غذایی                                                                                      

می توانید رژیم غذایی طبیعی خود را داشته باشید. اگر معدتان اذیت می شود از غذا های شیرین و کم چرب مثل برنج ساده، مرغ کبابی، نان تست و ماست استفاده کنید. ممکن است متوجه این موضوع شوید که حرکات روده شما پس از عمل جراحی منظم نیست. این موضوع شایع می باشد. از یبوست و زور زدن اجتناب کنید. ممکن است لازم باشد از مکمل های فیبری استفاده کنید. اگر چند روز بعد از عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس حرکات روده شما بازنگشت از پزشک خود بخواهید یک ملین خفیف برایتان تجویز کند.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

داروها

پزشک شما به شما اطلاع می دهد که از چه زمانی می توانید دارو های خود را مجددا ادامه دهید. همچنین دستورالعمل های مربوط به دارو های جدید را نیز به شما می دهد. اگر از رقیق کننده خون مانند وارفارین(کومادین)، کلوپیدوگرل(پلاویکس) یا آسپرین استفاده می کنید، حتما با پزشک خود در این باره گفتگو کنید. ایشان به شما می گوید که چه موقع مصرف این دارو ها را مجددا شروع کنید. مطمئن شوید که حرف های پزشک را به خوبی فهمیده اید. آسپرین، دارو های حاوی آسپرین یا دارو های ضد التهابی مانند ایبوپروفن(آسپرین،موترودر) یا ناپروکسن(الیو) را به مدت 3 هفته پس از عمل جراحی آندوسکوپیک سینوس مصرف نکنید مگر اینکه پزشک اجازه دهد.

دارو های ضد درد را دقیقا بر اساس دستور پزشک مصرف کنید. در صورتی که پزشک برای شما داروی ضد درد تجویز کرده، آن را طبق نسخه مصرف کنید. دو یا چند داروی ضد درد را همزمان مصرف نکنید مگر اینکه پزشک دستور داده باشد. بیشتر مسکن ها استامینوفن دارند که همان تیلنول است. مقدار زیاد استامینوفن (تیلنول) می تواند به شما آسیب برساند. اگر پزشک برای شما آنتی بیتویک تجویز کرده آن را طبق دستور مصرف کنید. اگر احساس کردید حالتان بهتر است مصرف آنها را قطع نکنید. باید دوره درمان با آنتی بیوتیک را کامل کنید. اگر احساس می کنید دارو های ضد درد باعث ناراحتی معده شما می شود:

  • دارو های خود را بعد از غذا مصرف کنید( مگر اینکه دکتر منع کرده باشد)
  • از پزشک خود بخواهید ضد درد دیگری تجویز کند.

مراقبت از زخم جراحی آندوسکوپیک سینوس

احتمالا شما برش جراحی نخواهید داشت. یک پد برای جلوگیری از آبریزش در زیر بینی خود دارید تا خون ها را جمع آوری کند. فقط زمانی که به خون آغشته شده آن را تعویض کنید.ممکن است لازم باشد در 24 ساعت اول بعد از عمل هر یک ساعت آن را عوض کنید. بعد از تمام شدن خونریزی می توانید آن را بردارید. اگر روی بینی خود پانسمان دارید آن را برندارید. پزشک شما آن را بر خواهد داشت.

یخ گذاشتن و بالا بردن

برای کمک به تورم و درد، یخ یا کیف آب سرد را هر بار به مدت 10 تا 20 دقیقه روی بینی خود قرار دهید. یک پارچه نازک بین یخ و پوست خود قرار دهید. به صورت تخت و صاف نخوابید. در حالتی که سرتان بالا باشد بخوابید. همچنین می توانید روی صندلی خمیده بخوابید.

دستورالعمل های دیگر

  • به مدت 2 هفته در بینی خود هوا ندمید.
  • چیزی را در بینی خود وارد نکنید.
  • در صورتی که می خواهید عطسه کنید دهان خود را باز کنید و به طور طبیعی عطسه کنید.
  • دهان خود را تمیز نگه دارید. پس از هر وعده غذایی و قبل از خواب دهان خود را با آب نمک یا دهانشویه بدون الکل بشویید.
  • پس از برداشتن پانسمان بینی از سالین(آب شور) برای شستشوی بینی استفاده کنید. این کار باعث می شود مجرا های بینی شما باز شود و موکوس و باکتری ها شسته شود. همچنین می توانید قطره بینی سالین را از فروشگاه های مواد غذایی یا داروخانه ها خریداری کنید.
  • از هر زمان که بخواهید می توانید از عینک استفاده کنید. اما تا روز بعد از عمل از لنز استفاده نکنید.
  • حداقل به مدت 2 هفته با هواپیما سفر نکنید. سینوس های شما در حال بهبودی هستند و تغییر در فشار هوا می تواند روی آن تاثیر بگذارد.

پیروی از دستورالعمل های بالا بخش مهمی از درمان و سلامت شماست. حتما همه ویزیت های پزشک خود را بروید و در صورت وجود هر مشکل با پزشک و پرستار خود در ارتباط باشید.  همچنین ایده خوبی است که نتایج آزمایشات خود را بدانید و لیستی از داروهایی که استفاده می کنید تهیه کنید.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

چه زمانی برای کمک گرفتن بعد از جراحی آندوسکوپیک سینوس باید تماس بگیرید؟

هر زمان که احساس نیاز به مراقبت های اورژانسی داشتید با 911 تماس بگیرید. برای مثال زمانی که:

  • غش کردید ( هوشیاری خود را از دست دادید)
  • مشکل شدید در تنفس داشتید.
  • درد در قفسه سینه، کوتاه شدن تنفس یا سرفه به همراه خون داشتید.

با پزشک یا پرستار خود الان یا هر زمانی که نیاز به مراقبت های فوری پزشکی داشتید تماس بگیرید، اگر:

نشانه هایی از عفونت مانند:

  • افزایش درد، تورم، گرما یا قرمزی داشتید
  • رگه های قرمزی که مربوط به برش باشد مشاهده کردید.
  • از ناحیه عمل چرک خارج شود
  • تب داشتن
  • از بانداژ خونریزی داشته باشید

نشانه هایی از لخته شدن خون در پا داشته باشید( که به آن ترومبوز ورید عمقی می گویند) مثل:

  • درد در ساق پا، پشت زانو، ران یا کشاله ران
  • تورم و قرمزی در ساق پا یا کشاله ران
  • داشتن دردی که حتی پس از مصرف دارو های ضد درد خوب نشود.

به دقت به تغییرات سلامتی خود توجه کنید و حتما با پزشک یا پرستار خود در تماس باشید اگر آن طور که انتظار می رود بهتر نشدید.

نظر شما درباره جراحی آندوسکوپیک سینوس چیست؟

جراحی آندوسکوپیک سینوس به اندازه جراحی سنتی سینوس جای زخم باقی نمی گذارد. همچنین هزینه آن نیز از جراحی سنتی کمتر است، زیرادر صورت نیاز به بستری شدن مدت زمان آن کمتر است و دوره بهبودی کوتاه تر می باشد.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

سوالات متداول جراحی آندوسکوپیک سینوس

سینوزیت چیست؟

سینوزیت عفونت یا التهاب غشا مخاطی مسیر سینوس ها می  باشد. هنگامی که یک غشا مخاطی ملتهب شود، ورم می کند. این امر می تواند جریان طبیعی سینوس به بینی و گلو را مسدود کند. باکتری ها و قارچ ها ( تجمع قارچ ها) یکی از دلایلی است که می تواند باعث انسداد مسیر سینوس و مانع تخلیه آن شود. علت اصلی سینوزیت یک عفونت ویروسی که معمولا سرما خوردگی است، می باشد. آلرژی یا مشکلات دیگر نیز می تواند مسیر سینوس را مسدود کند و باعث سینوزیت شود. دو نوع سینوزیت داریم: حاد( کوتاه مدت) و مزمن( بلند مدت). شما ممکن است سینوزیت مزمن داشته باشید اگر:

  • ببیشتر از 3 بار در یک سال عفونت سینوسی داشته باشید و برای پاک کردن آن نیاز به آنتی بیوتیک داشته باشید. یا
  • بیشتر از 12 هفته عفونت سینوس داشته باشید که با آنتی بیوتیک بر طرف نشده باشد.

جراحی می تواند درمان خوبی برای افرادی که سینوزیت مزمن دارند، باشد.

جراحی چطور به سینوزیت کمک می کند؟

جراحی آندوسکوپیک سینوس کمک می کند از بروز عفونت در سینوس ها جلوگیری شود. پزشک معمولا دهانه سینوس را با برداشتن موارد زیر بزرگ می کند:

  • بافت آلوده، متورم یا آسیب دیده
  • استخوان، به منظور ایجاد دهانه بزرگتر برای تخلیه موکوس از سینوس
  • پولیپ های داخل بینی یا سینوس

دو نوع جراحی سینوس داریم:

  • جراحی آندوسکوپیک سینوس نوع متداول آن است. دکتر یک ابزار نازک و روشن  به نام اندوسکوپ را وارد بینی می کند و مقداری از استخوان یا بافتی که دهانه سینوس را مسدود کرده، برمی دارد. پزشک همچنین می تواند پولیپ ها را بردارد.
  • جراحی سنتی ممکن است برای برخی از مشکلات جدی مانند چرک در سینوس، عفونت استخوان صورت و آبسه مغزی انجام شود. دکتر راهی را از طریق دهان یا پوست صورت به سینوس باز می کند.

گاهی اوقات مشکل دیگری در بینی ( مانند انحراف سپتوم) نیز نیاز به ترمیم دارد. این کار می تواند در طول همین جراحی انجام شود. بعد از جراحی دکتر ممکن است موارد زیر را تجویز کند:

  • آنتی بیوتیک برای مبارزه با عفونت
  • اسپری استروئیدی بینی به منظور کاهش التهاب و کمک به التیام
  • داروی ضد درد

جراحی آندوسکوپیک سینوس

چه زمانی نیاز به جراحی سینوزیت می باشد؟

تعداد بسیار کمی از افراد برای درمان سینوزیت نیاز به جراحی دارند. در صورتی که تمام موارد زیر درباره شما صدق کند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید:

  • پزشک شما تشخیص دهد که سینوزیت مزمن دارید
  • شما به مدت 4 تا 6 هفته از چیزی به نام “حداکثر درمان پزشکی” پیروی کرده باشید. این به این معناست که به مدت 4 تا 6 هفته دارو های لازم را مصرف کرده و درمان های خانگی را نیز انجام داده باشید. این درمان ها شامل آنتی بیوتیک ها، اسپری استروئیدی بینی و سایر دارو های تجویز شده می باشد.

پس از 4 تا 6 هفته درمان، از سینوس های خود CT اسکن انجام می دهید. بسیار مهم است که CT اسکن را بعد از دوره درمان انجام دهید. کاهش درمان یا عفونت به پزشک شما این امکان را می دهد که علت عفونت را شناسایی کند. CT اسکن نشان می دهد که چیزی مانند پولیپ بینی، مانع تخلیه سینوس های شما شده است. همچنین در صورت موارد زیر نیاز به جراحی دارید:

  • عفونت سینوس شما ناشی از قارچ باشد. عفونت سینوس قارچی را نمی توان با آنتی بیوتیک بر طرف کرد.
  • مشکلی جدی داشته باشید، مثلا عفونت، فراتر از سینوس ها پخش شده باشد. این مورد نادر است.

روش های دیگر برای درمان سینوزیت

بیشتر مواقع، مشکلات سینوس را میتوان با مراقبت در منزل و درمان دارویی درمان کرد.

درمان های خانگی سینوزیت

مایعات زیاد بنوشید تا به رقیق نگه داشتن موکوس کمک کند. یک حوله گرم و مرطوب یا یک بسته ژل گرم را چند بار در روز به مدت 5 تا 10 دقیقه روی صورت خود قرار دهید. هوای گرم و مرطوب حمام بخار، حمام گرم یا سینک پر از آب گرم را تنفس کنید. از هوای خیلی سرد یا خشک دوری کنید. دستگاه بخور می تواند هوای منزل شما را مرطوب نگه دارد. برای شستن باکتری ها و موکوس، از قطره بینی آب نمک استفاده کنید یا بینی خود را شستشو دهید تا مجاری بینی باز شود. شما می توانید قطره بینی سالین یا سرم شستشوی سالین ( مانند نتی پات) را از داروخانه ها یا فروشگاه های مواد غذایی خریداری کنید یا خودتان در منزل آن را آماده کنید. برای افراد 8 ساله یا بزرگتر غرغره آب نمک گرم می تواند مفید باشد. اگر نیاز به هوا دمیدن در بینی خود دارید، این کار را به آرامی انجام دهید. دمیدن بیش از حد در بینی باعث می شود که موکوس ضخیم به سینوس های شما وارد شود. هنگام دمیدن هوا در بینی هر دو سوراخ بینی خود را باز نگه دارید.

دارو ها

از دارو های کاهنده درد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن که می توانید بدون نسخه آن ها را تهیه کنید استفاده کنید. از اسپری استروئیدی بینی یا اسپری ضد احتقان بینی یا قرص ها برای کاهش تورم غشاهای مخاطی استفاده کنید. اگر اسپری بینی مصرف می کنید، بیشتر از آنچه روی برچسب آن نوشته شده، از آن استفاده نکنید. در صورتی که پزشک شما آنتی بیوتیک تجویز کرده است، آن را طبق دستور پزشک مصرف کنید. آنتی بیوتیک در بیشتر مواقع سینوزیت کوتاه مدت( حاد )، در صورتی که ناشی از باکتری باشد، را درمان کند. از موکولیتیک ها ( مانند گایافنزین) برای رقیق کردن موکوس سینوس های خود استفاده کنید. دارو ها را با احتیاط مصرف کنید. تمام دستورالعمل های روی برچسب آنها را بخوانید و دنبال کنید. بعضی دارو ها ممکن است برای کودکان یا افرادی که مشکل سلامتی خاصی دارند، مضر باشد. داروی سرفه و سرما خوردگی را بدون تجویز پزشک به کودکان زیر 6 سال ندهید.

جراحی آندوسکوپیک سینوس

چرا ممکن است پزشک شما جراحی سینوس را پیشنهاد کند؟

پزشک شما ممکن است به شما پیشنهاد جراحی دهد اگر:

  • عفونت سینوسی زیادی داشته باشید که نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشد.
  • درمان های خانگی باعث متوقف شدن درد یا سایر نشانه ها نشود.

شما به مدت 4 تا 6 هفته از دارو استفاده کنید و درمان های خانگی را انجام دهید ولی آزمایشات نشان دهد که مشکل سینوسی شما برای درمان نیاز به جراحی دارد.